Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 28 iulie 2010

5 motive pentru care ar trebui sa dormi mai mult



Expertii sunt de parere ca o ora in plus de somn pe noapte poate produce o schimbare destul de mare in viata unui om. Studiile au aratat ca diferentele intre un somn linistit, profund si fara griji si unul foarte scurt se vad practic in activitatile intreprinse in viata de zi cu zi.

Un somn mai lung te face sa fii mai vesel, mai optimist, sa gandesti mai limpede si mai rapid, sa ai o viata sexuala mai buna si un control mai bun asupra greutatii corporale.

Daca tii la sanatatea ta, inchide televizorul, stinge lumina si baga-te in pat cu o ora mai devreme decat faceai pana acum. Iata si care sunt beneficiile:

Organism sanatos

10 ore de somn pe noapte nu te vor face dintr-o data mai sanatos, dar studii multiple au descoperit ca exista o legatura stransa intre lipsa somnului si aparitia unor boli grave cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile si atacurile de inima.

In majoritatea cazurilor, lipsa de somn si odihna da semne serioase de boala dupa cativa ani, insa rezultate negative exista si in primele zile dupa deregarea programului. Astfel, un studiu realizat asupra unor persoane care munceau in ture de noapte a demonstrat ca in numai 4 zile, nivelul de glucoza in sange a scazut foarte mult, asemenea cazului unui bolnav de diabet.

Viata sexuala mai buna

Potrivit unui sondaj realizat de Organizatia Nationala a Somnului, 26% dintre persoane sunt de parere ca viata lor sexuala tinde sa sufere din cauza oboselii. Exista dovezi clare ca lipsa somnului are legatura cu nivelul scazut de testosteron.

In plus, legatura cu partenerul de viata devine mai rece si mai tensionata din cauza faptului ca persoana care nu se odihneste suficient are tendinta de a fi recalcitranta, nervoasa si stresata, varsandu-si nervii asupra persoanei iubite.

Stare de spirit excelenta

Atunci cand dormi suficient si nimic nu te deranjeaza, incepi ziua intr-un mod optimist, cu o stare de spirit excelenta, iar acest lucru iti influenteaza pozitiv toata ziua. In schimb, atunci cand dormi putin, totul pare sa te deranjeze, sa te enerveze, iar starea generala nu este tocmai una stralucita.

Nu se stie inca daca somnul linistit are efecte pe termen lung asupra starii de spirit, insa este clar ca beneficiile imediate sunt extraordinare.

Controlul greutatii

Lipsa somnului poate provoca porbleme grave de greutate: fie pierderea drastica a kilogramelor, fie predispozitie de ingrasare (in functie de organism). Exista doua variante extreme: prima ar fi ca somnul scurt duce la stari de stres, nervozitate si lipsa poftei de mancare sau dimpotriva la pofte exagerate pentru alimente bogate in grasimi si dulciuri.

Gandire mai clara

Probabil ca oricine a experimentat cel putin o data starea care apare dupa doar cateva ore de somn, insuficiente pentru un organism perfect odihnit. Oboseala provocata de lipsa somnului duce la dificultati de concentrare si imposibilitatea de a lua decizii cat mai corecte.

Studiile au demonstrat ca oamenii rezolva mai usor problemele de logica si matematica atunci cand sunt foarte odihniti, dar se afla in dificultate atunci cand dorm mai putin decat in mod normal

sursa: acasa.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare