Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 7 august 2010

CANCERUL

Cancerul nu este o boala care sa se manifeste foarte dur inca de la inceput, insa iti da anumite semnale care daca sunt depistate din timp, tratarea bolii este posibila.

Din pacate, barbatii nu iau in considerare anumite simptome prin care organismul lor incearca sa le transmita un mesaj si amana vizita la medic spunandu-si ca probabil o sa treaca.

Lipsa unei ingrijiri preventive duce de foarte multe ori la avansarea rapida a bolii si chiar la deces. Din acest motiv, trebuie sa stii si sa iei masuri atunci cand prezinti urmatoarele simptome:

Modificari ale sanului

Daca un san sau chiar ambii si-au modificat brusc marimea, daca mamelonul s-a retras, daca prezinta modificari ale texturii (incretiruri) sau ale culorii, este foarte posibil sa fie un inceput de cancer de san. Desi cazurile sunt destul de rare, cancerul de san apare si la barbati.

Daca prezinti unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, mergi la medic. Acesta, in urma consultatiei, a unei mamografii, biopsii sau alte teste, iti va spune foarte clar daca ai sau nu motive de ingrijorare.

Dureri

Durerile sunt normale pana la un anumit punct. Daca ai o durere care persista foarte mult timp, chiar si dupa ce ai luat diverse medicamente, este bine sa mergi la un medic pentru un control de rutina.

De cele mai multe ori, durerile persistente pot fi un semn prin care organismul tau incearca sa iti spuna ceva.

Schimbari la nivelul testiculelor

Cancerul testicular apare cel mai frecvent la barbati cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani. Societatea Americana a Cancerului recomanda barbatilor ca din cand in cand sa mearga la medic pentru un examen testicular. Mai mult decat atat, medicii sugereaza examinari lunare ale testiculelor.

Cresterea, micsorarea sau contractiile testiculelor ar trebui sa prezinte un semn de ingrijorare pentru barbati. De asemenea, nodulii, umflaturile sau senzatiile de greutate de la nivelul scrotului sunt tocmai semne de boala.

Medicul va realiza cateva teste de sange, examinari cu ultrasunete la nivelul scrotului sau chiar o mica biopsie pentru a lua o cantitate mica de tesut pe care sa o examineze.

Aparitia unor noduli

Daca observi diverse umflaturi aparute pe corpul tau, trebuie sa stii ca de obicei nodulii sunt un semn de cancer. De obicei acestia apar in zona gatului sau a axilei, insa isi pot face simtita prezenta oriunde pe suprafata corpului.

Daca acestia se maresc progresiv si nu se retrag in maxim o luna, mergi cat mai repede la un medic. Acesta va stabili daca este sau nu necesara o biopsie pentru analizarea tesutului.

Pierderea brusca in greutate

Daca observi ca slabesti foarte mult desi te hranesti normal si nu incerci sa te abtii de la nimic, este timpul sa consulti un medic. Acesta iti va face un consult fizic general, te va intreba despre dieta, exercitii fizice sau va intreba daca mai exista si alte simptome.

Trebuie sa stii ca unul dintre simptomele prin care trec majoritatea persoanele afectate de cancer este pierderea brusca a kilogramelor. De aseea, este bine sa nu amani controlul medical.

Dureri abdominale

Daca brusc te confrunti cu dureri abdominale fara vreun motiv evident, programeaza-te la un consult. De obicei, cancerul pancreatic este insotit de acest simptom, dar si de schimbari a culorii scaunului (devine gri).

In urma unui consult, a unor raze X in zona abdominala si a unor radiografii, se va putea stabili un diagnostic.

Dificultati la inghitire

Unii barbati care sufera de probleme de inghitire, in loc sa viziteze un medic, isi insusesc o dieta bazata in special pe alimente lichide. Totusi, dificultatile de inghitire pot fi un semn de cancer de esofag.

Medicul te va trimite la un specialist pentru o endoscopie superioara care sa analizeze in amanunt esofagul si tractul gastro intestinal superior.

Modificari ale pielii

Pigmentarea pielii, aparitia unui numar mare de alunite intr-un timp scurt, eruptiile cutanate, descuamarea sau aparitia sangerarilor bruste la nivelul pielii, fara un motiv anume, ar trebui sa te ingrijoreze. Aceste simptome sunt printre cele mai des intalnite in ceea ce priveste cancerul de piele.

Printre analize, se va efectua si o biopsie care va clarifica situatia.

Sangerari diverse

Daca te confrunti cu sangerari in anumite momente, este bine sa mergi rapid la un consult medical. Spre exemplu, daca atunci cand tusesti, scuipi sange, daca vezi sange in urina sau in scaun, nu amana sub nicio forma consultul medical.

Desi multe persoane pun sangerarile anale pe seama hemoroizilor, este totusi foarte posibil ca acestea sa fie cauzate de cancerul de colon.

De asemenea daca tusesti cu sange, o cauza poate fi instalarea cancerului de stomac sau plamani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare