Faceți căutări pe acest blog

luni, 16 august 2010

Ceaiul negru si ceaiul de plante



Stimulentii pe care ii contine, precum cofeina, pot creste ritmul cardiac, starea de alerta si ajuta repiratia prin dilatarea cailor aeriene intrapulmonare. O singura ceasca de ceai negru aduce de aproape doua ori mai multa cofeina decat bauturile cu cola si cam 2 treimi din cofeina unei cesti de cafea instant.

Nici taninurile din ceaiul negru nu sunt prea folositoare. Pot inhiba absorbtia fierului. De aceea, copiii nu ar trebui sa-l consume, pentru ca sistemul lor digestiv nu este pe deplin capabil sa faca fata substantelor chimice din acesta si pot dezvolta anemie feripriva.
Ceaiul contine si cantitati mari de quercetina, una dintre multele bioflavonoide naturale, antioxidanti puternici care protejeaza impotriva bolilor cardiace si a cancerului. In special ceaiul verde a fost mult investigat datorita puternicelor lui proprietati anticarcinogene, probabil prin bioflavonoida numita epigallocatehina.
Persoanele care sufera de ulcere peptice trebuie sa evite ceaiul negru deoarece acesta, ca si cafeaua, stimuleaza secretia gastrica, provocand iritatie; in schimb, il pot bea cu lapte.
Ceaiul poate produce migrene persoanelor sensibile; nu se stie insa daca efectul se datoreaza cofeinei sau altui constituent.
CEAIURI DE PLANTE
Aceste ceaiuri, tizane sau infuzii din frunze, flori sau fructe ale multor plante, sunt din ce in ce mai populare. Multora li se atribuie virtuti tamaduitoare, dar pentru a avea efect trebuie baute frecvent. Acum exista o mare varietate de ceaiuri de plante disponibile in plafare sau supermarketuri, insa remediile din plante (v. pagina alaturata) pot fi preparate usor si sigur acasa. Puneti o lingurita de plante uscate (sau doua de plante prospete) la ceasca. Turnati apa clocotita peste plante, acoperiti si lasati sa infuzeze cam 5 minute, apoi strecurati inainte de a bea. Folositi zahar sau miere pentru indulcire, daca doriti.
Musetelul este de mult folosit pentru usurarea indigestiei, calmarea nervozitatii si a anxietatii. Se spune ca ajuta somnul, iar pliculetele folosite (fierte in apa si apoi racite) pot fi aplicate pe ochii inflamati, obositi sau cu mancarime, pentru a-i linisti.
Frunzele de papadie sunt un diuretic eficace, ajutand la eliminarea excesului de apa din organism.
Florile de soc fac un ceai reconfortant pentru cazul in care aveti gripa, sinuzita sau guturai; se spune ca sunt antiinflamatorii si sudorifice. Sunt utile si pentru problemele respiratorii si pentru febra de fan.

Semintele de fenicul ajuta digestia: pot usura greata si un stomac balonat. Daca sunt administrate femeilor care alapteaza, se spune ca maresc cantitatea de lapte si usureaza, in acelasi timp, colicile si flatulenta copilului. Totusi, se spune despre ele ca stimuleaza menstruatia, si ar trebui evitate de gravide.
Florile de lavanda fac o bautura relaxanta si induc somnul daca sunt baute la culcare.
Roinita – ceaiul se face cel mai bine din frunze proaspete; scade tensiunea fara a da somnolenta. Poate ajuta digestia, linisti sistemul nervos si usura unele afectiuni febrile ca gripa.
Florile de tei – ceaiul este relaxant si foarte popular in Franta, unde este cunoscut ca tilleul. Se spune ca usureaza durerile de cap provocate de stres, calmeaza mintea obosita, reduce tensiunea nervoasa si ajuta la somn. A fost folosit de medici in timpul celui de-al doilea razboi mondial ca tranchilizant usor. Ceaiul de flori de tei scade si febra provocata de raceala si gripa.

Frunzele de urzica – ceaiul este tonic. Contine vitamine si minerale, precum fierul. Poate usura reactiile alergice, ca febra de fan si eruptiile.
Frunzele de menta fac un ceai excelent de baut dupa o masa bogata pentru a ajuta digestia si a reduce flatulenta. Poate fi util cand va e greata si in tratamentul racelii si gripei, mai ales in combinatie cu ceaiul de soc.
Frunzele de zmeur sunt usor astringente in ceai si se pot folosi ca apa de gura sau gargara pentru infectiile gatului. Baut regulat in timpul ultimelor saptamani de sarcina, ceaiul se spune ca scade intensitatea si lungimea travaliului si grabeste expulzia. Totusi nu trebuie consumat la inceputul sarcinii, pentru ca poate provoca avort spontan.
Rozmarinul face un ceai stimulant, crescand energia la inceputul zilei sau atunci cand este nevoie. Este util in durerile de cap si in indigestie. Se afirma chiar ca ar imbunatati memoria si starea de spirit.

Macesele se zdrobesc si se usuca pentru ceai; sunt bogate in vitamina C si ceaiul poate preveni infectiile gripale si racelile. Aroma lui usoara poate fi imbogatita cu suc sau coaja de lamaie.
Cimbrul este recomandat in infuzie pentru toate tipurile de infectii, cum ar fi racelile, gripa, bronsita, durerile de urechi si sinuzita. Se spune ca usureaza durerile de indigestie si ridica moralul.

Din volumul "Mancarea si sanatatea", Ed. Reader's Digest 2005


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare