Faceți căutări pe acest blog

luni, 30 august 2010

COAJA CITRICELOR TREBUIE ARUNCATA



In aceasta perioada, supermarketurile abunda in fructe precum portocale, lamai si mandarine. Sunt delicioase, au multe vitamine si, mai ales, sunt ieftine, fiind sezonul lor. Putini cunosc, din pacate, ca in coaja fructelor se afla inclusiv substante care nu au ce cauta la masa noastra.

Atentie la prajituri! Nu mai folositi coaja rasa!

Fructele sunt aduse din tarile de origine in containere speciale. Pentru a fi protejate de boli, pe parcursul transportului si in depozite, coaja lor este tratata cu substante chimice care, in mod normal, nu afecteaza pulpa fructelor. Substantele nu au miros si nu pot fi detectate. Conform Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, ele nu prezinta nici un pericol daca nu sunt inghitite. Cu alte cuvinte, daca nu consumam si coaja.

In Romania insa, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prajiturilor, coaja rasa de portocale sau lamai, pastrata cu zahar. In acest fel, substantele cu care au fost tratate fructele ajung direct in preparatele noastre, fiind un pericol in special pentru cei mici. Acestia pot fi afectati prin aparitia unor intoxicatii sau alergii.

Efectele produse de substantele din coaja citricelor

* E 230 Difenilfenol – Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini dupa cojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa este de 0,1 mg / kg corp.
* E 231 Ortofenilfenol – conservant de suprafata. Poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa este de 0,2 mg / kg corp.
* E 233 Tiabendazol – fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa este de 0,1 mg / kg corp.

Informatiile pe care vi le-am prezentat au fost publicate de un grup de cercetatori de la Universitatea din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, din Galati.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare