Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 septembrie 2010

E...urile

Multi dintre aditivii alimentari cunoscuti sub numele de E-uri fac mai mult bine decat rau, potrivit cercetarilor lui Stefan Gates, relateaza site-ul dailymail.co.uk. Specialistul in gastronomie a cercetat aditivii alimentari in vederea realizarii documentarului "E Numbers: An Edible Adventure", pentru BBC.

In tarile Uniunii Europene, toti aditivii permisi sunt notati cu E (de la Europa) si un numar de serie. Exista peste 300 de aditivi alimentari, care se regasesc in componenta a 50% dintre produsele comercializate in magazine. Potrivit lui Gates, si persoanele care urmeaza o dieta organica consuma aditivi. Multi dintre ei provin din surse naturale si 20 chiar sunt produsi de corpul uman. "Unii aditivi sunt substante de care corpul are nevoie pentru supravietuire, iar altii sunt arme importante impotriva bacteriilor care ameninta viata", sustine Gates.

E-urile din corpul uman
Stefan Gates a extras cinci E-uri din propriul corp si le-a folosit intr-o prajitura. Mai intai a prelevat intr-un flacon lacrimi, care produc aditivul E1105 - Lizozim - folosit la conservarea vinului si branzei. A doua mostra a fost din transpiratie, in care se regaseste acidul propionic (E280), un alt conservant care impiedica aparitia mucegaiului pe paine. Din par, a extras L-cisteina (E920) - agent de tratare a fainii. Apoi a identificat acidul clorhidric (E507), folosit pentru prepararea mierii artificiale, in sucurile gastrice. In cele din urma, a facut liposuctie pentru a obtine, din grasimea propriului corp, glicerol (E422), care pastreaza umeda glazura de pe prajituri.

Colorantii alimentari
Exista 42 de coloranti alimentari, folositi nu doar in scopuri estetice, dar si pentru a da un gust mai bun produselor. Intr-un experiment, studentilor de la Universitatea Reading li s-a servit mazare din conserva, incalzita la 121 de grade Celsius pentru a distruge enzimele si bacteriile. Mazarea a fost impartita in doua gramezi: intr-una, boabele erau verde deschis, in urma procesului de incalzire, iar in cealalta, culoarea verde a boabelor de mazare crude fusese obtinuta prin combinarea a doi coloranti. Toti studentii au apreciat ca mazarea verde are un gust mai bun decat cea de culoare pala, contrazicand convingerea potrivit careia mancarea naturala are gust mai bun.

Intr-un alt experiment, un Pinot Gris de Alsacia a fost colorat rosu si servit connaisseur-ilor de la Clubul de vin din Londra. Nici unul dintre ei nu a remarcat ca bea un vin alb. "In mod subconstient, atunci cand ne uitam la o mancare, ne facem o idee despre ce gust va avea. Culoarea este vitala pentru mancare, ea ghideaza felul in care percepem gustul si mirosul alimentelor", explica Alice Pegg, cercetatoarea care a coordonat experimentul.

Stabilizatorii
Un mare numar de stabilizatori, aditivii din seria E400, sunt ingredient vital pentru multe produse din supermarket, facandu-le moi si consistente. Guma de Caruba (E410) este folosita in inghetata si salate si este un aditiv natural, extras din roscov - arbore din bazinul Marii Mediterane. Similar, guma de guar (E412), folosita pentru a da consistenta alimentelor, este extrasa din semintele de guar, planta care creste in India si Pakistan. Caragenanul (E407), care inlocuieste grasimea in sosurile pentru salate, provine din alge recoltate in Filipine.

E621 se gaseste si in broccoli
Din seria E600, fac parte 18 potentatori de gust, cel mai cunoscut fiind glutamatul monosodic (E621). Multi oameni cred ca au o reactie la E621, numita "sindromul restaurantului chinezesc", dupa consumarea aditivului, insa este doar un mit raspandit. De fapt, glutamatul monosodic este continut in mod natural de broccoli, ciuperci si rosii, astfel ca persoanele care au o reactie la aceasta substanta, ar avea probleme si la consumarea unor legume.

Conservantii
Exista 38 de conservanti, grupati in seria E200, care previn boli precum botulismul - o toxiinfectie alimentara care poate cauza paralizie si moartea in 24 de ore. In mod traditional, carnea era conservata cu sare, care absoarbe apa de care bacteriile au nevoie pentru a se instala pe alimente. Acum exista insa o serie de nitrati mai puternici in lupta de prevenire a toxiinfectiei. Dintre nitratii pe care ii cosumam, 2% provin din conservanti, iar cea mai mare parte - 50% - din legume, azotul fiind un element esential in cresterea plantelor.

Sursa: www.mediafax.ro.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare