Faceți căutări pe acest blog

vineri, 17 septembrie 2010

Mituri despre dieta bolnavilor de hepatită

Cirese
16 Septembrie 2010 Romania libera. ro, de MIHAELA NAFTANAILA

"Unele fructe de mare conțin microorganisme, așa că nu le indic cu lejeritate celor cu afecțiuni hepatice."
Nicoleta Cimpoeru
Medic infecționist

Chiar şi persoanele bolnave de ficat au voie să consume un pahar cu vin la petreceri şi o cafea zilnic.

Un pahar de vin con­sumat de sărbători sau la o petrecere nu face rău nici măcar bolnavilor de hepatită, spun medicii. „De trei ori pe an, se poate consuma un pahar cu vin. Consumul nu trebuie să fie însă zilnic, pentru că se ajunge la încărcarea grasă a ficatului", spune Manuela Curescu, medic infecţionist la Spitalul „Victor Babeş" din Ti­mi­şoa­ra. Moderaţie în privinţa con­su­mului de alcool recomandă şi me­dicul Nicoleta Cimpoeru, gas­tro­enterolog la Policlinica Washington din Bucureşti: „Unii nu consideră că berea sau vinul reprezintă alcool şi le consumă. Atenţie şi la bomboanele cu alcool, să nu faceţi exces! Două-trei sunt permise. De asemenea, atenţie şi la ceaiul cu rom". Există însă şi păreri contrare despre consumul de alcool: „Al­coolul şi băuturile carboga­zoase sunt toxice, deoarece de multe ori suferinţa ficatului este însoţită şi de gastrită, ceea ce face să crească aciditatea din stomac", spune Manuela Curescu. Sunt recoman­date sucurile proaspete, ceaiurile de orice fel, apa plată sau doar uşor carbogazoasă.

Fără afumături, mezeluri şi condimente

Un alt mit care-i priveşte pe bol­navii de hepatită este faptul că trebuie să ţină un regim
strict. Bolnavii care nu au probleme cu greutatea pot consuma aproape orice tip de alimente, în afară de afumătură, grăsimi şi conserve. „Carnea prăjită de porc nu este indicată nici unei persoane să­nă­toa­se. Se poate înlocui cu un gră­tar de muşchiuleţ de porc, nu cea­fă", spune Manuela Curescu. Nu sunt indicate nici slănina cu ceapă şi salamul. De asemenea, vi­netele, fasolea, varza gătită, nu­cile, alunele şi seminţele creează disconfort, iar con­di­mentele irită mucoasa gastrică, motiv pentru care trebuie înlo­cuite cu verdeţuri precum mărar sau pătrunjel. Cei care vor să mănânce ardei umpluţi ar fi bine să folosească carne de pui, tocată în casă, nu cumpărată din magazin, întrucât aceasta este plină de zgârciuri. „La fructele de mare nu se ştie cum reacţionează organismul. Unele conţin microorganisme, aşa că nu le indic cu lejeritate celor cu afecţiuni hepatice", spune Nico­leta Cimpoeru. Cafeaua nu trebuie exclusă din meniul bolnavilor
de ficat, aceştia putând consuma una zilnic sau chiar şi două mai mici.

Regimul, neindicat înainte de interferon
Bolnavii de hepatită nu trebuie nici să mănânce prea mult, dar nici să se înfometeze. „Mai ales cei care urmează să înceapă trata­mentul cu interferon nu este ca­zul să ţină dietă. Alimentaţia bolnavilor nu trebuie să fie nici mai săracă, nici mai bogată în calorii, ci normocalorică. Sunt mulţi pacienţi care atunci când află că sunt bolnavi pierd în greutate câte 15 kilograme din cauza dietelor cu suc de sfeclă", spune Manuela Curescu. Dacă vă ane­miaţi şi ţineţi diete cu sucuri de legume, riscaţi să pierdeţi din energie şi să nu vă amelioraţi cu nimic starea de sănătate. Dacă totuşi suferiţi de obezitate, este bine să mai slăbiţi, pentru că atunci se acumulează grăsimi în ficat.

Alimente permise

Carnea de vită, pasăre, peşte, proaspătă şi slabă, şuncă presată.

Lapte dulce sau bătut, iaurt, brânză de vaci proaspătă, caş, urdă, brânzeturi dietetice.

Grăsimi foarte proaspete: unt, margarină, frişcă, smântână, ulei adăugate proaspete în mâncăruri sau fierte în acestea şi în cantităţi rezonabile.

Pâinea albă sau intermediară, veche de o zi.

Glucidele trebuie să provină din fructe, legume sau cereale, mai puţin din dulciuri concentrate.

Ouă preparate, fierte moi, ochiuri româneşti, omletă dietetică sau în preparate, un ou la două-trei zile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare