Faceți căutări pe acest blog

duminică, 26 septembrie 2010

PIELEA







In ciuda vremii capricioase si a nostalgiei noastre pentru zilele insorite de vara, calendaristic septembrie isi face simtita prezenta. Pielea este principalul barometru al schimbarilor bruste de temperature, motiv pentru care necesita o ingrijire speciala.

Bronzul de invidiat pe care l-am dobandit in concediu are pe langa efectul estetic si consecinte nocive asupra structurii tegumentelor manifestate prin accentuarea ridurilor, aparitia pistruilor si a nevilor pigmentari, imbatranirea prematura a pielii, modificarea AND-ului din melanocite sub actiunea radiatiilor UV, cu risc de dezvoltare a unui melanom chiar si dupa 10-30 ani de la o arsura solara.
Hidratarea este principalul obiectiv in regenerare pielii, atat prin folosirea unor produse dermatocosmetice bogate in multivitamine, cat si prin asigurarea unui aport zilnic de minim 1,5-2 l de apa, ce faciliteaza eliminarea toxinelor si tonificarea epidermei.

Evitarea consumului excesiv de alcool, cafea si bauturi carbogazoase, sare si zahar care dau pielii un aspect tern, imbatranit si duc la aparitia inesteticelor cearcane. Ideal ar fi de inlocuit prin compoturi de fructe, ceai verde sau negru neindulcit cu efect antioxidant. Consumul moderat de vin este recomandat tot pentru efectul antioxidant.
Dieta este si ea foarte importanta atata timp cat constientizam ca suntem ceea ce mancam. Calitatea si textura pielii sunt vizibil imbunatatite de o dieta bazata pe lactate, consum de peste, carne de pui, ulei de peste si de masline.Un aport echilibrat de minerale, proteine si vitamine provenite din fructe si legume consumate zilnic confera pielii catifelare, fermitate, elasticitate si stralucire.

Alimente cu puternic efect antioxidant, antiinflamator si detoxifiant sunt merele, pepene rosu si verde, afine, zmeura, capsuni, avocado, porocale, banane, kiwi,struguri, nectarine, rodii, prune, chimen, oregano, patrunjel, coriandru, rosii, morcovi, ardei, ridichii, fasole, varza, broccoli, usturoi, conopida, spanac, cereale integrale, seminte de floarea-soarelui si dovleac, soia, linte, drojdia de bere, orz si ovaz. Acestea sunt secretul unui sistem imunitar puternic si surse indispensabile de minerale (Magneziu, Seleniu si Zinccoenzima Q10-au efect protector, intarzie imbatranirea, amelioreaza acneea si ridurile ) si vitamine esentiale.

Vitamina A -retinolul si betacarotenul
Datorita structurii sale cu masa moleculara mica patrunde la nivel celular si regenereaza fibrele de elastina si colagen, cresc rezistenta la infectii a mucoaselor si pielii,contribuie la dezvoltarea armonioasa a scheletului, consolidarea smaltului dentar, regleaza somnul si tensiunea arteriala, sporesc acuitatea vizuala, ajuta in procesul de diferentiere al celulelor pielii; deficitul ei poate avea ca efect alopecia(caderea parului), ungii casante, ulcerarea mucoasei oculare pana la opacifierea cristalinului si chiar cecitate (orbire), uscarea pielii, descuamare.

Complex de vitamine B
Asigura stralucirea si luminozitatea pielii, scade secretia de sebum.

B1 - tiamina, B2 - riboflavina - stimuleaza functia de reproducere, inlatura senzatia de uscaciune a gurii, limbii si buzelor; carenta creste vulnerabilitatea pentru leziuni ale pielii, mucoasei bucale si genitale.

Vitamina PP - vitamina B3 (acidul nicotinic si nicotinamida) - are rolul de a retine umezeala si astfel asigura hidratarea pielii; deficitul ei creste sensibilitatea la actiunea radiatiilor UV, innrosirea excesiva si macerarea pielii, accentuarea ridurilor de expresie.

B5 - acid pantotenic cunoscut si ca elixirul tineretii-are un rol important in eliminarea toxinelor cu efecte spectaculoase la nivelul parului, unghiilor si pielii prin stimularea si cresterea rezistentei,cicatrizarea rapida a plagilor, atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei, cresterea imunitatii prin stimularea producerii de anticorpi; incetineste procesul de imbatranire al celulelor,si il stimuleaza pe cel de reparare, are efect antialergic si antidepresiv.

B6-piridoxina- protejeaza organismul de infectii, impiedica ateroscleroza, adica depunerea colesterolului in interiorul vaselor de sange, impiedica formarea matretii, B12-ciancobalamina-rol in procesul de maturizare a hematiilor, previne anemia, are rol in procesul de reinnoire celulara si a AND-ului, in sinteza fierului, vitaminei C, vitaminei B5, creste acuitatea auditiva si tactila).

Vitamina H (biotina) / vitamina B8 - impiedica incaruntirea si caderea parului, creste tonusul pielii; deficit: rarirea genelor si sprancenelor, inflamarea pielii din jurul patului unghial.

Vitamina B9 ( acidul folic)- rol in multiplicarea si diferentierea celulara; deficitul ei duce la leziuni ale pielii, aspect imbatranit

Vitamina E - vitamina antiimbatranire, intens efect anticancerigen si antioxidant, previne imbatranirea celulelor, fortifica musculatura si tesutul conjunctiv, efect de hidratare si protectie impotriva radiatiilor UV, calmeaza tenul iritat, benefic in cicatrizarea plagilor, tratamentul acneei, eczemelor, psoriazisului.

Vitamina C - efect antioxidant, detoxifiant, antiinfectios, antisclerogen, cicatrizant si tonifiant, confera pielii stralucire, stimuleaza sinteza de colagen; deficitul ei este mai mare in randul fumatorilor si cauzeaza sangerari ale pielii si mucoaselor.

In cazul unui ten cu probleme si pentru melasma din timpul sarcinii este bine sa cereti sfatul unui specialist dermatolog care va poate recomanda produsul adecvat, in special creme pe baza de benzoil si retinol.
Rolul benefic al expunerii la soare consta in sinteza si fixarea vitaminei D, indispensabila in prevenirea rahitismului la copii si a osteomalaciei la adult. Recomandabil este de evitat intervalul orar 10-15, folosirea unei creme cu factor de protective minim 15 chiar si in sezonul rece. Solarul creste sensibilitatea pielii la radicalii liberi din radiatii UV cu 180% , motiv pentru care minim 12 ore postexpunere se evita baile de soare.

Se recomanda folosirea cremelor hidratante cu continut bogat de multivitamine A, C,E si optarea pentru o crema cu efect antirid chiar la persoane tinere 20-25 ani, constiinciozitatea si frecventa aplicarii crescand o data cu inaintarea in varsta.

In momentul in care se alege un anumit produs dermato-cosmetic trebuie prospectat continutul pentru identificarea substantelor ce imbunatatesc coloratia si structura pielii:

Acizii alfa-hidroxii din care fac parte acidul glycolic, acidul lactic, acidul tartaric si acidul citric-estompeaza ridurile si hiperpigmentarea cauzate de varsta

Acizii beta-hidroxii - reprezentativ fiind acidul salicilic - reduce secretia de sebum, contracareaza efectul de imbatraniere al pielii datorat expunerii excesive la soare

Hidrochinona - agent depigmentant - estompeaza petele fine cauzate de suprasolicitarea hepatica, varsta, exces de estrogen din timpul sarcinii (cloasma). Persoanelor alergice li se recomanda produse ce contin acid Kojic, cu rol in inhibarea secretiei de melanina

Acidul hialuronic - efect lubrifiant si incetinire a procesului de imbatranire a pielii, potentat de administrarea concomitenta de vitamina C

Peptidele pe baza de cupru - stimuleaza productia de colagen si elastina, confera fermitate pielii, au efect antioxidant.

Tratamentul pielii imbatranite prematur consta in aplicarea locala de substante sau apelarea la chirurgia plastica si reparatorie. Ca si metode se poate opta pentru:
- lifting facial
- injectare de toxina botulinica in cazul ridurilor profunde
- intarirea tesuturilor moi cu substante pe baza de colagen, grasimi autologe, implanturi cu Gortex
- peeling-ul chimic este superficial, mediu sau profund in functie de gradul de afectare al tegumentului si efectul scontat de pacient. Consta in indepartarea stratului superficial al pielii, preponderant in jurul ochilor si comisurii bucale, obiectivul fiind obtinerea unui efect de stralucire si catifelare
- dermo-abraziunea consta in indepartarea unui strat profund si urmareste corectarea ridurilor si cicatricilor, evitand zona preorbitala
- terapia laser corecteaza ridurile, cicatricile si estompeaza efectul de imbatranire al epidermei.

Pentru a preveni interventiile invazive este recomandat sa prevenim imbatranirea pielii printr-o dieta echilibrata, exercitii fizice sau plimbari minim 30 minute de cel putin 3 ori pe saptamana, alternarea dusurilor reci si calde cu rol in stimularea circulatiei si efect tonifiant, inlocuirea sapunului cu un produs hidratant pe baza de miere, aloe vera, lapte, si a gelului de dus cu extract de citrice cu unul hidratant pe baza de proteine, vegetale. Dupa dus se recomanda folosirea unei lotiuni de corp bogate in multivitamine, insistand pe zona mainilor, coatelor, calcaielor, aplicarea de masti faciale exfoliante, cel putin doua ori pe saptamana, renuntarea la demachiantul pe baza de alcool si, nu in ultimul rand, alegerea unui machiaj cat mai natural pentru a lasa pielea sa respire.

Nu trebuie neglijata odihna, preferabil in intervalul 22-05, somnul de frumusete nefiind doar o sintagma celebra ci secretul unui ten radiant si sanatos.
Pentru a emana stralucire dincolo de barierele epidermei trebuie sa ai un psihic puternic, o gandire pozitiva, un ton optimist si sa iti faci mici bucurii din orice. Ca un exercitiu de relaxare poti experimenta diverse combinatii de legume si fructe din care sa iti prepari masti naturale cu efecte cel putin la fel de spectaculoase ca ale produselor si interventiilor cosmetice. Miez de nuca, miere si lapte pentru exfoliere sau zatul de cafea, zeama de rodie sau cea de lamaine pentru albirea si ameliorarea pistruilor, zeama de strgure pentru estomparea punctelor negre si efect de luminozitate.

Pentru pielea uscata incearca piure de avocado si castane, zeama de mere sau pere in amestec cu iaurt pentru un ten gras, castravete sau cartof pentru estomparea cearcanelor si lista de combinatii este interminabila, direct proportional cu imaginatia voastra si bogatia toamnei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare