Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 25 septembrie 2010

Sfecla Rosie O leguma minune


Nu mai reprezinta niciun secret faptul ca legumele sunt o adevarata minune pentru sanatatea organismului. Stiati ca sfecla rosie este energizanta, mineralizanta, antianemica si stimulatoare a activitatii ficatului?

Leguma banala in zilele noastre, sfecla rosie are un trecut glorios. Avand originea in zona mediteraneana, sfecla rosie (Beta vulgaris) este o specie alimentara deosebit de nutritiva, avand si multe aplicatii terapeutice, din pacate insuficient studiate si exploatate.

Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica.

Consumata coapta sau cruda, ca salata cat si sub forma de suc simplu sau in amestec cu alte ingrediente, sfecla rosie este un aliment extrem de nutritiv.

Pe langa gustul deosebit de placut, are avantajul ca este usor digerabila, fiind bogata in vitaminele A, B, C si PP, potasiu, acid folic, fier, calciu, proteine, hidrati de carbon, zaharuri, glutamina. Este deosebit de eficienta in viroze, anemii, imunitate scazuta, nevroze, demineralizare, tuberculoza, cancer, regleaza functiile hepatice, fiind usor digerabila. Acidul folic este foarte util si necesar si in alimentatia gravidelor scazand semnificativ riscul aparitiilor malformatiilor congenitale.

Sfecla rosie are un puternic efect de energizare si de remineralizare a organismului, continand multe glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) si vitaminele A, B, C si PP.

Sucul de sfecla rosie are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul, combate anemia si are efect de detoxifiere a ficatului ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate. De regula, se stie ca sucurile de legume se beau imediat dupa ce au fost stoarse. Nu e si cazul sucului de sfecla, care nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore ca sa se evapore unele ingrediente ce produc efecte negative (dureri de cap, stari de greata etc.). Nutritionistii recomanda un pahar de suc de sfecla rosie pe stomacul gol, mai ales in cazul persoanelor care sufera de afectiuni digestive, pulmonare si hepatice.

Contraindicatii:

Este contraindicata pentru diabetici, intrucat pastreaza un continut mare de zahar. Zaharul din compozitia sfeclei se absoarbe foarte repede in organism.

Sfaturi ultra:

- daca nu rupeti coditele sfeclei rosii aceasta isi va mentine mai mult din gust si culoare

- prin continutul de iod, sfecla ocupa unul dintre primele locuri printre legume

- sfeclele mici sunt mai dulci decat cele mari


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare