Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 septembrie 2010

VARZA..INDICATII TERAPEUTICE

Varza crudă este o sursă de vitamina C, care ajută la eliminarea toxinelor

Fitoterapia modernă recunoaşte proprietăţile terapeutice ale verzei, o legumă populară, cu efecte tonice asupra organismului.
Există patru varietăţi de varză valoroase din punct de vedere medicinal: varza albă, varza roşie, varza de Bruxelles şi varza creaţă. Substanţele active variază în funcţie de specia verzei. Cantităţi mari de apă există în varza de Bruxelles (85%) şi în varza albă (92%), iar substanţele tonice precum proteinele, glucidele, vitaminele (A, B2, B3, B5, C, E, K) şi sărurile minerale ­(fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod şi cobalt) sunt bine reprezentate în compoziţia acestor soiuri de varză.


Varza albă, de căpăţână, cum i se mai spune, este o legumă cu numeroase efecte terapeutice: energizante, remineralizante, diuretice, aperitive, antihemoragice, antiseptice, cicatrizante, depurative, antidiabetice, regeneratoare, purgative, antianemice, pentru a enumera doar o parte din binefacerile acestei legume asupra organismului.
1 Previne diferite forme de cancer
Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au confirmat un fapt îmbucurător: consumul prelungit de varză crudă sau de suc proaspăt are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon. Studiile efectuate la Institutul Naţional American al Cancerului au demonstrat că persoanele care folosesc drept remediu legume din familia cruciferelor, varză mai ales, sunt mai puţin expuse îmbolnăvirii de cancer de colon.
Cercetări similare privind efectul terapeutic al verzei în prevenirea diferitelor forme de cancer (de colon, de stomac, de esofag, de rect şi de plămâni) s-au efectuat la Universitatea din Minnesota (SUA), la ­Institutul Naţional de Cercetări Medicale „Sante" din cadrul Universităţii din Angers (Franţa) şi la Universitatea de Stat din Israel.
2 Reface mucoasa gastrică
Nutriţioniştii europeni recomandă varza în tratarea ulcerului, prescriind câte un litru de suc proaspăt de varză pe zi, consumat în mai multe doze, pe o perioadă de zece zile. ­Cercetările moderne arată că acest regim are ca efect vindecarea completă. ­S-au constatat alte două efecte majore ale terapiei cu suc de varză: un efect protector asupra mucoasei (vitamina ­U-antiulceroasă) şi altul antihemoragic, care se datorează vitaminei K, prezentă în compoziţia legumei.
Astfel, sunt remarcabile experienţele efectuate la Universitatea Standford (SUA), unde au fost tratate cu succes 62 de persoane cu ulcer, din totalul de 65, ­într-un interval de trei săptămâni.
3 Combate anemia
Terapia cu varză vine în ajutorul persoanelor care suferă de anemie. Alege mai ales varza de culoare verde-închis, care ­este bogată în fier, iar conţinutul ­mare de vitamina C din compoziţia sa ajută organismul să asimileze mai bine acest mineral. În timpul curei însă, nu bea prea multe ceaiuri, deoarece conţin tanin, substanţă care inhibă absorbţia fierului în organism.
4 Are efecte depurative
Fiecare tip de varză poate fi utilizat de cei care doresc să urmeze o cură de purificare a organismului. Varza roşie, de exemplu, are efecte depurative şi o valoare nutritivă mai mare decât cea albă. Varza de Bruxelles contribuie la detoxifierea organismului, dar este renumită şi pentru efectul echilibrant pe care-l are asupra nivelului glicemiei.
Celor cu afecţiuni hepatice li se recomandă în mod deosebit cura cu suc de varză creaţă (câte trei-patru pahare pe zi), pentru că are acţiune de detoxifiere a ficatului şi ­îmbunătăţeşte acţiunea sistemului imunitar. ­Cura trebuie urmată un interval de 12 zile.
5 Conferă energie organismului
Toate soiurile de varză sunt surse importante de vitamina B3, cunoscută şi sub numele de niacină sau PP, cu efect energizant. De aceea, în timpul unei cure, se recomandă o porţie zilnică de ­câte 300-400 g de salată de varză ­albă în amestec cu varză creaţă. În cazul în care alegi o cură cu suc de varză, porţia zilnică este de 50 ml de suc, pe care trebuie să-l consumi între mese.


Dr. Ruxandra ­Constantina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare