Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 9 octombrie 2010

7 SECRETE PENTRU UN SOMN LINISTIT..

1. Uită de orice băutură care conţine cofeină, după ora 5. Dacă ţi-ai făcut un obicei drăguţ din ceaiul la ora 5 sau din frappe-ul la o întâlnire cu fetele după serviciu ori energizantul pentru alergarea de seară, nu este deloc bine. Dacă vrei totuşi să dormi bine, ar trebui să mai renunţi la servirea băuturilor care conţin energizanţi şi cofeină. Măcar după ora prânzului.

2. Alege mânacăruri uşoare pentru cină. Aşa cum există mâncăruri care iţi pot nelinişti somnul, există şi gustări care te fac să dormi ca un prunc. Iaurtul cu cereale, laptele cu biscuţi, telemeaua în combinaţie cu banane sau o porţie de paste cu legume şi cuburi din piept de pui favorizează scăderea nivelului serotoninei şi instalarea unei dispoziţii potrivite pentru somn.

3. Nu servi băuturi alcoolice după ora 6 seara. Dacă îţi place vinul după o cină gustoasă, trebuie să ştii că alcoolul scade probabilitatea ca tu să te bucuri de un somn profund în timpul nopţii şi îţi poate provoca trezirea exact cand acesta este mai dulce.
Nu e nevoie să renunţi de tot la plăcerea ta, dar e bine să iei în considerare că, sorbit cu moderaţie şi nu la ore foarte târzii, vinul nu te va mai împiedica să dormi bine.

4. Amână momentele de relaxare în cadă de dinaintea somnului. Sună surprinzător? Baia fierbinte, înainte de culcare, creşte temperatura corpului tău şi acest lucru nu te va lăsa să adormi uşor. De câte ori nu ţi s-a întamplat să-ţi faci baie şi apoi să-ţi treacă pofta de somn? Ei, dacă vrei totuşi să adormi, bucură-te de o baie cu spumă de îndată ce ajungi acasă de la serviciu, astfel încât temperatura corpului tău să se modereze până ce tu te vei pune în pat.

5. Fă exerciţii de relaxare pentru a te pregăti de somn. Exerciţiile fizice obositoare sunt nerecomandate înainte de a te pune în pat căci îţi activează mult prea mult corpul şi mintea dar, exercitiile de relaxare, de genul yoga, te ajută să-ţi faci ordine în minte, să-ţi reglezi respiraţia şi să reduci tensiunea musculară. Aşadar, învaţă să te relaxezi înainte de somn.

6. Creează-ţi o atmosferă care să te îmbie la somn. Lumina puternică este un factor care se împotriveşte, din start, nevoii tale de a dormi. Ai ideea de ce? Deoarece creierul tău o va percepe ca pe un stimul diurn. Este ca şi cum lumina îi spune ceasului tău biologic că afară este zi şi, normal, el nu va ştii că trebuie să meargă la somn. Acestea fiind spuse, ar trebui să reduci luminozitatea din camera ta cu cel puţin jumătate de oră înainte să dormi. Eventual ia-ţi o lampă de noptieră şi pune-te să lecturezi ceva uşurel. Să vezi apoi cum vine Ene pe la gene.

7. Închide-ţi telefonul. Chiar şi tastarea unui singur sms în timp ce eşti în pat, pregătită să adormi, te poate face să-ţi pierzi cheful de somn. Gândeşte-te că un mesaj vine mereu cu un conţinut informaţional, mai mult sau mai puţin plăcut. Acesta te face să te gândeşti la o persoană, la o situaţie sau la ziua de mâine şi îţi ţine mintea ocupată. Sfatul nostru este să îţi pui cu adevărat telefonul pe silenţios şi să il laşi într-o altă cameră. Nu te grăbi să spui că nu te vei putea lipsi de el datorită alarmei căci, pentru asta s-a inventat ceasul deşteptător. Acestea fiind spuse, iţi dorim nopţi mai bune!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare