Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 octombrie 2010

Ficatul gras


de Florin Condurateanu

Unii zic că ficatul gras este cea mai simplă boală de ficat. Alţii se văicăresc că de aici începe prăbuşirea. Adevărul? Fica­tul gras sau steatoza hepatică este boala de la care pornesc cele mai multe maladii hepatice, de la care se poate agrava situa­ţia spre hepatita cronică, spre ciroză sau spre cancerul hepatic.

Mecanismul este că se depun grăsimi în celulele ficatului şi astfel o parte din ficat nu mai lucrează corespunzător. Reducerea obe­zităţii doar cu 5% prin mişcare şi regim alimentar dă înapoi inflamaţiile din ficat. Cei cu ficat gras trebuie să mănânce foarte multe fructe, legume, vitamine. Trebuie să pună frână dulciurilor concentrate. Cei cu steatoză hepatică vor elimina carnea de porc, de gâscă, de raţă, untul, smân­tâna, untura. Sunt permise unele uleiuri ­- de floarea-soarelui şi de măsline ­-, suplimen­tele cu vitamine. Dar sunt de înlăturat suplimentele alimentare cu fier, căci fierul accentuează stresul oxidativ vinovat de creşterea transaminazelor.

Trebuie să se facă mişcare, să se meargă pe jos o jumă­tate de oră pe zi sau şi mai bine o oră. De asemenea, trebuie să fie tratate bolile din sindromul metabolic X, şi anume diabetul, hipertensiunea, prea marile concentraţii de grăsimi în sânge, obezitatea. Bolnavii de ficat gras trebuie să recurgă şi la medi­camente doar când transaminazele în sânge sunt foarte mari. Se apelează la medicamente care să reducă încărcarea grasă a ficatului şi stresul oxidativ. Medi­ca­mentul orlistat inhibă o enzimă care asigură digestia grăsimilor, aşa că fără această enzimă grăsimile nu se absorb şi sunt eliminate. Se recomandă şi medicamente care scad pofta de mâncare. Bolna­vii de ficat gras trebuie să se trateze cu antioxidanţi precum vitamina E, cu beta­ină, glutation perioade mai lungi, sub formă de tablete. Mai trebuie şi medicamente împotriva rezistenţei la insulină.

Un comentariu:

  1. nu foarte multe fructe ca, contin fructoza, se mananca ponderat 1 mar pe zi o leguma pe zi, vitamine nu ca iar te ingrasi de la ele si o iei de la capat cu ficat gras, uleiul de masline este foarte gras, mult mai gras decat cel de floarea soarelui, si atentie, doar 1 lingurita pe zi pentru ca , ca si aport de calorii 1 lungura de ulei de masline este cat jumatate de portie de calorii/zi.
    In momentul in care ficatul "slabeste" atunci si pancreasul si splina se insanatosesc.
    NICIUN MEDICAMENT NU ESTE BUN , DOAR ACORA BOALA, AM LUAT MEDICAMNTE PENTRU STOMAC CREZAND CA AM ULCER CAND COLO ERA FICATUL , DUPA TERMINAREA TRATAMENTULUI MEDICAMENTOS PENTRU STOMAC AM FACUT TENSIUNE PENTRU CA NU AVEAM ULCER, MEDICAMENTELE ACOPERA BOALA DE FOND.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare