Faceți căutări pe acest blog

duminică, 31 octombrie 2010

O "tesatura" din care se scapa greu..cortizonul

Binecuvantare sau blestem? Cortizonul. Nici un medicament nu le inspira atata teama bolnavilor precum cortizonul. Si cum cei care il folosesc sunt de ordinul milioanelor, un text explicativ e cat se poate de necesar. "Panaceu" pentru 2 milioane de romani.

Nici un medicament nu le inspira atata teama bolnavilor precum cortizonul. Si cum cei care il folosesc sunt de ordinul milioanelor, un text explicativ e cat se poate de necesar

Este un medicament foarte cunoscut, cel putin dupa nume. Cum de l-am ales ca subiect pentru un articol de ziar? Pentru ca in Romania sunt nu mai putin de doua milioane (!) de utilizatori, constanti sau ocazionali, ai acestei substante si ai derivatilor sai (corticoizii), in conditiile in care aceasta categorie de medicamente prezinta cu grad ridicat de risc pentru sanatate. Exista multe persoane care iau cortizon sau corticoizi fara sa st
ie la ce se expun. Sunt vanduti sub atatea denumiri, incat nu ne ajunge spatiul sa le enumeram, motiv pentru care sunt si greu de detectat de un nespecialist. Foarte multe medicamente de uz intern sau extern, folosite contra reumatismului, a diferitelor forme de alergie, rinita cronica, astm, psoriazis, cancer, scleroza in placi sau chiar hemoroizi, sunt pe baza de cortizon sau de derivati ai acestuia.
La origine, cortizonul nu este un medicament, ci chiar un hormon natural, produs de catre glandele suprarenale, fiind esential pentru functionarea normala a corpului, mai ales cand suntem supusi stresului fizic sau psihic. Absenta secretiei de cortizon este cunoscuta ca boala lui Addison, care este fatala in lipsa tratamentului. Cortizonul este un produs natural al corpului si nu genereaza reactii alergice. In cazul persoanelor cu alergii severe este chiar unul dintre cele mai eficiente mijloace de tratament.
Multivalenta efectelor lui au facut ca in urma cu cateva decenii, medicii sa-si puna problema de-a introduce in organism cantitati suplimentare de cortizon, pentru a lupta impotriva diferitelor boli. Asa au aparut injectiile cu cortizon, apoi tabletele, cremele, spray-urile nazale, supozitoarele cu cortizon. In prezent, cortizonul este rareori folosit singur, avand o actiune ce astazi e considerata de durata scurta si cu eficienta relativ redusa. In schimb, au fost creati derivati semi-artificiali ai cortizonului, care au efecte mult mai puternice si - zic cei care ii produc - efecte secundare mai putine. Oare asa sa fie? Vom afla adevarul, cu ajutorul testului ce urmeaza.

Testati-va cunostintele

1. Ce este cortizonul?
A. O substanta vegetala asemanatoare cu opiumul.
B. Un hormon propriu organismului.
C. Secretia unei glande.

2. Care este principalul efect al preparatelor cu cortizon?
A. Au actiune antiinflamatoare.
B. Combat bacteriile si virusurile.
C. Intaresc sistemul imunitar.

3. Ce preparat natural contine cortizon?
A. Extractul din muscata Cape, cultivata in Africa de Sud.
B. Uleiul de nurca, obtinut din rezerva de grasime pentru iarna a animalelor.
C. Decoctul din fructul arbustului mediteranean cistus.

4. Care poate fi explicatia faptului ca o terapie cu cortizon are la inceput puternice efecte secundare?
A. Pacientul e supraponderal.
B. Pacientul se teme de medicament.
C. Pacientul tine in casa un animal de companie.
Cortizonul - "panaceu" pentru 2 milioane de romani

5. Cand ar trebui sa intrerupem fara intarziere tratamentul cu cortizon?
A. Cand incepem sa avem dureri de cap.
B. Cand descoperim depuneri albicioase pe limba.
C. Niciodata inainte de a ne consulta cu medicul.

6. Care este momentul optim pentru administrarea tabletelor de cortizon?
A. Dimineata devreme.
B. In jurul pranzului.
C. Seara.

7. La ce masuri profilactice ar trebui sa renuntam in timpul unui tratament cu cortizon?
A. Examenul de urina.
B. Hemoleucograma.
C. Vaccinurile.

8. Doua treimi din bolnavii de neurodermita au o atitudine critica fata de unguentele cu cortizon. In primul rand, pentru ca se tem...
A. ...sa nu se ingrase.
B. ...sa nu li se subtieze pielea.
C. ...sa nu li se coloreze pielea.

9. Cand ar fi mai bine sa renuntam la tratamentul cu cortizon?
A. La o tendinita a cotului.
B. La un puseu acut de reumatism.
C. La prevenirea unei crize de astm.

10. Cum putem reduce efectele secundare, cand suntem obligati sa ne tratam cu cortizon o perioada mai indelungata?
A. Luand concomitent capsule cu untura de peste.
B. Printr-o alimentatie speciala.
C. Obisnuindu-ne sa mergem regulat la culcare, inainte de miezul noptii.

Raspunsurile corecte

1. B - Un hormon propriu organismului
Denumirea de "cortizon" este una colectiva, utilizata pentru toate formele hormonului cortizol, produs de organismul nostru in glanda corticosuprarenala. In anul 1948, s-a reusit realizarea pe cale artificiala a acestui hormon, in scopul administrarii lui ca medicament. Pentru aceasta performanta, cercetatorului Philip Hench de la clinica Mayo din Rochester si colegilor sai li s-a decernat ulterior premiul Nobel pentru medicina.

2. A - Au actiune antiinflamatoare
Cortizonul face sa dispara inflamatiile si stopeaza reactiile alergice. Insa el combate aproape intotdeauna doar simptomele, nu si cauza bolii. Capacitatea de autoaparare a organismului nu e stimulata de cortizon, ci dimpotriva, mai curand slabita. Pe de alta parte, acest efect este salutar in bolile autoimune, unde sistemul imunitar lupta cu propriul organism (de pilda in reumatism sau in scleroza multipla).

3. B - Uleiul de nurca
Si uleiul de nurca, recomandat frecvent bolnavilor de neurodermita ca o alternativa la tratamentul hormonal, contine in realitate mici cantitati de cortizon - la fel ca si grasismea de marmota.

4. B - Pacientul se teme
Cand teama de posibilele efecte secundare este foarte mare, organismul e supus unui stres suplimentar si secreta cortizol. Acesta se adauga hormonului artificial prezent in preparat, ducand la o "supradozare" ce declanseaza, desigur, efecte secundare mai accentuate.

5. C - Niciodata
Nu este permisa intreruperea abrupta a tratamentului cu tablete de cortizon, deoarece in timpul terapiei, organismul isi sisteaza productia proprie de cortizon. Renuntarea brusca la medicament poate provoca tulburari de circulatie si reactii de soc. Cortizonul trebuie retras intotdeauna treptat: doza se reduce continuu, in decurs de cateva saptamani, pana cand organismul devine din nou capabil sa-si produca singur cantitati suficiente de hormon.

6. A - Dimineata devreme
Administrarea tabletelor de cortizon, intre orele 6 si 8 dimineata, preferabil cu putin lapte sau iaurt, reprezinta solutia ideala. Fiindca productia proprie de cortizon se realizeaza in cea mai mare parte exact in acest moment al zilei. De aceea, aportul suplimentar de cortizon deranjeaza mai putin organismul dimineata, decat in restul zilei.

7. C - Vaccinurile
Cortizonul poate impiedica formarea de anticorpi in sange. De aceea, pacientii tratati cu doze mari de cortizon pe o perioada de timp limitata ar trebui, pentru siguranta, sa-si amane vaccinarile planificate. Analize de sange si urina se pot face oricand. Totusi, ar fi bine ca medicul sa fie informat asupra terapiei cu cortizon.

8. B - ...sa nu li se subtieze pielea
Pana la doua treimi dintre pacienti se tem ca unguentele cu cortizon ar putea duce la o subtiere a pielii. Din acest motiv, ei incep terapia deseori prea tarziu - in medie, abia la sase zile si jumatate de la acutizarea simptomelor, dupa cum reiese dintr-un studiu international, efectuat cu participarea a doua mii de pacienti. De aceea, specialistii insista pentru informarea corecta a bolnavilor. Aplicate cu respectarea intocmai a prescriptiei medicale (si pe o durata scurta de timp), preparatele moderne nu au acest efect secundar.

Cortizonul - "panaceu" pentru 2 milioane de romani

9. A - Tendinita a cotului
In cazul unei inflamatii de tendon, infiltratiile cu cortizon produc, intr-adevar, o ameliorare pe termen scurt. Pe termen lung insa, fizioterapia sau pur si simplu asteptarea dau rezultate mai bune. Un studiu australian a consemnat faptul ca, dupa un an, 72% dintre cei ce recursesera la cortizon au avut o recidiva. In schimb, majoritatea pacientilor care facusera opt sedinte de fizioterapie in primele sase saptamani sau doar asteptasera cu rabdare sa le dispara simptomele au ramas in continuare sanatosi. Dar cand e vorba de astmatici, multi bolnavi isi datoreaza chiar supravietuirea terapiei cu cortizon. Cand caile respiratorii sunt iritate, datorita unei reactii alergice, in absenta tratamentului se ajunge la o inflamare a mucoaselor, pacientul riscand sa se asfixieze.

10. B - Prin alimentatie
Cortizonul influenteaza procesele metabolice. De aceea, bolnavii dependenti de un tratament indelungat cu cortizon trebuie sa fie deosebit de atenti la alimentele pe care le consuma. Iata cele mai importante reguli:

Foarte putin zahar, deoarece cortizonul favorizeaza constituirea zaharului din proteine, facand astfel sa creasca glicemia.

Doua sau trei mese de peste oceanic pe saptamana, fiindca acizii grasi Omega 3 continuti in el scad nivelul colesterolului.

Suficiente proteine: aproximativ 50 g pe zi, preferabil jumatate de provenienta vegetala, iar jumatate animala.

Cantitati minime de grasime (cel mult 50-60 g pe zi), intrucat cortizonul poate majora valorile colesterolului.

Sare cat mai putina, pentru ca dozele mari de cortizon reduc eliminarea sarii din organism. O consecinta posibila ar fi hipertensiunea arteriala.

Multa vitamina C (mai ales din fructe si legume) - este necesara pentru functionarea glandei corticosuprarenale.

Mult calciu, pentru a preveni osteoporoza.

Si miscarea in aer liber este importanta pentru pacientii tratati cu cortizon, caci ea intareste oasele, muschii si sistemul imunitar, micsorand riscul de osteoporoza si de lipsa a fortei musculare.

Remedii naturale contra efectelor adverse ale cortizonului si ale derivatilor sai

Osteoporoza

Numeroase studii facute in Statele Unite, Germania sau Franta arata ca femeile, barbatii de varsta tanara si copiii pierd cantitati importante de masa osoasa atunci cand iau preparate pe baza de cortizon si derivati ai acestuia. Intr-un articol din prestigioasa publicatie "British Medical Journal" se arata ca si preparatele cu cortizon administrate sub forma de spray sau de supozitoare au efecte nefaste asupra consistentei masei osoase, care devine mai redusa, de unde si un risc crescut de fracturi, mai ales ale coloanei vertebrale si ale coastelor. Iata cateva leacuri naturale menite sa reduca acest efect advers al corticoizilor:

Cruditatile - legumele si fructele nepreparate termic, consumate sub forma de salate, sucuri proaspete sau ca atare, vor reprezenta minimum 50% din alimentatia zilnica.

Lemnul-dulce - ajuta la fixarea calciului in oase, reechilibreaza activitatea endocrina (normalizeaza cantitatea de estrogen din organism), fiind foarte util contra osteoporozei. Se ia sub forma de pulbere, cate 4-6 grame pe zi, in cure de 3 saptamani cu 1 saptamana de pauza.

Vitamina D - este esentiala pentru asimilarea calciului in organism. Exista suplimente cu vitamina D, dar cel mai bine este sa determinati organismul sa o produca singur. Aceasta se face prin expunerea pielii la soare vreme de minimum 20-30 de minute pe zi, la ore la care nivelul de radiatii ultraviolete nu este foarte ridicat (orele 9-11 si 17-19).
Cortizonul - "panaceu" pentru 2 milioane de romani

Combinatia de calciu cu magneziu - in comert se gasesc numeroase suplimente naturale care contin aceste doua minerale. Se vor administra conform prospectului, in cure periodice.

Detoxifiantele - au un rol important in reechilibrarea metabolismului in general si a metabolismului calciului in special.

Gilda Fildan

Va vom recomanda in continuare doua detoxifiante naturale foarte puternice, utile si contra retentiei de lichide, o alta problema generata de administrarea corticoizilor:

Retentia de lichide

Retentia de apa in tesuturi este foarte frecventa la persoanele care iau pe termen lung derivati de cortizon, precum si la cele foarte sensibile la acest gen de substante. Primele simptome sunt umflarea mainilor si picioarelor, apoi apare acel aspect incarcat al tenului si cresterea proportiei de tesut adipos pe abdomen si pe zona pieptului. Iata doua remedii verificate impotriva acestor probleme.

Trei-frati-patati - se administreaza sub forma de pulbere, obtinuta prin macinarea cu rasnita de cafea a partilor aeriene, cate o lingurita de patru ori pe zi. Un tratament dureaza 6 luni, urmat de 30 de zile de pauza, apoi se reia.

Tinctura de ienupar - se ia cate o lingurita in jumatate de pahar de apa de patru ori pe zi, ultima doza seara, inainte de culcare. Efectele de eliminare a apei din tesuturi, la fel ca si cele detoxifiante sunt impresionante.

Pentru intarirea imunitatii

Scaderea imunitatii este poate cea mai grava problema care apare la persoanele care iau vreme indelungata corticoizi. Ea duce la o sensibilitate crescuta la infectii, astfel incat in cazul unor boli infectioase banale, apar complicatii mult mai grave decat in mod normal. Iata cateva remedii cu eficienta verificata in marirea imunitatii:

Echinacea - se ia sub forma de tinctura, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de 10 zile cu 5 zile de pauza. Are efecte dovedite de marire a rezistentei organismului la infectii cu virusuri, cum ar fi cel gripal, herpetic, papiloma etc.

Vascul - se recomanda o procedura inedita de amplificare a imunitatii, facandu-se bai cu aceasta planta, ale carei principii active imunostimulente vor fi absorbite direct prin piele. Doua maini de vasc se pun la macerat in doi litri de apa la temperatura camerei, vreme de 8-10 ore (de dimineata pana dupa amiaza). Apoi, preparatul se strecoara, maceratul rezultat punandu-se deoparte, in timp ce planta ramasa se pune in alti doi litri de apa clocotita si se lasa sa stea acoperita pana se raceste, dupa care se filtreaza. In final se combina cele doua preparate (maceratul si infuzia racita), care se vor pune in apa de baie, fixata la o temperatura de 38-39 de grade Celsius. Baia de plante dureaza 20-30 de minute, dupa care pacientul se va usca putin prin tamponare cu prosopul si va ramane sa se odihneasca intr-un loc foarte calduros vreme de jumatate de ora. Aceasta procedura cu efecte puternic imunostimulente se face de 1-3 ori pe saptamana.

Marul-lupului - se fac bai cu partea aeriana a plantei, dupa reteta de mai sus.

Pentru tratarea infectiilor

Cum spuneam anterior, cei care iau constant derivati de cortizon sunt mai expusi la bolile infectioase. Pe de alta parte, este important ca atunci cand apar infectii, sa nu se recurga imediat - chiar si atunci cand afectiunea este intr-o forma usoara - la puternicul arsenal de antimicrobiene ale medicinii alopate. Preferati o varianta alternativa, mai putin invaziva pentru organismul si asa greu incercat:

Uleiurile volatile - se iau zilnic 4-6 picaturi de ulei de cimbru, 10 picaturi de ulei de busuioc sau 12 picaturi de ulei de menta. Au efecte antibiotice puternice, fiind extrem de utile in infectiile bacteriene.

Propolisul - se administreaza intern, sub forma de tinctura, cate 50 de picaturi de trei ori pe zi. Extern se aplica in combinatie de 1:1 cu tinctura de rostopasca. Efectele antiseptice ale combinatiei de propolis cu rostopasca pe rani, arsuri, plagi infectate sunt uimitoare.

Cortizonul - "panaceu" pentru 2 milioane de romani

Fragilitatea vasculara

Se folosesc alimente-medicament bogate in vitamine si in aminoacizi, care ajuta la refacerea peretilor vaselor de sange si care le redau acestora elasticitatea si rezistenta. Iata cateva recomandari:

Polenul de albine - contine practic toti aminoacizii necesari refacerii si mentinerii sanatatii vaselor de sange. Se iau cate 2 lingurite pe zi, eventual cu apa, pentru a nu produce deranjamente gastrice.

Hrisca - este foarte bogata in rutina, o substanta importanta in metabolismul celulelor din tesuturile ce alcatuiesc peretii vaselor sanguine. Se consuma nefiarta (prin simpla inmuiere in apa devine comestibila), cu sucuri de fructe si miere.

Uleiurile naturale (presate la rece) cum ar fi cele de floarea-soarelui, soia, masline, samburi de struguri, dovleac sunt foarte bogate in vitamina E si F, precum si in grasimi nesaturate care ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange. Se vor folosi din belsug in alimentatie.

Substituentele naturale ale cortizonului

Nu se poate pune problema ca in medicina de urgenta, in boli foarte grave cum ar fi alergiile severe, reumatismul, socul anafilactic sau boala lui Addison, sa se intervina cu plante medicinale in locul medicatiei cu corticoizi. Insa in cazurile mai usoare, cu acceptul medicului, se poate recurge la plante medicinale, care sunt surprinzator de eficiente. Iata o lista de remedii naturale a caror actiune similara cu cea a corticoizilor a fost demonstrata prin teste de laborator (adica pe culturi de celule si pe animale) si, in unele cazuri, chiar clinic, adica pe subiecti umani. Inainte de a le enumera trebuie sa mai mentionam ca cele mai multe dintre ele au efecte adverse extrem de reduse, infime fata de cele ale corticoizilor semi-artificiali.

Mugurii de coacaz negru - sunt un produs homeopatic, un macerat glicerinat obtinut din mugurii si mladitele acestui arbust. Il gasim in farmacii sub denumirea de Ribes nigrum. Utilizat pe termen lung are efecte exceptionale impotriva alergiei, chisturilor ovariene si mamare, fibroamelor. Este adjuvant in lupusul eritematos.

Lemnul-dulce - numeroase studii arata actiunea antiinflamatoare puternica a acestui remediu, care are si darul de a reduce efectele adverse ale corticoizilor atunci cand este administrat in paralel sau dupa acestia. Se ia sub forma de pulbere de radacina (4-6 grame pe zi) contra reumatismului articular, anumitor forme de cancer, tumorilor benigne.

Schinduful - semintele macinate ale plantei se administreaza sub forma de pulbere, cate 15-20 de grame pe zi. Este eficienta in tratamentul psoriazisului, hemoroizilor inflamati, astmului alergic si bronsitei alergice.

Tataneasa si salvia - combinate in proportii egale se aplica extern, sub forma de cataplasma, de baie sau de unguent, avand un efect antiinflamator puternic. Se folosesc local pentru tratarea reumatismului, alergiilor cutanate, hemoroizilor inflamati, psoriazisului, tumorilor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare