Faceți căutări pe acest blog

luni, 15 noiembrie 2010

Cinci secrete ale tratamentelor cu plante medicinale Folosiţi plante puternice




Oricât de savantă ar fi o reţetă, dacă nu foloseşti plante bune, proaspete, nu ai nici un rezultat. În felul acesta, puterea lor nu se pierde şi efectul este sporit.

Eu nu pun niciodată plante măcinate în pungi, ci doar le tai mărunt şi le ambalez în aşa fel ca omul să vadă ce cumpără. Apoi, eu nu dau niciodată plante stricate, expirate, mai vechi de un an sau doi. Au fost ani în care am ars plante medicinale cu camionul, pentru că, peste iarnă, au mucegăit şi nu mai aveau nimic valoros terapeutic în ele.

Culegeţi plantele numai din locuri curate

Plantele medicinale nu se culeg de lângă şosea sau de lângă calea ferată. Zona de unde se adună plante medicinale trebuie să fie curată, cât mai departe de zonele poluate şi de locurile unde s-au administrat, chiar şi în anii trecuţi, îngrăşăminte chimice, pesticide sau insecticide. Este necesară o informare asupra acestor probleme dar ecologiştii se ocupă mai mult de politică.

Nu omorâţi planta prin fierbere

Oamenii trebuie să ştie că, prin fierberea plantelor se pierd foarte multe substanţe active. De aceea, în terapiile pe care le recomand folosesc, în special, maceratul la rece.

Maceratele cele mai bune se fac din plante crude, pentru că au enzime. Recomand maceratele obţinute prin punerea aceleiaşi cantităţi de plantă şi de apă ca la ceai (o linguriţă de plantă la o cană de apă), numai că, în loc de fierbere, se lasă planta măcinată în apă timp de 8-12 ore.

Fiţi prudenţi şi folosiţi doar plante studiate temeinic

Numai după spusele bătrânilor nu te poţi lua. La tratamentele cu spânz, de exemplu, trebuie administrată, la început, o doză foarte mică. De fapt, nici din plantele cunoscute nu trebuie să dai o doză mare. Se începe cu o doză mică şi se creşte pe timpul tratamentului. La început, am administrat doar câţiva milimetri dintr-un fir de rădăcină de spânz pe zi. Apoi, am constatat că se poate mări doza. Acum, administrăm progresiv spânzul, începând de la un centimetru şi ajungând, în final, la 10 cm de rădăcină pe zi. Am constatat că, dacă se începe cu o doză mică, organismul se acomodează cu spânzul şi se poate ajunge la doza terapeutică necesară, fără efecte secundare. Totuşi, este necesar ca tratamentul cu spânz să se facă sub atenta supraveghere a unui medic priceput sau terapeut naturist cu experienţă. De fapt, prima regulă în vindecare este prudenţa, iar tratamentul trebuie, în primul rând, sa nu dăuneze omului.

Dacă ştiţi un leac care ajută, oferiţi-l şi altora, gratuit

"Secretul" unor terapeuţi care aleargă după bani este ceaiul gata făcut. Nu daţi bolnavilor ceaiuri gata făcute. Din orice plantă ar fi făcut, în timp ceaiul fermentează, se alterează şi îşi pierde din principiile active conţinute.

Eu vând plante medicinale necesare unor reţete pe care le am afişate la vedere. Nu reţetele sunt marele secret al fitoterapiei, ci modul în care aplici aceste reţete, în funcţie de organismul bolnavului. Preţurile plantelor sunt modice, cât să acopăr cheltuielile pentru adunarea lor. Tratamentele, de multe ori foarte complicate, le pun în slujba bolnavilor fără nici o plată.

terapeut Ioan Groza, Cabinetul "Natura", Arad


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare