Faceți căutări pe acest blog

vineri, 19 noiembrie 2010

Nucile si ultima descoperire



( Corneliu Baba)

Consumate dupa fiecare masa, aceste fructe impiedica ingrosarea
arterelor si previn bolile de inima.
Opt nuci pe zi va tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn
aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu realizat de
cercetatorii americani de la Barcelona ’s Hospital Clinico, aparut in
publicatia " American College of Cardiology ".
Specialistii citati de BBC News va sfatuiesc sa consumati nuci mai
ales dupa o masa bogata in grasimi pentru a atenua efectele negative
pe care acestea din urma le au asupra organismului.
Nucile, mai sanatoase decat uleiul de masline
Cercetarea a constat in monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre
ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate cu un
nivel ridicat. Participantii la studiu au primit doua portii de salam
bogat in grasimi si branza, pe care le-au consumat la un interval de o
saptamana.
La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei
de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci. Testele au aratat ca
atat uleiul de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea
inflamatiilor din artere care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi
saturate si care, in timp, favorizeaza intarirea arterelor si creste
riscul unor boli de inima si al atacului vascular cerebral.
Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de masline, nucile au mai
ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii arterelor,
indiferent de nivelul colesterolului.
Trateaza tulburarile de ritm cardiac
Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi
benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Ei i-au
avertizat pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce
doresc, cu conditia sa consume si nuci.
"Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din nuci inlatura
efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra,
precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important", afirma
Robert Vogel , profesor la University of Maryland, Baltimore .
Pentru ca sunt elastice, arterele se pot intinde atunci cand fluxul
sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi intrerupe producerea de
oxid nitric de catre "captuseala" arterelor, necesar pentru mentinerea
flexibila a vaselor de sange. Nucile mai contin antioxidanti si
arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul
nitric.

[u]Pentru vegetarieni[/u]Combinati nucile cu legume si paine
Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilor animali in
cazul persoanelor vegetariene. Printre nutrienti se numara cele mai
multe vitamine B, fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine.
Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci si alune
sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, in
combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte)
se poate obtine gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esenti
ali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare