Faceți căutări pe acest blog

luni, 13 decembrie 2010

Atacul de panica – simptome si tratament


Una dintre problemele de actualitate cu care se confrunta un procent tot mai mare din populatie este anxietatea si atacul de panica. Dar ce este un atac de panica?

Atacul de panica se manifesta ca un acces brusc de frica foarte puternica, stare afectiva caracterizata prin neliniste psihomotorie, teama fara obiect aparent.

SIMPTOME

Simptomele unui atac de panica difera de la persoana la persoana, dar exista anumite tipare comportamentale care se pastreaza: batai accentuate ale inimii, apar dificultati in procesul de respiratie, tremur la nivelul intregului corp, dureri toracice, greata, frisoane, ameteala, stari de lesin, persoanele au sentimentul ca isi pierd controlul, ca se afla in pericol de moarte.

Durata unui atac de panica este de la 5 la 20 de minute, perioada de maxima intensitate fiind apreciata la zece minute.

Care sunt cauzele declansarii unui atac de panica? Specialistii nu au identificat o cauza clara a aparitiei atacurilor de panica, dar exista mai multi factori care pot determina declansarea acestora.

Dintre cele mai frecvente cauze amintim probleme legate de consumul de alcool sau de intreruperea subita a consumului de alcool in cazul unei persoane obisnuite sa faca asta in mod regulat, excesul de bauturi cofeinizate si de tutun. Folosirea in mod regulat a unor anumite medicamente, precum si intreruperea unui tratament medicamentos pot fi, de asemenea, cauze declansatoare a unui atac de panica. Nici consumul de droguri nu scapa din randul factorilor care ridica riscul aparitiei acestei boli.

Medicii apreciaza ca si o operatie cu anestezie generala, o nastere, nivelul foarte ridicat de stres pentru o perioada indelungata de timp, un eveniment neasteptat precum pierderea unei persoane dragi pot fi puse in randul factorilor care stau la baza declansarii unui atac de panica.

Persoanele obinuite cu atacurile de panica pot, din dorinta de evitare a acestora, sa ajunga la agorafobie. Agorafobia este teama de spatiile deschise. Persoanele afectate intra intr-un cerc vicios si de la teama de spatiile deschise capatate dupa aparitia bolii, pot ajunge in situatia de a face un atac de panica in spatiile aglomerate sau in prezenta unui numar prea mare de oameni necunoscuti.

Atacul de panica are aceleasi simptome ca si infarctul miocardic.Acesta este un motiv pentru care cele doua sunt destul de dificil de deosebit. De aceea este foarte important ca in cazul aparitiei unui atac de panica, persoana in cauza sa consulte un medic.

Atacul de panica poate fi diagnosticat de medicul specialist in medicina de urgenta, dar si medicul de familie sau un medic generalist sunt persoane competente sa diagnosticheze un atac de panica.

TRATAMENT

Medicul competent sa trateze aceasta boala este medicul psihiatru sau psihologul. In cazul atacurilor repetate sau severe se recomanda administrarea de antidepresive. O maniera de evitare a tratamentului medicamentos, pentru pacientii cu tulburari mai usoare, este terapia comportamentala. Aceasta din urma este si cea mai sigura cale de inlaturare a problemei atacurilor de panica.

Tratamentul medicamentos poate reduce frecventa aparitiei atacurilor de panica sau poate duce la disparitia temporara a acestora, dar boala poate reaparea oricand dupa incetarea tratamentului. Deoarece obiectul declansator al unui atac de panica este frica, aceasta nu poate fi inlaturata decat prin terapie.

Se recomanda exercitii de relaxare de aproximativ jumatate de ora pe zi, activitati recreative care sa stimuleze placerea de a trai si sa reduca nivelul ridicat de stres din viata persoanelor afectate de aceasta boala (yoga, muzica relaxanta etc).

Este foarte importanta eliminarea consumului de alcool si de cofeina, trecandu-se la un regim alimentar echilibrat, bogat in vitamine si minerale. Exista si tratamente naturiste care pot ajuta la tratarea atacurilor de panica. Se recomanda folosirea ceaiurilor calmante. Infuziile de levantica, valeriana, macese, paducel au efect de relaxare. De asemenea sucurile naturale de legume si fructe sunt foarte indicate, in special morcovul, marul si varza.
http://www.pro-sanatate.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare