Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 decembrie 2010

De la apendicita la peritonita



Apendicita este inflamatia apendicelui, o prelungire mica, ca un saculet, in forma de deget, care este atasat de intestinul gros. Aproximativ 8 din 100 persoane fac apendicita. Apare cel mai frecvent la persoanele intre 10 si 30 ani, dar poate surveni si la persoane mai in varsta.

Apendicele nu este un organ indispensabil si, in cazul inflamarii lui, se recomanda indepartarea. Specialistii nu inteleg in totalitate care este rolul apendicelui. Se pare insa ca unul e acela de a ne apara de boli. Apendicele produce si protejeaza bacteriile “bune” cu rol benefic in digerarea hranei. Cand flora bacteriana din intestin este distrusa apendicele ajuta la refacerea ei. Cand apendicele lipseste, inlaturat prin operatie, flora intestinala se reface mai greu. In conditiile unei igiene precare, organismul apeleaza la apendice.

Atunci cand el nu este folosit, se poate inflama si provoca probleme. La nivelul acestuia se pot acumula bacterii, devenind tumefiat si infectat. In cazul in care apendicele infectat nu este indepartat chirurgical, infectia poate duce la fisurarea sau ruperea apendicelui. Acest fapt duce la raspandirea infectiei in cavitatea abdominala, determinand peritonita.

Complicatiile peritonitei

Peritonita este o inflamatie a peritoneului si necesita un tratament de urgenta. Peritoneul este o membrana care captuseste peretii cavitatii abdominale si este ca un „sac “, in care se afla toate organele abdominale. Inflamatia peritoneului se manifesta prin dureri abdominal, sensibilitate la palpare, febra. De asemenea apar ascita (acumularea de lichid in peritoneu, in cantitati variabile, in functie de stadiul bolii de fond) si oligurie (diminuarea diurezei). Unele persoane acuza in acelasi timp frisoane, greturi, varsaturi si chiar dureri articulare.

In caz de peritonita acuta, bolnavul trebuie sa fie spitalizat de urgenta intr-un serviciu de chirurgie. Reanimarea consta, in principal, in compensarea pierderilor lichidiene prin perfuzii intravenoase. Operatia vizeaza tratarea cauzei peritonitei (suturare pentru a inchide un ulcer perforat, ablatia unui apendice etc.), curatarea cavitatii abdominale si amplasarea unui dren. In completare se administreaza antibiotice.

Spitalizarea dureaza, in general, intre 8 si 15 zile. Este important insa de precizat ca daca pacientul amana prezentarea la serviciul de urgente, sansele de recuperare scad foarte mult, mortalitatea in astfel de cazuri fiind foarte ridicata − aproape de 50%.

Cauze si simptome in apendicita

Apendicita este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala, si consta in inflamatia apendicelui. Aceasta apare atunci cand comunicarea sa cu intestinul gros este blocata. Acest blocaj poate fi cauzat de acumularea de mucus in interior sau din cauza fecalelor care pot patrunde spre apendice, blocand deschiderea acestuia. Ca urmare, bacteriile ce au ajuns in apendice se inmultesc si produc inflamare. Aceasta provoaca o crestere a presiunii din interiorul organului, o tulburare a circulatiei sangelui din peretii organului si inflamatia acestuia ce poate evolua la perforatie (peritonita) in lipsa unui tratament corespunzator.

Infectiile gastrointestinale produse de bacterii, virusuri, fungi sau de paraziti pot conduce la inflamarea apendicelui. O data pornit procesul inflamator al apendicelui, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind de natura chirurgicala. Cu cat se intervine mai rapede, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor de realizat, cu complicatii mai reduse.

Simptomele clasice pot include:

- Dureri surde si apoi ascutite in centrul si in partea de jos a abdomenului;
- Pierderea poftei de mancare;
- Greata si varsaturi la inceperea durerilor;
- Febra destul de ridicata;
- Urinari frecvente si deshidratare;
- Crampe abdominale severe;
- Constipatie sau diaree.

Cand aveti aceste simptome ar trebui sa apelati cat mai repede la medic pentru a lua masurile ce se cuvin. Tratamentul este mult mai usor daca apendicele nu s-a rupt. La majoritatea persoanelor, apendicele nu se rupe decat dupa cel putin 24 ore de prezenta a simptomelor.

Tratamente

Singurul tratament in cazul apendicitei este interventia chirurgicala, pentru a se indeparta apendicele, procedura denumita apendicectomie. Scopul interventiei este indepartarea apendicelui inainte ca acesta sa se rupa si infectia sa se raspandeasca in interiorul abdomenului, provocand peritonita. In cazul in care doctorul nu este sigur ca este vorba de o apendicita, poate fi nevoie de cateva ore de asteptare, la domiciliu sau in spital, inainte de a se lua decizia unei interventii chirurgicale.

Interventia chirurgicala efectuata cu scopul indepartarii apendicelui poate fi efectuata intr-unul din cele doua metode existente la ora actuala: prin laparoscopie sau prin metoda traditionala. Interventia laparoscopica consta in 3-4 taieturi mici sau incizii, pe cand apendicectomia traditionala consta intr-o singura incizie, mai mare. Majoritatea persoanelor se simt mai bine imediat dupa operatie; unii pot chiar sa mearga acasa in aceeasi zi.

In situatia in care apendicele s-a rupt si infectia s-a raspandit in interiorul abdomenului, poate fi nevoie de o perioada mai lunga de internare in spital.Tratamentul postoperatoriu va consta in administrarea pe cale intravenoasa de lichide si de antibiotice. De asemenea, poate fi necesara prelungirea internarii in cazul in care persoana respectiva are probleme de sanatate care se inrautatesc dupa interventia chirurgicala.

Uneori doctorul poate recomanda efectuarea unei operatii chirurgicale chiar daca nu este sigur ca este vorba de o apendicita. Interventia chirurgicala poate elimina insa probabilitatea existentei unui apendice rupt. In cazul in care se face operatia chirurgicala si apendicele este normal, acesta va fi totusi indepartat pentru a elimina posibilitatea aparitiei de probleme in viitor.

Majoritatea persoanelor parasesc spitalul la 1- 4 zile dupa interventia chirurgicala pentru indepartarea apendicelui. Totusi, in cazul in care apendicele s-a rupt si infectia s-a raspandit in abdomen sau au aparut alte complicatii, este nevoie de o perioada mai lunga pana la insanatosire.

Persoanele la care s-a facut laparoscopie de obicei reincep activitatile obisnuite in 2 saptamani. Cei care au suportat o apendicectomie traditionala se pot reintoarce la viata normala, de obicei, in aproximativ 3 saptamani.

In timp ce persoana respectiva sta acasa, in perioada de recuperare de dupa apendicectomie, este indicata autoverificarea inciziilor pentru a observa eventualele infectii. Se recomanda consultarea doctorului daca apare febra sau daca se observa alte semne de infectie, cum ar fi inrosirea, tumefierea, aparitia de puroi sau durerea la nivelul regiunii inferioare a abdomenului. De asemenea ar trebui consultat doctorul daca persoana respectiva nu se poate alimenta normal dupa 5 zile de la operatie.

Preventia

Apendicita apare mai des la adolescenti si la tineri tocmai pentru ca acestia sunt, in general, mai neglijenti in privinta igienei alimentatiei. In plus, cazurile sunt mai frecvente vara, fiindca atunci se produc mai multe infectii gastro intestinale. Preventia consta intr-o igiena corecta inainte de masa si in prepararea corecta a alimentelor.

Calea cea mai usoara de a preintampina aparitia inflamarii apendicelui este o alimentatie corecta si sanatoasa, fara mancare greu digerabila. Fructele si legumele contin fibrele necesare alimentatiei corecte, insa inghitirea semintelor, precum si consumul de legume, de cereale fara o masticatie suficienta favorizeaza inflamarea apendicelui

Apendicita este si o afectiune a celor foarte pudici, care nu elimina gazele intestinale si o consecinta a constipatiei; ultima problema se poate rezolva si prin adaugarea de tarate de grau in meniul zilnic, sub diferite forme.

citynews.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare