Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 decembrie 2010

Paradontoza;Cum îţi repari gratuit dinţii

Paradontoza inseamna degenerarea tesuturilor care fixeaza dintii, ducand la mobilitatea si caderea lor.


Remedii naturiste:
- Zilnic se mesteca o radacina de hrean.
- Se maseaza gingiile cu lamaie.
- Se fac spalaturi ale gingiilor cu ceai din coaja de stejar (decoct), salvie, troscot (se pune o lingurita seara in apa si dimineata se incalzeste pana aproape de fierbere). Se tine in termos, iar pe timpul zilei se fac mai multe spalaturi.
- Se clateste gura cu decoct de smochine (40-100 gr. smochine la 1 l. apa).
- Persoanele nealergice pot mesteca propolis solid (4-5 gr. pe zi) sau rasina de pin.
- Se mananca zilnic portocale si grapefruit. Zilnic se va mesteca, cu rabdare, 3-5 gr. de propolis, care se va inghiti. Se consuma 2-3 morcovi cruzi pe zi. Se face masaj zilnic la gingii cu suc de morcovi sau suc de sfecla rosie. Se face gargara cu infuzie din coada calului sau salvie.
....................................

Cum îţi repari gratuit dinţii
13 Decembrie 2010

Potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, peste 20% din români nu au apelat niciodată la medicul stomatolog.
de MIHAELA NAFTANAILA Romania libera.ro
Asiguraţii pot merge să îşi rezolve mici urgenţe şi carii la cabinetele stomatologice care au contract cu casele de asigurări. Printre acestea se numără şi clinici care au dotări avansate, însă acestea nu pot rezolva gratuit mai mult de doi-trei pacienţi pe lună.

O soluţie pentru a beneficia de tratament stomatologic gratuit ar fi să căutaţi cabinete care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Acestea se găsesc în fostele policlinici de stat, dar şi în mediul privat.

În cazul în care stomatologul are contract cu statul, serviciile gratuite la care aveţi dreptul ţin în principal de tratamentul urgenţelor. Unii medici pun şi proteze gratuite, dar fac parte din categoria celor mai rudimentare de pe piaţă.

„Se pot face gratuit extracţii, se pot pune anumite pansamente contra durerilor şi proteze din cele mai ieftine. În nici un caz nu putem asigura dinţi de porţelan pacienţilor", punctează Cristina Călinoiu, de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti. Pe site-ul CASMB, la capitolul furnizori de servicii medicale găsiţi toţi medicii stomatologi care au contract cu asigurătorul public, precum şi contactele acestora.

10% din cabinete primesc fonduri de la stat

În Capitală, din 3.900 de medici stomatologi doar 10% primesc fonduri de la stat. Situaţia este valabilă la nivelul întregii ţări. „Puţini stomatologi îşi asumă un contract cu Casa, în condiţiile în care primesc sume derizorii, iar numărul de hârtii pe care trebuie să îl completeze este sufocant", precizează Alexandru Brezoescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti.

Luna trecută, stomatologii aflaţi în contract cu statul au primit, spre exemplu, suma de 1.200 de lei, bani din care au putut fi trataţi aproximativ 1.000 de pacienţi într-un oraş precum Bucureştiul. „Statul se preface că asigură multe gratuităţi, însă în realitate nu prea putem face mare lucru cu aceşti bani. În noiembrie am tratat un copil şi doi adulţi, însă doar parţial. Atât le-am putut asigura din suma ce mi-a fost alocată. Luna asta am primit 650 de lei, ceea ce înseamnă că aş putea să pun o singură proteză unui singur pacient", spune medicul primar stomatolog Mihaela Rosca. După terminarea plafonului de la stat, medicul spune că şi-a tratat toţi pacienţii contra cost.

„Nu este corect, în condiţiile în care toţi pacienţii mei cotizează la stat, dar ce pot să fac?!", se întreabă ea.

Medicii spun că, în aceste condiţii, sunt obligaţi să facă selecţii riguroase. „Eu tratez gratuit în special copiii, de regulă în ordinea în care vin. Ce poţi să faci mai mult când pentru o consultaţie eşti plătit cu echivalentul a cinci legături de pătrunjel?!", spune medicul stomatolog Dorina Gheorghe. Medicul spune că nu ar putea supravieţui dacă la cabinet nu ar veni şi adulţi care să îşi poată susţine consultaţiile şi tratamentele.

Cei care au experimentat până acum tratamente stomatologice la cabinetele stomatologice din policlinici nu se declară mulţumiţi de servicii cu toate că acestea sunt gratuite. „Am fost cu băieţelul meu de 7 ani într-un astfel de cabinet şi aparatura era ca şi acum 30 de ani, iar ustensilele nu mi s-au părut cine ştie ce. Nici comunicarea cu medicul nu a fost prea bună. Tot ce mi-a spus a fost să îmi spăl copilul pe dinţi", zice Adriana, care a apelat la un dispensar stomatologic, în ideea de a-l trata pe fiul ei de „displazie de smalţ". În cele din urmă, a mers la un cabinet privat, unde plăteşte 80 de lei consultaţia.

Se impune organizarea sistemului

Medicii stomatologi critică felul în care este organizat sistemul şi spun că situaţia nu este convenabilă pentru nici una dintre părţi: nici pentru pacient, nici pentru doctor.

„După mine, toţi pacienţii ar trebui să beneficieze gratuit de tratamentul durerii, iar statul ar trebui să fie sincer şi să le spună că doar atât le poate asigura. Acum, totul e nisip aruncat în ochii pacientului şi totodată al medicului", susţine stomatologul Bogdan Bader, care lucrează în sistemul privat. Specialistul critică modul în care statul îşi tratează asiguraţii, în ciuda faptului că aceştia contribuie la asigurările de sănătate.

„Dacă sistemul ar fi mai bine organizat, n-ar mai fi toată România ştirbă", susţine acesta, îndemnându-i pe pacienţi să facă lobby pentru drepturile lor.

Statistică

Un român consumă în medie două tuburi de pastă de dinţi anual şi schimbă periuţa de dinţi o dată la doi-trei ani.

Potrivit datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică, peste 20% din români nu au apelat niciodată la medicul stomatolog.

Un comentariu:

  1. probabil ca cei 10% care primesc fonduri de la stat ,incaseaza si banii de la pacient, nu probabil ci sigur, frecventez cabinetele de stomatologie cred ca ar trebui luati la verificat si stomatologii astia.

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare