Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 1 decembrie 2010

Remedii pentru combaterea transpiratiei


Toti oamenii transpira, unii mai putin, altii mai mult, si este normal sa se intimple asa. Dar atunci cind transpiratia este excesiva, ea poate deveni un real handicap in viata persoanei respective, mai ales daca este insotita si de mirosuri neplacute. Exista totusi solutii pentru combaterea transpiratiei!

Transpiratia este produsa de glande
Fiecare dintre noi poseda in jur de doua milioane de glande sudoripare care produc in medie un litru de sudoare pe zi (un sportiv poate elimina pina la doi litri de sudoare... intr-o ora!), ceea ce permite reglarea temperaturii corpului nostru.
Exista doua tipuri de glande sudoripare:
- glandele sudoripare apocrine, care se situeaza in principal la subrat (axile), in jurul mameloanelor, in zona pubisului si a organelor sexuale;
- glandele sudoripare exocrine, prezente pe toata suprafata pielii si in mod deosebit in palma miinii, talpa piciorului, pe fata si scalp.
Emotia, stresul, efortul fizic, citeva minute de stat in masina in traficul aglomerat de pe timpul verii sint suficiente pentru a fi lac de transpiratie. Acest lucru este cit se poate de normal. Temperatura este o functie esentiala a organismului care permite sa regleze in mod natural temperatura corpului (37°C) si sa elimine toxinele. Asadar, cu cit ne este mai cald (caldura poate fi de asemenea si un efect consecutiv al unei febre puternice), cu atit transpiram mai mult. Diferenta consta in cantitatea de sudoare care poate fi mai mare la o persoana fata de alta, in functie de hiperactivitatea glandelor sudoripare ce poate deveni excesiva. Atunci cind transpiratia este exagerat de mare vorbim deja de o afectiune numita hiperhidroza.
In mod normal, sudoarea nu miroase (este inodora), dar descompunerea sa prin bacterii o poate face urit mirositoare sau infecta, uneori. Chiar si in cazul unei transpiratii normale, spalarea pielii cu apa si sapun nu este suficienta pentru a stopa producerea de mirosuri neplacute. Numai utilizarea zilnica a unui deodorant permite evitarea acestui inconvenient.
Tipurile de deodorante si utilizarea lor
 Cu mult timp in urma, in antichitate, se utiliza frictionarea cu uleiuri din plante, iar romanii purtau la subrat pliculete cu arome sau cu fulgi de secara. Se pare ca acestea erau cele mai eficiente metode pentru a indeparta mirosurile corporale.
Astazi nu mai este nevoie sa ne plimbam cu pliculete la subrat, din fericire pentru noi s-au inventat deodorantele. Gama acestora este multipla: stick-uri, spray-uri, roller, creme. Cele mai multe dintre produsele enumerate contin antiseptice care inhiba procesul bacterian de degradare a transpiratiei si alte componente care capteaza mirosurile, ceea ce neutralizeaza fenomenul de descompunere a sudorii pe masura ce se formeaza. In scopul cresterii eficacitatii deodorantelor, citeodata li se adauga si un compus parfumat.
Atentie! Daca aveti pielea sensibila, alegeti produse cosmetice fara alcool!
In caz de hiperhidroza – transpiratia excesiva care afecteaza, in general, axilele, palmele miinilor si talpile picioarelor – este necesara stoparea producerii de sudoare. Cea mai mare parte a antitranspirantelor si antiperspirantelor contin o substanta (cel mai frecvent o clorura de aluminiu) al carei rol este de a stringe porii si orificiile glandelor sudoripare, prin care se scurge transpiratia.
Departe de a fi acuzate ca blocheaza un fenomen natural, deodorantele sint considerate astazi ca produse inofensive. Trebuie sa stiti ca stick-urile si cremele sint mai bine adaptate transpiratiilor excesive decit vaporizatoarele, deoarece primele concentreaza mai multe produse active.
Important: un deodorant, de orice tip ar fi, trebuie sa se utilizeze pe o piele curata si uscata, fara nici o rana, si nu imediat dupa epilare.
Transpiratia picioarelor poate fi prevenita
Inchise in pantofi, picioarele tale se sufoca, transpira si sfirsesc prin a degaja un miros dezagreabil, chiar daca respecti o buna igiena. Iata ce se intimpla.
De multe ori la originea mirosurilor neplacute, transpiratia picioarelor este mai mult decit jenanta. Deseori atribuit stresului sau tensiunii puternice, acest miros urit poate, de asemenea, sta la originea picioarelor cu sosete de slaba calitate (din materiale sintetice) sau cu pantofi care nu lasa sa treaca aerul. Sudoarea care nu se poate evapora formeaza astfel un strat cald si umed intre degetele picioarelor sau in alte locuri ale talpii. Se stie ca umiditatea si caldura constituie un mediu ideal pentru bacterii si ciuperci (micoze), care prolifereaza si produc acel miros tipic si dezagreabil al picioarelor transpirate.
Produsele deodorante rezervate picioarelor prezinta in componenta lor asocierea dintre un antiperspirant si un antibacterian si contin factori care capteaza mirosul. Scopul deodorantelor pentru picioare este de a absorbi umiditatea si de a evita macerarea picioarelor in incaltamintea care este sursa de disconfort. De asemenea, sint recomandate si alte produse complementare pentru a limita inconvenientele transpiratiei excesive a picioarelor: spray purificator antimiros si talpici antitranspiratie. Citeva seminte de salvie puse in apa pentru baia picioarelor duc la diminuarea transpiratiei si a mirosului neplacut.
Stop mirosurilor neplacute!
Pentru cazurile de hiperhidroza acuta care rezista antiperspirantelor, in special la nivelul talpii piciorului, singura optiune pentru un tratament local ramine ionoforeza. Despre ce este vorba? Aceasta tehnica consta in imbaierea picioarelor in apa obisnuita prin care trece un curent special, care antreneaza difuzia ionilor prin piele. Daca si acest tratament se dovedeste ineficient, atunci trebuie sa se recurga la chirurgie sau la injectii cu botulina.
Este de retinut ca hipertranspiratia este uneori simptom al unei boli hormonale, infectioase sau inflamatorie sau al unei leziuni a hipotalamusului (o glanda situata la nivelul creierului) care controleaza, printre altele, temperatura corpului si setea. Asadar, trebuie intotdeauna cautata cauza pentru a putea gasi tratamentul optim.
Plantele medicinale pot fi utilizate pentru combaterea transpiratiei. Din acestea se pregatesc tincturi care se aplica la subrat, pe miini, picioare etc. Unele dintre plantele recomandate sint frunzele de nuc impreuna cu frunzele de salvie, isopul, rozmarinul. Puteti cumpara de la plafar ulei din arbore de ceai sau ulei din lauri si mentol.
Exista de asemenea remedii prin psihoterapie, deoarece aceasta permite asumarea mai usoara a hiperhidrozei si reduce intr-o anumita masura transpiratia legata de emotii. Hipnoza, acupunctura si homeopatia pot da rezultate bune.
Cinci sfaturi utile pentru indepartarea transpiratiei
1. Adoptati o igiena riguroasa. Cind va transpira picioarele trebuie sa va spalati de mai multe ori pe zi cu apa calda si sa schimbati des sosetele si incaltamintea.
2. Epilati-va regulat axilele, deoarece parul retine transpiratia si amplifica fenomenul descompunerii, deci mirosul neplacut.
3. Alegeti deodorantele antitranspirante sau antiperspirante, care nu doar indeparteaza mirosurile neplacute, dar si impiedica formarea lor.
4. Purtati imbracaminte din bumbac si incaltaminte din piele (hainele si sosetele din materiale sintetice precum si incaltamintea din cauciuc sau plastic favorizeaza la maximum transpiratia si descompunerea sa).
5. Daca suferiti de hiperhidroza, utilizati un deodorant pe baza de clorura de aluminiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare