Faceți căutări pe acest blog

marți, 14 decembrie 2010

Tratamente si remediu pentru constipatie



Cu totii am trait macar o data in viata noastra momente extrem de neplacute in care, din pricini mai mult sau mai putin legate de vointa proprie, am ajuns in situatia absentei scaunului.

Vom incerca sa detaliem putin cauzele care duc la aparitia acestei boli, precum si cateva solutii la indemana pentru refacerea echilibrului la nivel intestinal, dar nu inainte de a defini blocajul.

Deci, ce este constipatia?

Prin constipatie definim incetinirea tranzitului intestinal cu intarzierea eliminarii materiilor fecale. Exista mai multe tipuri de constipatie: constipatia functionala, cronica, primitiva si o constipatie secundara, la nivelul tubului digestiv.

Cum se manifesta constipatia?

Se manifesta prin aparitia scaunului la trei sau patru zile, in unele cazuri si mai rar, balonari, greturi, migrene, stari de disconfort puternic.

Ce determina aparitia constipatiei?

Factorii care induc aceasta boala sunt multipli, dintre ei amintim doar alimentatia saraca in reziduri celulozice, in lichide, boli endocrine, viata sedentara, repaus prelungit la pat, inhibitia voluntara a actului defecatiei. Constipatia determina o inflamatie a intestinului gros, numita colita.
In cazul in care avem aceasta boala, de mare ajutor ne pot fi preparatele din plante. Netratata, constipatia poate atrage aparitia altor afectiuni precum hemoroizi, infectia urinara cu colibacili.

Tratamente si remediu pentru constipatie

Putem folosi plante cu actiune laxativa, altele cu actiune mai drastic purgativa. Astfel putem apela la crusin, un laxativ neiritant, colagog si vermifug, sub forma de tinctura sau decoct ( 15 picaturi inaintea fiecarei mese pot aduce rezultate imediate). De asemenea, florile de piersic sunt indicate in special in constipatia copiilor, sub forma infuziei a unei linguri de flori de piersic la o cana cu apa.
Tot pentru copii (constipatia la bebelusi) dar si batrani este si infuzia de petale de trandafiri de luna, un laxativ extrem de bland, folosit prin infuzarea a 3 grame de planta la jumatate de litru de apa. Florile de maces, nalba, florile de soc, frunzele de frasin, frunzele de volbura, frunzele de in, toate preparate prin infuzare si ingerate pe parcursul unei zile.
Este bine sa fim atenti la purgativele si laxativele prea dure, care au dezavantajul de a irita mucoasa intestinala. Utilizarea lor pentru o perioada prea lunga de timp poate duce la agravarea colitei.
Alimentatia devine si ea in aceste situatii un mijloc de tratament. Persoanele afectate trebuie sa consume produse bogate in celuloza, gasita in cantitati mari in fructe si legume. De asemena painea integrala, fiertura de grau zdrobit sau ovaz, iaurt, la toate acestea adaugandu-se minim un litru de lichide pe zi.
Bauturile alcoolice este bine sa dispara din meniul zilelor in care suntem supusi acestor dereglari, singurul tip de alcool, in cazul in care simtim totusi ca nu ne putem indeparta prea tare, este berea. Se recomanda un pahar cu apa rece pe stomacul gol iar inainte de masa de pranz o lingurita de ulei de masline, la fiecare masa utilizandu-se taratele de grau in amestec cu marmelada de prune. Intre mese, fructe uscate care au un efect puternic laxativ si dau rezultate bune in general.
Dimineata, in cazul in care boala dureaza mai multe zile, este indicat un masaj abdominal, iar mersul la toaleta este bine sa fie la aceeasi ora, astfel formandu-se reflexele conditionate.
http://www.pro-sanatate.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare