Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 septembrie 2010

Ia-ti portia de sanatate din legumele de toamna


legume
Natura iti ofera toamna cele mai bogate si sanatoase roade. Profita din plin de aceste daruri minunate, bucura-te de ele si consuma-le zilnic pentru o sanatate cat mai buna. Gogosarii, varza, vinetele sau conopida sunt doar cateva dintre legumele de iarna, pline de vitamine.
Gogosar

Dulce si aromat, gogosarul este o leguma prezenta in casele tuturor in aceasta perioada, cu atat mai mult cu cat din el ies niste muraturi grozave. Gogosarul este bogat in beta-caroten, adica un antioxidant extrem de necesar pentru ca organismul nostru sa fie protejat de radicalii liberi. In plus, beta carotenul este bun pentru a impiedica aparitia tulburarilor de vedere.

Gogosarii contin, de asemenea, o cantitate ridicata de vitamina C, atat de necesara la inceputul sezonului rece pentru a da organismului puterea sa lupte impotriva virozelor. De asemenea, gogosarii au in compozitia lor vitamina A, esentiala pentru un par frumos si o piele sanatoasa.

In plus, consumati in cure mai lungi, gogosarii pot preveni boli grave cum ar fi cancerul de prostata, de col uterin, de pancreas sau reumatismul.


Varza


Varza este o sursa excelenta de vitamina C, dar contine si cantitati importante de fibre, mangan, folati, vitamina B si acizi grasi omega-3. Aceasta poate fi consumata atat proaspata, cat si murata sau fiarta (supe sau ciorbe), iar beneficiile sale sunt la fel de puternice.

Varza este o leguma foarte constistenta si satioasa care ajuta in curele de slabire, insa mai mult decat atat, ajuta la detoxifiere organismului.

In plus, studii recente au dezvaluit faptul ca persoanele care consuma in mod frecvent varza, sunt mai ferite de cancer de prostata, cancer ovarian, de san sau vezica urinara.


Conopida


Conopida este o leguma care contine proteine, fibre, potasiu, magneziu, calciu, vitaminele B1, B2, B6, C, E si K. Si aceasta face parte parte din lista legumelor care lupta cu succes impotriva cancerului daca este consumata pe termen lung.  In plus, este o leguma consistenta care desi tine de foame, nu ingrasa pentru ca are un numar scazut de calorii.

Asadar, toamna este o ocazie excelenta pentru a te bucura de beneficiile acestei legume.


Telina


Telina
este oleguma recunoscuta pentru faptul ca poate reduce colesterolul, indeparteaza constipatia, scade tensiunea arteriala, imbunatateste functiile, renale, ajuta la detoxifierea organismului  si este de baza intr-o cura de slabit. Mai mult decat atat, telina grabeste eliminarea pietrelor renale, regleaza hormonii si calmeaza sistemul nervos.

Telina poate fi consumata atat cruda, cat si in diverse mancaruri, avand o aroma foarte placuta.



Vinete


Delicioase in salata, vinetele au in compozitia lor o serie de vitamine si minerale esentiale pentru organism. Calciul, magneziul si vitaminele A si C iti vor asigura oase si dantura puternice, piele frumoasa si sanatoasa, iar in plus vei fi ferit de viroze.

Vinetele contin foarte multa apa, iar daca iti este teama ca te vei ingrasa, poti sta fara griji: vinetele sunt sarace in calorii si nu ingrasa.Acestea protejeaza si stimuleaza inima datorita continutului ridicat de potasiu.
 

Cele mai puternice alimente anticancer


Salveaza in format PDF Imprimare Trimite unui prieten prin email
alimente_anticancer.jpg
Este timpul sa constientizam ca alegerile alimentare la intamplare pe care le facem zi de zi ne pot afecta sanatatea pe termen lung.

Si nu te amagi cu ideea ca nu ti se va intampla tie sau ca bolile grave nu apar decat la batranete. Gresit! Statisticile arata ca tot mai multi tineri se confrunta cu afectiuni grave. In rapoartele despre starea de sanatate a populatiei din Romania se arata ca adolescentii sunt obezi si bolnavi, ca sindromul metabolic se declansseaza de la 20 de ani, ca poti face accident vascular cerebral sau stop cardiac de la 30, 40 de ani, ca suferim de toate bolile (cancer, diabet, colesterol marit, osteoartrite, boli hepato-renale), deoarece sistemul nostru imunitar nu mai face fata, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. 

Una dintre cauzele favorizante este alimentatia proasta si dezechilibrata pe care o imbratisam in fiecare zi. Practic mancam fara sa ne hranim organismul cu nutrientii care sunt vitali pentru buna lui functionare. De aceea, 70% din bolile care ne macina sanatatea sunt cauzate de stilul de viata sedentar si alimentatia nesanatoasa. 

Potrivit dr. David Servan Schreiber, autorul celebrei carti "Anticancer" (un medic neurolog care a invins cancerul la creier), alimentatia nesanatoasa cuprinde grasimi, zahar, carne, alimente industriale, surse de dezechilibru dezastruoase pentru sanatate, pentru ca animalele si agricultura sunt saturate cu produse chimice cancerigene. Iata o lista cu alimentele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta zilnica, cu proprietati anticancerigene dovedite si testate de Dr. Schreiber in lupta sa cu cancerul:

Legumele crucifere

Consuma cat mai multa varza, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, napi, gulie, ridichi, deoarece curata organismul si au proprietati anticancerigene. Studiile recente arata ca previn cancerul de prostata si colon. Consuma-le in salate, pe cat posibil in stare cruda, dar si gatite cat mai simplu (fierte la abur, calite usor in tigaie).

Pestele gras

Datorita continutul bogat in acizi grasi omega 3 si vitamina A, pestele gras este un aliment indicat de toti medicii. Trebuie si incluzi in meniul tau macar de trei ori pe saptamana cate o portie de macrou, somon, hering, ansoa sau sardine. Consumul de peste previne cancerul de san, colon si prostata, potrivit ultimelor cercetari in domeniu.

Rosiile

Pentru a te bucura de proprietatile lor curative, consuma rosiile gatite pentru a-ti elibera licopenul, substanta cu proprietati anticancerigene. Potrivit cercetarilor facute la Universitatea Harvard, rosiile au capacitatea de a ne proteja de cancerul de prostata, colon, san, dar si de cel cervical si pulmonar. Licopenul se gaseste si in morcovi, capsune, ardei si piersici.

Ceaiul verde

Datorita continutului bogat in polifenoli, ceaiul verde inhiba angiogeneza (formarea noilor vase de sange, esentiale pentru dezvoltarea tumorilor), facilitand moartea celulelor cancerigene. Alege ceaiul verde japonez, lasa-l la infuzat 10 minute si consuma-l intr-o ora. Dr. Schreiber recomanda 6 cesti pe zi.

Usturoiul, ceapa, arpagicul verde, prazul

Împiedica formarea vaselor de sange noi care alimenteaza celulele cancerigene. Aceste alimente-medicament previn cancerul de prostata, san, colon, plamani si rinichi. Consuma-le in stare cruda in salate.

Ghimbirul

Ucide celulele canceroase. Dr. Schreiber recomanda sa folosirea ghimbirului proaspat ras peste o salata de legume fierte la abur sau gatite usor in tigaie sau prepararea unei infuzii (cateva bucatele de ghimbir lasate la infuzat 10-15 minute in apa clocotita). Trebuie doar sa te obisnuiesti cu gustul ghimbirului, il gasesti in supermarket la un pret decent.

Curcuma

Curata sangele si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Este un condiment de culoare galbena, il gasesti pe magazinele naturiste, iar ca sa fie absorbit de organism trebuie amestecat cu piperul negru, dupa cum recomanda dr. Schreiber. Amesteca 1/2 lingurta pudra de curcuma cu 1 lingurita ulei de masline si un varf de cutit cu piper negru si adauga la salate, supe, mancaruri.

Mirodeniile

Rozmarinul, cimbrul, oregano, busuiocul, menta, mararul, patrunjelul, tarhonul sunt bogate in uleiuri esentiale care impiedica inmultirea celulelor cancerigene si raspandirea lor in tesuturile invecinate.

Legumele si fructele bogate in caroten

Morcovii, dovleceii, bostanul, sfecla, caisele si toate celelalte legume si fructe colorate viu, in portocaliu, rosu, galben si verde au mari cantitati de licopen si vitamina A. Ele impiedica dezvoltarea celor mai agresive celule canceroase. Efecte similare au si fructele de padure (capsuni, zmeura, afine, mure, merisor), citricele (portocale, mandarine, lamai si grepfrut) si sucul de rodie.

Ciocolata neagra

Numai ciocolata care contine peste 70% cacao si niciodata amestecata cu lapte sau alte arome/creme artificiale. Datorita continutul ridicat in polifenoli si antioxidanti impiedica dezvoltarea celulelor cancerigene. Poti sa consumi zilnic 20 de grame, iar in combinatie cu o ceasca de ceai verde proprietatile anticancerigene cresc.

Vinul rosu

Este bogat in polifenoli si incetineste progresia cancerului. Nu este recomandat sa consumi mai mult de 1 pahar pe zi, deoarece in cantitati mari s-a demonstrat ca alcoolul poate sa favorizeze dezvoltarea cancerului.

Sursa: Eva.ro .

Vitamine de toamna


Odata cu venirea toamnei incepe lupta organismului cu riscul de imbolnaviri cauzate de temperaturile in scadere si vantul tot mai puternic.

Dar tot toamna ne ofera si cele mai bune resurse pentru cresterea imunitatii si, prin urmare, pregatirea scutului in fata schimbarilor vremii.

Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education in cadrul Herbalife Ltd. si membru in „Programul de analiza a obezitatii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA), ne prezinta cateva dintre legumele si fructele bogate in rezerve de vitamine si minerale necesare organismului in lunile de toamna.

Strugurii contin unul dintre cei mai eficace antioxidanti recunoscuti la momentul actual, flavonoidele (lupta impotriva radicalilor liberi, incetinesc imbatranirea celulelor si stimuleaza imunitatea organismului), si contin potasiu, avand valoare energetica importanta.

Marul are efect depurativ pentru sange (scade colesterolul), tonic pentru nervi si muschi, prevenind instalarea infectiilor intestinale, bronsice, reumatismale.

Prunele au efect decongestionant pentru ficat, stimulent al functiilor nervoase.

Nucile asigura un aport de grasimi nesaturate, minerale, vitamina E, sulf si arginina, mentinand arterele flexibile si inima intr-o stare buna de functionare.

Varza si ardeiul ocupa primele locuri in topul legumelor care contin vitamina C. Pentru a obtine doza zilnica de vitamina C este suficient un ardei gras proaspat sau 200 de grame de varza proaspata.

• Pentru rezervele de vitamina A avem nevoie de morcovi. Un pahar de suc de morcovi pe zi are efect antiseptic, anti-inflamator, cu efecte impotriva cancerului si revigoreaza culoarea pielii.

• Vitamina E este cel mai puternic antioxidant natural. Vitamina E se gaseste din abundenta in uleiurile vegetale (de floarea soarelui, masline, migdale).

• Vitamina B6 este o vitamina speciala pentru imunitate si se gaseste in mai multe legume: cartofi, morcovi, varza, pastai, boabe.

„Nu va faceti griji ca au trecut zilele de vara. Vremea este in continuare de partea voastra, oferindu-va resurse de sanatate. Profitati de legumele si fructele parfumate ale toamnei, in toata splendoarea lor coloristica si a compozitiei, pentru a va intari organismul si a fi pregatiti pentru o lupta si mai apriga, cand se apropie lunile de iarna”, a adaugat dr. Luigi Gratton.

Gutuia - Fructul de Aur al sanatatii

Gutuia – supranumita si fructul de Aur sau fructul cu o suta de prorietati – este utilizata in medicina naturista si cosmetica pentru proprietatile sale terapeutice, dar si in bucatarie pentru gustul si aroma sa deosebita.

Gutuia - Fructul de Aur al sanatatiiGutuia prezinta un continut ridicat de vitamine, minerale, fibre si substante active, avand efecte tonice asupra tuturor organelor si fiind indicata cu precadere in astenii, convalescenta sau imunitate scazuta.

Beneficiile gutuii

Se considera ca acest fruct are peste 100 de proprietati medicinale. Dintre acestea, cele mai importante utilizari si beneficii ale gutuii ar fi:

- Sunt tonice ale imunitatii, stimuleaza formarea anticorpilor si lupta impotriva infectiilor;

- Contin antioxidanti si fibre, contribuind astfel in prevenirea cancerelor;

- Sunt foarte bune tonice cerebrale, putand fi consumate mai ales in perioadele de suprasolicitare intelectuala.

- Au proprietati afrodiziace;

- Sunt utile in raceli si tuse, favorizand refacerea organismului, stimuland imunitatea calilor respiratorii si favorizand expectoratia in tuse.

- Gutuile sunt o hrana excelenta pentru ficat. Ele se pot consuma crude, uscate (deshidratate) sau chiar in preparate cu miere, lamaie si nuci.

- Gutuile sunt tonice digestive, facilitand motilitatea intestinala si digestia, scazand riscurilor afectiunilor inflamatorii intestinale, bolilor parazitare si celor diareice;

- Sunt utile in afectiunile respiratorii, ca: raceli, faringite, bronsite, rinite (infuzia cu ceai de gutui), traheite, chiar si ca tratament adjuvant in pneumonii si tuberculoza. Se vor folosi si semintele pentru a obtine aceste beneficii.

- Gutuile prezinta proprietati antiinflamatorii si analgetice, consumul acestora aducand beneficii in bolile inflamatorii, insa ca tratament adjuvant, acestea nu vor inlocui tratamentul indicat de medic;

Gutuia - Fructul de Aur al sanatatii- Gutuile au efecte pozitive asupra starii psihice, combat depresiile, epuizarea, anxietatea si stresul;

miercuri, 29 septembrie 2010

Aditivii din alimentaţie, tutunul şi stilul de viaţă modern au scăzut media de vârstă a pacienţilor cu tumori renale

Culori indicatoare de boli

Romania libera.ro-29 Septembrie 2010, de RAMONA SAMOILA

.
Numeroși bolnavi află târziu că au cancer, pentru că nu ajung când trebuie la un

"Și dulciurile cu coloranți artificiali pot modifica aspectul urinei."

Medic urolog la Institutul de Urologie și Transplant Cluj

Aspectul roşiatic al urinei poate anunţa piatră la rinichi, cel tulbure arată o infecţie, iar cel maroniu o boală hepatică.

Prezenţa sângelui în urină este cel mai important semnal de alarmă care, de cele mai multe ori, indică un cancer la vezică sau la rinichi. „Majoritatea pacienţilor cu formaţiuni tumorale au avut antecedente de urină cu sânge. Din păcate, medicii de familie sau din alte specialităţi îi tratează cu antibiotice şi-i trimit acasă, când de fapt ei ar trebui să facă, pe lângă un sumar de urină şi urocultură, şi o ecografie", spune Ambert Valentin, medic urolog la Spitalul Burghele din Bucureşti.

Situaţia este cu atât mai gravă la persoanele care prezintă cheaguri de sânge în urină. „Patologia tumorală s-a mutat de la vârstnici la tineri de 20-30 de ani, din cauza tutunului, a coloranţilor din mâncare sau a mediului de lucru. Mulţi medici de familie cred că pacienţii sunt prea tineri pentru a suferi de tumori şi-i trimit acasă, ceea ce face să se piardă timp preţios din punerea diagnosticului", mai spune medicul
.

Medicamentele, sfecla roşie şi sucurile modifică urina

Sângele în urină mai poate apărea şi la persoanele care suferă de pietre la rinichi. La aceşti bolnavi, colorarea urinei în roşu apare frecvent în urma unui efort, precum un meci de tenis sau de fotbal. „Ca să se întâmple asta însă, trebuie să fie un calcul mare care nu a fost supravegheat, dar majoritatea pacienţilor ştiu că suferă de aşa ceva. De asemenea, dacă urinezi sânge după o durere de rinichi, în 90% din cazuri este vorba de litiază renală", spune Ambert Valentin.

Culoarea roşiatică a urinei poate fi cauzată însă şi de anumite antiinflamatoare, precum algocalminul, fenomen care dispare după încetarea tratamentului. „Furazolidonul colorează urina în oranj, iar albastrul de metilen în verde-auriu", spune Mircea Penescu, medic nefrolog la Spitalul de Nefrologie „Carol Davila" din Bucureşti. Urina de culoare roşie mai poate fi cauzată şi de consumul anumitor alimente, precum sfecla roşie, sau a sucurilor ce conţin coloranţi artificiali. „În funcţie de coloranţi, urina poate deveni galben închis. Şi dulciurile cu coloranţi artificiali pot modifica aspectul urinei", explică Valeriu Lucan, medic urolog la Institutul de Urologie şi Transplant Cluj.

Alte semne: deshidratarea şi spargerea hematiilor

Urina tulbure ca zeama de varză poate indica o infecţie puternică, situaţie în care trebuie să mergeţi la medic pentru un sumar de urină şi urocultură. „Urina închisă la culoare poate să fie cauzată şi de spargerea hematiilor", adaugă Mircea Penescu.

Deshidratarea este un alt motiv pentru care urina îşi schimbă culoarea. „Diabeticii care nu se hidratează suficient pot ajunge în comă diabetică. Când observă că urina e intens colorată zile la rând este bine să bea mai multe lichide. De asemenea, când diabetul este dezechilibrat, cu glicemia mare, apar urinări frecvente, în cantităţi mari, iar dacă pacientul se hidratează corespunzător, urina e diluată cum trebuie", explică Eduard Adamescu, medic diabetolog la Spitalul Malaxa din Bucureşti. În plus, mai există modificările date de concentraţia urinei care se observă dimineaţa din cauză că a stagnat peste noapte.

Urocultura

Proba pentru analize se dă dimineaţa, din prima urină, pentru că aceasta şi implicit numărul de microbi pe unitatea de volum sau ciupercile se concentrează în vezică.

În plus, prima urină este mai acidă şi celelalte elemente, precum cilindrii, celulele sau cristalele, sunt mai concentrate.

„Nu se recoltează primul jet de urină pentru că acesta spală uretra şi nu ne interesează ce e acolo, ci ce se găseşte în rinichi", spune Cristian Serafinceanu, conferenţiar la Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila", din Bucureşti.

Sumarul de urină

Proba se ia tot din prima urină. Analiza constă în examinarea la microscop a cristalelor, celulelor şi cilindrilor.

Sumarul de urină este necesar pentru diagnosticul infecţiilor urinare şi pentru bolile renale.

marți, 28 septembrie 2010

sfaturi pentru a trai 100 de ani




1. Mizati pe verde
Ceaiul verde este o bautura traditionala in China , tara care numara o multime de persoane trecute de 100 de ani. Cercetatorii de la "Medical College of Ohio" au descoperit, in 1997, ca pe langa antioxidantii pe care-i contine, ceaiul verde inhiba formarea si dezvoltarea celulelor canceroase.

2. Adoptati o pisica
Karen Allen, cercetator in medicina la Universitatea Buffalo (Statele Unite), afirma ca "pisica joaca rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului". O pisica in casa inseamna, deci, scaderea tensiunii arteriale si - ca urmare - si a riscurilor unei boli cardiace...

3. Descoperiti algele tineretii vesnice
Spirulina constituie, realmente, o sursa unica de oligoelemente si de acizi grasi esentiali, ale caror proprietati in prevenirea imbatranirii nu mai trebuie demonstrate... Rezultatul: o cura cu spirulina (capsule) aduce un surplus de tonus si de vitalitate.

4. Luati aspirina !
Aspirina nu mai este doar o arma impotriva febrei si a durerilor de cap. Conform studiilor efectuate de dr. Mary Beth Terry de la Universitatea Columbia din New York, folosirea regulata a acestui medicament in doze minime scade simtitor pericolul imbolnavirii de cancer mamar.

5. Imitati albinele
Si convertiti-va la... miere si polen. Un studiu recent efectuat intr-un spital din New York a demonstrat ca ele actioneaza pozitiv asupra colesterolului si a trigliceridelor. Este de retinut faptul ca speranta de viata la apicultori este superioara celei a populatiei in general.

6. Tineti sub control tensiunea arteriala
Odata cu trecerea anilor, tensiunea arteriala afecteaza tot mai grav speranta de viata. Prevenirea ei se bazeaza pe punerea in practica a unor reguli de viata bine cunoscute: exercitiile fizice, regimul alimentar echilibrat, sare cu masura si - daca e necesar- reducerea excesului de greutate.

7. Beti apa cu paharul mare
Cercetatorii americani au demonstrat ca peste 5 pahare cu apa baute zi de zi reduc cu 60% riscul afectiunilor cardiace.

8. Atentie la insulina!
Hormon-cheie al metabolismului - adica al utilizarii energiei alimentare -, insulina accelereaza procesul de
imbatranire, atunci cand este produsa in cantitate prea mare. Morala: zaharul putin va mentine tineri. Mancati miere!

9. Supravegheati-va ereditatea
Fiecare dintre noi este dotat cu o mostenire genetica pe care artrebui sa o studiem indeaproape, pentru ca - adeseori - prezentam aceleasi predispozitii la o boala sau alta ca si parintii sau bunicii nostri.

10. Spalati-va pe maini
O igiena ireprosabila a mainilor (4 spalari pe zi) va permite sa contractati cu 25% mai putine guturaiuri si cu 50% mai putine gastroenterite, comparativ cu persoanele care se spala pe maini o singura data pe zi.

11. Faceti siesta
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Boston a demonstrat ca o siesta facuta la mijlocul zilei poate face sa dispara semnele de oboseala a creierului si sa sporeasca performantele de memorie.
Ei au constatat, de asemenea, o ameliorare cu 20% a capacitatii de invatare la persoanele care pot sa doarma in orele de pranz...

12. Evitati medicamentele combinate

Cardiacii care iau medicamente pentru inima, dar si aspirina, prezinta un risc de criza cardiaca cu 75% mai mare decat cei care evita aceasta combinatie - arata un studiu efectuat recent in Scotia pe 7000 de subiecti.

14. Inveliti-va
Conform unui studiu realizat la Universitatea din Lille, scaderea brusca de temperatura sporeste cu aproape 13% riscul unei crize cardiace.

15. Curatati tastatura calculatorului
Bacteriologii de la Universitatea Arizona au constatat ca aceasta contine - in medie - 25.000 de germeni microbieni, adica de 300 de ori mai mult decat colacul toaletei de la o institutie publica.

16. Testati unul din secretele sanatatii detinute de Kneipp: mergeti cu picioarele goale prin iarba udata de roua (atentie la viespi!).
Acest pastor din secolul 19, precursor al terapiilor alternative, o facea in fiecare dimineata, pentru antrenarea rezistentei fizice...

17. Incercati Homeopatia
Studiile tind sa demonstreze tot mai mult ca homeopatia face sa dispara numeroase simptome, mai ales cele ale fibromyalgiei, adica oboseala cronica, de care sufera 1-2% din totalul populatiei de pe glob.

ALIMENTATIE

18. Ciocniti paharele
Pentru dr. Leonard Guarant de la Institutul de tehnologie din Massachusetts, consumul zilnic de vin (maximum 3 pahare) prelungeste speranta de viata cu aproape 30%.

19. Limitati consumul de carne
De aproape 50 de ani, studiile epidemiologice atrag atentia oamenilor de stiinta asupra anumitor patologii cronice asociate consumului de carne. La modul ideal, un adult n-ar trebui sa ingereze mai mult de 120 g
de carne de vita pe saptamana.


luni, 27 septembrie 2010

Salvia - salvatoarea sanatatii




 

 Planta parfumata, din familia mentei, un subarbust cu aspect ornamental, intrebuintat in medicina si gastronomie. Foarte raspandita in gradinile din Europa, America si Africa de Nord, salvia cuprinde cateva sute de specii de plante erbacee sau perene. Poate sa creasca si sub forma de arbusti. In general, salviile constituie tufisuri dense foarte ramificate, dar cu aproximativ aceeasi infatisare. Rizom lignificat, ramificat, cu tulpina aproape lemnoasa, cel putin la baza si ierboasa la partea superioara, cu 4 muchii, cenusiu-albicioasa, acoperita ca si ramurile, cu perisori fini, albiciosi. Ea formeaza tufe etalate, care rareori depasesc 35-100 cm inaltime. Frunzele sunt opozite, aspre, ovale cele bazale si mijlocii, petiolate, iar cele superioare, sesile, reticulate si penat-nervate, fin dintate, cu peri fini, care le confera aspectul verde-argintiu. Degaja o aroma puternica, usor amaruie, piperata si au gust astringent.

Florile , grupate in ciorchini terminali sunt reunite in buchetele de cate 3-10 flori, dispuse la subtioara frunzelor, de culoare liliachie-albastruie, uneori albe, roz (salvia aromatica) sau rosu (salvia comuna). Semintele sunt aproape sferice, de culoare cafeniu-negricioasa (250 bucati/1g ) si au facultatea germinativa de 3 ani.

Salvia provine din partea sudica a Europei si era considerata capabila sa prelungeasca viata. Pentru orientali era un simbol al sanatatii si o apreciau atat de mult, incat schimbau 4 masuri din pretiosul lor ceai pentru 1 masura de frunze uscate de salvie. In lumea araba, salvia era numita „iarba beduinilor“ si se spunea ca intareste memoria si ascute simturile. Aceasta planta extrem de aromata era considerata in Antichitate ca fiind sacra, adusa pe pamant chiar de zei. Medicii greci si romani ca: Galen, Plinius, Dioscoride, o considerau o regina a ierburilor tamaduitoare, cu efecte protectoare magice si in scrierile lor au elogiat-o mult.

Mai ales la trecerea dintre iarna si vara, salvia era un remediu nelipsit, protector impotriva diverselor infectii care apar in aceasta perioada fiind folosita ca detoxifiant, reintineritor, tonic nervos si psihic. Se credea ca acela care va consuma salvie inca de la inceputul primaverii va intineri si el odata cu natura. Datorita miresmei ei puternice, penetrante, era plantata langa usa bucatariei pentru a impiedica furnicile sa patrunda in casa si impreuna cu alte plante aromatice – rozmarin, levantica - era utilizata pentru a proteja hainele de molii sau a parfuma rufaria. In Grecia antica, medicii o numeau “iarba magica”, iar in Franta i se mai spune si astazi “iarba sfanta“.

Otetul de salvie se utiliza pentru a preveni epidemiile atat de frecvente si devastatoare in Evul Mediu. Este posibil ca denumirea ei latineasca sa derive de la aceste proprietati salvatoare. Exista multe mituri terapeutice legate de aceasta planta sacra, mituri pe care stiinta moderna incearca sa le inteleaga si sa le dea o utilitate practica. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicatii, ci si un leac excelent pentru mentinerea sanatatii. Salvia este o planta cercetata intens, careia medicina ii descopera tot mai multe aplicatii practice. Varietatile de salvie folosite ca mirodenie provin din Mediterana si Asia Mica.

Genul salvia nu se limiteaza la Lumea Veche; mai multe specii de salvie din America Centrala sunt caracterizate printr-un miros dulce, fructat, foarte diferit de cel al salviei mediteraneene: salvia-ananas (Salvia rutilans), salvia-piersica (Salvia greggii), salvia-fructata (Salvia dorisiana) si altele.
Unele dintre acestea au devenit foarte populare pentru infuziile de plante, altele sunt cultivate ca plante ornamentale pentru florile lor de dimensiuni mari. Tot de origine central-americana este si specia halucinogena, Salvia divinorum (salvia sacra, salvia clarvazatorilor), cultivata inca din cele mai vechi timpuri de catre amerindienii din America Centrala, si folosita in ceremonii religioase inainte de cucerirea spaniola. Salvia divinorum este singura specie halucinogena din intreaga familie Lamiaceae. Salvia aromatica se cultiva foarte usor, semanandu-se primavera sau toamna, in randuri sau ca bordura si rezista multi ani fara ca intretinerea ei sa ceara vreo ingrijire speciala. Se va avea doar grija ca plantatia sa fie infiintata intr-un teren sanatos, mai uscat si calacaros, dezvoltandu-se destul de bine si in zonele mai reci, cu conditia sa nu aiba de suferit de pe urma umezelii, in acelasi timp cu frigul. Ea poate face fata onorabil si in gradina cu flori, aici fiind mai apreciata ruda sa cu flori colorate in rosu (Salvia splendens), de un frumos efect decorative, in borduri si rabate, dar care insa nu are parfumul salviei aromatice.

De la salvie, pentru efecte curative se folosesc atat florile (Flores Salviae Comunis), cat si frunzele (Folium Salviae Officinalis). Culegera florilor se face numai in plin soare, la ora amiezii, iar pentru frunze se prefera perioada dinaintea infloririi, in lunile mai-iunie. Uscarea lor se efectueaza in locuri curate, bine aerisite, ferite de lumina si insecte. Frunzele uscate de salvie, continand uleiuri volatile, se vor pastra in vase de sticla, bine inchise, ferite de lumina, pastrandu-si in aceste conditii proprietatile 1-2 ani. Majoritatea principiilor active se gasesc in frunze si sunt reprezentate de uleiuri volatile continand: tuiona, cineol, terpene, borneol, camfor, substante estrogene, principii amare, dar si vitaminele A, B1, C, azotat de potasiu, precum si substante minerale: K, Ca, P, Mg, Cu, Mo etc.

Salvia poate fi utilizata sub forma de :

Frunze proaspete

Frecand dintii cu ele, acestia se albesc si capata stralucire
Daca se freaca locul intepat de insecte se inlatura pruritul; previne infectarea leziunilor.

Cataplasma cu salvie
O mana de frunze maruntite de salvie se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50 de grade Celsius). Apoi se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Pulbere

Se obtine prin macinare cat mai fina, cu rasnita electrica de cafea, a frunzelor uscate de salvie. Depozitarea pulberii de salvie se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum 2 saptamani (deoarece uleiurile volatile se evapora foarte rapid). De regula, se administreaza de 3-4 ori pe zi, cate o jumatate de lingurita rasa, pe stomacul gol.

Infuzie
Se prepara din 1 lingura frunze uscate oparite cu 250 ml apa clocotita, dar care se va fierbe 1 minut pentru a se elimina din uleiul eteric care are o oarecare toxicitate, apoi vasul se lasa descoperit 10-15 minute. Se consuma 3 cani/zi, dupa mesele principale.

Decoct
Se fierb 10 minute, 100 g frunze uscate in 1 l apa sau vin, apoi se strecoara

Decoct combinat
Se pun 3-4 linguri de salvie maruntita la macerat in 1/2 l de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in alta 1/2 l de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 l de preparat, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi) sau extern, sub forma de comprese si bai.

Apa de toaleta

1 lingura frunze si inflorescente de salvie/1 l apa obisnuita. Se spala zilnic fata, asigurand astfel intretinerea tenului.

Lotiune capilara

Se obtine din tinctura de salvie in amestec in parti egale cu rom. Se frictioneaza pielea capului pentru stimularea cresterii parului si intarirea radacinii sale.

Otet
Intr-o sticla plina cu flori de salvie se toarna otet natural, atat cat sa le acopere, apoi se pastreaza 14 zile, la caldura sau soare.
Sau: 50 g salvie maruntita/1 l otet de mere sau de mere cu miere, tinuta la macerat 14 zile.
  1. Va rezulta un otet foarte aromat, cu efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), invioratoare, un excelent adaos la salatele de primavara.
  2. Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala fizica si psihica.
  3. Era mult folosit de catre calugarii benedictini, care il considerau un elixir pentru nervi si digestie.
Otet de toaleta
Se prepara dintr-un amestec in parti egale de frunze de salvie, sunatoare si rozmarin, peste care se toarna 300 ml otet de vin, amestecat cu alcool. Dupa 4 ore, se strecoara, se amesteca cu apa distilata, in parti egale, folosindu-se pentru lotionari pe pielea capului in seboree, pe tenurile grase, acneice sau in hiperhidroza palmo-plantara.

Tinctura
10 g frunze uscate/100 ml alcool, puse la macerat 3 saptamani.
Sau :
Se pun intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere de salvie, peste care se adauga 2 pahare (400 ml) de alcool alimentar( 50 de grade). Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata va fi pusa in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate 1 lingurita diluata in putina apa, de 4 ori pe zi.

Bai de sezut
100 g frunze uscate puse la macerat in apa rece, peste noapte. A doua zi, maceratul se clocoteste, iar extractul astfel rezultat, se adauga la apa baii de sezut.

Bai locale

3 linguri salvie uscata cu 3 linguri ceai negru se oparesc cu 1 l apa clocotita, iar dupa 30 minute se strecoara si se adauga in apa de baie.

Vin din frunze uscate
100 g planta uscata/1 l vin alb, natural, se lasa la macerat 10 zile, se strecoara si se amesteca cu 300 g miere. Se aplica sub forma de comprese si spalaturi pe ulcerele cronice de gamba.
Sau: intr-un litru de vin natural alb se pun 20 linguri de pulbere de salvie si se lasa sa se macereze vreme de 3 saptamani, dupa care se strecoara. Se iau cate 3 linguri din acest vin, inainte sau dupa masa.
  1. Administrat inainte de masa, vinul de salvie stimuleaza apetitul si invioreaza.
  2. Luat dupa ce am mancat, vinul de salvie este un extraordinar remediu contra surmenajului si a asteniei, contra astmului, contra distoniei neuro-vegetative.
  3. Vinul cald de salvie este un excelent profilactic pentru raceala si gripa.
Salvia s-a raspandit mult si la noi in tara, cultivandu-se in gradinile individuale (Salvia nobila officinalis) sau crescand salbatic pe campii, pasuni sau povarnisuri insorite (Salvia comuna). In medicina populara, salvia de camp (Salvia Pratensis) este folosita si in zilele noastre sub forma de decoct, obtinut din multiple tulpini florifere, amestecat cu spirt, ca unguent in caz de slabiciune si dureri de picioare.
In caz de tuberculoza (oftica) se fierb 3 fire de salvie in 1/2 l apa, iar decoctul se bea indulcit cu miere, de 3 ori/zi.
Extern, salvia este utilizata pentru tratarea vaginitei atrofice. Se foloseste un amestec de plante, format din cate 1 lingurita de frunze de galbenele, musetel, frasin, salvie, urzica, coaja de stejar, radacina de nalba, sunatoare, peste care se toarna 150 ml ulei din germeni de porumb si care, se lasa la macerat 8-10 zile, apoi se strecoara prin tifon dublu. Uleiul obtinut se pastreaza la rece, iar inainte de utilizare, este adus la temperature camerei. Dupa toaleta vaginala cu apa calduta sau infuzie de musetel, se unge vaginul de cel putin 2 ori/zi, pana la vindecare.
Infuzia (ceaiul), consumat regulat, duce la imbunatatirea vederii si a auzului.


Salvia se foloseste ca :

- Antitermic pentru combatera febrei la adulti si copii (frectii sau infuzie).
- Antisudorific pentru oprirea sau diminuarea transpiratiei nocturne a bolnavilor de tuberculoza, sub forma de ceai (infuzie sau decoct).
  • Transpiratia excesiva- salvia reduce puternic sudoratia, inclusiv cea care apare pe fondul unor dezechilibre la nivelul glandelor cortico-suprarenale.Se administreaza in acest scop sub forma de tinctura, cate 4 lingurite pe zi, sau de decoct combinat, din care se bea 1 cana pe parcursul unei zile (are un gust neplacut, dar este foarte eficient). Impotriva transpiratiei excesive sau cu miros neplacut, salvia are efecte extraordinare, fiind un adevarat deodorant cu administrare interna.
- Antiseptic, antiinflamator, bacteriostatic, in abcese dentare, afte bucale, gingivitele din paradontoza, stomatite, candidoze, rani produse de proteze dentare, amigdalite, faringite- extern sub forma de gargara.
  • Frunzele de salvie, impreuna cu flori de musetel, capsule de mac, radacina de cerentel, frunze de nalba si cimbrisor, se prepara sub forma unui decoct din care se ia 3-4 linguri amestec de plante si se fierb 2 minute in 500 ml apa.Se lasa acoperit 5 min. si se face gargara cu preparatul cald, de cateva ori pe zi.
  • Sub forma de comprese pe rani, ulceratii cronice, rani cu puroi, contuzii, ulcere de gamba, leziuni eczematice zemuinde si infectate, cu puternic efect cicatrizant.
  • Pentru eczemele infectioase - se fac spalaturi cu decoct de salvie, apoi se aplica o cataplasma cu salvie, care se tine vreme de 1-3 ore, dupa care locul tratat se lasa sa se zvante.
  • Frunzele de salvie contin principii cu puternice efecte antibacteriene si antifungice (combat ciupercile parazite).
- Expectorant si antiseptic bronsic, in astmul bronsic.
Se administreaza sub forma de ceai (infuzie sau decoct), atat la copii cat si la adulti.
Pulberea de salvie, administrata constant vreme de o luna, cate 1/2 lingurita de 4 ori pe zi, reduce cantitatea de secretii si are efecte antiinfectioase puternice. Este recomandata mai ales in perioada de primavara, inclusiv bolnavilor cronici, pentru ca are efecte detoxifiante puternice, actionand asupra cauzelor profunde ale acestor boli.
- Hipoglicemiant in diabetul zaharat.
Diabetul de tip II - salvia sporeste foarte mult receptivitatea (cu pana la 2-3 ori) organismului la insulina. In acest scop, se administreaza decoctul combinat de salvie, cate 1 cana pe zi.
- Uterotonic si calmant al durerilor ce preced menstruatia, in vaginita atrofica a femeilor la menopauza, in leucoree, atat intern sub forma de ceai (infuzie sau decoct), cat si ca bai de sezut.
  1. Ajuta la refacerea uterului infantile, in dismenoree, sterilitate feminine.
  2. Ciclul menstrual neregulat, foarte abundant sau dureros, sterilitate feminina - se administreaza o jumatate de lingurita de salvie, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament va dura trei luni si va avea efecte ample de armonizare la nivel hormonal, influentand atat productia glandelor endocrine, cat si receptorii diferitilor hormoni.
  3. Tulburari de menopauza - contra acestor probleme, tinctura de salvie este un adevarat elixir, reducand transpiratia, rarind aparitia bufeurilor, avand un puternic efect de reantinerire. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura (intotdeauna diluata in apa) de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele terapeutice apar dupa 4 saptamani.
  4. Contra hemoragiilor care apar la debutul menopauzei se foloseste pulberea de salvie. De regula, dupa 3 luni de tratament cu salvie, se raresc sau chiar dispar bufeurile nocturne, precum si transpiratia abundenta.
-Coleretic si calagog, in unele forme de diskinezii biliare.
Ajuta la buna functionare a ficatului si rinichilor, dezintoxica corpul.
-Antiinflamator intestinal in bolile diareice ale copilului si adultului, in colita de fermentatie, infectii ale tubului digestive.
Pentru tratarea acestor afectiuni se iau 2-3 cani de decoct combinat de salvie pe zi.
  • Cancer de colon, tumori digestive - in medicina traditionala araba, decoctul combinat de salvie, din care se administreaza 2-3 cani pe zi, in cure de minimum 3 luni, este un remediu redutabil impotriva acestor afectiuni.
  • Salvia este un minunat ajutor in toate formele de cancer, asa cum spune un faimos dicton din Evul Mediu:

"De ce sa moara omul, daca in gradina creste salvia?"
- Indigestia, balonarea - se ia inainte de masa un sfert de lingurita de pulbere de salvie.
Aceasta planta stimuleaza digestia si echilibreaza apetitul, avand calitatea de a impiedica formarea gazelor in intestin. In lumea araba, salvia este numita "iarba beduinilor", decoctul combinat de salvie fiind un remediu celebru pentru tratarea tuturor problemelor digestive.
- Sedativ al sistemului nervos, pentru diminuarea spasmelor si tremuratorilor in boli grave ale sistemului nervos central si periferic.
  1. Combate astenia, nervozitatea, depresia, este tonic nerving.
  2. Astenie de primavera, surmenaj - se iau 50 de picaturi de tinctura de salvie de 3-4 ori pe zi. Efecte mai puternice se obtin daca aceasta tinctura se ia diluata in ceai rece de roinita (melisa).
  3. Are efect antioxidant, ajuta la mentinerea sanatatii celulelor creierului.
 
- Tonic general si stimulator al poftei de mancare, la copii in covalescenta dupa boli infecto-contagioase.
Revigorant al organismului - se fac bai cu decoct de salvie (5 litri la o cada de apa) de doua ori pe saptamana. Baile cu salvie confera o stare de tonus psihic si vioiciune, inlatura oboseala, dau corpului un miros placut.
- Cicatrizant al ulceratiilor superficiale ale pielii, rani care se vindeca greu- se aplica sub forma de comprese cu infuzie sau cataplasma cu frunze maruntite de salvie
Tratamentul se face zilnic, cate o ora, vreme de minimum 3 saptamani.
- Venotonic.
Are efect de normalizare a circulatiei sangelui in afectiuni vasculare, varice, ulcer varicos.
- Efect regulator hormonal, ajutand activitatea intelectuala si in boala Alzheimer.

Un vechi proverb chinezesc spune :
"Cine are salvie in gradina nu lasa batranetea sa se apropie."

Inca din Evul Mediu se spunea despre salvie ca are un puternic efect intineritor, determinand, mai ales, mentinerea nealterata a facultatilor intelectuale si emotionale, pana la varste inaintate. Astazi, i s-a dat numele de planta a varstei a treia. Este, practic, cel mai mare inamic al bolii Alzheimer.
Studii facute recent, au confirmat din plin acest lucru, punand in evidenta trei elemente extrem de importante si anume :
Salvia
* ajuta la mentinerea tineretii celulelor din care este formata scoarta cerebrala (prin efectul antioxidant)
* actioneaza asupra receptorilor unor hormoni importanti in mentinerea tineretii organismului
* inhiba formarea unor enzime care blocheaza procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza.
De altfel, aceasta planta actioneaza printr-un mecanism similar celor mai noi tratamente in boala Alzheimer. Administrarea de 4 ori pe zi a unei lingurite de tinctura de salvie are, in consecinta, efecte extrem de benefice pentru prevenirea senilitatii, a proceselor de degradare care apar la nivelul sistemului nervos central, odata cu varsta. Mai mult, salvia stimuleaza capacitatea de memorare, favorizeaza activitatea intelectuala si imbunatateste performantele intelectuale, atat la cei in varsta, cat si la tineri. Primele rezultate in acest sens se vad dupa patru saptamani de administrare constanta, un tratament complet durand intre 2 si 3 luni (putand fi facut de 3 ori pe an).
- Antiseboreic - sub forma de comprese cu infuzie rece, in ingrijirea cosmetica a tenurilor grase si acneice.
Pentru tenul cu pori dilatati, patat, ofilit - se fac spalaturi, in fiecare dimineata si seara, cu decoct combinat de salvie. Suplimentar, se pune pe obraji, seara, o compresa cu acest preparat, care se tine vreme de un sfert de ora.
- Clatirea parului cu infuzie de salvie, da o culoare mai inchisa firelor de par, precum si un colorit mai viu.
  1. Dupa spalatul obisnuit cu sampon, se face ultima clatire cu decoct combinat de salvie.
  2. Pentru parul negru, se recomanda un decoct preparat in acelasi mod, dar dintr-un amestec in parti egale de ceai negru si salvie.
  3. Salvia e buna si pentru ingrijirea parului carunt, pe care il intareste si caruia ii inchide culoarea.

Un vechi proverb roman spune:
Dorinta salviei este sa-i faca pe oameni nemuritori.“

Iata,asadar, confirmate de cunostintele si cercetarile moderne, calitatile care au facut, inca din vechime, faima salviei si carora le datoreaza poate si numele. La ele se adauga si aceea de renumita planta aromatica, utilizata cu precadere in industria mezelurilor, oprind rancezirea grasimilor si nelipsita din pizze, sosuri, sosuri picante, umpluturi pentru peste sau pasare.
Salvia este un condiment renumit in zona Mediteranei, tara care utilizeaza cel mai mult aceasta mirodenie fiind Italia.
Datorita proprietatiilor pe care le are, de a face mai usor digerabile mancarurile grase, satioase, carnurile grele, salvia este foarte mult folosita la fripturi, mai cu seama din vanat sau carne de porc, dar si la condimentarea preparatelor din oua.Nu este nelalocul ei nici in salate sau alaturi de legume mai fade, carora le da gust si aroma. Trebuie doar sa retinem ca sunt necesare cantitati mici, cel putin pana ne obisnuim bine cu ea.

Inca de pe vremea grecilor si romanilor era utilizata la impanarea carnii de vanat, gasca, sau adaugata la preparatele din pasare si peste. Sosurilor, mai ales celui de rosii, le da o savoare deosebita, iar legumelor greu digerabile – mazare, linte, fasole - pe langa aroma placuta, le mareste digestibilitatea.
Este deasemenea recomandata pentru pregatirea marinatelor.

Condimentand cu salvie ficatul de pasare, ruladele de carne, toate mancarurile in componenta carora se folosesc tomatele, capata un gust mirific. Gurmanzii spun ca savoarea unei fripturi impanate adanc cu salvie, asa cum procedam cu cateii de usturoi, nu poate fi egalata cu nimic. Ba chiar, mai mult, frunzele uscate si macinate fin se adauga in aluatul pentru biscuiti, prajituri si cozonaci. In anumite zone se coc "prajituri si cozonaci de salvie". La aluat se adauga frunze de salvie taiate foarte fin, asemenea anasonului.

In prepararea branzeturilor amestecate cu verdeturi (cu mirodenii) si a sosurilor condimentate ar trebui sa ne gandim la salvie, macar din motive de sanatate.

Este o planta tonica si stimulanta, care din punct de vedere yoga, este dublu yang.

Efectul carminative, antispastic se manifesta si prin condimentarea carnii de oaie, berbec, miel, batal, dar si a slaninei, a preparatelor din spanac. Cu un usor gust piperat, salvia si-a castigat dreptul de a fi una dintre cele mai apreciate si folosite plante aromatice. Americanii pun salvie si ceapa la umpluturile pentru pui si porc, dar si in sosuri, englezii prepara un sortiment de carnati in care salvia predomina, iar francezii o folosesc la carnea alba si la supele de legume. Nu in ultimul rand, italienii folosesc salvia sotata in ulei de masline peste care pun pastele, iar orientalii, pentru condimentarea carnii de oaie.

Efectele terapeutice isi fac simtita prezenta chiar si prin simpla utilizare a salviei ca planta aromatica. Numele latin al salviei inseamna a vindeca,iar in antichitate i se spunea Salvia salvatrix, ceea ce inseamna “salvia salvatoare “, iar medicina moderna i-a confirmat calitatile. 
Iti da putere sa vindeci oamenii de orice boala...!"

Dintr-o frumoasa carte veche despre plante medicinale reiese cat de mult era stimata pe vremuri salvia:

"Cand Maica Domnului a trebuit sa fuga cu copilul Iisus din fata lui Irod, a rugat toate florile de camp s o ajute; dar nici una nu i a oferit adapost. Atunci s a inclinat catre salvie si iata, aici a gasit refugiu. Sub frunzele sale dese, ocrotitoare, s a ascuns pe sine insasi si a adapostit pruncul in fata aprozilor lui Irod. Acestia au trecut pe langa ei fara a i vedea. Dupa ce pericolul a trecut, Maica Domnului a vorbit afectuos salviei: De azi inainte si pana in vecii vecilor vei fi o floare preferata a oamenilor. Iti dau putere sa vindeci oamenii de orice boala; salveaza i de la moarte, cum ai facut si cu mine".

De atunci, salvia infloreste orisicand intru salvarea si ajutorarea oamenilor!

Precautii:
- Administrarea plantei la persoanele extrem de sensibile poate produce convulsii digestive.
- Planta este contraindicata in general epilepticilor.
- In cazul diabeticilor insulino-dependenti, in timpul administrarii salviei, glicemia va fi strict supravegheata.
- Femeile care alapteaza nu vor folosi aceasta planta, care este recunoscuta pentru efectul sau foarte rapid de oprire a lactatiei.
 
 Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

Preparatele din păducel protejează inima


Fructele de păducel reglează tensiunea arterială Foto: Fotolia

Fructele de păducel reglează tensiunea arterială

Fructele de păducel sunt benefice, în primul rând, pentru protecţia sistemului cardiovascular.
Studiile realizate în mai multe spitale universitare din Franţa au arătat că rezistenţa la efort a bătrânilor cu probleme de inimă trataţi cu păducel, în cure de lungă durată (minimum şase luni), a crescut cu 40 la sută.

Toate părţile plantei conţin bioflavonoide, uleiuri volatile, acizi organici, vitamina B2, cu acţiune sedativ-cardiacă, asemănătoare valerianei, şi vitamina C. „S-a dovedit că fructele de păducel reglează tensiunea arterială. Ba, mai mult, tratamentul cu această plantă este eficient în combaterea aterosclerozei", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. Tratamentul cu fructe de păducel este foarte eficient în prevenirea trombozei (formarea de cheaguri anormale).
Mod de administrare
Infuzie din fructe: peste o lingură de fructe se toarnă o cană de apă fierbinte şi se lasă la infuzat zece minute. Ceaiul se bea când se răceşte. Se consumă câte două-trei căni pe zi.
Tinctura, cel mai eficient preparat pe bază de păducel, se face din şase linguri de frunze şi din flori care se pun la macerat într-un borcan cu zece linguri de alcool, într-un loc însorit. După 14 zile se filtrează. Se iau câte trei linguri pe zi.

CEAPA .

.. In 1919 cand gripa a ucis 40 milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta sa combata gripa. Multi dintre fermieri si familiile lor o contractasera si multi chiar murisera.
Doctorul a ajus la un fermier unde, spre surprinderea lui, toti membrii familiei erau sanatosi. Cand doctorul a intrebat fermierul ce facea el diferit de ceilalti, sotia lui a spus ca a pus o ceapa necuratata intr-un vas in fiecare camera a casei (si probabil pe vremea aceea casa avea doar 2 camere). Doctorul nu a crezut si a cerut una din cepe pentru a o analiza la microscop. Spre surprinderea lui a descoperit virusul gripei in ceapa. In mod evident aceasta a absorbit virusul pastrand familia sanatoasa.

Apoi, am auzit aceasta povestire de la coafeza mea din Arizona . Acum multi ani angajatii ei se imbolnaveau de gripa si la fel multi dintre clienti. In urmatorul an ea a pus cepe in boluri peste tot in salon. Spre surprinderea ei nici un angajat nu s-a mai imbolnavit. Treaba functioneaza! (si nu, nu fac afaceri cu ceapa)

Morala povestii este: cumparati cateva cepe si puneti-le in boluri in fiecare camera din casa. Daca lucrati la birou, puneti unu sub birou sau undeva pe un raft. Incercati si veti vedea. Noi am facut asta anul trecut si nimeni din casa nu s-a imbolnavit de gripa. Daca va ajuta pe voi si pe cei dragi sa nu va imbolnaviti, cu atat mai bine. Daca totusi faceti gripa, va fi o forma usoara. Oricum... ce aveti de pierdut? Doar cateva cepe!!!!

Acum... mai exista si un PS la aceasta poveste, trimis de o prietena din Oregon care de obicei imi trimite contributii la articolele pe tema sanatatii. Ea mi-a povestit urmatoarea experienta despre ceapa:

"Eu nu stiam despre povestea cu fermierul... dar stiu ca eu personal am facut pneumonie si am fost foarte bolnava. Am citit un articol care spunea sa tai o ceapa la ambele capete, sa pui unul din capete intr-o furculita si sa pui capatul infipt in furculita intr-un borcan gol... iar apoi sa pui borcanul langa patul pacientului peste noapte. Se spunea ca ceapa se innegreste peste noapte din cauza germenilor... si chiar asa s-a intamplat. Dimineata ceapa era un dezastru dar eu deja ma simteam mai bine..

Altceva ce am citit intr-un articol a fost ca atat ceapa cat si usturoiul distribuite prin camera au salvat pe multi de la ciuma neagra. Ele au multe proprietati antibacteriale si antiseptice."

Si acum inca o nota

CEPELE ABANDONATE DEVIN OTRAVITOARE

Am folosit o ceapa care fusese lasata in frigider. Uneori nu folosesc o ceapa intreaga odata, ci pastrez cealalta jumatate pentru mai tarziu.

Dupa ce am citit aceasta informatie mi-am schimbat parerea... si pe viitor voi cumpara cepe mai mici.

Am avut privilegiul sa vizitez Mullins Food Products, divizia de fabricare a maionezei. Mullins este mare si este detinuta de 11 frati si surori din familia Mullins. Prietena mea Jeanne este CEO acolo.

A venit vorba despre intoxicatii alimentare si am dorit sa le impartasesc ceea ce am aflat de la un chimist.

Tipul care ne-a condus in turul fabricii se numea Ed si era unul dintre frati. Ed este un expert in chimie si este implica in dezvoltarea formulei sosului. El a dezvoltat formula sosului si pt McDonald's

Deci retineti ca Ed este un magician al chimiei alimentare. In timpul vizitei cineva a intrebat daca chiar trebuie sa ne facem griji cu privire la maioneza. Oamenii intotdeauna sunt ingrijorati ca maioneza se va strica. Raspunsul lui Ed va va surprinde. El a spus ca toata maioneza produsa comercial este sigura.

"Nici macar nu trebuie pusa la frigider. Nu face nici un rau sa fie pusa, dar nu e neaparat necesar". El a explicat ca pH-ul maionezei este stabilit la o valoare la care bacteriile nu pot supravietui in mediul inconjurator. El a vorbit despre picnicul esential, cu bolul de salata de cartofi pe masa si cum toata lumea da vina pe maioneza cand cuiva ii este rau.

Ed spune ca atunci cand este raportata intoxicatia alimentara, primul lucru pe care il cerceteaza autoritatile este cand a mancat bolnavul ultima oara CEAPA si de unde au venit aceste cepe (din salata de cartofi:) Ed spune ca nu maioneza (atata timp cat nu e facuta in casa) este cea care se strica la aer. Cel mai probabil este ceapa iar daca nu ceapa, atunci CARTOFII.

El a explicat ca ceapa este o mare piata de desfacere pentru bacterii, in special ceapa negatita. Nu ar trebui niciodata sa pastrezi o bucata de ceapa taiata. Nu este sigura nici daca o pui intr-o punga etansa si o bagi la frigider.

Se contamineaza deja suficient doar prin faptul ca e taiata si sta la aer putina vreme, si poate deveni periculoasa pentru cine o ingereaza (asa ca, atentie sporita la ceapa care va este pusa in hotdog la meciurile de baseball!)

Ed spune ca daca iei partea de ceapa lasata si o gatesti nebuneste s-ar putea sa fii in regula.... dar daca tai ceapa lasata ca sa o pui in sandwich iti cauti problemele cu lumanarea. Atat ceapa cat si cartofii fierti dintr-o salata de cartofi vor atrage si favoriza inmultirea bacteriilor mult mai repede decat orice maioneza preparata comercial.

Deci, cum suna asta ca noutate? Luati-o cum vreti. Eu (autorul) am de gand sa fiu foarte atent la ceapa de acum incolo. Din mai multe motive acord credubilitate unui chimist si unei companii care produce milioane de tone de maioneza pe an.

De asemenea, CAINII NU TREBUIE SA MANANCE NICIODATA CEAPA. Stomacul lor nu o poate metaboliza.

Deci, nu uitati ca este periculos sa tai o ceapa si sa o folosesti pentru gatit a doua zi.Devine otravitoare intr-o singura noapte si creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomac din cauza excesului de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare.



Raul de miscare


Cunoscut si ca rau de mare si rau de masina, raul de miscare este reprezentat de greata si voma provocate de calatorie cu o barca, vapor, masina sau avion si el poate afecta pe oricine, ba chiar si animalele de companie.

Cercetatorii au depistat originea raului de miscare ca fiind o problema legata de modul in care sistemul nervos trateaza informatiile contradictorii furnizate de organele de simt. Raul de mare apare atunci cand conditiile de mediu tind sa deruteze sistemul nervos in legatura cu datele pe care le primeste de la organele de simt. Pe un vapor ce se ridica si coboara, ochii informeaza creierul ca trupul sta nemiscat pe punte, in timp ce organele simtului tactil si urechile transmit o incalceala de informatii care indica miscarea. Creierul si sistemul nervos ordona sistemului gastrointestinal sa se descurce cum poate, ceea ce si face, descarcand continutul stomacului.

Primele simtome ale raului de miscare sunt somnolenta, senzatia de piele rece si lipicioasa, respiratia accelerata, transpiratia si greata. Toate aceste simtome sunt obisnuite si pot fi eventual puse in legatura cu alte afectiuni, mai grave, desi, daca apar in timpul unei calatorii cu masina, cu avionul sau cu vaporul, puteti fi foarte sigur ca raul de miscare este cauza.

Tratament si prevenire

Medicii recomanda in mod caracteristic medicamente pentru a preveni si trata raul de miscare. Ele se numesc antihistaminice (Dramamine si Bonine) si sunt eficiente daca se iau cu 30 de minute inainte de deplasare sau imbarcare. Medicamentele au insa efectul secundar nedorit de a produce somnolenta. O alta alternativa farmacologica este Sopolamina, care se poate administra printr-un plasture de marimea unei monede lipit dupa ureche. Plasturele elibereaza doze ieftine prin piele timp de patru zile. Efectele secundare sunt uscaciunea gurii, somnolenta si vederea incetosata.

Recomandarile generale pentru prevenirea raului de miscare sunt odihna si somnul suficient, consumul de lichide in cantitati mai mari pentru a preveni deshidratarea si evitarea alcoolului si a meselor grase si copioase inainte si in timpul calatoriei.

Cat timp calatoriti, asezati-va intr-o parte a vehicului unde miscarea este minima si tineti-va capul nemiscat. Stati astfel incat sa puteti privi orizontul. Daca simtiti ca vi se face greata, fixati-va privirea pe linia orizontului sau pe vreun alt obiect imobil din departare.

Inainte de a va imbarca, urmati un regim alimentar sanatos care sa va asigure stabilitatea stomacului. Multi calatori cu experienta recomanda mesele usor de digerat, luate la intervale frecvente. Altii sugereaza un regim de lichide inaintea unei calatorii sau pesmeti si apa la gheata.

Remedii naturale

Raul de miscare este una dintre starile pentru care exista mai multe remedii care nu sunt doar demonstrabil mai sigure, ci s-au dovedit mai eficiente decat terapia medicamentoasa conventionala. Iata cateva la indemana:

- Ghimbirul. Cel uscat este mai eficient decat cel proaspat. Doza pentru un adult este de 6-8 capsule sau 1-2 g de pulbere de radacina de ghimber, luate cu aproximativ 45 de minute inainte de deplasare.
- Presopunctura. Apasati punctul de presopunctura situat in mijlocul fetei interne a antebratului, la doua latimi si jumatate de deget deasupra cutei de la incheietura mainii. Acesta este cel mai renumit punct pentru calmarea gretei, a raului de miscare si chiar al gretei de sarcina.

- Nux vomica. Este un remediu homeopatic prescris frecvent impotriva gretei persistente. Alte asemenea remedii, mai putin cunoscute sunt Cocculus si Tabacum, luate inainte sau in timpul unui episod de greata.
- Respiratie profunda. Faceti exercitii de respiratie profunda (inspiratie – expiratie) care evita raul de miscare. Tot pentru a contracara raul de miscare fredonati o melodie cu putere, folosind o respiratie adecvata.

- Soleranthus. Este o esenta florala care ajuta persoana afectata de nehotarare si nesiguranta sa-si recapete calmul si echilibrul emotional. Aceasta reduce schimbarile de dispozitie si are un efect pozitiv asupra raului de miscare.
- Pastile de leac. Incercati preparatul chinezesc (Kang Ning Wan) cunoscut sub numele de Pill Curing (Pastile de leac) prezentat in fiole mici. Doza tipica este de 1-2 fiole si se ia de cei care sufera de rau de miscare cu 30-60 de minute inaintea plecarii.

- Remedii din popor: mancati rosii fierte cu pesmeti sarati inainte si in timpul calatoriei, sugeti lamaie sau beti suc proaspat de lamaie, beti o ceasca de ceai de menta.

Recomandari practice

In functie de modul de a calatori, iata cateva recomandari practice ale medicilor:

- Cu masina sau cu autobuzul. Mergeti pe locul din fata, acolo unde este cel mai usor sa priviti prin parbriz. Lasati in jos geamul pentru a avea mai mult aer proaspat.
- Cu vaporul. Asezati-va la mijlocul vasului, de preferat pe punte. Evitati-i pe cei care vomita; nu-i prea puteti ajuta in acest stadiu si probabil vi s-ar face si dvs. greata.
- Cu avionul. Este de preferat sa stati la mijloc si nu spre coada, deoarece in acest din urma sector, avionul are cel mai mare balans. Alegeti un loc deasupra aripii deoarece intoarcerile predominante ale navei cauzeaza conditii de dezorientare. De asemenea, zburati noaptea, cand nu puteti sesiza numeroasele balansari ale avionului in raport cu norii si cu pamantul.

Undele de şoc te scapă de pietre la rinichi



Fie că aţi avut dureri renale, fie că doar aţi auzit de ele, fiţi pregătiţi în orice moment, pentru că aceste crize pot apărea brusc şi nu cedează la calmante. Potrivit dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog, în astfel de cazuri ar putea fi eficientă terapia cu unde de şoc, o metodă nouă şi nedureroasă de îndepărtare a pietrelor.

În timpul tratamentului, pacientul stă întins pe un pat, îmbrăcat, iar litotritorul îi “bombardează” pietrele de la rinichi cu unde de şoc, în baza indicaţiilor ecografului

Litiaza renală poate fi numită boala maturităţii, pentru că o persoană din 10dezvoltă de-a lungul vieţii calculi renali, adică aşa-numitele pietre la rinichi. “Cele mai frecvente cazuri de litiază renală se întâlnesc la pacienţii cu vârste cuprinse între 30 şi 45 de ani, bărbaţii fiind de trei ori mai afectaţi decât femeile”, susţine dr. Radu Constantiniu, medic primar urolog la Centrul Medical Focus. Ultima modă în materie de tratamente o reprezintă metodele minim invazive, care nu produc disconfort bolnavului şi care îi permit să-şi reia activitatea normală într-un timp foarte scurt.

Intervenţia, sub control ecografic

“Terapia extracorporală cu unde de şoc reprezintă ultima noutate în tratarea pietrelor la rinichi. Tratamentul se realizează în ambulatoriu, cu un aparat numit litotritor, ce-i permite pacientului să scape de durerile insuportabile şi să se întoarcă acasă în câteva ore.Intervenţia nu necesită anestezie, se face sub control ecografic permanent şi asigură o foarte bună fragmentare a calculului renal.

Procedeul constă în fixarea litotritorului în zona rinichiului cu pietre. Prin unde de şoc, calculii renali sunt dizolvaţi şi se transformă în nisip, fiind astfel mai uşor de eliminat pe cale naturală”, ne-a explicat dr. Constantiniu. Mai multe detalii despre acest aparat puteţi găsi pe site-ul www.focus-medical. ro.

Din ce cauză se formează

Pietrele la rinichi, în termeni medicali litiază renală sau calculi renali, apar când există un dezechilibru între apa, sărurile, mineralele şi alte substanţe din urină. Acestea pot rămâne în zona renală sau se pot deplasa către vezica urinară, blocând ureterele, afectând traseul normal al urinei şi provocând o durere puternică. De vină pentru apariţia lor pot fi hidratarea insuficientă, excesul de proteine sau subnutriţia, apa cu un conţinut mare de calciu şi stresul, toate pe fondul unor disfuncţii metabolice.

Cum recunoşti litiaza renală

Febra şi senzaţia de greaţă sunt semne frecvent întâlnite în cazul litiazei renale. “Durerea provocată de calculii renali depinde de mărimea şi de numărul pietrelor. Aceasta începe din regiunea lombară şi iradiază la nivelul abdomenului, al organelor genitale şi în regiunea internă a coapsei. Deplasarea pietrelor poate produce senzaţie de greaţă şi de vomă, apariţia sângelui în urină, precum şi urinări frecvente şi dureroase. Deseori, aceste simptome sunt însoţite de febră, pierderea poftei de mâncare, constipaţie, transpiraţie abundentă sau oboseală”, a mai afirmat urologul.

Ce trebuie să faci când ai dureri

Tratamentul de urgenţă al crizelor de rinichi constă în administrarea de analgezice, oral, fără a se consuma exagerat lichide. Acestea ar suprasolicita rinichiul şi aşa obosit din pricina spasmelor. În cazul în care durerea nu cedează la pastile, e bine să chemi o ambulanţă sau să mergi la spital, ca să ţi se administreze un tratament intravenos de urgenţă. După calmarea durerilor, e bine să continui investigaţiile, imediat sau în ziua următoare, pentru că pietrele pot provoca leziuni interne, iar acest lucru ar impune administrarea de antibiotice sau de antiinflamatorii. Dacă durerile se prelungesc însă mai mult de treipatru zile, se impune spitalizarea, pentru a nu se ajunge la un blocaj renal sau la afectarea definitivă a funcţiilor rinichiului.

Atenţie! Conform statisticilor medicale, o persoană care a avut cândva pietre la rinichi va depista în timp şi altele, cel mai probabil una o dată la 2-3 ani.


Cum sa scapi rapid de vanatai!



Iata cateva remedii care te ajuta sa grabesti procesul de vindecare a vanatailor:
Pentru a evita formarea vanatailor si a impiedica sangerarea de sub piele, imediat dupa lovitura, tine apasat cu mana pe zona respectiva.

Tot in acest scop, imediat dupa lovitura, compresele cu cuburi de gheata sau cu apa foarte rece pot impiedica aparitia vanatailor. Aplica comprese reci pe zona timp de 10 minute. Dupa 48 de ore de la aplicarea compreselor reci, aplica comprese cu apa calda. Tine-le timp de 10 minute deasupra vanataii. Repeta procedura de trei ori pe zi. Aceasta procedura favorizeaza circulatia optima a sangelui in zona respective, ajutand la disiparea sangelui de sub piele.

In cazul vanatailor foarte mari de pe picioare, pentru a stopa curgerea sangelui sub piele, este recomandat sa te odihnesti tinand piciorul cu vanatai sprijin pe-o perna, deasupra nivelului inimii. Daca sangele se coaguleaza mai repede, vanataia se vindeca mai repede.

Sangele care ramane blocat sub piele in urma loviturii trebuie ajutat sa fie disipat. O solutie eficienta in vindecarea vanatailor este cea obtinuta din amestecul unei linguri de otet de mere cu apa fiarta sau apa distilata. Se aplica comprese cu aceasta solutie de mai multe ori pe zi, pe toate suprafata vanataii. Otetul ajuta la fluidizarea circulatiei sangelui aproape de suprafata pielii, contribuind la deblocarea sangelui de sub piele.

Unguentele pe baza de arnica au si ele efecte pozitive asupra vanatailor, atenuandu-le si accelerand vindecarea. Arnica este un remediu homeopat care are rolul de reducere a inflamatiilor. Pentru a patrunde in piele, crema cu arnica se aplica printr-un masaj gentil, de doua ori pe zi.

De asemenea, este recomandat sa masezi usor vanataia (daca este suportabil!) si zona din jurul ei in ziua imediat urmatoare zilei in care a aparut vanataia.

Aplicata pe pielea vanata, vitamina E uleioasa are un efect rapid de vindecare.

Oricat de ciudat ti s-ar parea, ciocolata este un remediu care atenueaza aspectul inestetic al vanatailor. Ia un cubulet de ciocolata, topeste-l si lasa-l sa se raceasca putin. Aplica-l intr-un strat dens peste vanataie si infasoara vanataia cu un bandaj. Lasa sa actioneze in timpul noptii. A doua zi dimineata, desfa bandajul si indeparteaza ciocolata de pe suprafata pielii.

Frunzele de patrunjel verde sunt un remediu naturist excelent in reducerea aspectului violet al vanatailor. Zdrobeste-te usor cu ajutorul unei sticle de sticla si aplica-le pe suprafata vanataii. Daca este necesar, fixeaza-le cu un bandaj. Frunzele de varza zdrobite sunt la fel de eficiente.

Daca ai mai multe vanatai pe piele si vrei sa scapi cat mai repede de ele, pe langa tratamentele externe, adopta si o dieta specifica. Nu uita asadar sa incluzi in meniul tau rosii, ardei gras de culoare galbena, spanac si o cantitate importanta de apa. Aceste alimente ajuta la eliminarea toxinelor din organism, ceea ce contribuie la vindecarea rapida. Totodata, este foarte posibil ca persoanele care se invinetesc foarte usor sa sufere de anumite carente vitaminice precum vitamina C sau K.

Anumite medicamente impiedica procesul de vindecare a vanatailor. De aceea, daca medicul va recomanda la randul sau, incetati sa luati medicamente precum ibuprofen sau aspirina.

Material puplicat pe seit-ul Garbo.ro



Recomandari facute de medici:

1. Scapati de durere de dinti fara sa deschideti gura!
Aveti idee cum puteti scapa de o durere de masele "fara sa deschideti gura"? Va dam un indiciu: eliminati din start raspunsurile gen pastile, injectii, palinca, ceapa etc. Va spun numai atat: s-a gasit o metoda care nu are, aparent, nicio legatura cu stomatologia.

Este de ajuns sa frecati o bucatica de gheata intre degetul mare si aratator. Terminatiile nervoase care se afla in zona in forma de "V" a mainii stimuleaza o regiune din creier care blocheaza receptionarea semnalelor de durere provenite de la fata si de la maini. Un studiu canadian arata ca puteti incerca aceasta metoda si fara gheata, insa ar avea o eficienta cu 50% mai scazuta.

2. Daca va racaie pe gat, scarpinati-va in ureche!
Cum nu puteti sa va scarpinati direct in gat, incercati sa rezolvati problema altfel - prin ureche. Medicii ORL-isti explica: atunci cand sunt stimulati nervii care se afla in ureche, se creeaza un act reflex in gat, care provoaca un spasm al muschiului. Acest spasm face ca gadilatura sa dispara.

3. S-a descoperit leac contra fricii de injectii.
Cercetatorii germani au descoperit ca daca tusiti in timpul unei injectii nu va mai doare atat de tare intepatura. De ce? Pentru ca acest truc produce o crestere brusca si temporara a tensiunii in piept si in canalul spinal, inhiband structurile care conduc durerea la cordul spinal.

4. Cum sa stingeti arsurile la stomac.
Dormiti pe partea stanga, va sfatuiesc medicii gastroenterologi.
Explicatia este simpla: cand dormiti pe dreapta, stomacul se afla mai sus decat esofagul, permitand mancarii si acidului sa alunece spre gat. Cand stati intinsi pe stanga, stomacul este mai jos decat esofagul si gravitatia lucreaza in favoarea dumneavoastra.

5. Cum sa nu va mai curga sange din nas.
Cand eram mici si ne curgea sange din nas, eram pusi sa ne tinem cu 2 degete de nas si sa ne intindem pe spate pana se oprea sangerarea. Cum altfel se mai poate rezolva aceasta problema fara sa atrageti privirile indiscrete? Puneti o bucatica de bumbac pe gingia de sus, sub varful buzei, si apasati cu putere pe bucata de material.
"Sangele provine in special din partea anterioara a septului. Apasand aici, veti opri sangerarea", apreciaza medicii.

6. Cum sa scapati de ameteala.
Ati baut cateva pahare si v-ati ametit? Tineti-va cu mana de ceva stabil.
Mecanismul responsabil cu echilibrul se afla in urechea interna si pluteste intr-un fluid care are aceeasi densitate ca si sangele. Cum alcoolul dilueaza sangele, se modifica si structura lichidului, fapt care afecteaza echilibrul.
Asadar, creierul este dezorientat si are nevoie de o confirmare, care, in cazul de fata, este data de simtul tactil. In felul acesta, punand mana pe un obiect stabil, va veti recapata echilibrul.

7. Cum sa tineti inima in frau.

Nu o lasati sa o ia la galop! Daca simtiti ca aveti palpitatii si nu va stiti suferind de inima, puteti incerca sa apasati usor carotida imediat sub mandibula. Veti stimula nervul vag si puteti scadea frecventa batailor.

8. Preveniti miopia!
Miopia are rareori o cauza genetica, sustin oftalmologii. De obicei, poate avea drept cauza prea mult timp petrecut in fata computerului. Asadar, ca sa nu aveti probleme, ar fi bine ca de cateva ori pe zi sa inchideti ochii, incordati muschii, inspirati adanc si, dupa cateva secunde, expirati si destindeti-va.
Intinzandu-va si relaxandu-va bicepsii si glutealii puteti pacali muschii involuntari, precum cei ai ochilor, sa se relaxeze.

9. Invatati sa va folositi urechile!
Daca stati de vorba cu cineva la o petrecre, unde este foarte mult zgomot, este bine sa-l ascultati cu urechea dreapta. De ce nu cu stanga?
Cercetatorii americani sunt de parere ca dreapta va ajuta sa descifrati mai rapid un discurs. Daca veti incerca sa va dati seama ce melodie se aude intr-o camera indepartata, folositi-o pe stanga. Este mai buna cand vine vorba sa capteze tonurile muzicale.

10. Cum sa nu obositi repede cand alergati.
Daca sunteti asemeni majoritatii oamenilor, cand alergati, obisnuiti sa expirati atunci cand puneti in pamant piciorul drept. In felul acesta nu faceti decat sa exercitati presiune asupra ficatului (care se afla in partea dreapta), care apoi incepe sa va intepe. Cum sa scapati de aceasta neplacuta senzatie? Simplu. Expirati atunci cand puneti in pamant piciorul stang.


duminică, 26 septembrie 2010

TERAPIE CU MIERE SI SCORTISOARA



S-a descoperit că o combinaţie de miere cu scortişoara poate vindeca majoritatea bolilor.
¬ Mierea este produsă în majoritatea ţărilor lumii.
¬ Medicina alternativă Ayurvedica, precum şi cea Yunani au utilizat mierea ca remediu vital timp de mai multe secole.
¬ Oamenii de ştiinta de astăzi accepta şi ei mierea ca pe un remediu Ram Ban (foarte eficient) în tratarea multor tipuri de afecţiuni.
¬ Mierea poate fi utilizată în multe tipuri de afecţiuni fără a avea efecte secundare.
¬ Ştiinţa contemporană ne spune că deşi mierea este dulce, dacă se administrează în doze corespunzătoare, ca medicament, nu va dăuna pacienţilor cu diabet..
¬ O revista faimoasa, Weekly World News, care apare în Canada, a publicat în ediţia din 17 ianuarie 1995 o listă de afecţiuni care pot fi vindecate cu ajutorul combinaţiei de miere cu scorţişoară, în urma studiilor efectuate de savanţii occidentali.

ARTRITA
¬ Amestecaţi o parte de miere în doua părţi apă călduţă şi apoi adăugaţi o linguriţă de scorţişoara pudră. Faceţi o pastă şi masaţi-o uşor în partea de corp care vă doare.
¬ Durerea cedează în interval de 15 minute, în cele mai multe cazuri.
¬ Pacienţii cu artrită îşi pot administra zilnic câte o cană de apă fierbinte cu două linguri de miere şi o linguriţă de scorţişoară pudră.
¬ Daca remediul se administrează cu regularitate, chiar şi artrita cronică poate fi vindecată.
¬ Într-un studiu recent efectuat de Universitatea din Copenhaga, s-a constatat că atunci când doctorii le-au administrat pacienţilor o combinaţie de o lingură de miere cu o jumătate de linguriţă de scorţişoară pudră înainte de micul dejun, timp de o saptamana, din 200 de pacienti trataţi, 73 de pacienţi au scăpat complet de dureri în interval de o luna. Majoritatea acestor pacienţi nu puteau merge sau aveau o libertate de mişcare restrânsa, dar dupa terapie, au început să meargă cu mai puţine dureri.

CĂDEREA PĂRULUI
¬ Cei care au probleme de caderea părului sau calviţie pot aplica pe păr o pastă alcatuită din ulei de măsline fierbinte, o lingură de miere, o linguriţă de scorţişoară pudră înainte de baie, lasand-o sa acţioneze aproximativ 15 minute, după care se spală părul.
¬ S-a demonstrat că remediul este eficient şi daca se păstreaza timp de 5 minute.
PhotobucketINFECŢII URINARE
¬ Luaţi două linguri de scorţişoară pudră şi o linguriţă de miere într-un pahar de apa calduţă şi beţi. Distruge toţi germenii din vezica urinară.

DURERI DE DINŢI
¬ Faceţi o pastă dintr-o linguriţă de scorţişoară pudră şi cinci linguriţe de miere şi aplicaţi pe dintele care doare. Remediul se poate aplica de 3 ori pe zi (zilnic) până când dintele nu mai doare.

COLESTEROL
¬ Două linguri de miere şi trei linguriţe de scorţişoară pudră, amestecate cu 450 ml. de ceai, dacă sunt administrate unui pacient care are colesterolul mare, vor reduce nivelul colesterolului din sânge cu 10% în interval de 2 ore.
¬ Ca şi în cazul pacienţilor cu artrită, dacă remediul se administrează de 3 ori pe zi, reduce nivelul colesterolului.
¬ Conform unei informatii publicate într-o revista medicală, mierea în stare pură consumată zilnic împreună cu mâncarea înlătură problemele de colesterol.

RĂCELI
¬ Cei care suferă de răceli normale sau severe ar trebui să ia o lingură de miere călduţă cu 1/4 linguriţă de scorţişoară pudră timp de 3 zile.
¬ Acest remediu vindecă majoritatea cazurilor de tuse cronică, raceala şi curăţă sinusurile.

INFERTILITATE
¬ Medicinele alternative Yunani si Ayurvedica au utilizat mierea timp de mai multe secole pentru a fortifica sperma bărbaţilor.
¬ Dacă barbaţii impotenţi vor lua cu regularitate două linguri de miere înainte de culcare, problema lor se va rezolva.
¬ În China , Japonia şi Orientul Indepartat , femeile sterile dar şi cele care doresc fortificarea uterului au luat scorţişoară pudră, timp de secole.
¬ Femeile sterile pot să ia un vârf de cuţit de scorţişoară pudră cu o jumătate de linguriţă de miere şi să îşi frece gingiile cu această combinaţie în mod frecvent pe toată durata zilei, astfel încât combinaţia să se amestece uşor cu saliva şi să pătrundă în corp.
¬ Un cuplu din Maryland (SUA) nu a putut avea copii timp de 14 ani, pierzându-şi speranta ca vor fi capabili să procreeze vreodată. Când au aflat despre acest remediu, atât femeia cât şi barbatul au început să consume miere şi scorţişoară în modul arătat mai sus. Femeia a rămas însărcinată după câteva luni şi a născut gemeni la termen.

DERANJAMENTE STOMACALE
¬ Mierea cu scorţişoară pudră vindecă durerile de stomac şi îndepărtează ulcerele stomacale de la rădăcină.
¬ BALONARE : În conformitate cu studiile efectuate în India şi Japonia, s-a descoperit că mierea, în combinaţie cu scorţişoara pudră, ajuta şi îndepărtează balonarea şi durerile de stomac..

BOLI CARDIOVASCULARE
¬ Faceţi o pastă din miere şi scorţişoară pudră. Ungeţi pe pâine sau umpleţi clătitele cu această pastă în loc de dulceaţă sau gem şi mâncaţi cu regularitate la micul dejun.
¬ Reduce colesterolul din artere şi salvează pacientul de riscul unui atac de cord.
¬ Pentru cei care au suferit deja un atac de cord, urmaţi acest remediu zilnic pentru a preveni apariţia unui alt atac.
¬ Consumul cu regularitate al produsului de mai sus reduce dispneea şi întăreşte ritmul cardiac.
¬ În America şi Canada , mai multe spitale şi-au tratat pacienţii cu succes când au descoperit că arterele şi venele îşi pierd flexibilitatea şi tind să se astupe. Mierea şi scorţişoara îmbunătăţesc circulaţia sanguina.

SISTEMUL IMUNITAR
¬ Utilizarea zilnică a scorţişoarei pudră întăreşte sistemul imunitar şi protejează organismul împotriva bacteriilor şi atacurilor virale..
¬ Oamenii de ştiinţă au descoperit că mierea conţine diferite vitamine şi fier în cantităţi mari .
¬ Consumul regulat de miere întăreşte corpusculii celulari ai leucocitelor care combat bacteriile şi afecţiunile virale.

INDIGESTIE
¬ Scorţişoara pudră presarată peste 2 linguri de miere administrate înainte de masă, înlătură aciditatea şi ajută la digestia celor mai grele mâncăruri..

GRIPĂ
¬ Un om de ştiinţă din Spania a demonstrat că mierea conţine un ingredient natural care omoară germenii de gripă, salvând pacientul de la îmbolnăvire..

LONGEVITATE
¬ Ceaiul cu miere şi scorţişoară, consumat cu regularitate, încetineşte efectele îmbătrânirii.
¬ Pentru ceai, puneţi la fiert 4 linguri de miere, 1 lingură de scorţişoară pudră şi 3 căni de apă.
¬ Beţi 1/4 de cană, de 3 până la 4 ori pe zi. Vă păstrează pielea sănătoasă şi fină şi încetineşte efectele îmbătrânirii.
¬ De asemenea, creşte speranţa de viaţă, vă veţi simţi mult mai tânar(ă) !

ACNEE
¬ Formaţi o pastă din trei linguri de miere şi o linguriţă de scorţişoară pudră. Aplicaţi această pastă peste coşuri seara înainte de culcare şi spalaţi-o cu apă călduţă în dimineaţa următoare. Dacă tratamentul se aplică timp de două săptămâni, va înlătura coşurile de la radacina.

INFECŢII ALE PIELII
¬ Eczemele, herpesul şi toate tipurile de infecţii ale pielii se vindecă prin aplicarea unei combinaţii de miere şi scorţişoară pudră pe părţile afectate.

CURE DE SLĂBIRE
¬ În fiecare dimineaţă pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun şi seara înainte de culcare, beţi miere şi scorţişoară pudră fierte într-o cana de apa.
¬ Daca se administrează în mod regulat, acest remediu duce la reducerea greutăţii chiar şi a celor mai obeze persoane.
¬ De asemenea, administrarea cu regularitate a acestui remediu previne depunerea de grasimi în organism chiar dacă persoana respectivă consumă o dietă hipercalorică.

CANCER
¬ Studii recente efectuate în Japonia şi Australia au arătat că s-au tratat cu succes cazuri de cancer stomacal şi osos..
¬ Pacienţii diagnosticati cu aceste tipuri de cancer ar trebui să ia zilnic o lingură de miere cu o linguriţă de scorţişoară pudră timp de o lună , de 3 ori pe zi şi să continue tratamentul prescris de oncolog. Nu strică!

OBOSEALĂ
¬ Studii recente au arătat că conţinutul de zahăr din miere este mai degrabă folositor şi nicidecum dăunator vitalităţii organismului.
¬ Persoanele de vârsta a treia care consumă miere şi scorţişoară în părţi egale au mai multă vitalitate şi flexibilitate.
¬ Dr.. Milton, care a efectuat studii aprofundate în acest subiect, spune că o jumatate de lingură de miere într-un pahar cu apa, presărat cu pudră de scorţişoară consumată zilnic, dimineaţa dupa ce ne spălăm pe dinţi, şi din nou după amiaza în jurul orei 3..00 atunci când vioiciunea organismului este în scădere, duce la îmbunătăţirea vitalităţii organismului, în interval de o săptămâna..

HALENĂ
¬ Locuitorii din America de Sud:
Primul lucru dimineaţa, fac gargară cu o linguriţă de miere şi scorţişoară pudră amestecate în apă fierbinte. Astfel, respiraţia lor îşi păstrează prospeţimea pe durata întregii zile.

PIERDEREA AUZULUI
¬ Mierea cu scorţişoară pudră luate zilnic în cantităţi egale duc la refacerea auzului.

http://www.formula-as.ro/2008/834/terapii-ayur...
http://amira-sanatate.blogspot.com/2010/03/mie...
http://www.alvalia.ro/wordpress/?p=65
http://www.eva.ro/sanatate/medicina-alternativ...
http://www.sfatulmedicului.ro/Diete-de-slabit/...
http://www.incasa.ro/arhiva/miere+scortisoara




Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare