Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 ianuarie 2011

PANCREASUL


Pancreasul este cea de-a doua mare glandă a aparatului digestiv. Inflamaţia pancreasului, numită pancreatită, este generată de o alimentaţie greşită pe fond de oboseală fizică şi psihică. Fiind destul de greu de diagnosticat, boala mai este provocată şi întreţinută de îngrijorare, frică, enervare şi egoism.

Dna Iuliana Tunaru, din Bucureşti, terapeut în terapii complementare, specialist în fitoterapie, ne-a oferit o metodă de tratament pe care o foloseşte cu mare succes în vindecarea pancreatitei. Tratamentul fitoterapeutic impune folosirea următoarelor remedii: • Se prepară un macerat la rece, timp de 10-12 ore, din 1 linguriţă de obligeană (Acorus calamus), părţi aeriene, la 50 ml de apă. Folosindu-se acest dozaj, remediul se pregăteşte cu o zi înainte de a fi folosit. Se filtrează şi se bea pe stomacul gol, în fiecare dimineaţă. • Se face o tinctură din 25 g muşchi de piatră (Cetraria islandica) la 100 ml alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 10 zile, după care se filtrează şi se iau zilnic, dimineaţa între orele 9-11, cîte 10 picături diluate într-o lingură de apă. • Se amestecă, în părţi egale, frunze de mentă, urzică, teci de fasole şi coada calului şi se bea, zilnic, 1 litru de infuzie – 3 linguri amestec la 1 litru de apă. • Se face, de 3 ori/săptămînă, clismă cu infuzie de rostopască – 6 linguri plantă la 3 litri de apă.

Alături de folosirea remediilor fitoterapeutice, regimul alimentar al bolnavului trebuie să fie sărac în grăsimi şi bogat în potasiu, un element care are rol în activarea unor hormoni (insulina şi adrenalina), reglînd apa în organism şi, împreună cu sodiul, menţinînd echilibrul acido-bazic. De aceea, consumul exagerat de sodiu din sarea de bucătărie duce la un dezechilibru în sensul diminuării cantităţii de potasiu.

Alimentele în care se găseşte potasiu în stare naturală sînt rădăcina de pătrunjel, urzici, spanac, fasole verde, hrean, smochine, curmale, nuci, gutui, mere, oţet de mere, mandarine, prune, polen şi miere de albine polifloră.

Regimul alimentar va fi ţinut în funcţie de toleranţa organismului, respectîndu-se cîteva reguli de bază. Nu se combină legumele cu fructe, nici fructe acide cu fructe alcaline. Explicaţia logică este aceea că, organismul fiind deja slăbit de boală, trebuie ca digestia să se facă printr-un efort minim şi o absorbţie rapidă. Prin combinare sînt suprasolicitate mecanismele de digestie. Să nu uităm că hrana vie hrăneşte ce este viu în corp, iar ce este preparat termic hrăneşte ce este bolnav în corp. Se mestecă de 40-50 de ori o gură de mîncare, pentru a stimula saliva. Sucurile se "mănîncă", iar ceaiul se bea cu înghiţituri mici. Tratamentul se ţine 40 de zile, evitîndu-se sucurile din comerţ, prăjelile, carnea de porc şi de vită, alcool, tutun şi cafea.

După cum ne-a spus dna Tunaru, pe lîngă tratamentul fitoterapeutic şi dietoterapia adecvată, este recomandată automasarea punctelor reflexe din tălpi şi palme, corespunzătoare pancreasului, vezicii biliare şi intestinului gros, timp de 10-15 minute, în fiecare seară. Se recomandă, de asemenea, dimineaţa şi seara, timp de cîte 10 minute, respiraţii abdominale.
http://www.evenimentul.ro/articol/tratamentul-...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare