Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 19 ianuarie 2011

Remedii naturale pentru afecţiuni ale glandelor endocrine


Leacuri şi terapii utile în bolile pancreasului

Pancreasul endocrin este una dintre cele mai cunoscute glande, pe lângă tiroidă, datorită celebrei boli de sfârşit de secol XX - diabetul. Cel mai cunoscut hormon pancreatic este, fără îndoială, insulina. Descoperită de N. Paulescu, în anul 1921, aceasta a devenit singura soluţie pentru miile de diabetici din întreaga lume. Secreţia zilnică de insulină a pancreasului se ridică la 24 de miligrame pe zi (circa 48 UI). În cazul hiposecreţiei insulinice se instalează diabetul zaharat.

Al doilea hormon pancreatic este glucagonul. Ambii hormoni sunt esenţiali pentru economia organismului. Insulina este un hormon anabolic, intervenind în cazurile de hiperglicemie, cu scopul de a o reduce, prin intensificarea consumului său la nivel celular. Glucagonul este un antagonist al insulinei. Acesta este secretat mai ales în condiţii de hipoglicemie, cu scopul de a restabili concentraţia serică normală a glucozei.

"Insulină vegetală" din frunze de afin pentru diabetici

Medicina naturistă oferă foarte multe remedii în tratamentul bolilor pancreasului. Pentru suferinzii de diabet zaharat, efecte deosebite au remediile din frunze de afin (Vaccinium myrtillus). Efectul curativ al frunzelor de afin depinde de colectarea lor corectă. Ele se culeg numai înainte de coacerea fructelor. Este dovedit ca mirtilina din frunza de afin înainte de coacerea fructelor nu numai că scade glicemia (nivelul zahărului în sânge), ci poate sa înlăture boala complet. Mirtilina frunzelor de afin se numeşte, pe drept cuvânt, "insulină vegetală".

Tecile de fasole şi frunzele de dud scad glicemia

Pentru a mări eficacitatea ceaiului din frunze de afin în cazul diabetului zaharat, se pot adăuga teci de fasole şi frunze de dud. Se bea câte o ceaşcă de ceai înainte de masă.

Se pot fierbe 60 g teci de fasole într-un litru de apă, timp de 4 ore, la foc mic. Se filtrează şi se pune la rece 8 ore. Se bea câte un pahar (150 ml) din 2 în 2 ore, pe parcursul zilei. Doza este pentru o zi. Tratamentul se face timp de 3-4 săptămâni.

Ca tratament natural pentru bolnavii de diabet, fitoterapia recomandă şi un amestec din cerenţel (Geum alpina, 3 părţi), frunze de mur şi de afin (câte o parte din fiecare), sclipeţi (Potehtilla aurea, 3 p), coji (teci) uscate de fasole verde (2 p). Se pune 1 linguriţă cu vârf de amestec la 250 ml de apă, se opăreşte şi se lasă să stea timp de 3 minute, apoi se strecoară. Se consumă, zilnic, 1,5-2 litri din acest ceai.

Cura cu frunze şi tulpini de păpădie

Primăvara, este recomandată salata din frunze şi tulpini de păpădie, care este bine să fie consumată zilnic, atât la prânz cât şi seara, timp de 4 săptămâni. Câte 10-15 tulpini de păpădie pe zi pot produce o scădere totală a nivelului zahărului în sânge. Se aleg tulpinile de culoare mai gălbuie, pentru că acestea sunt mai puţin amare faţă de tulpinile de culoare verde şi nu se pot amesteca în miere, ca în cazul afecţiunilor hepatice, unde o astfel de cură poate face minuni. De asemenea, se aleg numai tulpini pe care florile sunt abia îmbobocite sau cu floarea abia deschisă. Nu se consumă tulpinile îmbătrânite, ale căror flori s-au transformat deja în seminţe şi puf de păpădie.

Pentru scăderea conţinutului de zahăr în sânge, se amestecă o linguriţă tinctură de brusture şi o linguriţă tinctură de păpădie în 100 ml de apă şi se ia 4 ori pe zi, timp de 21 de zile.

Pancreatita tratată cu rădăcină de obligeană şi urzici

O altă boală gravă a pancreasului este pancreatita. Pentru tratamentul naturist al acesteia foarte mult ajută obligeana. Rădăcina de obligeană vindecă aproape toate afecţiunile pancreasului. Se lasă o cană cu apă rece, pe timpul nopţii, cu o lingură rasă de rădăcină de obligeană, se încălzeşte uşor a doua zi, se filtrează şi se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă, adică 6 înghiţituri pe zi. Aceste 6 înghiţituri vor fi resimţite ca binefăcătoare.

Şi urzicile au o influenţă benefică asupra pancreasului. În acest caz se foloseşte extractul de urzici, care se procură din magazinele cu produse naturiste. Se poate amesteca, în părţi egale, mentă, urzică, teci de fasole şi coada calului şi se prepară infuzie din 3 linguri de amestec la 1 l de apă. Întreaga cantitate se bea într-o zi.

Se mai poate utiliza o tinctură din 25 g muşchi de piatră la 100 ml alcool de 70E. Se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se filtrează şi se iau, zilnic, 10 picături diluate într-o lingură de apă, între orele 9-11 dimineaţa.

Bolile glandei tiroide pot fi tratate cu plante

Tiroida este o mică glandă, de forma unui fluture, situată în zona gâtului şi secretă doi hormoni de bază pentru metabolismul organismului: tiroxina (T4) şi triiodotironina (T3), ambii pe bază de iod. Funcţia tiroidei este de a converti iodul din alimente în aceşti hormoni tiroidieni, care reglează metabolismul corpului omenesc şi funcţiile organelor interne.

De la hipotiroidie la noduli tiroidieni

În urma hiposecreţiei tiroidiene, apare hipotiroidia (guşa endemică, glanda), când tiroida creşte în volum (adaptare fiziologică a unui organ când se cere să execute un volum mai mare de lucru), prezentând noduli (atunci când este mai veche). În aceste cazuri, medicina naturistă recomandă infuzie dintr-o lingură de flori de sânziene şi o lingură de păducel, la o cană de apa clocotită. Se beau 5 căni pe zi. În fiecare cană se pune câte o linguriţă de bitter suedez. Mai este recomandată şi o cură cu argilă, din 4 linguri la 400 ml apă, zilnic, timp de 21 de zile. Se bea numai apa de argilă limpede, iar depunerile se aruncă. După o pauză de 14 zile, cura se poate relua.

În cazul apariţiei nodulilor tiroidieni, se râşnesc şi se amestecă flori de sânziene (4 părţi), gălbenele (2 p), ciuboţica cucului (3 p), coada calului (4 p), traista ciobanului (2 p), salvie (2 p), urzică (2 p) şi tătăneasă (3 p). Amestecul se ia sublingual, câte o linguriţă de pulbere de 4 ori pe zi, timp de 3 luni. Se ţine 5 minute sub limbă, după care se înghite cu o cană de ceai din acelaşi amestec. Apoi, încă 3 luni, se foloseşte ceaiul din acelaşi amestec, din care se beau 4 căni pe zi.

Formulă de tratament naturist în caz de hipertiroidie

Acest tratament ne-a fost oferit de colaboratorul nostru, terapeutul naturist Fănică Voinea Ene, fiind rezultatul unor îndelungate şi amănunţite experienţe clinice.

Mai întâi, spune dl Ene, se prepară un ceai, decoct 3-4 la sută, din rizomi de pir (8 părţi), rădăcină de brusture (7 p), măceşe (8 p), mătase de porumb (8 p), albăstrele (10 p), trei fraţi pătaţi (6 p) şi feciorică (6 p). Se beau câte 1-2 litri pe zi.

În paralel cu acest ceai se consumă tinctură 10 la sută, 20-40 de picături, sau decoct 2-4 la sută, câte 150-250 ml, ambele remedii de 2-3 ori pe zi, între mese, în cure de 1-2 luni pe trimestru, din cervană (Lycopus europaeus, 9 părţi), talpa gâştei (2 p), flori de rozmarin (1 p) şi flori de levănţică (1 p).

De 2-3 ori pe zi, cu 20-30 de minute înaintea meselor principale, se bea un amestec din ulei de levănţică şi ulei de rozmarin, în părţi egale, câte 10-20 de picături în puţin ceai sau apă caldă. Tratamentul durează 6 luni, în 3 reprize.

În regimul alimentar se vor include fulgii de ovăz, fulgii de orz, maceratul de orz verde cu miere, borşul de tărâţe şi drojdia de bere, în cure de 1-2 săptămâni pe lună.

Sunt interzise cacaua, stevia, spanacul, ţelina, carnea grasă, ouăle, laptele, brânzeturile, fasolea uscată, soia, pâinea în exces, conservele, apele minerale alcaline, cele bogate în calciu, băuturile răcoritoare industriale, alcoolul şi cafeaua. În plus, spre deosebire de celelalte afecţiuni tiroidiene legate de deficitul de iod, în cazul hipertiroidiei se vor evita alimentele care conţin iod: peştele şi fructele de mare, ciupercile, apele iodate. Se vor consuma, zilnic, legume şi fructe crude, castraveţi, ridichi, mere, struguri, lămâi, grapefruit, ciorbe, băuturi şi alimente acide.

Concomitent, vor fi combătute şi eventualele complicaţii: hipotensiune arterială, nevroze, afecţiuni renale.

Ghimpele - excepţional reglator natural al activităţii tiroidiene

Hipersecreţia hormonilor tiroidieni provoacă o boală aproape la fel de gravă ca şi hipotiroidia, boala Graves, tirotoxicoza sau hipertiroidismul exoftalmic. În aceste cazuri, fitoterapia recomandă iarba de ghimpe - excepţional reglator natural al activităţii tiroidiene, utilizându-se şi pentru tratarea nodulilor şi cancerului la tiroidă. Se iau 3 linguriţe de pulbere de ghimpe, zilnic, în cure de 3 săptămâni, cu 10 zile de pauză.
http://www.evenimentul.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare