Faceți căutări pe acest blog

duminică, 20 februarie 2011

Ţelina tonifică sistemul nervos


În principal, ţelina (Apium graveolens) se întrebuinţează pentru condimentarea diferitelor preparate din carne, dar are şi multe alte calităţi medicinale. În scopuri terapeutice, de la ţelină se folosesc atât rădăcinile, cât şi frunzele şi seminţele.

Fiind un veritabil aliment-medicament, ţelina nu ar trebui să lipsească din hrana noastră zilnică. De mai bine de 2000 de ani, ţelina a fost folosită în tratarea hipertensiunii arteriale, afecţiunilor reumatice, gutei şi asteniilor sexuale.

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au descoperit, de curând, în ţelină, o substanţă numită 3-butilftalidă, care reduce tensiunea arterială prin relaxarea vaselor sanguine, relaxare care face apoi posibilă dilatarea acestora, permiţând sângelui să circule cu mai multă uşurinţă.

Datorită conţinutului bogat în vitamine, minerale şi diferiţi acizi, ţelina consumată ca atare sau în salate, este un tonic eficient al sistemului nervos, un bun remineralizant şi aperitiv. Efectul tonic şi regenerant al ţelinei este bine cunoscut şi folosit în medicina populară, fapt explicabil prin stimularea glandelor suprarenale. Pe lângă aceste minunate calităţi terapeutice, ţelina are şi un gust deosebit, fiind o adevărată sursă de sănătate şi vitalitate.

Ţelina are certe proprietăţi diuretice, rădăcina fiind utilă în afecţiuni renale (colică renală, litiază renală), precum şi cardiacilor cu edeme şi albuminurie, prin efectul declorurant pe care îl are. Având proprietăţi hipoglicemiante, este un bun adjuvant în tratarea diabetului zaharat. În bronşite are efect expectorant şi emolient. Fiind diuretică şi depurativă, este excelentă în curele de slăbire.

Ţelina sau sucul de ţelină - 3 pahare pe zi - creşte pofta de mâncare şi stimulează digestia, combate gazele stomacale şi intestinale, fiind un bun diuretic pentru bolnavii de ficat, inimă, rinichi şi plămâni.

Sucul de ţelină ajută la eliminarea substanţelor toxice în caz de reumatism şi gută, echilibrează funcţiile sexuale, bucurându-se de reputaţia unui foarte bun afrodisiac.

Moduri de preparare

* Decoctul(30-40 g la un litru de apă) are efect diuretic şi depurativ, fiind indicat în digestiile lente, balonări, obezitate, reumatism şi gută.

* Tinctura se prepară astfel: se pune într-un borcan ţelina rasă şi se toarnă ţuică de 30°-40° până se acoperă. După 10-12 zile se filtrează şi se iau 10-15 picături diluate în puţină apă, cu 1/2 oră înainte de fiecare masă.

* Vinul tonic de ţelină se obţine prin macerarea a 200 g rădăcină rasă în 1/2 litru de vin alb curat. După 48 de ore se filtrează şi se adaugă 3-4 linguri de miere. Luat cu 1/2 oră înainte de masă, are efect de tonic general.

* Seminţele de ţelină au efect tonic şi carminativ, dacă punem seara la macerat 1/2 linguriţă de seminţe într-un pahar cu apă şi se beau dimineaţa, la trezire. (C.I.)
http://www.evenimentul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare