Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 26 martie 2011

Bitterul suedez, promisiunea unei sănătăţi de fier

Folosit de peste 500 de ani ca remediu universal, s-a dovedit în timp că, într-adevăr, bitterul suedez este de ajutor într‑un număr impresionant de afecţiuni, de la o simplă balonare, până la tulburări de memorie sau chiar la cancer.

La origini, bitterul suedez era bazat pe o formulă în componenţa căreia intrau 32 de plante şi răşini exotice. Însă, în timp, au apărut mai multe versiuni ale reţetei originale, la prepararea lui fiind folosite de la 12 până la peste 100 de plante.

De fapt, bitterul suedez este o tinctură din mai multe plante medicinale amare şi aromate, acest lucru făcându-l să fie un ajutor de nădejde în probleme digestive, hepatice şi biliare, dar şi pentru detoxifierea întregului organism.

În general, se administrează câte o linguriţă de bitter suedez, diluat în apă sau în ceai, dimineaţa şi seara. Dar iată în ce afecţiuni este cel mai indicat acest remediu şi cum trebuie să-l foloseşti.

De ajutor de la primul semn de indigestie

Ai probleme precum balonare, greţuri, vărsături şi arsuri gastrice? Ei bine, poţi scăpa de neplăcerile cauzate de indigestie dacă iei imediat două linguriţe de bitter suedez, diluat într‑un pahar cu apă.

Dacă suferi de dischinezie biliară, iar durerile abdominale şi tulburările digestive apar periodic, ia o linguriţă de bitter suedez în 150 ml de apă, de patru ori pe zi, înainte de mese.

Cure de trei săptămâni, în afecţiuni hepatice

Plantele amare conţinute de bitterul suedez au rol de drenor hepatic, ajutând şi la regenerarea ficatului.

Aşadar, dacă suferi de o afecţiune cronică de ficat, este indicat să faci cure de trei săptămâni cu bitter suedez, urmate de o săptămână de pauză. Remediul se administrează de trei ori pe zi, diluat în 250 ml de apă, înainte de mese.

Atenuează alergiile şi te scapă de răceli

Datorită efectului tonifiant şi detoxifiant, bitterul suedez stimulează apărarea naturală a organismului, reduce inflamaţiile, scade febra şi uşurează respiraţia. De aceea, remediul este indicat persoanelor cu predispoziţie alergică.

În acest caz, tratamentul se face timp de două luni, câte o linguriţă de bitter într-un pahar cu apă, administrat de câte patru ori pe zi.

De asemenea, dacă ai răcit sau dacă ai făcut gripă, poţi lua din trei în trei ore o jumătate de linguriţă de bitter suedez la un pahar cu apă. Tot datorită efectului de stimulare a imunităţii, bitterul suedez este recomandat ca adjuvant şi în tratamentul persoanelor care suferă de cancer.

Calmează simptomele infecţiilor urinare

Dacă te confrunţi cu usturimi la urinare, ia o linguriţă de bitter suedez amestecat cu 250 ml de apă, de câte patru ori pe zi. Atunci când simptomele sunt acute, poţi aplica pe abdomen o compresă caldă cu bitter. Acest leac este util şi în menstruaţii dureroase şi/sau abundente.

Cu cinci zile înainte de menstruaţie, se ia o linguriţă de bitter cu apă, de câte trei ori pe zi, şi câte o jumătate de linguriţă de bitter la un pahar cu apă, de câte cinci ori pe zi, în primele două zile de sângerare.

Îmbunătăţeşte memoria

De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că bitterul suedez ajută la îmbunătăţirea capacităţii de memorare şi de concentrare, fiind util şi persoanelor care suferă de anxietate, datorită efectului benefic asupra tonusului psihic.

Pentru aceasta, este indicat să se ia o linguriţă de bitter suedez la o cană cu apă, cu 20 de minute înaintea meselor principale.

De ajutor în boli de inimă

Pentru a reduce nivelul colesterolului, dar şi pentru a menţine flexibilitatea vaselor sanguine şi pentru a stimula funcţia cardiacă, sunt recomandate cure de cel puţin două luni cu bitter suedez. Astfel, se iau zilnic câte trei linguriţe de bitter suedez diluate într-o cană cu apă, înaintea meselor principale ale zilei.

Acelaşi remediu, în aceeaşi cantitate, mai este indicat şi în cazul copiilor fără poftă de mâncare, anemici. Bitterul mai este bun şi persoanelor cu probleme circulatorii. În acest caz, sunt indicate compresele pe locurile cu probleme.

Comprese cu bitter, în caz de dureri de cap

Acneea, eczemele sau ciupercile pielii pot fi combătute dacă faci cure de o lună cu bitter suedez, timp în care trebuie să iei câte o linguriţă din acest preparat la un pahar cu apă, de câte trei ori pe zi.

Pe de altă parte, poţi grăbi vindecarea rănilor sau a arsurilor aplicând pe locul afectat un tampon de vată îmbibat cu bitter. De asemenea, compresele cu bitter sunt benefice şi în caz de tromboflebită, luxaţii sau entorse, înţepături de insecte sau dureri de cap.

Compresele se aplică local şi se ţin în general câte 30 de minute. Înainte de a aplica o compresă, ai grijă să ungi zona tratată cu o cremă de gălbenele, iar după îndepărtarea compresei să laşi pielea să respire cel puţin un sfert de oră.


Un comentariu:

  1. Bitter suedez, in diverse cantitati, la un pret corect gasiti pe www.ameplant.ro

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare