Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 12 martie 2011

Căpșunele, bomba cu otrăvuri

Şi medicii, şi nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm cât mai multe fructe şi legume, pentru că sunt sănătoase. Paradoxal însă, unele dintre acestea sunt adevărate bombe cu otrăvuri. Pentru a creşte producţia, cultivatorii stropesc plantele cu pesticide, iar frunzele şi fructele absorb substanţele nocive.
Departamentul guvernamental de agricultură din SUA a publicat recent o listă cu fructele şi legumele care conţin cel mai ridicat nivel de pesticide. Acestea trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate sau chiar curăţate de coajă.
 
Căpşunele
Acoperite cu o pielioeă foarte permeabilă, care le ajută să absoarbă umezeala, căpşunele “înghit” ca un burete şi toate otrăvurile cu care sunt stropite. Nu mai puoein de 53 de substanoee toxice au fost descoperite, la analize, de cercetătorii americani. Trebuie spus însă că au fost analizate fructe provenite din producoeiile de masă, nu crescute în gospodării sau la marginea pădurii.
 
Țelina
Aceasta absoarbe toate pesticidele rezultate din stropirile agricole. O singură frunză de ţelină poate conţine 13 substanţe toxice, iar o plantă (frunze + rădăcină), peste 50 de agenţi chimici nocivi pentru organism.
Piersicile
Piersicul e parazitat de numeroase insecte, iar stropirea pomului cu insecti-cide este necesară. Problema e că din cauza perilor fini cu care sunt acoperite, piersicile reţin toate aceste substanţe nocive - peste 50 la număr. Se pare că nici spălarea fructelor nu îndepărtează agenţii chimici prezenţi în coajă, aşa că este indicată curăţarea lor.
Ardeiul gras
Folosit des pentru salate şi gustări, ardeiul gras trebuie bine spălat înainte de a fi pus pe masă. Testele au indicat un nivel ridicat de toxicitate la suprafaţa lui, biologii numărând peste 50 de agenţi toxici. Majoritatea pot fi însă îndepărtaţi prin spălarea cu apă.
 

 
Spanacul
Pentru a fi aspectuos, spanacul e stropit frecvent cu substanţe menite să alunge insectele. Frunzele sale ascund în încreţituri 45 de tipuri de pesticide diferite.
Merele
Pentru că e predispus la un număr mare de boli şi e atacat de multe insecte, mărul e foarte greu de întreţinut şi necesită stropiri frecvente cu insecticid. La maturitate, fructele sale conţin peste 40 de agenţi chimici, pe care nici cel mai riguros spălat nu îi poate îndepărta în totalitate.
Afinele
Membrana permeabilă care acoperă micile fructe lasă să pătrundă în pulpa afinelor o mulţime de pesticide. Majoritatea acestora provin din ploi şi din sol, pentru că tufişurile sunt foarte rar stropite cu astfel de substanţe.
 

 
Cartofii
Coaja de cartof nu ar trebui consumată sub nici o formă, susţin cercetătorii, deoarece înmagazinează toate chimicale cu care planta este stropită la rădăcină, pentru ca tuberculii să nu fie atacaţi de paraziţi. Prin urmare, renunţaţi la cartofii copţi în coajă!
Cireşele
Cu o coajă la fel de subţire ca afinele, cireşele sunt şi ele sunt pline de chimicale. Cele mai periculoase sunt cele din livezile marilor ferme, unde producătorii încearcă să obţină fructe aspectuoase, dar nu neapărat de calitate, şi stropesc culturile cu mai multe tipuri de pesticide.
Strugurii
La contactul cu boaba de strugure, pesticidele întâlnesc o barieră minimă, formată din- tr-o pieliţă fină. Toxinele se depozitează luni bune în gustoasele fructe, care ajung direct pe masă sau intră în compoziţia vinurilor.
 

 
Profesor dr.Mencinicopschi ne sfătuiește: ”Cumpărați de la țărani!
 
 
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să evităm pe cât posibil vegetalele din supermarke-turi: “Ar fi ideal să vă puteți cultiva singuri cele necesare sau să stabiliți o legătură într-un sat, ca să cumpărați de la țărani. Aceştia au producții mici şi nu îşi permit să cheltuiască foarte mult pentru insecticide. Chiar dacă nu vor fi la fel de aspectuoase precum cele din marile magazine, sunt mai sigure pentru sănătate”.
 
Ce boli poți face de la pesticide
 
Pesticidele din fructe şi din legume duc, în timp, la mari probleme de sănătate. Se poate ajunge la toxicitate hepatică, la blocaj renal, dacă otrăvurile se acumulează în rinichi, la boli ale tiroidei (cele mai expuse, în acest caz, sunt femeile), la infertilitate, afecțiuni respiratorii şi chiar cancer. Gravidele trebuie să spele foarte bine sau chiar să curețe fructele şi legumele, pentru că substanțele chimice cu care sunt stropite afectează fătul, putând duce la malformații.

Mai mult: Căpșunele, bomba cu otrăvuri - Alimentaţie sănătoasă - Dietă | Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare