Faceți căutări pe acest blog

duminică, 13 martie 2011

Ce trebuie să ştii despre măsline


Consumul regulat de măsline asigură sănătatea cardiovasculară

Dintotdeauna, măslinul a fost un simbol al sănătăţii, un aliment-vedetă în toate anotimpurile, ideal pentru vegetarieni şi pentru persoanele care postesc.  

Pentru că este una dintre cele mai bune surse de vitamina E, de acizi graşi Omega 3, Omega 6 şi de calciu, măslina rămâne în topul alimentelor  foarte sănătoase, fiindu-i de folos omului de aproape 8.000 de ani. Uleiul extras prin presarea fructelor, fără să fie supus unui proces de rafinare, este o sursă de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Surse de calciu

Potrivit nutriţioniştilor, măslina este un fruct cu un conţinut mare de calciu, un mineral cu rol fundamental pentru sănătatea oaselor, iar o dietă bogată în măsline previne carenţa acestui mineral. Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu este de 800 de miligrame, în timp ce pentru femeile aflate la menopauză, doza creşte la 1.200 de miligrame şi poate fi completată prin consumul de măsline. În acelaşi timp, nutriţioniştii recomandă persoanelor care consumă multă carne să includă măslinele în meniul zilnic, pentru a atenua efectele excesului de carne, „hoţul" calciului din oase. 

Ajută la detoxifiere       

Salatele de crudităţi care conţin măsline şi sunt asezonate cu ulei de măsline extravirgin contribuie la detoxifierea organismului. Tocmai compuşii antioxidanţi din măsline şi din uleiul extras prin presare la rece dau alimentelor proprietăţile care protejează organismul de efectele stresului şi poluării zilnice.

Cum le alegi şi cum le foloseşti

Când cumpărăm măsline trebuie să ştim ce sortimente să alegem, în funcţie de modul în care le folosim. Dacă alegem măsline la cutie, trebuie să citim cu atenţie eticheta. Dacă am cumpărat măsline vrac, trebuie să le spălăm şi să le fierbem cinci minute, pentru a elimina excesul de sare. Apoi, punem măslinele în borcane, presărând bucăţele de lămâie printre ele, iar deasupra turnăm ulei de măsline. Recipientele cu măsline le păstrăm în frigider. Fie că le vom întrebuinţa la prepararea unei salate, fie pentru aperitive sau pentru mâncare, măslinele nu trebuie să fie prea sărate. Măslinele pot fi preparate sub formă de pastă, consumată la micul dejun sau la cină.

Reţetă de «pateu» vegetal

Pasta de măsline se prepară astfel: 200 de grame de măsline fără sâmburi se pasează cu ajutorul mixerului, apoi se amestecă foarte bine cu câte două linguriţe de suc de lămâie şi de ulei de măsline, două boabe de usturoi şi cu un amestec de mirodenii - cimbru, mentă şi busuioc (după gust).  Pasta are consistenţa pateului şi se păstrează la frigider.

Specialistul nostru

Livia Nena
biolog, nutriţionist

Prezenţa azotului şi fosforului oferă măslinelor proprietăţi anticanceroase. În plus, s-a constatat că măslinele cresc cu 12% capacitatea de refacere a sistemului nervos. Măslinele şi uleiul de măsline sunt bogate în acizi graşi mononesaturaţi tip Omega 9 şi în vitaminele A şi E. Consumul regulat de măsline (câte 5-10 pe zi, negre sau verzi) aduce mari beneficii sănătaţii: previne afecţiunile cardiovasculare, împiedică formarea ateroamelor şi creşterea nivelului colesterolului, protejează celula nervoasă şi previne inflamaţiile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare