Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 16 aprilie 2011

10 metode de a scadea colesterolul marit


Ai fost diagnosticat cu colesterol marit. Ce este de facut? Este o intrebare care afecteaza miliarde de persoane in lume la ora actuala. Medicul ti-a recomandat probabil schimbari in dieta, sau mai multe exercitii sau pobabil un tratament medicamentos.
Pentru a controla nivelul colesterolului in sange, specialistii recomanda sfaturi demne de luat in seama de catre orice persoana cu colesterol marit indiferent de tratamentul pe care-l urmeaza. Asadar:

1. Afla unde te incadrezi

Pentru o stare buna de sanatate, este esential controlul regulat al colesterolului. Confrom Asociatiei Americane a bolilor de inima, persoanele cu colestrolul de 240 mg/dl sunt mai probabil sa experimenteze un atac de cord decat persoanele cu un nivel al colesterolulu de 200 mg/dl. Doar daca sti unde te incadrezi si daca il urmaresti regulat, poti controla nivelul colesterolului. De altfel, National Heart, Lung and Blood Institute al National Institutes of Health recomanda ca toti adultii de peste 20 ani sa-si faca un control al colesterolului cel putin o data la 5 ani. Iar daca prezentati anumiti factori de risc, controlul colesterolului trebuie efectuat mai des. Vestea buna este ca in cele mai multe cazuri, colesterolul poate fi controlat usor fara medicatie, nsa trebuie stiut punctul de pornire si la ce nivel doriti sa ajungeti.

2. Informeaza-te bine

Odata ce ai fost diagnosticat cu un grad ridicat de colesterol, urmatorul pas este sa va grabiti sa aplicati tratamentul recomndat de catre medic. Cu exceptia cazului in care colesterolul necesita interventie de urgenta, este bine sa iti iei putin timp de gandire in care sa analizati situatia ta si sa iei in calcul toate optiunile de tratament care iti stau la dispozitie. Probabil un punct de start ar fi acela al evaluarii propriilor factori de risc pentru bolile de inima cauzate de colesterolul marit, de exemplu sex, varsta, antecedente familiale. Poti sa-ti imbunatatesti obiceiurile alimentare, renunta la fumat, fa exercitii. Medicina ofera multe posibilitati de tratament si terapii alternative, dar inainte sa te decizi ce tratament sau combinatie de tratamente vrei sa incerci este bine sa te consulti cu medicul de familie dar nu inainte de a vedea daca solutia identificata de tine este eficienta si sigura.

3. Scapa de kilogramele in plus

Daca greutatea ta se afla peste limitele normale, slabirea poate produce o scadere a nivelului de colesterol. Cercetarile arata ca la persoanele obeze metabolismul grasimilor nu este acelasi ca la persoanele cu greutate normala. Asa ca desi incetezi sa mananci mancaruri grase, nivelul colesterolului nu va scadea decat daca reusesti sa dai jos kilogramele in plus. Mare atentie insa sa nu alegi diete drastice, important este sa slabesti progresiv, dar sigur. Cel mai bine este ca inainte sa incepi un program pentru slabit sa te consulti cu medicul si impreuna cu acesta sa decizi cand si cum sa incepi cura de slabire.

4. Mersul pe jos

Indiferent de scopul tau, de a scadea nivelul de colesterol sau de a slabi, exerctiile regulate sunt cheia succesului. Nu este vorba despre antrenamente fizice, ci despre putina miscare in fieare zi. De altfel studiile arata ca mersul pe jos zilnic timp de 20-40 de minute poate reduce semnificativ nivelul colesterolului in sange. Mersul pe jos reprezinta cea mai convenabila forma de activitate fizica, insa indiferent de activitatea fizica intreprinsa, asigurati-va ca o executati 30 de minute si cel putin 5 zile pe saptamana.

5. Familiarizeaza-te cu grasimile bune

Fiind diagnosticat cu colesterol marit, medicul iti recomanda sa reduci aportul de grasimi in organism. Insa nu toata lumea stie sa faca difernta dintre grasimi bune si grasimi rele. Untul de arahide, avocado, uleiul de masline sunt grasimi mononesaturate care ajuta la scaderea nivelului colesterolului si sunt mult mai sanatoase decat grasimile saturate regasite in principal in alimentele de provenienta animala: carne, unt, lapte integral, branza care pot contribui la cresterea nivelului colesterolului. De asemenea grasimile tip Omega 3 – acizi grasi regasite in peste (macrou, ton alb, somon) au fost demonstrate stiintific ca ajuta la scaderea nivelului colesterolului in sange.

6. Fii aliatul fibrelor

Nu e nici un secret ca vegetarienii au un risc mai scazut de a avea boli de inima comparativ cu cei care mananca carne. Aceasta se datoreaza pe de o parte faptului ca vegetarienii consuma alimente bogate in fibre (fructe, legume, fasole, cereale integrale). Fibrele se regasesc sub doua forme: solubile si insolubile, cele solubile fiind, conform cercetarilor, cele care pot reduce colesterolul cu 5-10 procente daca se consuma zilnic 15 grame. Pectina este un tip de fibra solubila ce se regaseste in mere si in alte fructe, nu numai ca scade colestrolul, dar ajuta si la imbunatatirea digestiei.

7. Inzestreaza-te cu multivitamine

Chiar daca reduci aportul de grasimi rele in organism si consumi alimente bogate in fibre si grasimi bune, dieta ta poate avea unele carente nutritionale. Suplimentele alimentare de multivitamine si minerale pot ajuta la acoperirea acestor deficite s ajuta la reducerea riscului de boli cardiace si accidente vasculare. Cauta acele multivitamine care contin acid folic, vitamina B6 si B12. Un studiu realizat de Universitatea Harvard a demonstrat ca persoanele care au consumat acid folic au prezentat un risc cu 31% mai scazut de a dezvolta boli cardiace. De asemenea, dupa 50 de ani, corpul uman absoarbe mai greu vitamina B12 din alimente, motiv pentru care suplimentele care au la baza vitamina B12 nu trebuie sa lipseasca din alimentatia persoanelor cu nivel ridicat de colesterol.

8. Exploreaza toate optiunile de tratament

Cand ai fost diagnosticat cu nivel ridicat de colesterol, este important sa discuti in amanunt cu medicul  despre variantele conventionale si alternative pe care medcina le pune la dispozitie in lupta impotriva colestrolului marit. Unii oameni se simt foarte confortabil utilizand medicamente pentru reducerea colesterolului, in timp ce altii ar face tot posibilul sa le evite. Pentru persoanele care au suferit deja un atac de cord, tratamentele conventionale si interventiile chirurgicale pot fi vitale, cel putin la inceputul tratamentului. Pentru persoanele cu insuficienta renala usoara pana la moderata, terapiile alternative, medcamentele sau interventiile chirugicale sunt de cele mai multe ori nefolositoare. O dieta corespunzatoare la care nu lipsesc exercitiile fizice s-ar putea sa fie tot ce este nevoie pentru acesti pacienti.

9. Gaseste cele mai bune metode de a lupta impotriva stresului

Pentru a castiga razboiul impotriva colesterolului, controlul stresului este la fel de important precum o dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate. Pentru ca atunci cand esti incordat sau nervos, ai mai multe sanse de a neglija actiuni de reducere a colesterolului decat atunci cand nu sunteti stresat. Stresul in combinatie cu emotii, nervozitate, stari anxioase, depresii declanseaza eliberarea unor substante chimice care contracta arterele, reduc circulatia sangelui la nivelul inimii, cresc tensiunea arteriala. Aceste fenomene in combinatie cu un colesterol marit, cresc sansele de a avea atac de cord. Pentru a evita stresul incearca sa respiri adanc, fa scurte plibari, relaxeaza-te pe cat posibil, intinde-te, distrage-te de la problemele tensionate.

10. Fa un angajament

Pentru a castiga lupta impotriva colesterolului marit, trebuie sa faci un angajament fata de tine insuti in care principala ta preocupare sa fie grija personala, schimbarile ce trebuiesc facute in stilul de viata propriu si drumul spre o viata sanatoasa. Prietenii si familia sunt un sprijin in toate cazurile, insa singurul in masura de a decide felul in care iti vei trai viata, esti chiar tu!

Un comentariu:

  1. Postam anuntul dvs in peste 365 de siteuri de anunturi din Romania impreuna cu o poza si adresa siteului dvs. (in siteurile ce permit acest lucru) crescand astfel numarul celor care vad anuntul dvs cu cateva sute de mii de persoane zilnic. Noi facem aceasta munca in locul dvs. Anuntul va fi indexat de Google rapid (cateva zile) si va fi afisat in primele pagini.
    Also see my website :: Postare anunturi

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare