Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 noiembrie 2011

10 sfaturi pentru un sistem imunitar mai bun



Sezonul racelilor: 10 sfaturi pentru un sistem imunitar mai bun

Anotimpul rece se instaleaza cu o multime de neplaceri. Trecerile haotice de la cald la frig ne bulverseaza si nici nu mai stim cum sa ne protejam. De aceea, acestei perioade ii mai spunem si 'sezonul racelilor'.

Toata lumea in jur, pare sa fie afectata mai mult sau mai putin de raceala. Din acest motiv, este important sa stim cum ne putem intari sistemul imunitar.

Cum sa iti intaresti sistemul imunitar?

1. Incearca sa reduci stresul
Uneori, stresul este bun. Este modul prin care corpul tau se pregatese de o provocare, cum ar fi emotia de dinaintea unei prezentari. Dar un stres sustinut poate fi foarte rau pentru sanatatea ta. Studiile au aratat ca stresul iti poate slabi sistemul imunitar - cel care este responsabil de lupta cu bolile. Incearca sa reduci stresul, evitand cat de mult poti factorii care iti provoaca stari neplacute. Gaseste timp ca sa te relaxezi si sa faci lucrurile ce iti fac placere.

2. Pastreaza o atitudine pozitiva
Gandurile pozitive pot sa confere sistemului tau imunitar un stimulent. Un studiu a aratat ca atunci cand oamenii sunt mai optimisti, sistemul lor imunitar este mai puternic. Ca sa iti conservi optimismul, rezerva-ti timp ca sa faci ceea ce iti face placere cel mai tare, cauta lumina ori de cate ori treci prin situatii dificile si incearca sa nu te afunzi in sentimente si ganduri negative.

3. Mananca alimente ce contin antioxidanti
Fructele si vegetalele te pot ajuta sa obtii o doza sanatoasa de antioxidanti. Aceste substante protejeaza celulele de radicalii liberi care afecteaza organismul. Ca sa va hraniti cu o mai mare varietate de antioxidanti, alegeti fructe si vegetale de diferite culori ca portocalele, ardei grasi, brocoli, kiwi, morcovi, pepeni rosii si galbeni, papaya, laptuci.

4. Ia vitamine
Multivitaminele ajuta organismul sa isi construiasca un sistem imunitar mai puternic. Vitaminele A, C, D, E, zincul si magneziul sunt foarte importante pentru functionarea organismului.

5. Evita mancarea procesata
Fast food-ul, snacksurile, dulciurile si sucul acidulat nu prea asigura un bun aport de vitamine, fibre sau alti nutrienti. Si de cele mai multe ori, acestea contin mai multi aditivi si chimicale care pot fi daunataoare corpului tau. Cand alegi aceste alimente in locul alimentelor bogate in nutrienti, cum sunt vegetalele, fructele si cerealele, risti sa iti depravezi corpul exact de ceea ce are nevoie cel mai tare.

6. Fa miscare
Unul dintre cele mai facile metode de a-ti mentine un sistem imunitar puternic este sportul. Activitatile sportive te vor ajuta de asemenea sa reduci stresul. In acelasi timp, in cazul persoanelor care fac regulat exercitii scade si riscul pentru anumite boli ca osteoporoza, boli de inima si anumite tipuri de cancer. Orice tip de miscare ajuta: mersul pe bicicleta, mersul pe jos, yoga, inotul , etc.

7. Asigura-ti un somn odihnitor
Fara un som odihnitor, organismul tau nu va avea resursele necesare ca sa poata sa lupte impotriva bolilor. Majoritatea adultilor au nevoie de 7-9 ore de somn, in fiecare noapte. Ca sa ai un somn mai bun, poti sa recurgi si la un program regulat. De asemenea, incearca sa eviti cafeina si alcoolul inainte de culcare. Incearca sa te relaxezi inainte de ora somnului si mentine-ti dormitorul la o temperatura placuta.(5 pasi pentru un somn mai bun)

8. Mai putin alcool
A bea alcool face parte din cultura noastra. Multi oameni beau alcool in timpul meselor sau la petreceri ca mod de a socializa si de a celebra. Totusi, prea mult alcool iti poate slabi sistemul imunitar. Ca sa minimalizeze efectele negative ale alcoolului, barbatii nu ar trebui sa bea mai mult de doua pahare si femeile un pahar, pe zi.

9. Renunta la fumat
Acesta este un alt motiv care te poate stimula sa renunti la fumat: acest obicei slbaeste foarte tare sistemul imunitar. Chiar daca esti fumataor ocazional, tot esti supus/a riscurilor! Chiar si expunerea la cantitati mici de tabac poate provoca probleme de sanatate, cum ar fi atacul de cord sau astmul. (Citeste si 8 mituri despre lasatul de fumat)

10. Spala-te pe maini cat mai des
Unul dintre cele mai usoare metode prin care putem sa tinem la distanta bolile, este un obicei pe care il stim inca de pe bancile scolii: spalatul pe maini. Spala-te rgeulat pe miani folosind sapun sub jetul de apa, pentru cel putin 20 de secunde. Daca nu ai acces la sapun si apa, foloseste un sterilizator pentru maini, cu cel putin 60% alcool.

http://www.garbo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare