Faceți căutări pe acest blog

luni, 28 martie 2011

Diverse tincturi folositoare


Tincturile fac parte din remediile naturiste. Deoarece traim intr-un secol in care anemiile, bolile, stresul, oboseala si nu numai, ne afecteaza din ce in ce mai mult, multi oameni prefera sa apeleze la remediile naturiste pentru evitarea sau cel putin ameliorarea unor probleme. In acest sens au aparut si tincturile, disponibile la orice plafar de pe piata. Insa te-ai gandit vreodata ca ti le-ai putea face singur acasa, efectele fiind, bineinteles, aceleasi? Tincturile sunt bauturi pe baza de plante, alcool alimentar sau rachiu de fructe de cel putin 60 de grade. A nu se folosi sub nicio forma spirt medicinal.

Sa vedem deci cateva retete de astfel de licori minune care, in multe cazuri, sunt recomandate in diverse diete disociate.

Tinctura de cimbru
Din inflorescentele procurate, umpleti o sticla de 1 litru cu rachiu si lasati la macerat 14 zile. Pe viitor puteti folosi tinctura la frectii pentru copiii care au probleme cu cresterea sau bolnavii de scleroza.

Tinctura de coada-calului
Este o planta destul de banala la noi in Romania, intalnita pe campuri. Cu 10 gr de coada-calului in 50 ml de rachiu, lasat la macerat tot 14 zile puteti obtine o tinctura. Se poate folosi la frectii pentru persoanele care au probleme cu transpiratia la picioare.

Tinctura de coada soricelului
Din florile procurate puteti obtine 1 litru de tinctura, turnand pe deasupra rachiu de fructe de 400. Este bine ca florile sa fie indesate cat se poate de mult in sticla. A se depozita la caldura, sau la soare. Dupa 15 zile, tinctura se poate folosi, influentand pozitiv maduva oaselor, si hemoragiile.

Tinctura de galbenele
O mana de galbenele intr-un litru de rachiu de 400, lasat 14 zile la macerat va fi suficient pentru aceasta tinctura. Mica diferenta este ca in fiecare zi trebuie agitata sticla. Diluata ulterior cu apa calduta poate fi folosita la comprese pentru rani, abcese sau inflamatii.

Tinctura de propolis
Intr-un litru de rachiu de 80-90 grade, adauga 20 g de propolis (scos de la frigider). Se incalzeste amestecandu-se bine. Repetati zilnic timp de o saptamana procedeul. Lasat la decantat, se strecoara dupa ceva timp. Luat sub forma de picaturi ajuta la bolile infectioase, la scaderea efectelor menopauze, la problemele de prostata etc.

Plantele sunt foarte bune daca stim sa le folosim. Insa tincturile au un efect benefic mai amplu decat folosirea lor doar sub forma de ceaiuri sau in stare mai naturala. Asadar, fie ca optezi pentru procurarea lor de la plafar, fie alegi sa ti le faci singur, avantajele sunt la fel de numeroase si bine venite. Important este sa faci primul pas, si anume de a apela la farmacia naturista. Un pas il reprezinta tincturile.
http://www.pro-sanatate.com
 

sâmbătă, 26 martie 2011

Bitterul suedez, promisiunea unei sănătăţi de fier

Folosit de peste 500 de ani ca remediu universal, s-a dovedit în timp că, într-adevăr, bitterul suedez este de ajutor într‑un număr impresionant de afecţiuni, de la o simplă balonare, până la tulburări de memorie sau chiar la cancer.

La origini, bitterul suedez era bazat pe o formulă în componenţa căreia intrau 32 de plante şi răşini exotice. Însă, în timp, au apărut mai multe versiuni ale reţetei originale, la prepararea lui fiind folosite de la 12 până la peste 100 de plante.

De fapt, bitterul suedez este o tinctură din mai multe plante medicinale amare şi aromate, acest lucru făcându-l să fie un ajutor de nădejde în probleme digestive, hepatice şi biliare, dar şi pentru detoxifierea întregului organism.

În general, se administrează câte o linguriţă de bitter suedez, diluat în apă sau în ceai, dimineaţa şi seara. Dar iată în ce afecţiuni este cel mai indicat acest remediu şi cum trebuie să-l foloseşti.

De ajutor de la primul semn de indigestie

Ai probleme precum balonare, greţuri, vărsături şi arsuri gastrice? Ei bine, poţi scăpa de neplăcerile cauzate de indigestie dacă iei imediat două linguriţe de bitter suedez, diluat într‑un pahar cu apă.

Dacă suferi de dischinezie biliară, iar durerile abdominale şi tulburările digestive apar periodic, ia o linguriţă de bitter suedez în 150 ml de apă, de patru ori pe zi, înainte de mese.

Cure de trei săptămâni, în afecţiuni hepatice

Plantele amare conţinute de bitterul suedez au rol de drenor hepatic, ajutând şi la regenerarea ficatului.

Aşadar, dacă suferi de o afecţiune cronică de ficat, este indicat să faci cure de trei săptămâni cu bitter suedez, urmate de o săptămână de pauză. Remediul se administrează de trei ori pe zi, diluat în 250 ml de apă, înainte de mese.

Atenuează alergiile şi te scapă de răceli

Datorită efectului tonifiant şi detoxifiant, bitterul suedez stimulează apărarea naturală a organismului, reduce inflamaţiile, scade febra şi uşurează respiraţia. De aceea, remediul este indicat persoanelor cu predispoziţie alergică.

În acest caz, tratamentul se face timp de două luni, câte o linguriţă de bitter într-un pahar cu apă, administrat de câte patru ori pe zi.

De asemenea, dacă ai răcit sau dacă ai făcut gripă, poţi lua din trei în trei ore o jumătate de linguriţă de bitter suedez la un pahar cu apă. Tot datorită efectului de stimulare a imunităţii, bitterul suedez este recomandat ca adjuvant şi în tratamentul persoanelor care suferă de cancer.

Calmează simptomele infecţiilor urinare

Dacă te confrunţi cu usturimi la urinare, ia o linguriţă de bitter suedez amestecat cu 250 ml de apă, de câte patru ori pe zi. Atunci când simptomele sunt acute, poţi aplica pe abdomen o compresă caldă cu bitter. Acest leac este util şi în menstruaţii dureroase şi/sau abundente.

Cu cinci zile înainte de menstruaţie, se ia o linguriţă de bitter cu apă, de câte trei ori pe zi, şi câte o jumătate de linguriţă de bitter la un pahar cu apă, de câte cinci ori pe zi, în primele două zile de sângerare.

Îmbunătăţeşte memoria

De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că bitterul suedez ajută la îmbunătăţirea capacităţii de memorare şi de concentrare, fiind util şi persoanelor care suferă de anxietate, datorită efectului benefic asupra tonusului psihic.

Pentru aceasta, este indicat să se ia o linguriţă de bitter suedez la o cană cu apă, cu 20 de minute înaintea meselor principale.

De ajutor în boli de inimă

Pentru a reduce nivelul colesterolului, dar şi pentru a menţine flexibilitatea vaselor sanguine şi pentru a stimula funcţia cardiacă, sunt recomandate cure de cel puţin două luni cu bitter suedez. Astfel, se iau zilnic câte trei linguriţe de bitter suedez diluate într-o cană cu apă, înaintea meselor principale ale zilei.

Acelaşi remediu, în aceeaşi cantitate, mai este indicat şi în cazul copiilor fără poftă de mâncare, anemici. Bitterul mai este bun şi persoanelor cu probleme circulatorii. În acest caz, sunt indicate compresele pe locurile cu probleme.

Comprese cu bitter, în caz de dureri de cap

Acneea, eczemele sau ciupercile pielii pot fi combătute dacă faci cure de o lună cu bitter suedez, timp în care trebuie să iei câte o linguriţă din acest preparat la un pahar cu apă, de câte trei ori pe zi.

Pe de altă parte, poţi grăbi vindecarea rănilor sau a arsurilor aplicând pe locul afectat un tampon de vată îmbibat cu bitter. De asemenea, compresele cu bitter sunt benefice şi în caz de tromboflebită, luxaţii sau entorse, înţepături de insecte sau dureri de cap.

Compresele se aplică local şi se ţin în general câte 30 de minute. Înainte de a aplica o compresă, ai grijă să ungi zona tratată cu o cremă de gălbenele, iar după îndepărtarea compresei să laşi pielea să respire cel puţin un sfert de oră.


joi, 24 martie 2011

Busuiocul, Maghiranul si Rozmarinul

Trei plante contra vlaguielii de primavara ori toamna

Busuiocul, Maghiranul si Rozmarinul combat excelent caderile de energie vitala, intelectuala si sufleteasca.Vlaguiala de primavara ori toamna este o boala pentru care nu exista medicamente....

Ce sa prescrii pentru moleseala, pentru somnolenta si pentru cascat ? Pentru indispozitia sufleteasca, indiferenta la soarele de pe cer ? Si totusi, batranii nostri aveau leac si pentru "lingoarea" de primavara,pe care izbuteau s-o puna pe fuga cu o ramurica de... busuioc.

Busuiocul (Ocimum basilicum)
Pretuit de mai toate popoarele europene, la romani busuiocul e rege, o planta "de suflet", care, pe langa faptul ca aduce noroc, aduce si sanatate. Busuiocul este un tonic si un energizant cat se poate de potrivit pentru perioada schimbarii de anotimpuri, cand foarte multi dintre noi ne confruntam cu caderi de energie vitala, intelectuala sau sufleteasca. Iata, in continuare, cateva retete simple, care pun foarte bine in valoare efectul tonic al busuiocului.
- Maceratul la rece de busuioc - este considerat pe drept cuvant un adevarat elixir al tineretii, recomandat in cazurile de imbatranire prematura, in tulburari de menopauza, andropauza, sterilitate masculina si feminina, frigiditate etc. Inca nu este cunoscut efectul busuiocului asupra glandelor endocrine, dar este cert ca atat la femei, cat si la barbati, el este un regenerator rapid, oprind in acelasi timp procesele de uzura, care cunosc o accelerare in aceasta perioada de trecere. Cel mai eficient este maceratul obtinut prin tinerea a 4-8 lingurite de busuioc in apa, vreme de 8 ore, urmata de filtrare. Se bea acest preparat pe stomacul gol, de preferinta dimineata. Mai ales pe perioada primaverii, este recomandat ca, in paralel cu aceasta cura, sa se treaca si la o alimentatie in care sa predomine cruditatile.
- Pulberea de busuioc - are o capacitate miraculoasa de imbunatatire a starii psihice, fiind din acest motiv cat se poate de binevenita in anotimpul asteniei de primavara. Efectul busuiocului asupra sufletului este deocamdata destul de greu de explicat pe cale stiintifica. Se cunoaste faptul ca este un tonic si un stimulent nervos, dar aceste atribute sunt vagi, in comparatie cu complexa lui actiune invioratoare, usor euforizanta si echilibranta asupra starii psihice. Mai mult, busuiocul induce si o... traire mistica, facilitandu-ne, pur si simplu, apropierea de spiritual (motiv pentru care este folosit si in ritualul crestin). Conex cu aceasta deschidere sufleteasca pe care o creeaza, busuiocul mareste si capacitatea de control asupra emotiilor si reduce sensibilitatea la stres. Faceti in aceasta perioada o cura de minimum 14 zile, timp in care luati de patru ori pe zi cate o lingurita rasa de pulbere de busuioc cu apa. Preferabil ar fi ca pulberea sa fie cernuta (pentru a nu rani fina mucoasa bucala) si sa fie tinuta sub limba 10 minute, inainte de a fi inghitita. Rezultatele acestei cure simple este foarte posibil sa va uimeasca.

Povestea apei de busuioc si a tineretii fara batranete
Povestea adevarata care urmeaza, pe care am auzit-o de curand de la d-l Ioan Groza - cunoscutul terapeut naturist din Arad, mi s-a parut mai convingatoare decat orice alta pledoarie pentru folosirea busuiocului. "Acum ceva vreme, am cunoscut un cuplu cu adevarat neobisnuit. Ea era foarte tanara si luminoasa, iar el era foarte batran. Am crezut ca erau tata si fiica, iar cand ea mi l-a prezentat drept <>, nu mi-am putut retine un zambet. Dupa ce am discutat si s-a mai destins atmosfera, la un moment dat acea femeie a zis: <>. Zic: <>. <>. <>. <>. Eu am inlemnit. <>. <> Si mi-au adus si buletinele, pentru ca mie nu-mi venea sa cred. <>, mi-a explicat doamna."

Maghiranul (Majorana hortensis)
Daca ar fi sa alcatuim o trusa de prim-ajutor, care sa fie compusa numai cu leacuri naturiste, cu siguranta ca aceasta planta - vanduta in mai toate alimentarele pe post de condiment - nu ar lipsi. Un simplu ceai fierbinte de maghiran face minuni. De la prima cana, ne va invada o caldura placuta, dupa care ni se va destinde, ca prin farmec, intreg corpul si, apoi, aproape fara sa ne dam seama, stresul si (eventual) suferinta fizica ori psihica vor deveni, cel putin pe moment, un vis indepartat. Repetat de mai multe ori intr-un interval scurt de cateva zeci de minute, tratamentul va face sa apara niste mici (si deloc neplacute) accese de temperatura, in care sistemul imunitar va distruge cu spor germenii unui potential guturai sau gripe, care in timpul primaverii lovesc mai perfid ca oricand. Daca aveti dureri de rinichi sau o cistita (lucru frecvent intalnit atunci cand se raceste brusc vremea), veti vedea cum ele trec ca prin farmec, iar eliminarea isi va relua fluxul firesc de la primele 4-5 cani de ceai fierbinte. Daca mai adaugam ca tratamentul intensiv cu ceai de maghiran amplifica exponential procesele de eliminare a toxinelor si a apei in exces din tesuturi, facandu-ne sa ne simtim usori ca o... zi de primavara, obtinem un tablou complet al actiunii acestui condiment miraculos. In cazul in care nu va vine sa credeti toate aceste minuni, atunci cel mai bine ar fi sa le experimentati si va garantam ca nu veti fi dezamagiti. Si, pentru a veni si in ajutorul celor care au sistemul nervos mai zdruncinat in aceasta perioada, va punem la dispozitie cateva informatii cu adevarat extraordinare, in ceea ce priveste dozajul maghiranului.
- Pentru o relaxare rapida si pentru a chema somnul, puneti o lingurita de maghiran la o cana de apa (indiferent de producator, el se gaseste bine maruntit, asa incat masuratoarea va fi usoara).
- Pentru a risipi astenia si pentru a va mari capacitatea de efort si concentrare, mariti doza la 2-3 lingurite de planta la o cana de apa.
- Pentru a alunga depresia si pentru a va induce o stare de buna dispozitie (la mentinerea careia trebuie dupa aceea sa contribuiti prin efortul propriu de a gandi pozitiv), luati o super-doza, unica, de 6 lingurite la o cana de apa.
Toate dozele recomandate sunt valabile atat pentru ceai, cat si pentru maceratul la rece. Maceratul la rece se obtine prin tinerea plantei in apa, la temperatura camerei, vreme de 8 ore, urmata de filtrare. Ceaiul (infuzia) se obtine prin tinerea plantei in apa clocotita vreme de 15-20 de minute, urmata de filtrare.

Important
Este preferabil ca toate plantele aromatice sa nu fie fierte, ci sa fie folosite ca macerat la rece. Totusi, atunci cand corpul are nevoie rapid de caldura, cand se urmareste decongestionarea cailor respiratorii, producerea transpiratiei, intensificarea rapida a proceselor de eliminare etc., se recomanda ceaiurile fierbinti.

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis)
Legenda spune ca, intr-o primavara, o printesa imbatranita inainte de vreme a primit in dar cateva fire dintr-o planta parfumata. Cu aceasta planta, ea si-a facut o potiune cu care s-a uns cateva saptamani la rand si - minune! - a inceput sa intinereasca din zi in zi. Chipul ei si-a recapatat prospetimea si luminozitatea, zambetul i-a revenit si, asa cum se petrece de obicei in povesti, a venit un rege sa o ceara de sotie. Aceasta legenda nu precizeaza daca cei doi au trait sau nu fericiti pana la adanci batraneti, dar ne spune numele plantei - rozmarinul, originea printesei - Ungaria si denumirea potiunii magice - "apa ungureasca". Foarte raspandita in zona de sud a Ardealului, istorioara este adevarata, iar rozmarinul are, intr-adevar, efecte magice.
Atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, aceasta planta, condimentara si medicinala deopotriva, pare facuta special pentru primavara, iar pentru a va convinge de acest lucru, va dam in continuare cateva retete special alese pentru acest sezon.
- Pentru inlaturarea anemiei - condimentati mancarurile (atunci cand sunt caldute, nu fierbinti) cu mult rozmarin: el are un efect tonic si ajuta la o mai buna asimilare a fierului. Acum, in perioada urzicii si a spanacului, este momentul sa fie imbunatatita capacitatea de asimilare cu ajutorul rozmarinului, asa incat curele antianemice sa aiba efectul scontat.
- In cazurile de instabilitate emotionala (care este strans legata de instabilitatea meteorologica) - se recomanda sa luati, pe nemancate, cate o lingurita de rozmarin maruntit (care se tine sub limba 15 minute inainte de a fi inghitit). El are efecte psihostabilizante puternice, fara insa a induce acea stare usor euforica (specifica maghiranului sau busuiocului). Inhalarea uleiului volatil de rozmarin are acelasi efect salutar de calmare a emotiilor.
- Contra hipotensiunii si pentru stabilizarea tensiunii arteriale - se recomanda administrarea a 2-3 lingurite de pulbere de rozmarin pe zi, pe stomacul gol. O cura tine minimum 14 zile, rozmarinul luandu-se in trei reprize: dimineata, la pranz si seara.
- Contra asteniei si a starii de slabiciune - se prepara o tinctura din 10-15 linguri de rozmarin, un pahar de alcool rafinat si un pahar de apa. Componentele se amesteca bine si se lasa la macerat vreme de 10 zile, dupa care se strecoara, preparatul obtinut punandu-se in sticlute bine infundate, care se tin la loc intunecos. Se ia cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, pe nemancate.
- Pentru intarirea memoriei - se ia tinctura de rozmarin, preparata in acelasi mod descris mai sus. Se ia dimineata si seara o lingurita diluata intr-un pahar de apa, pe stomacul gol. Cura dureaza patru luni, fiind cat se poate de salutara inceperea ei in acest sezon, cand anumite procese de degradare a memoriei sunt accelerate.
- Contra paraliziei faciale - se tin comprese cu apa calduta, in care au fost diluate cateva linguri (4-5 linguri la un pahar de apa) de tinctura de rozmarin, obtinuta dupa reteta de mai sus. De fapt, aceasta tinctura diluata este celebra apa ungureasca (initial, se facea cu rozmarin verde). Dupa unii terapeuti, eficienta creste foarte mult daca adaugam in apa ungureasca si zece picaturi de ulei de cedru (a aparut de curand in magazinele naturiste de la noi).
- Contra ridurilor si a ofilirii tenului - se pun cataplasme din doua linguri de rozmarin maruntit, amestecat cu apa calduta si invelit apoi in tifon. Chipul dvs. va capata vigoare si stralucire si va deveni invulnerabil la capriciile vremii prin acest tratament.

Colesterolul,cum il tratam

Totul despre COLESTEROL

Vena ingustata prin depuneri de colesterol
Cand mergem la doctor si aflam ca avem prea mult colesterol in sange, suntem mai degraba nedumeriti decat speriati. Putini sunt cei care pot sa aprecieze corect daca valoarea comunicata reprezinta sau nu un risc pentru sanatate. Uimirea e mare, mai ales cand, in ciuda unei diete sarace in colesterol, valoarea lui se incapataneaza sa nu scada.
Ce este colesterolul?
Este o componenta importanta a metabolismului. El "pluteste" in sange, e preluat de celule si se localizeaza mai ales in membranele celulare. Un om "contine" aproximativ 150 g colesterol. Substanta vitala, el e folosit de organism ca material de constructie in producerea de acizi, hormoni si vitamina D.
Riscul unui nivel ridicat de colesterol
Colesterolul poate sa patrunda in peretii arterelor, unde de-a lungul timpului formeaza adevarate depozite. Asa apar asa-numitele "placi" de grasime (aterom), care se pot rupe brusc si pot in >
funda arterele. Asta e riscul ce face asa de periculoasa prezenta in exces a colesterolului. Urmarile pot fi fatale: infarct cardiac, atac cerebral, tulburari acute de circulatie a sangelui in picioare. Inchiderea brusca a arterelor coronariene poate sa duca la moartea inimii.
In mod frecvent, peretii vaselor de sange, modificati datorita colesterolului, au si depuneri de calcar, ceea ce duce la sclerozarea vaselor (arterioscleroza). Fumatul, hipertensiunea si diabetul agraveaza acest proces si sporesc riscul unor complicatii in functionarea vaselor de sange.
De ce depinde marimea valorii colesterolului?
Totul despre COLESTEROL
Organul vietii. Sa invatam sa-i aparam sanatatea
Continutul in colesterol al hranei pe care o consumam influenteaza doar in mica masura valoarea grasimii din sange. Zilnic, absorbim cam 0,5 grame, ceea ce inseamna 20-30 de procente de colesterol in sange. Ficatul tolereaza fara probleme o cantitate zilnica de 1 pana la 2 grame de colesterol. Productia de colesterol este programata prin gene. O valoare inalta a lui este, deci, in mare masura innascuta, dar sporeste sensibil prin supragreutate, lipsa miscarii si diabet. Cu toate astea, exista si sportivi supli, care nu mananca aproape deloc alimente grase si totusi prezinta valori ridicate ale colesterolului.
Ce valori sunt normale?
In principiu, un total de 200 mg/dl colesterol este considerat drept normal. Riscul de a evolua catre o arterioscleroza este, in cazul acesta, redus. Preventiv, valorile colesterolului trebuie masurate in fiecare an. Sangele pentru analiza se ia pe stomacul gol, ceea ce presupune sa nu fi mancat nimic, cu 5 ore inainte, si sa nu fi baut lichide cu calorii.
Colesterolul "bun" si colesterolul "rau"
Totalul de colesterol din sange se compune din colesterol LDL si colesterol HDL. Valorile mari de LDL sunt considerate drept "rele", pentru ca LDL-ul se depune in artere si duce la arterioscleroza. Valorile mari de HDL sunt considerate in schimb, drept "bune", pentru ca HDL-ul combate depunerile de calcar pe peretii vaselor. Cand valoarea totala a colesterolului depaseste 200 mg/dl, medicul e dator sa masoare separat valorile LDL-ului si ale HDL-ului, pentru a aprecia mai corect riscul instalarii arteriosclerozei. Nivelul de LDL mai mare de 160 mg/dl este considerat crescut, iar cel de peste 190 de mg/dl, ca periculos. Valorile HDL-ului sunt considerate prea scazute, cand coboara sub 40 mg/dl.
Cand trebuie sa ne tratam?
Totul despre COLESTEROL
Un factor de risc: grasimile saturate
Cand nu exista dovezi despre existenta unei boli venoase, valorile mari ale colesterolului pot ramane netratate cu medicamente. Ceea ce nu mai e valabil daca exista o boala a venelor, ca de pilda ingustarea vaselor coronariene sau a arterei carotide sau cand exista alti factori de risc, ca de pilda fumat, hipertensiune, diabet sau tensiuni familiale. In lipsa lor, valorile in jurul a 200 mg/dl nu necesita tratamente dure medicamentoase. Dar daca exista riscul ca starea de sanatate sa se agraveze, pe durata a zece ani, in proportie de 20-40%, se recomanda tratamentul cu medicamente. In principiu, specialistii apreciaza ca, aproape intotdeauna, circa 20-40% dintre cei ce prezinta exces de colesterol ajung in timp de 10 ani la suferinte grave ale vaselor de sange. Un risc ce da simtitor inapoi, daca nivelul colesterolului scade cu circa o patrime.
Fiti activi!
Un mod sanatos de viata ne poate ajuta sa scadem nivelul prea ridicat al colesterolului, cu circa 20 de procente. Aproape la fel de mult ca si atunci cand apelam la medicamente. Trei factori sunt deosebit de importanti:
Miscarea: cel putin 30 de minute pe zi de mers alert, de alergat sau de mers pe bicicleta.
Normalizarea greutatii corporale: kilogramele in plus cresc nivelul colesterolului. De aceea, slabitul este absolut necesar. Indexul masei corporale (BMI) ar trebui, in mod ideal, sa se afle sub 25 kg/m2. El se calculeaza in felul urmator: greutatea in kilograme se imparte la patratul inaltimii in metri. De exemplu, un barbat de 90 de kilograme si cu o inaltime de 1,76 cm are un BMI egal cu: 90 kg: 1,76 x 1,76 = 29 kg/m2.
Alimentatie corecta: o hrana sanatoasa se compune din alimente bogate in fibre, sarace in colesterol, deci cu putine grasimi saturate. Consumul alimentelor fripte sau prajite trebuie interzis, la fel ca si carnea grasa, mezelurile si lactatele cu continut sporit de grasimi. De mai multe ori pe zi trebuie consumate fructe, legume si cereale complete. Sunt admise si uleiul de masline, de rapita si fructele cu coaja tare.
Remedii naturale impotriva excesului de colesterol
Consumati fibre!
Fulgii de ovaz sunt o sursa excelenta de fibre solubile, care tapiseaza intestinul cu un soi de gel si reduce absorbtia grasimilor ingerate. Consumul in fiecare dimineata a unui bol cu fulgi de ovaz, amestecati cu iaurt degresat, produce un efect hipocolesterolemiant semnificativ.
Prunele, fasolea uscata, vinetele si sparanghelul sunt, de asemenea, surse bune de fibre solubile.
Boabele de mustar, inghitite cu apa, antreneaza o scadere a LDL-ului de circa 7%.
Suc de portocale la micul dejun. Proaspat stors, sucul de portocale ingerat dimineata are un efect benefic asupra echilibrului lipidic. Intr-un studiu recent, persoanele carora li s-a cerut sa bea trei pahare de suc pe zi au inregistrat o scadere a valorilor colesterolului de 21%. Beti sucul la maximum 5 minute dupa ce l-ati stors, pentru ca lumina zilei distruge vitamina C.
Atentie la painea industriala! Nu este chiar asa de lipsita de lipide pe cat se spune. In ea sunt adaugate grasimi, cel mai adesea sub forma de ulei hidrogenat, pentru a-i ameliora gustul si a-i prelungi durata de conservare.
Peste, pentru Omega 3. Substitut ideal pentru carne, pestele, mai ales cel oceanic, contine acizi grasi Omega 3, care duc la scaderea colesterolului "rau". Ideal ar fi sa mancam de trei ori pe saptamana - de preferinta macrou, ton, somon proaspat, sardele in conserva.
Totul despre COLESTEROL
Ulei de peste - se iau doua capsule de 1000 mg pe zi. Contin formele cele mai active de acizi grasi Omega 3.
Ceapa rosie. Este bogata in sulf, care creste nivelul colesterolului "bun", si inquercetina, un antioxidant care combate LDL-ul. Ceapa rosie isi datoreaza culoarea flavonoidelor, de asemenea benefice pentru organism.
Semintele de in. Sunt o sursa bogata de Omega 3 si de fibre solubile. Dupa ce sunt date prin rasnita de cafea, amestecati-le cu iaurt si cu cereale, la micul dejun. Un studiu realizat recent in Olanda a dovedit ca inul - 2 linguri de seminte pe zi - duce la scaderea colesterolului cu aproximativ 18%! Mestecati-le bine, caci nefaramitate suficient, strabat tubul digestiv fara a-si delivra continutul.
Consumati grasimi "bune"
Uleiul de masline. Numeroase studii au dovedit ca el scade valorile LDL-ului (colesterolul rau) si le creste pe cele ale HDL-ului (colesterolul bun). E suficient sa consumam 2 linguri de untdelemn de masline pe zi, pentru a scadea nivelul colesterolului, in mod semnificativ, intr-o singura saptamana. Utilizati-l cat mai frecvent, atat la gatit, cat si in preparatele netrecute prin foc.
Fructe cu coaja tare. Sunt foarte bogate in grasimi nesaturate, deci si in Omega 3. Mai ales nucile si migdalele produc scaderea colesterolului. Mancati in fiecare zi un pumn de fructe, pe post de desert, inlocuind prajiturile. Dar nu exagerati, pentru ca sunt bogate in calorii.
Cruce, peste grasimile rele
Renuntati definitiv la alimentele ce contin grasimi saturate, principala sursa de colesterol: mezeluri (cu exceptia suncii slabe), carne grasa de porc, vita, oaie, branzeturi grase si fermentate.
Daca nu puteti renunta la carnea rosie, alegeti vanatul. Carnea de cerb, de mistret sau de caprioara e mult mai putin grasa decat cea de vita. Ca sa se inmoaie, marinati-o 48 de ore, inainte de a o consuma.
Alegeti produse lactate usoare: lapte degresat, branza de vaci, iaurt fara grasimi.
Totul despre COLESTEROL
Un paharel de vin. Alcoolul - indiferent sub ce forma - creste nivelul colesterolului bun, cu conditia sa fie baut moderat. Ceea ce inseamna: un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pentru barbati. Printr-un "pahar" se intelege 25 ml alcool tare, 125 ml de vin si 250 cl bere. Daca depasiti aceste doze, neajunsurile sunt mai mari decat beneficiile. Vinul rosu are avantajul ca furnizeaza anti-oxidanti extrem de benefici pentru inima.
Usturoiul. Incercati sa consumati in fiecare zi cel putin un catel de usturoi. Bulbii contin un compus al sulfului numit alicina, care raspandeste un miros neplacut, dar scade semnificativ colesterolul.
O bautura anti-colesterol
Pentru a prepara o bautura anti-colesterol, varsati o cana de lapte de soia in bolul mixerului, adaugati doua linguri de seminte de in inmuiate in prealabil, si cateva fructe rosii, proaspete sau congelate. Mixati toate ingredientele. Proteina din soia si semintele de in fac sa scada nivelul colesterolului rau si il ridica pe cel bun, in vreme ce fibrele continute in fructele rosii duc la scaderea valorilor generale ale colesterolului.
Alte metode de scadere a colesterolului
Un tratament naturist deosebit de eficient pentru reducerea colesterolului este uleiul de germeni de porumb, cu conditia ca acesta sa fie utilizat in stare naturala, deoarece prin prajire sau fierbere isi pierde proprietatile curative. In consecinta, il puteti folosi cu succes atat la salate, precum si la mancaruri gatite, dar in acest caz uleiul se va adauga la sfarsit, dupa prepararea lor prin fierbere. Un asemenea ulei se produce si in tara la noi, de catre Fabrica de ulei "Horea" din Oradea.
De trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, se inghite cate o lingurita cu boabe de mustar (se gasesc la Plafar). Le puneti pe limba si le luati ca pe medicamente, cu apa, fara a le zdrobi. Dupa circa trei saptamani, colesterolul va ajunge la normal, iar dupa circa 4 luni, si lipidele din sange se normalizeaza.
Un foarte bun remediu naturist este ceaiul de ventrilica. Se beau doua cani pe zi, infuzie preparata din o lingurita la cana. Nu in ultimul rand, consumati f.f. multa salata verde, dar de la tarani, netratata cu ingrasaminte chimice. Daca nu va place salata, preparati-va o tinctura din ea: in 1/2 litru alcool rafinat de cereale (50gr.) se pun 300-400 g frunze foarte verzi si mijlocii ca marime (nu capatani ingrasate artificial). Se lasa sapte zile la macerat, scuturandu-se din cand in cand. Se filtreaza si se iau cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi, diluate cu ceai de ventrilica sau patlagina.
Cumparati lamai de marimea unui ou maricel. In fiecare zi, taiati una in jumatate. O parte o stoarceti intr-un pahar, cealalta o taiati marunt si o puneti la fiert in 1/4 l apa + o lingurita de zahar. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand coaja se inmoaie, dupa care se ia, se scurge bine si se amesteca cu sucul pus in pahar. Continutul se imparte in jumatate. O parte se ia dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa, cealalta se ia cu o jumatate de ora inainte de masa de pranz. Urmati reteta doua-trei luni, apoi mergeti la control.
Un tratament folosit din batrani: reteta cu bob (Vicia faba). Se fierb 30 de bobi, se decojesc si se consuma cu 30 de minute inainte de masa de pranz. Cura dureaza o saptamana. Rezultatul e uimitor.
http://www.formula-as.ro


Ce stim despre sucul verde de grau

Sursa principala de documentare in urma studiilor repetate facute in cadrul Institutului de Sanatate Hippocrates, Florida, o gasiti aici sau luati legatura cu cei de la Institut pentru mai multe informatii.
Semintele prin inmuiere, incoltire si crestere in vlastari produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli, si pregatesc prin pre-digerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa fiind gata de asimilare. Nutrientii se desfac si se simplifica devenind foarte usor de asimilat si digerat. Proteinele se transforma astfel in amino-acizi, grasimile in acizi grasi esentiali. Proteinele, vitaminele, enzimele si urmele de minerale se multiplica de la 300% pana la 1200%.
Iarna este greu sa gasim legume verzi, dar stiati ca 50 ml de suc grau pur, nediluat cu apa, zilnic, adica undeva la un sfert de pahar mic de unica folosinta, pot suplimenta continutul complex nutritional a aproximativ 2,5 kg vegetale diverse? Sucul se face din plante de grau, crescute de vreo 5, 6 cm, pe pat de pamant, folosindu-se pentru o doza, undeva la o mana, doua de iarba de grau. Instructiuni de crestere si pastrare aici.
333
Sucul este dulce, chiar mai dulce decat ne asteptam si trebuie sa avem grija sa nu depasim mai mult de 2 doze, a cate 50 ml fiecare, repartizate dimineata si seara timp de o viata intreaga daca vreti. Spun cu precautie, deoarece are o puternica proprietate de detoxifiere care la unele persoane va da o usoara durere de cap si poate cateva minute de molesesala. Aceasta stare este un test, care ne descopera ca dieta noastra a fost una saraca in vitamine, minerale si tot complexul de nutrienti. Sucul de grau/iarba de grau este o o sursa neimaginata de vitalitate atat pentru oameni cat si pentru animale.
Si ca sa va demostrez ca sucul este bun si pentru animalute, am sa relatez o micuta intamplare. Acum un an de zile am avut o pisicuta de vreo cateva luni, care era aproape de moarte. Am fost plecati vreo 2 saptamani, si cand ne-am intors, nu manca, era trista si statea doar intr-un loc. I-am dat vitamine, minerale cum ne sfatuise medicul veterinar, dar nici o schimbare dupa o saptamana. Era parca mai rau. Ne-am gandit noi ca ar fi bine sa-i dam ceva suc verde, ca asa auzisem si de la alte persoane. Am luat o mana de iarba, gen iarba de afara asemanatoare cu gazonul, l-am pus in blender cu putina apa si va spun, ca dupa 2 seringi micute, in 5 minute, pisica era pe garaj si se juca cu sora ei. Si ca sa nu fie coincidenta, am facut la fel cu o alta pisicuta, si la fel, acelasi rezultat. Va spun, acest suc este un miracol pentru orice fiinta de pe pamant.
575
Incoltirea graului
1. Se pune la inmuiat o cana de seminte diverse sau de un singur fel, peste noapte sau intre 12 â€" 24h. Pasii ii puteti urmari aici, apasand dupa aceea, pe butonul verde din partea stanga, “Grow your ownâ€�
2. Se scurg si pun intr-o sita, se uda abundent de cel putin 3 ori/zi, lasandu-se la lumina. Se lasa la incoltit 16 â€" 24h pana apar coditele la plante, se uda de 3/zi
3. Dupa incoltire, se aseaza samanta langa samanta pe pat de pamant de gradina cam de ½ de deget aratator, dar nu de flori pentru ca acela contine chimicale
4. Ghiveciul trebuie sa fie acoperit cu un ziar sau cu o tavita de aceeasi marime de la punctul acesta pentru 3 zile, timp in care se va uda abundent dimineata si PULVERIZA seara
5. Dupa 3 zile se da tava sau ziarul la o parte, si se lasa sa creasca in lumina indirecta, intr-un spatiu unde aerul circula bine. Mucegaiul se face daca sunt udate prea mult si daca nu este un spatiu aerisit. Chiar daca are mucegai, nu va ingrijorati, deoarece se va consuma doar planta verde. Se pulverizeaza de 3 ori pe zi
6. Plantele se recolteaza dupa ce au ajuns la o inaltime de 10 -13 cm, totul dintr-o data, si se pastreaza bine in frigider pentru o saptamana in recipiente de sticla sau plastic
7. Un al doilea strat de iarba va creste, insa acesta nu e asa de nutritiv ca primul, pierde aproximativ 50 si 70% din valoarea nutritiva
8. Pe timp de iarna tot procesul dureaza intre 10 â€" 14 zile, iar vara intre 7 si 10 zile din cauza caldurii/frigului si umiditatii
9. Cand se scot pentru consum din frigider, iarba trebuie bine clatita deoarece aceasta ca si orice planta transpira, si mai elimina toxine
10. Se consuma doar partea verde si atat, iar pamantul si covorul de radacini se arunca
Suc de grau

* 2, 3 mani bune de grau verde (sprouts)
* pe rand in storcatorul melcat, amanunte mai jos
* trebuie sa va iasa cam la 4 linguri de suc concentrat, sau 60 ml suc pur
* imediat dupa consumare se bea un pahar cu apa

 Aparatul este 226 RON si se poate procura de la Paradisul Verde, Brasov direct de la sursa sau online. Pentru mai multe amanunte, vedeti site-ul lor. Mai jos un video cu instructiuni de asamblare si functionare. Imagine preluata de aici.
1. Sursa de clorofila care stim ca ajuta la oxigenarea corpul cu ajutorul celulelor rosii, marind si numarul acestora purifica sangele si-l imbogateste, reducand anemia
2. Puternic detoxifiant al ficatului. “Enzimele si amino acizii prezenti in sucul de grau ne pot proteja de carginogene mai mult decat orice medicament aflat in lume. Intaresc celulele, detoxifica ficatul si cursul sangelui, neutralizeaza chimic orice mediu poluant din corpul nostru intalnit in calea lui�
3. Clorofila se poate extrage din multe plante, insa iarba de grau este superioara, deoarece s-a descoperit ca, contine peste 100 de elemente de care omul are nevoie. Daca este crescuta in pamant bun, fara chimicale, absoarbe 92 din cele 102 minerale aflate in pamant
4. Lupta impotriva tumorilor si neutralizeaza tumorile
5. Transforma corpul nostru intr-un mediu alcalin, in care boala nu se poate dezvolta. Abudenta de minerale alcaline elimina mediul foarte acid din corpul nostru
6. Contine toate mineralele de care omul are nevoie si vitamine, A, complexul de vit. B, C, E and K
7. Reduce presiunea arteriala, dilatand in tranzitul lui caile prin care sangele circula
8. Stimuleaza glanda tiroida controland obezitatea si tot ce tine de functia acestei glande
9. Dubleaza celulele rosii doar printr-o simpla baie de suc de grau, darmite prin consumare (vedeti articolul) Dr. Bernard Jensen a facut experimentul descris, si mai sustine ca nimic din lume nu poate ajuta la construirea sangelui asa cum face sucul de grau sau sucurile din legume verzi
10. Daca este consumat zilnic, trasforma fire albe de par in fire de par tinere/colorate si pline de vitalitate
11. Clismele cu suc verde sunt extrem de indicate, si in caz de boala ajuta la curatirea rapida de toxine aflate in intestinul gros de ani de zile, care de fapt si una dintre cauzele principale a multor boli de care suferim. Se procedeaza asa, dupa o clisma normala cu suc de grau se asteapta 20 min, si se introduce 110 g si se retine pentru 20 min
12. “Contine enzime benefice. Oricand iti tai un deget si vrei sa te vindeci ori ca vrei sa pierzi 2 kg, enzimele trebuie sa faca de fapt munca. Munca si abilitatea enzimelor gasite in corpul nostru sub foma normala si naturala, pot fi marite daca le ajutam la asta din exterior, prin adaugare de enzime exogenous, ca cele regasite in sucul de grau. Nu-l gatiti. Putem beneficia de cantitatea mare de enzime gasite in graul verde, mancandu-l crud, negatit. Gatitul distruge enzimele din mancarea noastra in procent de 100%
13. Sucul de grau are similaritati cu propriul nostru sange. Al doilea important aspect al clorofilei, este asemanarea remarcabila cu hemoglobina, componentul ce trasporta oxigenul in corp
14. Dr. Wigmore, fondatoarea Institutului Hippocrates, a vindecat pe o perioada de 30 ani diverse boli cronice, transmitand traditia si mai departe
15. “In Jurnalul American de Chirurgie (1940), Dr. Benjamin Gruskin, recomanda clorofila pentru beneficiile sale antiseptice. Articolul sugera ca clinica lui folosea sucul de grau pentru: inflamatii ale urechii, neutralizarea infectiilor de gen strep, vindecarea ranilor adanci, vindecarea sinuzitei cronice, reducerea venelor varicoase vindecarea si a ulcerele de picioare, eliminarea raei, vindecarea inflamatilor de cervix uterin, distrugerea infectiilor vaginale, etc. Se precizeaza ca un mare ajutor il constituie si indreptarea dietei. � Preluat de aici
16. Gargara cu suc de grau cand aveti amigdalita
17. Sucul de grau este foarte benefic pentru orice boala a sangelui
18. Pentru a beneficia din plin de proprietatile clorofile, nu uitati ca trebuie sa fie din surse crude
Daca mai gasiti alte puncte importante, anuntati-ma ca sa le adaug in post. Sursele de inspiratie au fost diverse si in mare cand se face cautare de wheatgrass juice, informatiile sunt asemanatoare peste tot. Am sa precizez pe cele mai importante: primul link dar si de la acesta.

http://ligiapop.com/2009/08/29/germenii-semint...

Semintele incoltite si crescute sub forma de vlastari (sprouts)

Suntem incurajati, indiferent daca suntem adeptii dietei crude, vegane, vegetariene, carnivore, sa consumam din abundenta seminte incoltite, si la un grad mai avansat, sprouts, care reprezinta vlastari scurti ale diverselor seminte. Acestea se pot cosuma sub diferite forme precum suc verde, in salate sau doar toppings pentru sandwiches si mancaruri scazute. Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, Bucureşti (INCDS:) este unul dintre centrele care a recunoscut in primul rand calitatea ierbii de grau si sucului de grau pe care-l voi lauda mai jos.

Sa analizam putin importanta in primul rand a semintelor atat simple cat si germinate. Semintele sunt surse vii de nutrienti precum minerale, vitamine, enzime cat si de acizi grasi esentiali care reprezinta sursa importanta a proteinelor din aceasta familie a vegetalelor. Marea majoritate a semintelor comestibile se pot incoltii. De la semintele de floarea soarelui care sunt mai dificile la incoltire si crestere, dar care sunt cele mai superfoods cunoscute, pana la semintele minuscule de patrunjel, marar, mustar, varza, bostan, canepa, meiul, hrisca verzuie sau albicioasa, graul, orzul, ovazul, secara, amaranth-ul, midgalele, susanul, quinoa, schinduf-ul (fenugreek) toate din familia fasolei, dar atentie ca nu toate soiurile sunt indicate, decat urmatoarele, mung, fasolea adzuki, lintea, nautul, cat si alte soiuri precum lucerna, broccoli, mustarul, ridichile, trifoiul, salatele, spanacul, broccoli,etc. Vedeti aici un articol minunat cu poze si beneficiile vlastarilor.

Prin inmuiere, incoltire si crestere in vlastari se produc reactii chimice ce activeaza enzimele gata sa ne protejeze de boli, si pregatesc prin pre-digerare pentru noi totul, adica rup structura nutritionala complexa fiind gata de asimilare. Sa vedem totusi ce se intampla prin aceste procese.

Nutrientii se desfac si se simplifica devenind foarte usor de asimilat si digerat. Proteinele se transforma astfel in amino acizi, grasimile in acizi grasi esentiali, deci in proteine complexe. Proteinele, vitaminele, enzimele si urmele de minerale se multiplica de la 300% pana la 1200%. Anumite toxine si acizi care in mod normal ingreunau digestia, se reduc sau chiar sunt eliminate. Concluzie, pune la inmuiat orice samanta sau nuca indiferent daca o vei manca crud sau daca o vei gati. Ca este grau, nuci, fasole, naut, linte, chiar si orez, nu curma nimic, totul sa mearga la incoltit prima data. Am facut de curand (2010) o fasole scazuta din fasole incoltita, nu va pot explica ce bunatate a iesit.

Procesul de incoltire a semintelor nu este foarte complicat si voi descrie pe rand toti pasii care trebuie urmati cu strictete in cazul in care acestea se vor planta in ghivece. Semintele se pot amesteca pentru a fi puse la incoltit, pe familii de plante gen, familia fasolei: fasole, naut, linte, fasole de marime mica si mung, mazare, etc cat si marimi sau asortate, seminte mai mici impreuna cu linte, naut, ridichi, schinduf.

Pentru a vedea poze, apasati aici si mergeti la butonul verde din stanga, “Grow your own”. De asemenea pentru alte intructiuni cu poze, vizitati acest link. Videorile de mai jos sunt intr-un fel instructive, am cautat altele dar din pacate mai detaliate sunt putine. Poze cu instructiuni, gasiti la Hippocrates de asemenea. L-am cunoscut personal pe Mike, este extraordinar de documentat si stie sa sublinieze bine toate informatiile descoperite, despre refacerea celulara prin sucul verde, amanunt studiat cu precizie in laboratorele Hippocrates de peste 30 ani.

Sprouts in pamant (pare complicat, dar nu este)

1. Se pune la inmuiat o cana de seminte diverse sau de un singur fel, peste noapte sau intre 12 – 24h la o temperatura de 15 – 20C , daca e mai cald se vor face mai repede

2. Se scurg si pun intr-o sita, se uda abundent de cel putin 3 ori/zi, lasandu-se la lumina. Se lasa la incoltit pana apare un mic germent timp in care se uda de 3/zi

3. Dupa incoltire, se aseaza samanta langa samanta pe pat de pamant de ½ de deget aratator de pamant de gradina, nu de flori pentru ca acela contine chimicale

4. Ghiveciul trebuie sa fie acoperit cu un ziar sau cu o tavita de aceeasi marime de la punctul acesta pentru 3 zile in cazul semintelor de grau, timp in care se va uda abundent dimineata, si PULVERIZA seara

5. Dupa 3 zile se da tava sau ziarul la o parte, si se lasa sa creasca in lumina indirecta, intr-un spatiu unde aerul circula bine. Mucegaiul se face daca sunt udate prea mult si daca nu este un spatiu aerisit. Chiar daca are mucegai, nu va ingrijorati, deoarece se va consuma doar planta verde. Se pulverizeaza de 3 ori pe zi

6. Plantele se recolteaza totul dintr-o data, dupa ce au ajuns la o inaltime de 10 -13 cm , sau intr-a saptea zi vara si a 11-a in timpul iernii. Se pastreaza bine in frigider pentru o saptamana in recipiente de sticla sau plastic ca aici

7. Un al doilea strat de iarba va creste, insa acesta nu e asa de nutritiv ca primul, pierde aproximativ 50 si 70% din valoarea nutritiva, deci nu-l folositi, aruncati tot, inclusi semintele si pamantul

8. Pe timp de iarna tot procesul dureaza intre 10 – 14 zile, iar vara intre 7 si 10 zile din cauza caldurii/frigului si umiditatii

9. Cand planta a ajuns la 10- 15 cm , sau cand ii apare a doua frunzulita mica, poate fi recoltata in totalitate si storata in frigider in cutii de preferat de sticla sau plastic cu capac

10. Cand se scot pentru consum, iarba trebuie bine clatita deoarece aceasta ca si orice planta transpira, si mai elimina toxine

11. Se consuma doar partea verde si atat, iar pamantul si covorul de radacini se arunca, fiindca un bun ingrasamant dupa descompunere

12. Acestia se pot face si fara pamant, doar intr-o sita sau germinator

Sprouts fara pamant

Se lasa semintele la inmuiat 12-24 h, dupa care se pun in strecuratoare si se stropesc din abundenta cu apa, dimineata, cand veniti de la servici si seara la culcare. Asta se face pe o perioada de 3 zile. Cand vedeti ca plantutele le-a crescut un vlastar micut, sunt gata de folosit in salate asortate cu alte legume, pe felii de paine cu pateuri. Se pot pastra in frigider pentru o saptamana. Se consuma atat partea verde cat si samanta. Sa luam acum pe rand diversele seminte si posibilitatile care ni le ofera. Nu uitati, toate semintele trebuie sa fie crude, bio daca e posibil, neprocesate in vreun fel sau expuse la caldura. Unele vor iesi, altele daca sunt de proasta calitate sau tratate serios nu vor germina.

Plantutele de grau (wheatgrass) si sucul de grau verde

Este cea mai importanta sursa de detoxifiere, pastrarea tineretii, revigorare si de vindecare cunoscute pana la ora aceasta. Doar ca informatie, aproximativ 50 ml, este echivalentul a 2,5 kg vegetale diverse, sursa cartea Wheatgrass, Natures’s Finest Medicine by Steve Meyerowitz. Acest suc, dulce la gust, poate exagerat de dulce este foarte puternic si nu se recomanda consumarea zilnica a mai mult de un sfert de paharel odata, si pe parcurs (in timp de o luna), nu mai mult de 3 doze pe zi. Se va lua treptat, incepandu-se cu cate o doza pe zi, ajungand in timp la 3 doze pe zi. Imediat dupa consumarea dozei, se va consuma obligatoriu ½ cana apa. Din cauza dulcetei, multe persoane consuma dupa si cateva linguri de suc de lamaie. Daca veti incerca sa adaugati lamaia in suc, aceasta nu se va dilua sau combina cu sucul. Sucul este recomandat nu numai ca o cura, ci poate fi consumat o viata intreaga pentru ca reprezinta un combustibil mai mult decat necesar pentru regenerarea celulelor si mentinerea tineretii.

Multi m-au intreabat de ce nu pot consuma si iarba de grau. Dr. Ann Wigmore, cea care a descoperit puterea exceptionala a sucului de grau, a mentionat ca nu este necesar deoarece este mai greu de digerat, foarte fibroasa si suparatoare ca textura. Omul nu se poate compara cu animalele care rumega totul exagerat de bine. Daca sunteti curiosi puteti incerca. Ea mesteca timp indelungat iarba de grau, pastra sucul amestecat bine cu saliva si scotea fibra. Cititi mai multe despre povestea ei miraculoasa aici.

Sucul se face foarte simplu, o mana buna de plante de grau si ½ cana apa, puse in apa pentru 5-20 min, si stoarse bine cu mana. Varianta ideala unde se vor pastra toate proprietatile este prin storcerea plantelor cu ajutorul storcatorului melcat manual sau automat. Cel manual ajunge la 226 RON, si care este fara egal. Paradisul Verde vinde produsul de mai jos. Va asigur ca este un site foarte serios. Imagine preluata de aici. Alte storcatoare cu presare la rece, cu un ax melcat sau doua axe, folosite atat pentru iarba de grau cat si pentru multe alte utilizari, sunt Hurom si Green Power, ultimul fiindca pe locul cel mai inalt al calitatii internationale. Vedeti mai multe amanunte aici.

Cum am spus, este foarte puternic detoxifiant al ficatului si al corpului in general, si de aceea persoanele care au avut o dieta saraca din punct de vedere al vitaminelor, mineralelor, vor avea o stare de moleseala, poate o usoara durere de cap dupa primele doze. Sucul de grau este cel mai laudat pentru proprietatile lui miraculoase de vindecare si refacere a celulor umane. Piedestralul pe care sta, il inalta si aseaza din punct de vedere nutritional deasupra tuturor legumelor, frunzelor si fructelor din intreaga lume.

Pentru cei foarte ocupati si cu resurse materiale bogate, exista un produs pe piata romaneasca numit Biocell 10, insa este praf deshidratat din iarba de grau. Prin deshidratare, studiile arata cu parere de rau ca, calitatile initiale ale graului sunt eliminate. Sucul proaspat de grau nu se poate compara cu nimic, si pe deasupra este si foarte ieftin.

Plantutele de floarea soarelui incoltite (sunflower greens)

O mana de seminte se pun la inmuiat pentru 24h, dupa aceea se aseaza intr-o strecuratoare si la intuneric, stropindu-se de 3 ori pe zi, pana ce observati varfurile plantelor. Se aseaza pe un strat mic de pamant intr-un ghiveci, si se acopera tot cu un strat subtire de pamant, si se uda odata pe zi abundent. Vor creste mai greu, undeva intre 10-12 zile, dar merita, fiindca sunt cele mai delicioase plantute pe care le cunosc. Vlastarii de floarea soarelui si mazarea, sunt cei mai sus cotati din punct de vedere nutritional.

§ sursa bogata de fosfor si calciu, excelent pentru oase si dinti

§ fier pentru sanatatea celulelor rosii

§ cupru, un ajutor de nadejde pentru utilizarea fierului in mod normal

§ potasium, predominant in tesutul creierului si necesar pentru functionarea normala a sistemului nervos

§ magneziu pentru sanatatea creierului si a plamanilor

§ 30% proteine

§ contin 92 USP unitati de vitamina D, rar gasita in legume

§ proteine complexe, cel mai mare procentaj dintre toate semintele

Plantutele de ridiche (radish), poza de mai jos

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ bogate in Vitaminele A, B1, B6, C, folic and pantotenic acid, niacina, potasium, fier si fosfor

§ gust puternic piperat

§ perfect pentru tractul intestinal, deoarece ajuta la eliminarea excesului de mucus din organimis, incepand un proces intens de curatare care include si eliminarea parazitilor intestinali

§ Puternic efect antiseptic

§ cantitati mici stimuleaza apetitul, cantitati mari duc la stari de voma

§ puternic diuretic, fiind totodata cunoscut pentru imbunatatirea functionarii tractului urinar, a vezicii urinare cat si a rinichilor

Plantutele de trifoi (clover), poza de mai sus

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ contin calciu si magneziu care se poate absorbi usor

§ trifoiul este cunoscut ca un tonic, nutritiv si un purificator al sangelui

§ antisedativ si anti-spasmodic

§ expectorant si perfect pentru comprese in caz de arsuri, psoriazis, eczema si cresteri canceroase

§ ajuta la balansarea hormonala si fertilitate, referindu-se aici la florile rosii ale plantei

§ purifica sangele, mareste energia si imbunatateste nervi slabi

Plantutele de hrisca (buckweat)

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ trebuie sa fie bobul uscat verde sau bej, doar acestea sunt crude

§ ajuta la circularea normala a sangelui

§ suport pentru sistemul imun

§ puternic pentru detoxificare

§ contine fier, proteine, calciu, fosfor, complexul de vitamina B, vitamina e si mari cantitati de rutina (numita mancare pentru creier) cat si biolflavonoizi

§ bogate in vitamina A si C

§ bogate in lecitina, substanta grasa care ajuta corpul sa elimine excesul de colesterol

Plantutele de broccoli

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ pentru vitalitate si marele plus, protectie anti-cancer

§ consumarea plantutelor din familia verzei, in care intra si broccoli, reprezinta sursa optima de enzime anti-cancer cunoscuta de cercetatorii din ziua de astazi

§ Johns Hopkins a raportat de curand ca plantele mici de broccoli sunt de 50 ori mai active in lupta contra cancerului, decat o planta matura de broccoli

Plantutele de lucerna (alfalfa), in poza de sus

Se pot face in germinator, sita dar fara pamant.

§ una dintre cele mai populare plantute din USA, folosite in salate si sandwiches

§ prezinta o bogatie de nutrienti complexi

§ Vit. A, complexul de vitamine B, vit. C, vit, E, vit. K

§ contine importante surse de calciu, fier, magneziu, potasium, fosfor

§ bogat in proteine, amino-acizi esentiali, si 8 ENZIME DIGESTIVE

§ micsoreaza colesterolul din sange

§ ceaiul de lucerna micsoreaza vizibil zaharul din sange

§ in cazul diabeticilor, dupa 2h de consumare zaharul din sange scade

§ agent estrogenic care poate reduce riscul de cancer de san

Sumarizarea de mai sus a fost un rezumat din anumite extracte traduse din cartea “Germenii mancarea miraculoasa, de Steve Meyerowitz. Alte surse importante de informare mai amanuntita sunt urmatoarele:

http://paradisulverde.com/Alimetatie/Germeni/g...

http://hippocratesgreenhouse.com

http://www.sproutman.com
http://www.wheatgrasskits.com/sprouting/sprout...

Apiterapia in bolile hepatice


         Dintre toate produsele apicole, de departe se detaseaza ca importanta polenul. In literatura medicala de specialitate este cel mai des citat remediu si nutrient apicol in bolile de ficat.
         Pe locul doi se situeaza laptisorul de matca (cu efect nutritiv, antiviral si de stimulare a unei regenerari normale a hepatocitelor).
         Pe locul trei este mierea, ca produs apicol cu aport energetic maxim, dar avand si efecte de tip depurativ (eliminare de toxine) si dupa unele studii recente, efect antiviral.
         Propolisul are efect antiviral cert, dar si rol protector al celulelor hepatice, prin marea lui concentratie in bioflavonoide.



Cum se administreaza produsele apicole?

         In primul rand, respectand toate regulile de mai sus. Se pot lua separat, in special la inceputul tratamentului, pentru a verifica daca sunt bine tolerate, apoi este bine sa se ia combinat, pentru a obtine mai usor un efect sinergic (de exemplu, produsul “Hercules” - contine miere, polen si catina sau produsul “Apivitas forte” - contine miere, extract de polen, apilarnil). Se vor respecta dozele recomandate de producator.
         Pentru un adult, dozele recomandate sunt in general urmatoarele:
         - Miere proaspata (ideal poliflora): aproximativ 30-60 g/zi (interzisa diabeticilor insulino-dependenti; cu mare atentie, sub control medical, 5-10 g/zi la diabeticii insulino-independenti).
         - Polen (ideal proaspat recoltat, procurat de la apicultorul cel mai apropiat de domiciliul bolnavului, uscat la o temperatura de maxim 35?C): 30-60 g/zi. In absenta polenului recoltat prin metoda descrisa mai sus, se poate folosi si polenul existent pe piata, amestecat cu miere si apoi cu iaurt sau amestecat in suc proaspat de fructe si legume (lamai, portocale, morcovi, sfecla rosie, varza, cirese, fragi, mere, catina, struguri, banane).
         - Laptisor de matca (ideal cel proaspat, cu maxima putere antivirala si regeneratoare): 1-2 g/zi, obligatoriu sublingual.
         - Propolis in forma de extract uscat. Proposept (6-8 tablete/zi); propolis brut proaspat, direct de la apicultori (3-5 g/zi - se suge, apoi se mesteca inainte de inghitire); extract alcoolic (tinctura 30%) - 1 picatura la fiecare kilogram de greutate corporala.
         Copiii intre 6 si 12 ani pot lua jumatate din doza adultului, iar copiii intre 1 si 5 ani - aproximativ 1/4 din doza adultului. Este foarte bine ca toate produsele apicole (ca si remediile din plante) sa se tina cat mai mult timp sub limba inainte de inghitire. Aceasta metoda permite absorbtia anumitor substante, chiar daca in cantitate foarte mica, totusi extrem de utile pentru functionarea intregului organism, inclusiv a ficatului.

Fitoterapia in bolile hepatice

         Exista o gama foarte larga de plante medicinale utile in bolile hepatice, cu actiune directa in eliminarea sau neutralizarea cauzelor bolii sau cu efect de ajutorare a functionarii ficatului si a vezicii biliare. Dintre acestea, cele mai importante sunt: semintele de armurariu (cu actiune antihepatotoxica) - care se vor pisa inainte de utilizare; anghinarea (efect de ameliorare a functionarii vezicii biliare), rostopasca (efect favorabil asupra vezicii biliare), cimbrul (foarte bun efect antibacterian), sunatoarea, sofranul, turita mare, coada-soricelului, sulfina, urzica vie (efect depurativ si mineralizant), coada-calului (efect mineralizant, antihemoragic), matasea de porumb (efect diuretic), cerentelul (antihemoragic), pedicuta, anasonul, cicoarea (antiobstruante).
        In hepatita cronica se recomanda urmatoarele plante medicinale: afin (frunze si fructe), alun (muguri), anghinare, catina, cicoare, levantica, lichen de piatra, radacina si iarba de papadie (depurativa, diuretica), pin (muguri), pufulita cu flori mici, sulfina, sunatoare, urzica vie.
        In ciroza hepatica se recomanda: catina, pedicuta, pufulita, sulfina, cerentel, traista ciobanului si coada-calului (antihemoragice).
        Este bine de retinut ca numai medicul specializat in terapii complementare este acela care poate stabili care dintre remediile de mai sus sunt cele mai utile si numai el poate recomanda doza si modul de administrare cele mai adecvate fiecarui caz in parte.

  
1. Reteta din patru radacini

         Este un remediu care include doua componente inedite: radacina de dud si cea de maces. Acest tratament ne-a fost semnalat de o cititoare din Brasov, care a asistat la o vindecare miraculoasa a unui pacient bolnav de ciroza in ultima faza, pacient care fusese pur si simplu trimis acasa sa moara si care cu acest remediu a fost complet restabilit in cateva luni. De asemenea, cu acest tratament s-a vindecat o cititoare din Magurele - Prahova, d-na Georgeta Stanciu, de hepatita acuta si psoriazis. Iata reteta:
         Mod de preparare: In 3 l de apa se pun la fiert 3 lingurite de radacina de dud maruntita (Morus alba) si cate 1 lingurita din radacinile urmatoarelor plante: maces (Rosa canina), pir (Agropurym repens) si urzica vie (Urtica dioica). Se lasa sa fiarba la foc mediu pana cand mai ramane 1 l de apa, dupa care se da deoparte vasul, se adauga jumatate de lingurita de iarba de rostopasca si se lasa sa se raceasca, dupa care se filtreaza.
         Administrare:  se consuma 1 l de preparat pe stomacul gol, pe parcursul unei zile, iar a doua zi se face o noua portie (intotdeauna se consuma ceai proaspat). In cazul ascitei, se face tratament pana abdomenul ajunge la volumul normal, dupa care se face o pauza de doua saptamani si apoi se reia.
         Cateva observatii importante:
         - pentru a marunti radacinile de dud si maces - specii arborescente cu radacini foarte tari, lemnoase
         - se recurge la o lama cu care se taie aschii subtiri din radacina, ca si cum am ascuti un creion.
         - radacina de dud este extrem de importanta in ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala), ajutand la eliminarea lichidului respectiv prin urina. Din cauza acestei radacini, cat timp va lua ceaiul, pacientul va urina foarte des, iar la inceputul tratamentului urina va fi de culoare rosie - simptome normale, care arata ca procesul de vindecare a inceput.
         - pe timpul tratamentului se tine regim sever (fara carne, grasimi, alcool, prajeli) si se recomanda odihna absoluta la pat in primele doua-trei saptamani.
         - dupa vindecare se va relua tratamentul in fiecare an cate una-doua luni.


2. Tratament cu pedicuta, obligeana si cataplasme cu coada-calului

         Este un tratament ceva mai complex, care foloseste doua "vedete" ale fitoterapiei: pedicuta (Lycopodium clavatum) - o planta amara, extrem de eficienta in tratamentul hepatitei si cirozei - si obligeana (Acorus calamus) - o planta aromatica foarte complexa ca actiune terapeutica. Tratamentul este eficient in hepatita virala A si B, in ciroza, in cancerul hepatic, precum si contra hemangioamelor pe ficat. Este important de retinut ca pedicuta (una dintre cele mai puternice plante anti-alcoolice cunoscute) face cura extrem de eficienta si pentru persoanele care si-au distrus ficatul prin consumul repetat de alcool.
         Mod de preparare si administrare: Reteta 1 - Ceai de pedicuta: intr-o cana de apa se pune 1-1 1/2 lingurita de pedicuta maruntita si 2 lingurite de frunza de urzica; se lasa sa macereze de seara pana dimineata (8-10 ore), dupa care se strecoara, iar maceratul se pune deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o cana de apa fierbinte, dupa care se lasa sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se combina in final cele doua preparate, obtinandu-se astfel aproximativ 1/2 l (doua cani) de ceai. Se bea o cana dimineata pe stomacul gol si o cana seara, cu jumatate de ora inainte de masa. In cazul in care este contraindicat aportul de lichide, se foloseste pulberea din aceleasi plante. Se amesteca 1 lingurita de pulbere de pedicuta cu 2 lingurite de urzica si se administreaza aceasta cantitate de planta in doua reprize, pe stomacul gol, dimineata si seara.
        Reteta 2 - Macerat la rece de obligeana: 1 lingura de radacina maruntita se pune seara la macerat in 250 ml de apa rece. A doua zi dimineata se strecoara si se beau cate 2 linguri, cu o jumatate de ora inainte si dupa mesele principale, adica de sase ori pe zi.
        Reteta 3 - Cataplasme cu coada-calului: 2 pumni de planta se pun intr-o sita, deasupra unei oale in care se fierbe apa, astfel incat planta sa fie atinsa numai de aburi. Cand se inmoaie si devine fierbinte, se pune intr-o carpa de bumbac sau tifon, apoi se aplica pe locul ficatului, acoperind-o cu un prosop si cu un fular de lana. Dupa aceea, pacientul se va baga in pat unde va sta bine acoperit (daca se poate, toata noaptea). Important: daca apare o senzatie de disconfort la punerea cataplasmei fierbinti, atunci planta se va lasa sa se raceasca putin inainte de aplicare.

Un caz concludent

         D-na Draganescu Olga din Simeria, judetul Hunedoara, a facut tratamentul cu aceste plante, cu un succes deosebit in cazul unei boli de ficat la care medicii au ridicat neputinciosi din umeri. Iata povestea ei, spusa cu propriile-i cuvinte: "In anul 1996, la doi ani dupa o operatie pe colecist, mi-au aparut pe cei doi lobi ai ficatului doua hemangioame de marimi diferite (18 si 8 mm). Intr-o luna, am slabit 6 kg si oboseam foarte tare. Am fost trimisa la Cluj, la un medic care a confirmat diagnosticul, spunandu-mi ca nu se poate face nimic, ca nu exista tratament pentru asa ceva. Fiind abonata la revista <>, am inceput sa caut retete naturiste recomandate pentru bolile de ficat: hepatita, ciroza. Asa mi-am facut un tratament cu ceai de pedicuta si de urzica, cu macerat de obligeana si comprese fierbinti de coada-calului, aplicate pe ficat. Tratamentul acesta l-am tinut trei luni, dublat si de urmatorul regim: multa urda de vaca, iaurt, paine prajita, foarte putina carne fiarta si foarte multe fructe. In urma acestui tratament, am mers la control si medicii au fost foarte mirati, constatand ca unul din hemangioame a disparut, iar celalalt s-a micsorat. Acum, cand va scriu, ma simt foarte bine. Mi-am facut de curand o ecografie si hematoamele au disparut. Nu vreau sa inchei aceasta povestire inainte de-a spune ca am mare incredere in revista <>".



3. Plamadeala de ceapa in tuica

         Acest remediu ne-a fost semnalat de d-na Felicia C. din Pitesti, care a asistat la vindecarea unui coleg bolnav de ciroza, caruia i se mai dadusera maximum trei saptamani de viata. Fara doar si poate ca este remediul pentru boli de ficat cel mai contrariant pe care l-am intalnit, deoarece foloseste doua ingrediente neobisnuite: tuica (alcoolul fiind inamicul nr. 1 al ficatului) si ceapa (care este destul de deranjanta pentru un ficat obosit). Singurul motiv pentru care acest remediu a fost inclus in grupajul de fata este chiar eficienta sa dovedita. Iata reteta:
         Mod de preparare: In 5 litri de tuica (tescovina tare, care se face din boasca de la struguri) se introduce 1 kg de ceapa de apa (este ceva mai lunguiata, iar la gust este dulce), taiata marunt, si se lasa la macerat langa o sursa de caldura vreme de 15 zile, timp in care se agita de doua-trei ori pe zi. Dupa trecerea timpului de macerare, preparatul capata o culoare galbuie, ca aceea a paiului. Atunci se strecoara, se pune in sticle de 1 litru bine astupate si se pastreaza la loc racoros si intunecos. Se beau zilnic 30 ml (aproximativ 2 linguri) din acest preparat, dimineata, pe stomacul gol, si se sta 30 de minute culcat pe partea dreapta. Dupa aceea se poate manca (se tine un regim strict lacto-vegetarian). Se exclud pe timpul tratamentului tigarile, cafeaua, alcoolul, condimentele, sifonul, sucurile sintetice. Dupa terminarea intregii cantitati de preparat, numai daca este nevoie, tratamentul se va relua dupa o pauza de 30 de zile.
         Observatii importante:
         - pentru ca alcoolul sa nu afecteze ficatul, extrem de solicitat de boala, preparatul va fi dizolvat in apa (minimum o cana pentru o doza de 2 linguri), ceea ce va face concentratia de alcool sa ajunga la un prag acceptabil.
         - in paralel cu acest tratament pot fi luate si alte remedii.
         - cea care ne-a trimis reteta a tinut sa ne precizeze la sfarsitul scrisorii (publicata in F. AS nr. 351): "Daca aceasta reteta-minune este asociata cu rugaciuni si credinta in Dumnezeu, insanatosirea va fi mult mai rapida".

4. Rostopasca, pufulita si anghinarea

         Acest trio de plante este fara indoiala imbatabil in lupta cu bolile de ficat. Despre fiecare planta in parte am vorbit in nenumarate randuri in paginile revistei noastre. Punctam acum doar cateva dintre calitatile lor esentiale: Rostopasca (Chelidonium majus) este materia prima pentru aproape 20 de medicamente contra bolilor hepatice produse in Occident (Franta, Elvetia, Germania), fiind recunoscuta pentru proprietatile sale antivirale (este eficienta in toate tipurile de hepatita A, B, C, D, E), drenoare si regenerative ale celulei hepatice. Anghinarea (Cinara scolymus), pe langa calitatea sa de tonic hepatic neintrecut, are darul de a ajuta ficatul sa-si recapete structura normala (element extrem de important la persoanele cu ciroza in faze avansate). Pufulita (Epilobium montana, E. hirsutum) este un remediu de mare traditie in medicina populara romaneasca, extrem de eficient in ciroza si hepatita. Printre terapeutii care folosesc aceasta planta se numara si d-l ing. Ioan Groza din Arad, care a aflat secretul utilizarii ei de la un satean din comuna Varciorog, jud. Bihor.
         Iata cum se folosesc aceste plante:
         Mod de preparare: fiecare planta se macina fin cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cerne prin sita fina pentru faina alba. Anghinarea si pufulita se amesteca in proportii egale, apoi se ia 1 lingurita din acest amestec, la care se adauga un varf de cutit (0,25 g) de pulbere de rostopasca. Se iau patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.     Tratamentul dureaza minimum 6 luni in hepatita acuta si cronica si 2 ani in ciroza hepatica. In diskinezie biliara, colecistita, dispepsii se fac cure de cate doua saptamani cu o saptamana pauza.
         Observatii importante:
         - este foarte important ca pulberea de rostopasca sa fie dozata separat, deoarece are o toxicitate ridicata si amestecata neomogen cu alte pulberi poate produce otraviri prin supradozare.
         - pulberile de plante vor fi date prin sita cu multa grija, deoarece la tratamente de lunga durata cu plante luate sublingual pot aparea rani in gura, extrem de neplacute, din cauza actiunii mecanice a bucatilor de planta insuficient macinate.



5. Cura cu aloe

         Aloe este o planta cu frunze lunguiete, carnoase, acoperite cu un strat ca de ceara. Ea poate fi cultivata acasa in ghivece sau poate fi cumparata de la vanzatorii din piete sau de la florarii, unde se gaseste tot mai frecvent (pretul mediu al unui ghiveci de aloe matur, in functie de marimea plantei, este de 50.000 - 100.000 lei). De obicei se folosesc plantele de 3-5 ani, cand au maximum de putere terapeutica. Aloe vera este extrem de eficienta in tratamentul bolilor de ficat prin cele doua substante active pe care le secreta: latexul - o substanta cu gust amar, cu efecte tonice hepatice, laxative, stimulente si gelul - cu un gust neutru, cu proprietati imunostimulatoare, stimulente ale proceselor de dezintoxicare. Aloe si anghinarea sunt singurele plante din lume cunoscute pana in prezent care ajuta la refacerea structurii normale a ficatului - element esential in vindecarea cirozei. De asemenea, cura cu aloe este extrem de eficienta in vindecarea hepatitelor virale de toate tipurile (A, B, C, D, E), atat in faza cronica, cat si acuta.
         Mod de administrare: se consuma planta cruda, din care se rupe cate o bucata de frunza de o lungime egala cu dublul distantei degetului aratator, care se consuma pe stomacul gol - una dimineata si una seara. Frunza se rupe, se spala bine sub jet de apa rece, apoi se mananca imediat, mestecand foarte bine (de 40 de ori minimum). Frunza se recolteaza chiar in momentul in care urmeaza sa fie consumata, pentru ca altfel proprietatile ei se altereaza. Durata minima a tratamentului este de 4 saptamani, perioada in care avem nevoie de 2-3 exemplare mature (peste 3 ani) de aloe.
        Cateva precizari importante
        Acest tratament aparent rudimentar pune in valoare extrem de bine aceasta planta exceptionala care este aloe. Mai ales gelul de aloe, care este extrem de instabil si se oxideaza imediat dupa preparare, este foarte bine asimilat de organism prin acest mijloc de administrare. Gelurile de aloe din import, pe langa faptul ca sunt extrem de scumpe (tratamentul pentru 5 zile ajunge la aproape un milion de lei), contin stabilizatori sintetici (in special benzoat de sodiu) daunatori sanatatii. Reteta cu aloe macerata in vin si miere nu este de asemenea recomandata, deoarece in cursul macerarii sunt degradate foarte multe substante folositoare ale acestei plante. Cura cu aloe poate fi asociata cu orice alt tratament, naturist sau alopat, neavand nici un fel de contraindicatie, in afara cazurilor de diaree cronica sau acuta.


Remedii naturiste impotriva bolilor de ficat

Un aliat al ficatului Rostopasca este un adevarat panaceu pentru bolile de ficat de orice natura. Si-e dovedit eficienta in tratarea hepatitei A, hepatitei B, cirozei hepatice. Prin efectele sale drenoare si tonice stimuleaza regenerarea celulei hepatice. Totodata functioneaza si ca un bun antiviral, motiv pentru care hepatitele se pot ameliora sau chiar vindeca in urma administrarii preparatelor de rostopasca. Este indicata si in afectiunile biliare precum diskinezii sau inflamatii ale vezicii biliare datorita efectelor drenoare biliare.

Pentru un efect maxim al terapiei cu rostopasca, in timpul administrarii sale trebuie sa se evite consumul alimentelor greu digerabile si solicitante pentru ficat precum carnea de porc, grasimi, prajeli, margarina, alimente conservate si se evita tutunul si alcoolul.

In bolile de ficat, chiar si pentru hepatita C se recomanda un macerat din sfecla. Se taie in bucati un kilogram de sfecla si se adauga o legatura de patrunjel, o legatura de marar, o legatura de leustean, o capatana de usturoi si o lingurita de drojdie sau o mana de malai. Deasupra acestui amestec se toarna apa si se lasa la macerat la temperatura camerei. Cand lichidul este acrit se strecoara si poate fi consumat. Se beau doua pahare pe zi. Amestecul ramas dupa strecurare mai poate fi folosit a doua oara, dar rezulta un macerat mai slab si in acest caz se beau patru pahare pe zi. Acest macerat curata organismul de toxine si poate fi folosit de mai multe ori in cursul anului


Fructe recomandate: catina, agrise, cirese, fragi, gutui, lamaie, masline, prune, visine, struguri, pepene verde. Datorita continutului de zaharuri, fructele maresc rezerva de glicogen a ficatului, imbunatatesc starea lui functionala, protejandu-l impotriva substantelor toxice, iar vitaminele ajuta la regenerarea celulelor. Sarurile de Mg din fructe stimuleaza secretia si evacuarea bilei in intestin. in general, sunt indicate toate fructele proaspete si preparatele dietetice din fructe .
Sunt contraindicate fructele cu continut ridicat in celuloza si cu miezul tare : nuci, alune, migdale.

Sucul de orz verde este benefic in cazul bolilor de ficat si bila.

Vitamine si saruri minerale recomandate : vitamina B5 sau acid pantotenic, C, vitamina F cu B6 si A, P, B8, K, Mg, S, Mn, glucide, ionul fosfat, mezoinozitol. Curatarea ficatului de toxine prin diferite metode (de exemplu, regim de cruditati etc.) se va face dupa efectuarea de clisme prin care se realizeaza purgarea intestinului gros. Altfel, in timpul curatirii ficatului se poate produce reintoxicarea sangelui prin absorbirea din intestin a reziduurilor stagnate.
Dr. Ladislau Ludovic Elthes din Oradea a descoperit medicamentul „Elcohep"
- remediu naturist pentru bolile cronice de ficat, hepatice, ciroze. Se reface tesutul hepatic.
Fructe recomandate: catina, agrise, cirese, fragi, gutui, lamaie, masline, prune, visine, struguri, pepene verde. Datorita continutului de zaharuri, fructele maresc rezerva de glicogen a ficatului, imbunatatesc starea lui functionala, protejandu-1 impotriva substantelor toxice, iar vitaminele ajuta la regenerarea celulelor. Sarurile de Mg din fructe stimuleaza secretia si evacuarea bilei in intestin. in general, sunt indicate toate fructele proaspete si preparatele dietetice din fructe.
Sunt contraindicate fructele cu continut ridicat in celuloza si cu miezul tare : nuci, alune, migdale.
•    Saponinele din ginseng au actiune antihepatotoxica.
•    „Livecom", produs al medicinii ayurvedice indiene, comercializat de STAR INTER¬NATIONAL MED SRL. Este produs natural care imbunatateste functiile ficatului. Combate hepatotoxicitatea indusa de medicamente, alcool, droguri. Stopeaza evolutia cirozelor, diminueaza fibroza, regularizeaza secretia biliara si sustine activitatea metabolica.
•    Produsul LIV 52 produs de Himalaya Drug Company, India, si comercializat de Prisum International SRL Bucuresti. Ajuta in hepatite, ciroze, detoxifica, amelioreaza functiile
digestive. Produsul contine cicoare si coada-soricelului, care au efect hepatoprotector, dar si planta din muntii Himalaya - Tamarix gallica, cu rol tonic, reglator al metabolismului hepatic.
•    „Hepatobil" produs de Planta-Vorel din Piatra-Neamt pentru boli de ficat (mai ales hepatita) si biliare.
•    „Hercules si Multifruct Total Forte 1" si produse de Natura Medica intaresc organismul slabit de boala si stimuleaza imunitatea.
•    Salata de frunze si flori de „banuti" are efecte drenoare hepatice deosebite.
•    Se va face cura cu argila care detoxifica si reda mineralele lipsa.
Legume recomandate : fasole, morcovi, ridichi, salata, spanac.
•    Se bea suc de ridiche (50-200 ml/zi) + morcov, pastarnac, patrunjel.
•    Se consuma lamaie, gutuie, orz (drenor hepatic), papadie (in caz de congestie a ficatului), pruna, telina, fasole verde. Seara turnam apa clocotita peste 3 lamai taiate si bem a doua zi pe nemancate. Se recomanda grau incoltit.
•    Se bea ceai de anghinare (tonic, stimuleaza functia antitoxica a ficatului si diureza, eliminand din corp toxinele. Scade colesterolul). Infuzie din 1 lingura frunze la 500 ml apa. Se indulceste cu miere. O parte se bea dimineata, pe stomacul gol, dupa care se sta culcat, 1/2 h, pe dreapta. Restul de ceai se bea in cursul zilei, cu o ora inaintea meselor.
•    Infuzie din 1 lingurita de fructe zdrobite de armurariu /1 cana de apa. Are actiune hepatoprotectoare (contine silimarina). Se beau 2 cani/zi, prima dimineata, pe stomacul gol, dupa care se sta culcat, 1/2 h, pe dreapta, iar cea de a doua cana se bea in doua randuri: o jumatate dupa masa de seara. Se indulceste cu miere de salcam. Are rezultate bune in sechelele dupa hepatita. Se bea 20 zile, 10 zile pauza, timp de trei luni.
•    Decoct cu 2 lingurite de radacina maruntita de cicoare sau lichen de munte (se neutralizeaza cu bicarbonat sau se amesteca cu lapte), la 200 ml apa rece. Se fierbe 5 min. si se bea caldut, in 3 reprize, inaintea meselor. Stimuleaza functiile hepatice.
•    Infuzie de rostopasca din 1/2 lingurita/cana (este descongestiv hepatic). Se bea o cana/zi. Se ia cate 1 lingura la 3 h. Administrat in exces provoaca dureri de pancreas, iritatii, hepatita si icter.
•    Infuzie cu o lingura de planta de sunatoare/cana. Este antiinflamator hepatic si intestinal, lipotrop.
•    Infuzie din: crusin, pastai de fasole (depurativ), isop, mesteacan, musetel, papadie, porumb, schinel, sulfina, cimbru, coada-soricelului, izma, catina alba (fructe), trifoistea de balta (stimuleaza functiile hepatice), levantica (antiseptica, mareste secretia biliara si diureza), pedicuta (si comprese), muguri de alun, cimisir (antiviral), tintaura, pufulita cu flori mici (se poate folosi si pulbere de pufulita amestecata cu anghinare, care se tine sub limba 10 min. si apoi se inghite cu apa - pe stomacul gol de 3-4 ori/zi in cure de min. 2 saptamani), turita-mare, galbenele, cimbrisor, sunatoare in asociere cu : patlagina, coada--calului si traista-ciobanului.
•    Ulei de : lamaie, salvie, rozmarin, menta.
•    Rezultate bune a dat urinoterapia.
•    Gaz dublu rafinat, bun pentru toate bolile (contine hidrocarburi). Se ia 1 lingurita dimineata pe stomacul gol. Se mananca dupa 1 h. Se mai ia 1 lingurita seara, dupa care nu se mai mananca nimic. Se ia timp de 2 saptamani, cu o pauza de 7 zile. Se reia. O alta metoda cu gaz rafinat 100-120° folosita in caz de cancer este aceea de a lua timp de 6 saptamani cate 1 lingura de petrol dimineata pe stomacul gol, apoi se mananca dupa 1 h. Se face pauza 4 saptamani, apoi se reia tratamentul alte 4 saptamani. Un terapeut va stabili metoda de tratament, in functie de afectiune.
Unii s-au vindecat de ciroza hepatica uscata (scleroza ficatului), cu petrol dublu rafinat, ceaiuri, regim alimentar.
O recomandare este titeiul brut din apropierea locului de nastere, consumat astfel: o mana frunze de patrunjel + 1 lingurita titei se mesteca.
Apoi se mesteca patrunjel si coditele se dau jos (aceasta pentru cei care nu suporta mirosul de titei). Dupa aceea nu se mai mananca nimic 3 h. Nu se beau lactate in timpul tratamentului.
•    Miere si polen.
•    Caldura pe zona ficatului (comprese calde, parafina) 10-20 zile, mai ales la dureri; cataplasme cu argila pe abdomen (pentru stimularea apararii organismului); aplicarea de cataplasme de ceapa cu varza si tarate pentru a descongestiona ficatul si a debloca rinichii; cataplasme cu coada-calului incalzita in abur si pusa pe un tifon. Pentru mai multe preparari, se iau 4 foi de varza, 3 cepe, 250 g tarate. Se adauga atata apa cat sa iasa un terci gros. Se fierbe pana ce apa scade complet (10 min.). Se intinde amestecul pe o bucata de panza subtire (muselina) in strat de 2 cm grosime, iar suprafata cataplasmei sa fie mai mare decat partea bolnava. Se indoaie panza si se aplica cataplasma foarte calda. Se leaga cu o fasa (elastica) si se lasa cel putin o jumatate de ora.
•    Recomandare pentru ficat - ceaiul din planta numita zamosita.
•    Dna Tudor recomanda ceaiul de salvie (fiert 3 min. la foc mic pentru a se elimina din uleiul volatil toxic).
•    Cu prudenta (nu mai mult de 7 zile), se poate lua pe stomacul gol cate 1 lingurita cu pulbere de pelin, apoi se sta culcat pe partea dreapta (cel putin prima data). Daca se face ceai de pelin, acesta se fierbe ca si salvia, 3 min. Pelinul nu este recomandat celor cu afectiuni nervoase.
•    Cura cu Aloe vera timp de min. 1 luna. Se mesteca cate 3 cm de frunza de aloe in varsta de min. 3 ani.
•    Macerat (timp de 8 h) in 250 ml apa amestecat cu infuzia acelorasi plante de pedicuta (planta anti-alcoolica eficienta si in hepatita si ciroza) si urzica - 1-2 lingurite/1 cana apa. Se obtine 1/2 1 de ceai. Se bea pe stomacul gol cate o cana dimineata si seara. in cazul in care nu este permis sa se bea lichide, se va administra pulberea acestor plante.
•    Pulbere de radacina de macris (Rumex acetosa) combinata cu alte plante hepatoprotectoare : anghinare, tintaura, armurariu, pelin, gentiana etc. Se administreaza de 3 ori/zi, inainte de mesele principale, in cure de min. 2 saptamani pana la 2-3 luni. in functie de gravitatea bolii.
•    Ape minerale alcaline, oligominerale si carbogazoase, calde.
•    Masarea zonelor reflexogene stomac - duoden, ficat - vezica biliara. in caz de infectie, masarea punctelor limfatice.
•    Golden Yacca, produs american, extract vegetal cu care se trateaza hepatitele cronice. El curata corpul de reziduuri, de la malul biliar si nisipul renal pana la depunerile gutoase din articulatii si colesterolul din artere. Golden Yacca influenteaza favorabil nivelul transaminazelor, amilazelor, glicemiei si lipidelor serice. Are actiune antiinflamatoare ca si Cortizonul, dar fara reactii secundare. Este distribuit prin colaboratori ai firmei „Homeoplant Select" SRL.
•    Decoct pana cand lichidul scade la jumatate din radacina si floare uscata de lumanarica. La un litru apa se pun 2 linguri de planta. Se beau in fiecare dimineata 100 ml decoct la temperatura camerei si apoi se sta pe partea dreapta o jumatate de ora.
•    Contra durerilor de ficat se face macerat pe timp de noapte din radacini de papadie (1 lingurita/250 ml apa) care dimineata se incalzeste la 100 °C. Se filtreaza si se bea cate un pahar inainte si dupa micul dejun. Se tine regim alimentar care sa includa si salate de papadie. Pentru accelerarea vindecarii, aplicati comprese cu saculeti cu floare de fan opariti, pe regiunea toracica, 2 h. Culoarea galben este recomandata pentru ficat. Vertebrele 4 sau 5 toracice pot fi dislocate in tulburari ficat sau vezica biliara. Preparatul „IMUNO-MAX", care are succes in eliminarea virusurilor hepatice, poate fi gasit la „Centrul stiintific aplicativ-Insect Farm" din Bucuresti. Descoperitorul produsului este dr. doc. biolog Mircea Ciuhrii.
Macerat de obligeana - 6 inghitituri/zi, in cure de 1 luna cu pauza de 2 saptamani. Se consuma cate 3 inghitituri inainte si dupa masa de pranz. Maceratul se face cu o lingurita planta tocata/1 cana apa, care se lasa de seara pana dimineata. Se consuma dupa ce se
incalzeste putin.
•    Medicamentele naturiste chinezesti Cordiceps cu Biozinc, Verican etc. regenereaza ficatul. Pentru detalii, vezi la „Ciroza hepatica".
•    „Redigest" este un produs al firmei Hofigal SA, ce contine concentrat de silimarina extrasa din Armurariu si cuticula de pe pipota de pasare. Este mineralizam, antialergic, regleaza peristaltismul gastric si intestinal, antiinflamator digestiv, detoxifiant hepatic, hepatoregenerator, hepatoprotector. Aceeasi firma produce „Uleiul de catina", care este detoxifiant (si la metale grele), antioxidant, antiinflamator, antibacterian, antiviral, antifungic, antimicotic, antiparazitar, antialergic, stimulator al sistemului nervos central, vitaminizant, mineralizam, coleretic, colagog, hepatoprotector si regenerator, hipocoles-terolemiant, hipotensiv, imunomodulator ca si interferonul, regenereaza tesuturile si sangele, regleaza metabolismul si activitatea glandelor endocrine.
•    „Hepavit", produs de Laboratoarele Medica din Romania. Contine anghinare, armurariu si polen. Ajuta in colecistite, ciroze, hepatita.
•    „Propolis". Actiunea hepatoprotectoare a propolisului asupra ficatului se datoreaza scaderii glucozei sangvine, cresterii nivelului glicogenului si actiunii sale antioxidante.
•    Sucul de orz verde este benefic in cazul bolilor de ficat si bila.


Tratamente naturiste pentru vindecarea afecŢiunilor la ficat

Natura vindecă! Acest lucru este dovedit de zecile şi sutele de oameni, care s-au tămăduit cu leacuri din plante, miere, legume şi fructe, de cele mai diverse afecţiuni, de la banalele guturaiuri la ciroză sau scleroză în plăci. Bolile ficatului nu fac, nici ele, excepţie.


1. Reţetă din patru rădăcini
Este un remediu care include două componente inedite: rădăcină de dud şi cea de măceş.

l Mod de preparare: În 3 l de apă se pun la fiert 3 linguriţe de rădăcină de dud mărunţită (Morus alba) şi câte 1 linguriţă din rădăcinile următoarelor plante: măceş (Rosa canina), pir (Agropurym repens) şi urzică vie (Urtica dioica). Se lasă să fiarbă la foc mediu până când mai rămâne 1 l de apă, după care se dă deoparte vasul, se adaugă jumătate de linguriţă de iarbă de rostopască şi se lasă să se răcească, după care se filtrează.

l Administrare: se consumă 1 l de preparat pe stomacul gol, pe parcursul unei zile, iar a doua zi se face o nouă porţie (întotdeauna se consumă ceai proaspăt). În cazul ascitei, se face tratament până abdomenul ajunge la volumul normal, după care se face o pauză de două săptămâni şi apoi se reia.

Câteva observaţii importante:
- pentru a mărunţi rădăcinile de dud şi măceş - specii arborescente cu rădăcini foarte tari, lemnoase se recurge la o lamă cu care se taie aşchii subţiri din rădăcină, ca şi cum am ascuţi un creion.
- rădăcina de dud este extrem de importantă în ascită (acumularea de lichid în cavitatea abdominală, ajutând la eliminarea lichidului respectiv prin urină. Din cauza acestei rădăcini, cât timp va lua ceaiul, pacientul va urina foarte des, iar la începutul tratamentului urina va fi de culoare roşie - simptome normale, care arată că procesul de vindecare a început.
- pe timpul tratamentului se ţine regim sever (fără carne, grăsimi, alcool, prăjeli) şi se recomandă odihnă absolută la pat în primele două-trei săptămâni.
- după vindecare se va relua tratamentul în fiecare an câte una-două luni.
uTratament cu pedicuţă, obligeană şi cataplasme cu coada-calului
Este un tratament ceva mai complex, care foloseşte două "vedete" ale fitoterapiei: pedicuţa (Lycopodium clavatum) - o plantă amară, extrem de eficientă în tratamentul hepatitei şi cirozei - şi obligeana (Acorus calamus) - o plantă aromatică foarte complexă ca acţiune terapeutică. Tratamentul este eficient în hepatita virală A şi B, în ciroză, în cancerul hepatic, precum şi contra hemangioamelor pe ficat. Este important de reţinut că pedicuţa (una dintre cele mai puternice plante anti-alcoolice cunoscute) face cura extrem de eficientă şi pentru persoanele care şi-au distrus ficatul prin consumul repetat de alcool.

Mod de preparare şi administrare:

l Reţeta 1 - Ceai de pedicuţă: într-o cană de apă se pune 1-1 1/2 linguriţă de pedicuţă mărunţită şi 2 linguriţe de frunză de urzică. Se lasă să macereze de seara până dimineaţa (8-10 ore), după care se strecoară, iar maceratul se pune deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte cu încă o cană de apă fierbinte, după care se lasă să se răcească şi apoi se filtrează. Se combină în final cele două preparate, obţinându-se astfel aproximativ 1/2 l (două căni) de ceai. Se bea o cană dimineaţa pe stomacul gol şi o cană seara, cu jumătate de oră înainte de masă. În cazul în care este contraindicat aportul de lichide, se foloseşte pulberea din aceleaşi plante. Se amestecă 1 linguriţă de pulbere de pedicuţă cu 2 linguriţe de urzică şi se administrează această cantitate de plantă în două reprize, pe stomacul gol, dimineaţa şi seara.

l Reţeta 2 - Macerat la rece de obligeana: 1 lingură de rădăcină mărunţită se pune seara la macerat în 250 ml de apă rece. A doua zi dimineaţa se strecoară şi se beau câte 2 linguri, cu o jumătate de oră înainte şi după mesele principale, adică de şase ori pe zi.

l Reţeta 3 - Cataplasme cu coada-calului: 2 pumni de plantă se pun într-o sită, deasupra unei oale în care se fierbe apă, astfel încât planta să fie atinsă numai de aburi. Când se înmoaie şi devine fierbinte, se pune într-o cârpă de bumbac sau tifon, apoi se aplică pe locul ficatului, acoperind-o cu un prosop şi cu un fular de lână. După aceea, pacientul se va băga în pat unde va sta bine acoperit (dacă se poate, toată noaptea).
uPlămădeală de ceapă în ţuică
Fără doar şi poate că este remediul pentru boli de ficat cel mai contrariant, deoarece foloseşte două ingrediente neobişnuite: ţuica (alcoolul fiind inamicul nr. 1 al ficatului) şi ceapa (care este destul de deranjantă pentru un ficat obosit).

l Mod de preparare: În 5 litri de ţuică tare, se introduce 1 kg de ceapă de apă (este ceva mai lunguiaţă, iar la gust este dulce), tăiată mărunt, şi se lasă la macerat lângă o sursă de căldură vreme
de 15 zile, timp în care se agită de două-trei ori pe zi. După trecerea timpului de macerare, preparatul capătă o culoare gălbuie, ca aceea a paiului.    Atunci se strecoară, se pune în sticle de 1 litru bine astupate şi se păstrează la loc răcoros şi întunecos. Se beau zilnic 30 ml (aproximativ 2 linguri) din acest preparat, dimineaţa, pe stomacul gol, şi se stă 30 de minute culcat pe partea dreaptă. După aceea se poate mânca (se ţine un regim strict lacto-vegetarian). Se exclud pe timpul tratamentului ţigările, cafeaua, alcoolul, condimentele, sifonul, sucurile sintetice. După terminarea întregii cantităţi de preparat, numai dacă este nevoie, tratamentul se va relua după o pauză de 30 de zile.


Observaţii importante:

- pentru ca alcoolul să nu afecteze ficatul, extrem de solicitat de boală, preparatul va fi dizolvat în apă (minimum o cană pentru o doză de 2 linguri), ceea ce va face concentraţia de alcool să ajungă la un prag acceptabil.
- în paralel cu acest tratament pot fi luate şi alte remedii.

Pentru eliminarea pietrelor de la ficat, siropul de sfecla rosie face minuni. Se taie 5-6 sfecle si se fierb inrt-un  litru de apa, la foc mic, pina apa se ingroasa.
Se beau cu inghitituri mici cite 150ml, de citeva ori pe zi, timp de 2 luni.
2. Rostopasca, pufuliţa şi anghinarea
Acest trio de plante este fără îndoială imbatabil în lupta cu bolile de ficat. Rostopasca (Chelidonium majus) este materia primă pentru aproape 20 de medicamente contra bolilor hepatice produse în Occident (Franţa, Elveţia, Germania), fiind recunoscută pentru proprietăţile sale antivirale (este eficientă în toate tipurile de hepatită A, B, C, D, E), drenoare şi regenerative ale celulei hepatice. Anghinarea (Cinara scolymus), pe lângă calitatea sa de tonic hepatic neîntrecut, are darul de a ajuta ficatul să-şi recapete structura normală (element extrem de important la persoanele cu ciroză în faze avansate). Pufuliţa (Epilobium montana, E. hirsutum) este un remediu de mare tradiţie în medicina populară românească, extrem de eficient în ciroză şi hepatită.
l Mod de preparare: fiecare plantă se macină fin cu râşniţa electrică de cafea, după care se cerne prin sita fină pentru făină albă. Anghinarea şi pufuliţa se amestecă în proporţii egale, apoi se ia 1 linguriţă din acest amestec, la care se adaugă un vârf de cuţit (0,25 g) de pulbere de rostopască. Se iau patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol. Planta se ţine sub limbă 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Tratamentul durează minimum 6 luni în hepatita acută şi cronică şi 2 ani în ciroza hepatică. În diskinezie biliară, colecistită, dispepsii se fac cure de câte două săptămâni cu o săptămână pauză.

Observaţii importante:

- este foarte important ca pulberea de rostopască să fie dozată separat, deoarece are o toxicitate ridicată şi amestecată neomogen cu alte pulberi poate produce otrăviri prin supradozare.

- pulberile de plante vor fi date prin sită cu multă grijă, deoarece la tratamente de lungă durată cu plante luate sublingual pot apărea răni în gură, extrem de neplăcute, din cauza acţiunii mecanice a bucăţilor de plantă insuficient măcinate.

3. Cura cu aloe

Aloe este o plantă cu frunze lunguieţe, cărnoase, acoperite cu un strat ca de ceară. Ea poate fi cultivată acasă în ghivece sau poate fi cumpărată de la vânzătorii din pieţe sau de la florării, unde se găseşte tot mai frecvent. De obicei se folosesc plantele de 3-5 ani, când au maximum de putere terapeutică. Aloe vera este extrem de eficientă în tratamentul bolilor de ficat prin cele două substanţe active pe care le secretă: latexul - o substanţă cu gust amar, cu efecte tonice hepatice, laxative, stimulente şi gelul - cu un gust neutru, cu proprietăţi imunostimulatoare, stimulente ale proceselor de dezintoxicare. Aloe şi anghinarea sunt singurele plante din lume cunoscute până în prezent care ajută la refacerea structurii normale a ficatului - element esenţial în vindecarea cirozei. De asemenea, cura cu aloe este extrem de eficientă în vindecarea hepatitelor virale de toate tipurile (A, B, C, D, E), atât în faza cronică, cât şi acută.

l Mod de administrare: se consumă planta crudă, din care se rupe câte o bucată de frunză de o lungime egală cu dublul distanţei degetului arătător, care se consumă pe stomacul gol - una dimineaţa şi una seara. Frunza se rupe, se spală bine sub jet de apă rece, apoi să mănâncă imediat, mestecând foarte bine (de 40 de ori minimum). Frunza se recoltează chiar în momentul în care urmează să fie consumată, pentru că altfel proprietăţile ei se alterează. Durata minimă a tratamentului este de 4 săptămâni, perioadă în care avem nevoie de 2-3 exemplare mature (peste 3 ani) de aloe.
Câteva precizări importante
Acest tratament aparent rudimentar pune în valoare extrem de bine această plantă excepţională care este aloe. Mai ales gelul de aloe, care este extrem de instabil şi se oxidează imediat după preparare, este foarte bine asimilat de organism prin acest mijloc de administrare.

Sursa: Formula AS, nu mai stiu ce nr.


  
Afectiuni hepatice
In afectiunile hepatice se foloseste siropul de rostopasca. Acest leac reface celulele hepatice. Sepune sa fiarba un litru de apa - seara la ora 7- sidupa ce da in cateva clocote, se adauga in el 5 gramede rostopasca maruntita (uscata). Se acopera vasul cuun capac si se aseaza la cald, intre perne, pana adoua zi dimineata la ora 7. Atunci se strecoara si seamesteca cu 200 g miere de albine, pana ce se dizolvacomplet, si se pune intr-o sticla. Din ora in ora, seia cate o lingura (de lemn) de sirop, de zece ori pezi. Acest tratament se poate repeta doar dupa saseluni.


   HEPATITA VIRALA

     De mai bine de un deceniu, bolile hepatice fac ravagii la noi in tara. ?Clasicei? hepatite de tip A i s-au adaugat hepatita de tip B si, mai nou, hepatita de tip C, ultimele doua fiind extrem de greu de tratat si avand consecinte asupra sanatatii, pe termen mediu si lung, foarte grave. In acest context, medicina naturala este de un imens ajutor, sprijinind tratamentul alopat clasic si, important, completand adesea lipsurile acestuia. Exista, vom vedea, si cazuri in care arsenalul medicinii naturale a dat rezultate acolo unde cele mai noi tratamente chimioterapice nu au avut eficienta scontata.
Plantele medicinale

   
Armurariul - este campionul absolut in lupta cu toate tipurile de hepatita virala, adica A, B si C. Comisia Europeana a medicamentelor a aprobat utilizarea plantei ca tratament de sustinere in boli inflamatorii cronice ale ficatului si in ciroza, pentru afectarea toxica a ficatului. Principiile sale active actioneaza prin modificarea si intarirea structurii membranelor exterioare ale celulelor hepatice, prevenind patrunderea toxinelor in ficat, stimuland capacitatea regenerativa a acestuia si formarea de noi celule hepatice. Se foloseste sub forma de pulbere de seminte (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea), din care se iau patru lingurite pe zi, in cure de 6 luni, cu trei saptamani de pauza.
   
Lemnul-dulce - este o planta foarte intens studiata in spitalele universitare si in laboratoarele de medicina experimentala din Japonia. Lucrarile publicate de dr. Okuno Takahaze si colaboratorii sai arata ca administrarea radacinii de lemn-dulce reduce riscul aparitiei cirozei si a cancerului hepatic (complicatii frecvente ale hepatitei B si mai ales C), inhiba si, in unele cazuri, distruge virusurile care produc hepatita. Mai mult, administrarea de lemn-dulce in timpul tratamentelor cu Interferon reduce efectele adverse ale acestuia si ii potenteaza actiunea terapeutica. Se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia cate o jumatate de lingurita, de 4-6 ori pe zi, in cure de cate 20 de zile cu 7 zile de pauza.
   
Frunzele de anghinare - se administreaza sub forma de infuzie combinata, obtinuta astfel: 3 lingurite de planta uscata si maruntita se lasa sa stea intr-un sfert de litru de apa calduta de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se lasa deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca un sfert de litru de apa clocotita si se lasa sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei; se filtreaza infuzia astfel obtinuta si se combina cu maceratul pus deoparte anterior, obtinandu-se aproximativ doua pahare de preparat. Acest remediu se bea pe stomacul gol, cate doua pahare pe zi, in cure de minimum 60 de zile. Anghinarea ajuta la mentinerea si refacerea structurii normale a ficatului, sustine activitatea hepatica si combate complicatiile tuturor formelor de hepatita.
Terapia cu muguri si tesuturi tinere de plante

     Gemoterapia este o mare speranta in tratamentul tuturor formelor de hepatita virala, atat acuta, cat si cronica. Iata cele mai eficiente remedii de acest tip:
   
Radicelele de porumb (Zea mays) - maceratul glicerinat se gaseste in magazinele si in farmaciile naturiste, avand un rol foarte important in hepatitele acute. Prin mecanisme inca necunoscute, extractul in apa, glicerina si alcool, din radacinile plantelor foarte tinere de porumb combate eficient virusurile care produc hepatita. Se fac tratamente de 6 luni, in care se administreaza, de doua ori pe zi, cate 30-50 de picaturi de macerat glicerinat de porumb, eventual in combinatie cu urmatoarele extracte:
   
Mladitele de alun (Corylus avellana) - intervin foarte puternic in metabolismul proteinelor, crescand in organism nivelul albuminei, normalizand valorile gama si beta globulinelor. Se iau cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi, in cure de 3-6 luni.
   
Mugurii de anin alb (Alnus incana) - impiedica sclerozarea celulelor hepatice si aparitia cirozei. Se iau cate 100 de picaturi pe zi, in doza unica, pe o perioada de trei luni, cu 10-20 de zile de repaus intre doua cure.
   
Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) - maceratul glicerinat din mladitele si radacinile sale tinere ajuta in cazurile de insuficienta hepatica. Se iau cate 30-50 de picaturi de doua ori pe zi, in cure de 3 luni, cu doua saptamani de pauza.
Sucurile de legume si de fructe

     Sunt extrem de importante in terapia hepatitei virale, acute sau cronice. De altfel, alimentatia pe ansamblu este un pilon esential al vindecarii persoanelor cu hepatita, fie ea de tip A, B sau C. Inainte insa de a vorbi despre regulile de fier ale alimentatiei in cazul bolnavilor hepatici, sa vorbim despre cele mai eficiente remedii dieto-terapeutice contra hepatitei:3
   
Sucul de frunze verzi de patrunjel - se obtine cu ajutorul mixerului electric, in care se pun doua legaturi de patrunjel bine spalate si un pahar cu apa de izvor. Intreg amestecul se mixeaza vreme de doua minute si apoi se lasa sa macereze alte zece minute, inainte de a fi consumat pe stomacul gol. Se beau doua asemenea pahare pe zi. Tratamentul activeaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte singur impotriva microorganismelor care produc hepatita si, mai mult, are o actiune directa de inhibare a mutiplicarii acestor virusuri. Pe perioada verii si a toamnei, cand se gasesc frunze proaspete de patrunjel (asa incat sa secrete maximum de principii active), se bea acest suc. El este inlocuit pe timpul sezonului rece de cel obtinut din radacina.
   
Sucul de radacina de patrunjel - se obtine cu ajutorul storcatorului electric centrifugal. Se consuma cate 50 ml (un sfert de pahar) pe zi, in combinatie cu suc de morcov.
   
Sucul de cartof - anumite substante din compozitia tuberculului de cartof au efecte antivirale puternice. Se consuma zilnic un pahar de suc obtinut cu ajutorul storcatorului electric centrifugal, din cartofii cu coaja (se spala foarte bine in prealabil).
   
Sucul de fructe de catina - se obtine din fructe proaspete, prin zdrobire, urmata de filtrare. Se beau doua-patru linguri pe zi, administrandu-se in combinatie cu suc de mere. Are efecte drenoare hepatice si vitaminizante foarte puternice.
Dieta naturista

     Dieta are un rol decisiv in reusita tratamentului acestei afectiuni si, mai mult decat atat, respectarea ei este chiar o conditie pentru supravietuirea pacientului:
   
eliminati toate produsele cu aditivi sintetici - afanatorii, aromele sintetice, conservantii si colorantii artificiali, in marea lor majoritate, suprasolicita ficatul, care este obligat sa le ?filtreze?. Ele inhiba activitatea sistemului imunitar, blocand procesul de vindecare naturala. Renuntati la aceste otravuri, la fel ca si la alimente cum ar fi zaharul, margarina, faina alba, conservele de tot felul.
   
nu mancati prajit - in procesul prajirii se formeaza substante grase care supun ficatul la eforturi imposibile, accelerand evolutia bolii.
   
renuntati complet la consumul de carne - proteinele animale suprasolicita ficatul obosit, blocheaza procesele de eliminare, contin toxine care favorizeaza evolutia spre cancer hepatic si ciroza.
   
consumati salate de legume crude - prin continutul lor de enzime, de vitamine, de minerale si de fibre alimentare, acestea constituie un adevarat elixir in tratamentul hepatitei.
   
mancati fructe din belsug - ele sunt un adevarat catalizator pentru digestie, elimina constipatia, confera tonus si energie. In tratamentul hepatitei (cronice sau acute), 60-70% din hrana trebuie sa fie alcatuita din legume si fructe crude.
   
eliminati imediat alcoolul si tutunul - aceasta regula nu mai are nevoie de justificare. Este demn de mentionat insa ca cele doua vicii sunt un catalizator al evolutiei hepatitei spre ciroza si, mai ales, spre cancer.
   
consumati proteine si grasimi vegetale naturale - din leguminoase (linte, naut, soia), din nuci, din arahide si alune neprajite, din seminte de dovleac si de floarea-soarelui, din susan. Acestea constituie alimentele cu toxicitatea cea mai scazuta si care confera in schimb organismului o energie extraordinara, menita sa-l ajute sa lupte si sa invinga boala. Pentru ca organismul fiecarei fiinte umane este programat de natura astfel ca in conditii favorabile sa invinga orice boala, inclusiv hepatita virala.
Seleniul

     De mai multi ani, tine capul de afis al suplimentelor nutritive folosite pentru prevenirea si pentru combaterea infectiilor de tot felul. Secretul acestui mineral, cu eficienta dovedita in terapie, este ca stimuleaza producerea anumitor celulele ale sistemului imunitar si le face mai ?agresive? fata de microbi pe cele existente. Ca atare, seleniul este recomandat mai ales persoanelor la care hepatita are o evolutie rapida, datorata lipsei de imunitate a organismului. Suplimentele pe baza de seleniu se gasesc in toate farmaciile de la noi din tara, sub forma de tablete, care se administreaza conform indicatiilor producatorului.
Drojdia de bere

     Este valoroasa in tratamentul hepatitei, mai ales datorita continutului sau extrem de ridicat in vitamine din complexul B, care sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului organismului bolnavilor hepatici. Se administreaza sub forma de tablete, pe care le gasim in farmacii si in magazinele naturiste, fiind extracte atomizate de drojdie, conditionate sub forma de comprimate. Sunt, de regula, foarte eficiente in terapie, fiind obtinute din culturi de drojdie selectionate, asa incat sa aiba o concentratie ridicata de vitamine din complexul B si de seleniu. Se administreaza conform prospectului. O cura cu drojdie dureaza 30 de zile (pentru a nu afecta flora intestinala), urmate de o saptamana de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
Apiterapia
   
Propolisul se administreaza in miere - 50-75 de picaturi de tinctura de propolis se amesteca bine cu doua-trei linguri de miere si se administreaza pe stomacul gol, o data pe zi. Are efecte antivirale directe si, in plus, stimuleaza sistemul imunitar. Se tin cure de cate 30 de zile cu aceasta tinctura de propolis, care diluata cu suficienta miere (asa incat sa fie diminuata concentratia alcoolica) nu are efecte daunatoare asupra ficatului.
   
Laptisorul de matca se administreaza contra hepatitei, in cure de zece zile, cu doua saptamani de pauza. Pe timpul curei, se administreaza laptisorul de matca diluat in miere (se gaseste in magazinele apicole si in farmaciile naturiste), cate 500 mg pe zi. Intareste organismul pe ansamblu, impiedica sau reduce scaderile in greutate si, important, ajuta la mentinerea tonusului psihic.


     Este recunoscuta de forurile medicale oficiale din Statele Unite ca adjuvant pretios in tratamentul diferitelor forme de hepatita. Nu s-a demonstrat ca aceasta forma traditionala chineza de tratament poate vindeca direct hepatita, in schimb, ajuta enorm organismul pacientului sa lupte singur impotriva bolii. In principal, actiunea medicului acupuncturist asupra meridianelor energetice urmareste blocarea unor simptome ale hepatitei si cirozei, cum ar fi: lipsa de apetit alimentar (corelat cu pierderea in greutate), greata, acumularea de apa in exces in organism, senzatia continua de oboseala.
ILIE TUDOR

Sursa: Formula AS

- Cele mai reusite tratamente publicate in "Formula AS" -

         Natura vindeca! Acest lucru este dovedit de zecile si sutele de scrisori ale cititorilor nostri, care s-au tamaduit cu leacuri din plante, miere, legume si fructe, de cele mai diverse afectiuni, de la banalele guturaiuri la cancer, leucemie, ciroza sau scleroza in placi. Bolile ficatului nu fac, nici ele, exceptie. De-a lungul anilor, zeci de leacuri publicate in revista au produs incredibile vindecari. La finalul unui dosar medical care speram sa va fi fost de folos - FICATUL - retiparim cateva retete de top.

1. Reteta din patru radacini

         Este un remediu care include doua componente inedite: radacina de dud si cea de maces. Acest tratament ne-a fost semnalat de o cititoare din Brasov, care a asistat la o vindecare miraculoasa a unui pacient bolnav de ciroza in ultima faza, pacient care fusese pur si simplu trimis acasa sa moara si care cu acest remediu a fost complet restabilit in cateva luni. De asemenea, cu acest tratament s-a vindecat o cititoare din Magurele - Prahova, d-na Georgeta Stanciu, de hepatita acuta si psoriazis. Iata reteta:
         Mod de preparare: In 3 l de apa se pun la fiert 3 lingurite de radacina de dud maruntita (Morus alba) si cate 1 lingurita din radacinile urmatoarelor plante: maces (Rosa canina), pir (Agropurym repens) si urzica vie (Urtica dioica). Se lasa sa fiarba la foc mediu pana cand mai ramane 1 l de apa, dupa care se da deoparte vasul, se adauga jumatate de lingurita de iarba de rostopasca si se lasa sa se raceasca, dupa care se filtreaza.
         Administrare:  se consuma 1 l de preparat pe stomacul gol, pe parcursul unei zile, iar a doua zi se face o noua portie (intotdeauna se consuma ceai proaspat). In cazul ascitei, se face tratament pana abdomenul ajunge la volumul normal, dupa care se face o pauza de doua saptamani si apoi se reia.
         Cateva observatii importante:
         - pentru a marunti radacinile de dud si maces - specii arborescente cu radacini foarte tari, lemnoase
         - se recurge la o lama cu care se taie aschii subtiri din radacina, ca si cum am ascuti un creion.
         - radacina de dud este extrem de importanta in ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala), ajutand la eliminarea lichidului respectiv prin urina. Din cauza acestei radacini, cat timp va lua ceaiul, pacientul va urina foarte des, iar la inceputul tratamentului urina va fi de culoare rosie - simptome normale, care arata ca procesul de vindecare a inceput.
         - pe timpul tratamentului se tine regim sever (fara carne, grasimi, alcool, prajeli) si se recomanda odihna absoluta la pat in primele doua-trei saptamani.
         - dupa vindecare se va relua tratamentul in fiecare an cate una-doua luni.

2. Tratament cu pedicuta, obligeana si cataplasme cu coada-calului

         Este un tratament ceva mai complex, care foloseste doua "vedete" ale fitoterapiei: pedicuta (Lycopodium clavatum) - o planta amara, extrem de eficienta in tratamentul hepatitei si cirozei - si obligeana (Acorus calamus) - o planta aromatica foarte complexa ca actiune terapeutica. Tratamentul este eficient in hepatita virala A si B, in ciroza, in cancerul hepatic, precum si contra hemangioamelor pe ficat. Este important de retinut ca pedicuta (una dintre cele mai puternice plante anti-alcoolice cunoscute) face cura extrem de eficienta si pentru persoanele care si-au distrus ficatul prin consumul repetat de alcool.
         Mod de preparare si administrare: Reteta 1 - Ceai de pedicuta: intr-o cana de apa se pune 1-1 1/2 lingurita de pedicuta maruntita si 2 lingurite de frunza de urzica; se lasa sa macereze de seara pana dimineata (8-10 ore), dupa care se strecoara, iar maceratul se pune deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o cana de apa fierbinte, dupa care se lasa sa se raceasca si apoi se filtreaza. Se combina in final cele doua preparate, obtinandu-se astfel aproximativ 1/2 l (doua cani) de ceai. Se bea o cana dimineata pe stomacul gol si o cana seara, cu jumatate de ora inainte de masa. In cazul in care este contraindicat aportul de lichide, se foloseste pulberea din aceleasi plante. Se amesteca 1 lingurita de pulbere de pedicuta cu 2 lingurite de urzica si se administreaza aceasta cantitate de planta in doua reprize, pe stomacul gol, dimineata si seara.
        Reteta 2 - Macerat la rece de obligeana: 1 lingura de radacina maruntita se pune seara la macerat in 250 ml de apa rece. A doua zi dimineata se strecoara si se beau cate 2 linguri, cu o jumatate de ora inainte si dupa mesele principale, adica de sase ori pe zi.
        Reteta 3 - Cataplasme cu coada-calului: 2 pumni de planta se pun intr-o sita, deasupra unei oale in care se fierbe apa, astfel incat planta sa fie atinsa numai de aburi. Cand se inmoaie si devine fierbinte, se pune intr-o carpa de bumbac sau tifon, apoi se aplica pe locul ficatului, acoperind-o cu un prosop si cu un fular de lana. Dupa aceea, pacientul se va baga in pat unde va sta bine acoperit (daca se poate, toata noaptea). Important: daca apare o senzatie de disconfort la punerea cataplasmei fierbinti, atunci planta se va lasa sa se raceasca putin inainte de aplicare.

Un caz concludent

         D-na Draganescu Olga din Simeria, judetul Hunedoara, a facut tratamentul cu aceste plante, cu un succes deosebit in cazul unei boli de ficat la care medicii au ridicat neputinciosi din umeri. Iata povestea ei, spusa cu propriile-i cuvinte: "In anul 1996, la doi ani dupa o operatie pe colecist, mi-au aparut pe cei doi lobi ai ficatului doua hemangioame de marimi diferite (18 si 8 mm). Intr-o luna, am slabit 6 kg si oboseam foarte tare. Am fost trimisa la Cluj, la un medic care a confirmat diagnosticul, spunandu-mi ca nu se poate face nimic, ca nu exista tratament pentru asa ceva. Fiind abonata la revista <>, am inceput sa caut retete naturiste recomandate pentru bolile de ficat: hepatita, ciroza. Asa mi-am facut un tratament cu ceai de pedicuta si de urzica, cu macerat de obligeana si comprese fierbinti de coada-calului, aplicate pe ficat. Tratamentul acesta l-am tinut trei luni, dublat si de urmatorul regim: multa urda de vaca, iaurt, paine prajita, foarte putina carne fiarta si foarte multe fructe. In urma acestui tratament, am mers la control si medicii au fost foarte mirati, constatand ca unul din hemangioame a disparut, iar celalalt s-a micsorat. Acum, cand va scriu, ma simt foarte bine. Mi-am facut de curand o ecografie si hematoamele au disparut. Nu vreau sa inchei aceasta povestire inainte de-a spune ca am mare incredere in revista <>".


3. Plamadeala de ceapa in tuica

         Acest remediu ne-a fost semnalat de d-na Felicia C. din Pitesti, care a asistat la vindecarea unui coleg bolnav de ciroza, caruia i se mai dadusera maximum trei saptamani de viata. Fara doar si poate ca este remediul pentru boli de ficat cel mai contrariant pe care l-am intalnit, deoarece foloseste doua ingrediente neobisnuite: tuica (alcoolul fiind inamicul nr. 1 al ficatului) si ceapa (care este destul de deranjanta pentru un ficat obosit). Singurul motiv pentru care acest remediu a fost inclus in grupajul de fata este chiar eficienta sa dovedita. Iata reteta:
         Mod de preparare: In 5 litri de tuica (tescovina tare, care se face din boasca de la struguri) se introduce 1 kg de ceapa de apa (este ceva mai lunguiata, iar la gust este dulce), taiata marunt, si se lasa la macerat langa o sursa de caldura vreme de 15 zile, timp in care se agita de doua-trei ori pe zi. Dupa trecerea timpului de macerare, preparatul capata o culoare galbuie, ca aceea a paiului. Atunci se strecoara, se pune in sticle de 1 litru bine astupate si se pastreaza la loc racoros si intunecos. Se beau zilnic 30 ml (aproximativ 2 linguri) din acest preparat, dimineata, pe stomacul gol, si se sta 30 de minute culcat pe partea dreapta. Dupa aceea se poate manca (se tine un regim strict lacto-vegetarian). Se exclud pe timpul tratamentului tigarile, cafeaua, alcoolul, condimentele, sifonul, sucurile sintetice. Dupa terminarea intregii cantitati de preparat, numai daca este nevoie, tratamentul se va relua dupa o pauza de 30 de zile.
         Observatii importante:
         - pentru ca alcoolul sa nu afecteze ficatul, extrem de solicitat de boala, preparatul va fi dizolvat in apa (minimum o cana pentru o doza de 2 linguri), ceea ce va face concentratia de alcool sa ajunga la un prag acceptabil.
         - in paralel cu acest tratament pot fi luate si alte remedii.
         - cea care ne-a trimis reteta a tinut sa ne precizeze la sfarsitul scrisorii (publicata in F. AS nr. 351): "Daca aceasta reteta-minune este asociata cu rugaciuni si credinta in Dumnezeu, insanatosirea va fi mult mai rapida".

4. Rostopasca, pufulita si anghinarea

         Acest trio de plante este fara indoiala imbatabil in lupta cu bolile de ficat. Despre fiecare planta in parte am vorbit in nenumarate randuri in paginile revistei noastre. Punctam acum doar cateva dintre calitatile lor esentiale: Rostopasca (Chelidonium majus) este materia prima pentru aproape 20 de medicamente contra bolilor hepatice produse in Occident (Franta, Elvetia, Germania), fiind recunoscuta pentru proprietatile sale antivirale (este eficienta in toate tipurile de hepatita A, B, C, D, E), drenoare si regenerative ale celulei hepatice. Anghinarea (Cinara scolymus), pe langa calitatea sa de tonic hepatic neintrecut, are darul de a ajuta ficatul sa-si recapete structura normala (element extrem de important la persoanele cu ciroza in faze avansate). Pufulita (Epilobium montana, E. hirsutum) este un remediu de mare traditie in medicina populara romaneasca, extrem de eficient in ciroza si hepatita. Printre terapeutii care folosesc aceasta planta se numara si d-l ing. Ioan Groza din Arad, care a aflat secretul utilizarii ei de la un satean din comuna Varciorog, jud. Bihor.
         Iata cum se folosesc aceste plante:
         Mod de preparare: fiecare planta se macina fin cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cerne prin sita fina pentru faina alba. Anghinarea si pufulita se amesteca in proportii egale, apoi se ia 1 lingurita din acest amestec, la care se adauga un varf de cutit (0,25 g) de pulbere de rostopasca. Se iau patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa.     Tratamentul dureaza minimum 6 luni in hepatita acuta si cronica si 2 ani in ciroza hepatica. In diskinezie biliara, colecistita, dispepsii se fac cure de cate doua saptamani cu o saptamana pauza.
         Observatii importante:
         - este foarte important ca pulberea de rostopasca sa fie dozata separat, deoarece are o toxicitate ridicata si amestecata neomogen cu alte pulberi poate produce otraviri prin supradozare.
         - pulberile de plante vor fi date prin sita cu multa grija, deoarece la tratamente de lunga durata cu plante luate sublingual pot aparea rani in gura, extrem de neplacute, din cauza actiunii mecanice a bucatilor de planta insuficient macinate.

5. Cura cu aloe

         Aloe este o planta cu frunze lunguiete, carnoase, acoperite cu un strat ca de ceara. Ea poate fi cultivata acasa in ghivece sau poate fi cumparata de la vanzatorii din piete sau de la florarii, unde se gaseste tot mai frecvent (pretul mediu al unui ghiveci de aloe matur, in functie de marimea plantei, este de 50.000 - 100.000 lei). De obicei se folosesc plantele de 3-5 ani, cand au maximum de putere terapeutica. Aloe vera este extrem de eficienta in tratamentul bolilor de ficat prin cele doua substante active pe care le secreta: latexul - o substanta cu gust amar, cu efecte tonice hepatice, laxative, stimulente si gelul - cu un gust neutru, cu proprietati imunostimulatoare, stimulente ale proceselor de dezintoxicare. Aloe si anghinarea sunt singurele plante din lume cunoscute pana in prezent care ajuta la refacerea structurii normale a ficatului - element esential in vindecarea cirozei. De asemenea, cura cu aloe este extrem de eficienta in vindecarea hepatitelor virale de toate tipurile (A, B, C, D, E), atat in faza cronica, cat si acuta.
         Mod de administrare: se consuma planta cruda, din care se rupe cate o bucata de frunza de o lungime egala cu dublul distantei degetului aratator, care se consuma pe stomacul gol - una dimineata si una seara. Frunza se rupe, se spala bine sub jet de apa rece, apoi se mananca imediat, mestecand foarte bine (de 40 de ori minimum). Frunza se recolteaza chiar in momentul in care urmeaza sa fie consumata, pentru ca altfel proprietatile ei se altereaza. Durata minima a tratamentului este de 4 saptamani, perioada in care avem nevoie de 2-3 exemplare mature (peste 3 ani) de aloe.
        Cateva precizari importante
        Acest tratament aparent rudimentar pune in valoare extrem de bine aceasta planta exceptionala care este aloe. Mai ales gelul de aloe, care este extrem de instabil si se oxideaza imediat dupa preparare, este foarte bine asimilat de organism prin acest mijloc de administrare. Gelurile de aloe din import, pe langa faptul ca sunt extrem de scumpe (tratamentul pentru 5 zile ajunge la aproape un milion de lei), contin stabilizatori sintetici (in special benzoat de sodiu) daunatori sanatatii. Reteta cu aloe macerata in vin si miere nu este de asemenea recomandata, deoarece in cursul macerarii sunt degradate foarte multe substante folositoare ale acestei plante. Cura cu aloe poate fi asociata cu orice alt tratament, naturist sau alopat, neavand nici un fel de contraindicatie, in afara cazurilor de diaree cronica sau acuta.

ILIE TUDOR


    Am scos pasajele din context, considerandu-le foarte interesante si utile...

Pentru afectiuni virale si intarirea sistemului imunitar

Propolisul se administreaza in miere - 50-75 de picaturi de tinctura de propolis se amesteca bine cu doua-trei linguri de miere si se administreaza pe stomacul gol, o data pe zi. Are efecte antivirale directe si, in plus, stimuleaza sistemul imunitar. Se tin cure de cate 30 de zile cu aceasta tinctura de propolis, care diluata cu suficienta miere (asa incat sa fie diminuata concentratia alcoolica) nu are efecte daunatoare asupra ficatului.
   
Laptisorul de matca se administreaza contra hepatitei, in cure de zece zile, cu doua saptamani de pauza. Pe timpul curei, se administreaza laptisorul de matca diluat in miere (se gaseste in magazinele apicole si in farmaciile naturiste), cate 500 mg pe zi. Intareste organismul pe ansamblu, impiedica sau reduce scaderile in greutate si, important, ajuta la mentinerea tonusului psihic.


   Refacerea ficatului.

Dacă aţi avut hepatită epidemică şi vreţi ca perioada de convalescenţă să dureze cât mai puţin, pentru a vă relua viaţa normală, se poate face următorul preparat: aveţi nevoie de 3 kg de morcovi, 3 kg de miere polifloră, un kg frunze de pătlagină şi 3 kg de lămâi. Se fierbe pătlagina într-un litru de apă până scade rămânând doar un sfert. Se strecoară apoi. Se pune după răcire într-un borcan şi se pune peste ele lămâile tăiate cubuleţe mici. Morcovii se dau pe răzătoare şi se pun şi ei în borcan. Se pune apoi mierea. Se pune borcanul la frigider acoperit. În fiecare dimineaţă se va lua din acest amestec 2 linguri, cu un sfert de oră înaintea micului dejun. Se respectă şi dieta indicată de medic.


Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare