Faceți căutări pe acest blog

vineri, 30 decembrie 2011

Albusul de ou - foarte interesant



Intr-un curs de Absolventi de Pompieri, au fost invatati,ca atunci cand se produce o arsura, fie ea cat de extinsa ar fi, primul ajutor este sa pui partea afectata sub apa rece curgatoare, pana cand se mai racoreste stratul de piele ars si apoi sa aplici un albus de ou , batut usor spuma, numai ca sa fie mai usor de aplicat...

Saptamana trecuta, o prietena a pus la fiert un vas cu apa; cand a luat oala care fierbea, a sarit apa fierbinte pe mana ei si i-a ars o mare parte de piele. A bagat mana imediat sub jet de apa rece, destul timp ca sa nu mai simta caldura initiala, cu toate ca durerea era ingrozitoare.

Apoi, a spart doua oua, a separat albusul si l-a batut putin si l-a pus pe mana. Mana ei era atat de arsa, incat, cu cat punea albusul pe piele, pielea se usca si ramanea o pelicula care apoi se intarea, si care era colagen natural.
A durat cel putin o ora aplicand strat dupa strat albusul pe mana. Mai tarziu, nu a mai simtit durerea si in ziua urmatoare abia mai avea o urma rosie-maronie, acolo unde se arsese.
Ea a crezut ca va ramane cu o cicatrice oribila,dar pentru surprinderea ei, dupa 10 zile, nu mai avea nicio urma dela acea intamplare, nu mai avea NIMIC !!! Nici culoarea pielii nu s-a schimbat; acea parte arsa, s-a recuperat total, datorita colagenului existent in albusul de ou, care in realitate, este o placenta si este plina de vitamine.



1.- RĂNI DE ARSURĂ:

Odată, când am fiert cucuruz, am încercat să verific cu o furculiță, dacă ele sânt deja fierte, dar mâna mi-a alunecat în apa clocotită.
Încă urlam de durere, când a apărut în ușă un prieten, fost soldat în Vietnam. M-a întrebat, unde țin făina? După ce i-am dat, mi-a băgat complet mâna în făina, și mi-a spus, să-o țin acolo timp de zece minute, cea ce am și făcut-o. Ne-a povestit, că în Vietnam, unui bărbat i s-au aprins hainele, și în panica creată cineva a vărsat pe el conținutul unui sac de făină. Făina nu numai că a stins flăcările, dar pe pielea victimei nu a apărut nici măcar o bășicuță.

După zece minute, cănd mi/am scos mâna din făină, nu numai că nu am avut pe piele nici o bășică, dar ea nici măcar nu s-a înroșit. De atunci în permanență țin în frigider o pungă de făină, ea fiind mai eficientă rece, decât la temperatura camerei. Odată mi-am ars limba, am acoperit-o cu făină, iar după zece minute nu am mai simțit nici o durere. Deci dacă te arzi, să nu pui arsura sub jetul de apă a robinetului, ci folosește punga cu făină !! Este mult mai eficientă !!

MEREU POATE FI CINEVA CARE SĂ AIBĂ NEVOIE DE ACEST MESAJ. TRANSMITE-L ȘI ALTORA !!!!
SPER SĂ NU FIE NEVOIE SĂ FOLOSIȚI ACEASTĂ ÎNVĂȚĂTURĂ.

SFATURI


Aceasta metoda isi are originea in eforturile psihologului american Roger Callahan, care in anii ‘70 a reusit sa-si trateze pacientii folosind metode din medicina traditionala orientala si informatii din teoria cuantica a lui Einstein.
Metoda sa (TFT - Thought Field Therapy) a fost preluata si imbunatatita de unul dintre studentii sai, Gary Craig, care este astazi cunoscut in toata lumea drept creatorul EFT - Emotional Freedom Techniques.

Metoda a fost creata pentru a ajuta in demersurile psihoterapeutice - reduce terapia de la ani sau luni la minute sau ore. Atunci cand a fost aplicata s-a observat ca are ca efect si imbunatatirea starii fizice.

Ca tehnica de realizare, consta in stimularea cu ajutorul degetelor a catorva puncte aflate pe unele meridiane energetice ale corpului, timp in care se face o referire verbala la problema asupra careia se lucreaza.
Aceasta metoda prin care sunt deblocate meridianele energetice pentru ca energia sa curga prin ele in mod firesc se poate invata si aplica intr-un timp foarte scurt.

EFT - Emotional Freedom Techniques este o cale simpla si usor de folosit care se aplica in aproape orice fel de probleme emotionale si de sanatate:

· panica / anxietate
· frici / fobii: (vorbit in public, inaltime, serpi, paianjeni si alte insecte, claustrofobie, dentist, ace, ascensoare, zbor, respingere, sex, apa, boala, singuratate, esec, caini etc)
· depresie
· furie
· dependente (dulciuri, alcool, cafea, droguri etc)· ADHD
· traume, abuzuri (fizice sau emotionale)
· sindrom de oboseala cronica, stres
· insomnie
· probleme de vedere
· slabire
· dureri (de orice fel – cap, spate, gat, umeri, incheieturi, dinti, stomac, dureri generale etc)
· alergii, lupus, psoriazis
· tensiune, diabet, astm
· disfunctii sexuale, probleme urinare etc.

La baza metodei sta urmatoarea afirmatie: “Cauza tuturor emotiilor negative este un blocaj in sistemul energetic al corpului.”

Si deoarece durerile fizice si bolile sunt in mod evident legate de emotiile noastre negative, urmatoarea afirmatie a fost de asemenea demonstrata: “Emotiile negative nerezolvate contribuie in mod semnificativ la aparitia si mentinerea durerilor fizice si a bolilor.”

In cazul specialistilor, rata de succes este de aproximativ 90-95%. Insa ceea ce face metoda foarte valoroasa este faptul ca imbunatatiri semnificative ale problemelor emotionale, durerilor si bolilor fizice au fost observate in proportie de aproximativ 50% si in cazul nespecialistilor.

Desi in cazurile grave se recomanda interventia unui specilist, oricine poate incerca fara nici un risc aceasta metoda. Este nevoie de dorinta de a invata, putina atentie si un oarecare timp pentru a o aplica… insa rezultatele pot fi spectaculoase.

Trainer: Corina Marin, Psiholog, EFTCert - I Practitioner, Formator certificat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, International Certified NLP Practitioner. Detalii despre trainer: http://www.webcor. ro/despre. html
· Bucuresti - 21 februarie 2010, orele 18 - 21:30, Clubul Mandala, str. Paleologu 20 (de la intersectia unde se afla Biserica Armeneasca se fac mai multe strazi - pe prima casa a uneia dintre ele gasiti scris numele strazii - Paleologu; site: http://www.mandalac lub.ro ). Costul cursului: 50 RON
· Bacau - 22 februarie 2010, orele 18 - 21:30, Hotel Moldova, Sala Bacau, etaj 12. Costul cursului: 50 RON
· Galati - 12 martie 2010, orele 18 - 21:30, Micro 17, Magazin "Lineliv" (informatii suplimentare despre adresa: 0744526425, d-na Nela Lazaroaie). Costul cursului: 50 RON
· Pentru restul oraselor - S-a deschis lista de inscrieri, atunci cand vor fi 20 de inscrieri se va anunta data.
· Daca aveti un grup de minim 20 de persoane puteti solicita programarea unui curs la training@webcor. ro

Inscrieri:

- Mail: training@webcor. ro sau corinamarin_ 10@yahoo. com
- Tel: 0723 692 712
(Va rog folositi pe cat posibil inscrierea pe mail, pe adresa
training@webcor. ro, pentru a avea o evidenta cat mai clara).

Precizari legate de workshop

· Nici Gary Craig, nici Corina Marin nu au pregatire in medicina sau psihoterapie, ca urmare acest curs este unul de dezvoltare personala
· Fiecare participant este responsabil pentru propriul sau confort emotional si fizic atunci cand foloseste EFT. Daca predati sau aplicati aceasta metoda altora o faceti pe propria dvs. raspundere.
· Acest workshop prezinta experienta si viziunea personala a trainerului Corina Marin asupra acestei metode, si nu poate inlocui cele peste 140 de ore de inregistrari ale seminariilor pe care le ofera Gary Craig. Acestea pot fi gasite (unele gratuit, altele contra cost) pe site-ul http://www.emofree. com

A VINDECA CU PUTERE





            De Norma Gentile (ii multumim Vioricai Mocanu)

A vindeca prin iubire este, pur si simplu, a fi cu acea situatie sau persoana. A vindeca cu putere are mai mult de a face cu a determina ceea ce trebuie sa faca situatia sau persoana.

Norma ne spune:
Acum cativa ani, prezentam o conferinta despre sanatatea psihologica, impreuna cu cativa samani. Unul dintre prezentatori mi-a dat sa tin elementul foc, in timpul ceremoniei de vindecare. Flacara fizica era intr-un bol. Flacara eterica, cea care vindeca cu adevarat, nu era vizibila, si ardea sub mainile mele in care se afla bolul. Flacara eterica era fierbinte. Am miscat mainile, incercand sa-i micsorez intensitatea. Dar, indiferent de modul in care imi miscam mainile, flacara eterica ma urma. Dupa un minut, caldura a devenit de nesuportat.
Pe cand ma gandeam sa intrerup ceremonia, pentru a o ruga sa scada intensitatea flacarii, mi-am dat seama ca prin intentie flacara fusese reglata sa arda puternic. Tot ceea ce aveam nevoie era sa spun flacarii ca ma ranea si sa o rog sa-si micsoreze caldura.

Arhanghelul Mihail ne spune:
Intentia este puterea vindecarii. Folosita singura, poate dauna.
Creierul uman creeaza intentie. Intrucat cea mai mare parte din omenire inca traieste intr-o constiinta amestecata, de unitate si polaritate, atunci cand se formeaza o intentie, se formeaza si intentia opusa.
Din acest motiv, de fiecare data cand va rugati pentru pace, va rugati si pentru razboi. De fiecare data cand binecuvantati binele din cineva, dati o energie la fel de puternica la ceea ce voi gasiti ca nu este bine.
Puterea este aptitudinea de a crea. Ca oameni, vi s-a daruit puterea divina de catre aspectul Masculin Sacru, sau forta lui Dumnezeu din voi si din jurul vostru. Cand ganditi, folositi aceeasi forta a lui Dumnezeu. Cand iubiti, experimentati aspectul Feminin Sacru al lui Dumnezeu.

Intrebare: Atunci cum putem realiza vindecarea?
Raspuns: In interior. Cand mentineti ceva in minte, fara intentie, mentineti in iubire. Potirul iubirii este potirul Femininului Divin. Indiferent de ceea ce vedeti sau auziti in jurul vostru, potirul iubirii este pentru fiecare dintre cei ce se afla pe Pamant. Potirul iubirii este mai mult decat posibilitatea de a experimenta iubire, este realitatea de a se naste si a trai in aceeasi iubire care l-a zamislit pe Cristos si constiinta care el a adus-o pe Pamant.
          Intr-adevar, voi va nasteti si traiti (ardeti) in acelasi foc de iubire din care s-a nascut constiinta lui Cristos. Inainte de creatie, erati o parte a acelui foc si veti fi din nou o parte a lui.
          Mai mult decat putere si iubire, vindecare necesita un tip de concentrare care este atat masculina cat si feminina. Acesta exista fizic, atunci cand creierul face o punte de legatura intre cele doua emisfere cerebrale. Cand sunteti capabili sa mentineti aceasta calitate a concentrarii, folositi ambele emisfere si stimulati aproape la maxim caile de trecere din puntea de legatura.
Iubirea – principiul feminin al creatiei – si Puterea – principiul masculin al creatiei – coexista cu un scop. Luate separat, fiecare are functiile sale. Impreuna deschid poarta catre un nou tip de creatie.
In aceasta noua creatie, raspunsul nu este vindecarea, intrebarea este vindecarea. De exemplu: pe masura ce flacara ardea mainile Normei, ea a recunoscut ca situatia era una de putere, nu de iubire. Onorand flacara (nu luptandu-se cu ea), ea i-a onorat puterea, dar nu i-a opus propria sa putere. Mai degraba, ea a adus in constiinta sa principiul feminin al iubirii si, folosind iubirea, a construit un pod psihic pentru a ajunge la flacara. A folosit iubirea ca sa rezoneze cu energia flacarii. Atunci flacara a perceput-o ca parte din ea insasi si a raspuns la cererea sa.
Sa presupunem ca, in loc sa recunoasca ca lipsea iubirea, Norma ar fi incercat sa stinga flacara sau sa o diminueze prin propria sa putere. Asta ar fi avut rezultatul contrar, deoarece energia Normei ar fi atras atentia atat energiei persoanei care tinea ceremonia, cat si a energiilor arhetipale pe care se baza flacara. Aceste doua surse ar fi coplesit puterea personala a Normei si flacara ar fi ars mult mai fierbinte, deoarece s-ar fi mobilizat impotriva unei amenintari (asa ar fi fost perceputa de flacara, intentia Normei).       
Vedeti? Folosirea rugaciunii si a intentiei de vindecare este rareori fara consecinta. Cand va doriti mai putina ploaie, obtineti mai putina ploaie. Cand doriti mai multi bani, obtineti mai multi bani. Dar, de asemenea, obtineti inundatii si boli neasteptate si taxe mai mari. Toate lucrurile cauta sa reechilibreze balanta divina, indiferent de ceea ce creierul vostru ar incerca sa determine!

A VINDECA CU PUTERE SI IUBIRE.

A vindeca cu Putere si Iubire este o arta. Iubirea, fata aspectului Divin Feminin, este intotdeauna disponibila, oricui, oriunde. Puterea, fata sacra a aspectului Masculin, se iveste abia acum din spatele multor valuri.
In societatea voastra aveti multa putere irosita. Ati folosit-o si ati tratat-o ca pe un lucru comercial. Caracterul sacru al puterii s-a pierdut pentru voi. Capacitatea de a directiona energiile spirituale este, de asemenea, pierduta pentru voi.
Puterea, aspectul Sacru Masculin, este capacitatea de a directiona vindecarea, fara a determina rezultatul. Este capacitatea de a mentine in minte intentia de sacralitate. Puterea este dreptul innascut al constiintei. Pe masura ce constiinta voastra creste, creste si Puterea. Puterea nu este niciodata decizia mintii; este cunoasterea de baza a universului.

Norma ne spune:
Atunci cand vindec, nu afirm scopul final, ci mai degraba pun intrebari. Intreb ce vrea situatia. Intreb care este urmatorul pas in evolutie, pentru corp sau pentru suflet. Intreb daca ceea ce percep este momentul prezent.
Descopar ca, cu cat pun mai multe intrebari, cu atat mai usor este sa permit aspectului magic sa aduca persoana sau situatia, intr-un loc nou. Va invit pe fiecare dintre voi sa incercati asta.

Mai jos este o serie de 4 intrebari, pe care Arhanghelul Mihail le-a dezvoltat cu mine, in ultimul timp. Le folosesc atunci cand vad, simt, percep o prezenta energetica, care nu e in acord cu calitatea generala a cuiva. Aceasta poate fi intr-o zona specifica a corpului, sau o stare emotionala mai generala.

1.                           Este acest, ghid, energie, inger, din timpul prezent? Daca nu, o eliberez in orice cadru temporal pe care aceasta energie il percepe ca fiind timpul prezent.
2.                           Este acest, ghid, energie, inger adecvat corpului feminin/ masculin din timpul prezent? (Adesea luam energiile parintilor sau sotilor drept ale noastre)
3.                           Este acest, ghid, energie, inger in armonie cu partea sufletului care este incarnata conform legii intruparii?
4.                           Reflecta acest, ghid, energie, inger seria de alegeri care au condus corpul fizic, la aceasta realitate?

                      TIMPUL ESTE O CALITATE A VINDECARII

Timpul este o inventie a mintii omenesti. Imi place comentariul care spune ca am inventat timpul, pentru ca sa nu ni se intample toate lucrurile deodata. Este pertinent, deoarece parem victime si nu creatori ai timpului.
  Asumarea dreptului si statutului nostru de creatori ai timpului este primul pas in vindecare. Pur si simplu, nu putem vindeca sau schimba energiile care nu sunt in sincronicitate cu cadrul nostru temporal. Singurul loc in care acestea pot fi vindecate, este in timpul de care apartin.

                                    CORPUL FIZIC SI TIMPUL

  Conform cu invatatura Arhanghelului Mihail, fiecare avem o frecventa unica de vibratie a structurii atomice din corpul nostru. Aceasta frecventa este determinata de sexul corpului nostru, cat si a sufletului nostru si de cadrul temporal, pe care il numim momentul prezent. Daca sunt cu cineva in timpul vindecarii, atunci momentul pe care il impartasim este momentul prezent. Intreb daca energiile sunt adecvate sau in armonie cu corpul fizic masculin/feminin, ca o modalitate simpla de a incepe sa eliberez energiile ce provin de la partener sau parinti. Pe masura ce energiile incep sa-si dea drumul, pacientul poate sa experimenteze momente scurte de amintiri, legate de persoana sau situatia respectiva.
 
                       SUFLETUL INCARNAT CONFORM LEGII

  Cand privesc fizic, sufletul, vad un nivel de energie mult mai complex si profund, decat cel ce se poate potrivi intr-un singur corp. Vad un rau energetic de manunchiuri de raze care patrund, simultan, in mai multe corpuri. Pe masura ce fiecare corp creste, vad cum cateva dintre aceste manunchiuri de raze pot fi schimbate. O parte a sufletului s-ar putea sa doreasca sa mearga iar la gradinita, o alta parte s-ar putea sa doreasca sa incerce din nou adolescenta. Cateva manunchiuri de raze s-ar putea sa doreasca sa experimenteze nasterea, dar s-ar putea sa nu fie nevoie sa continue in corp. In acest mod, vad ca sufletul schimba partile din el insusi dintr-un singur corp.
  Cand una sau mai multe dintre aceste parti, sau manunchiuri de raze, se schimba, se petrece o schimbare a sufletului. Experienta noastra poate fi ca nu observam deloc asta, sau ca observam o confuzie pe termen scurt. Veti face ceea ce faceti in mod obisnuit – sa bagati cheia in contactul masinii, sau sa scoateti banii de la un bancomat – dar veti simti ca fiind ceva strain. Noua voastra parte integreaza experienta umana. Cele mai multe schimbari ale sufletului se petrec cand dormim. Odata s-a petrecut asa ceva cu mine, in timp ce tineam un curs. Mi-am dat seama ca s-a petrecut, atunci cand m-am dus la toaleta si, uitandu-ma la usa pe care scria „femei”, nu mi-am data seama ce inseamna asta!
  Cateodata, schimbarea sufletului este atat de mare, incat se schimba cariera persoanei, sotul/sotia, obiceiurile alimentare si stilul de viata. In astfel de cazuri, ceilalti membrii ai familiei sau prietenii nu au facut nimic gresit. Partea sufletului incarnata in corp, pur si simplu a terminat calatoria si, in loc sa moara, corpul a primit alte aspecte ale sufletului. Daca ati observat acest proces la cineva drag, va rog sa recunoasteti ca partea din sufletul lor care v-a iubit, inca va iubeste si ca, pur si simplu, ei au nevoie sa implineasca mult mai multe in aceasta viata, decat angajamentele de iubire pe care le aveau cu voi. In masura in care puteti sa-i eliberati in noul lor ciclu, ei invata, cresc si aduc experienta inapoi, partii sufletului pe care o cunosteati.
  Asta ne aduce la subiectul celor care „intra intr-un corp”. Uneori, un suflet care a inceput drumul cu un corp fizic il paraseste si un nou suflet intra. Cred ca partea sau partile unui suflet care incep cu un corp sunt rareori cu acelasi corp, pe la varsta de 25 de ani. Procesul de intrare intr-un corp este complet diferit.
  De obicei, sufletul care intra intr-un corp are o relatie de lunga durata cu sufletul care este deja in corp. Momentul de schimb poate aparea ca o experienta de moarte clinica. De asemenea, poate fi un proces de somn indelungat. Nu toate experientele de moarte clinica sunt de schimbare a sufletului.(NOTA EDITURII fenomen care se numeste WALK-IN si despre care puteti citi in extrem de interesanta carte ET 101 http://www.editura- foryou.ro/ index.php? p=detalii&carte=15 )
  Folosesc termenul de „incarnare conform legii” deoarece acesta intareste limita energetica a partii /partilor sufletului care aleg sa fie in corpul fizic. Deoarece diverse parti ale sufletului vin si pleaca pe parcursul vietii, este cruciala definirea exacta a partilor care exista in corp, la un moment dat.

                                      ALEGERI SI REALITATI

  Corpurile noastre existente in tridimensional pot trai, la un moment dat, doar intr-o singura realitate. De fiecare data cand alegem ceva, sunt create alte realitati paralele, unde sunt luate alte decizii.
  Portalurile dintre aceste alte realitati sunt deschideri ale constiintei spirituale. Sufletul nostru ar putea calatori prin aceste portaluri, dobandind vindecari si reintorcandu- se la noi cu o noua cunoastere, provenita din alegerile care nu s-au facut aici, in aceasta realitate. Dar corpul nostru ramane aici, asa cum fiecare dintre corpurile noastre ramane in propria sa realitate.
  In masura in care suntem capabili sa legam sau sa ancoram corpurile noastre, din ce in ce mai sigur, in aceasta realitate, sufletul nostru se poate aventura mai departe, in realitati alternative cat si paralele. Daca nu suntem ancorati, putem experimenta frica sau o imprastiere a energiilor noastre, atunci cand sufletul nu se poate reintegra in formele noastre fizice.
  Concentrandu- ne pe fiecare chakra (sau locatia fizica ce pare corespunzatoare) si intreband daca energiile prezente reflecta seria de alegeri pe care este construit acest corp fizic, aflam ca ar putea exista energii din alegeri care nu au fost facute, dar care au fost luate in consideratie, ce raman ancorate in corp. Asta ii impiedica pe ghizii sau ingerii care ne sustin alegerile sa ne sustina, efectiv, corpurile.
  Acest lucru este in special adevarat in jurul zonei de jos a spatelui. Vad ca ghizii, care sustin modul in care sufletul nostru se incarneaza in corpul nostru, se conecteaza la noi in spatele buricului. Pe masura ce aceasta zona se curata, calea si miscarea ascendenta din aceasta viata se curata si ea. Adesea, obstacolele devin mai vizibile, astfel incat sa poata fi inlaturate si transformate in trepte pe cale.
  Nu e o coincidenta ca buricul este o cale primordiala pentru prana. Pe masura ce inima chakrei din zona buricului se curata, devine mai clar si modul in care ne administram forta de viata. Inca mai putem alege sa folosim prana in moduri care nu ne sustin corpurile noastre, dar vom simti mai clar rezultatele alegerilor noastre.

Arhanghelul Mihail ne spune:

Acest sistem se bazeaza pe Constiinta Unitatii. El onoreaza faptul ca fiecare fiinta are dreptul la existenta si are un scop. Eu si noi, Ierarhiile Cerului si Pamantului, onoram faptul ca fiecare are de dus la bun sfarsit o calatorie. Pe masura ce fiecare dintre voi trece prin ciclurile sale de invatare, asa trec si cei la care voi va referiti ca fiind ghizi, ingeri, sau, pur si simplu energii, fiecare are ciclurile sale unice de evolutie. Cand eliberati oricare ghid, de munca de a va servi, faceti-o cu iubire si apreciere. Va uram bun venit in rolurile voastre de co-creatori cu noi.

Iubirea si binecuvantarile noastre pentru fiecare dintre voi,

Arhanghelul Mihail si Ierarhiile Cerului si Pamantului

Prin Norma Gentile             

42 de sfaturi pentru 100 de ani


Sa traiesti cat mai mult, in stare de sanatate si multumire, nu este prea complicat.
E suficient sa aplici consecvent cateva retete simple. Si longevitatea se invata, ca orice lucru de pe pamant...
SANATATE

1. Mizati pe verde
   Ceaiul verde este o bautura traditionala in China , tara care numara o multime de persoane trecute de 100 de ani.
Cercetatorii de la "Medical College of Ohio" au descoperit, in 1997, ca pe langa antioxidantii pe care-i contine,
ceaiul verde inhiba formarea si dezvoltarea celulelor canceroase.
2. Adoptati o pisica
Karen Allen, cercetator in medicina la Universitatea Buffalo (Statele Unite), afirma ca "pisica joaca rolul de
tampon asupra efectelor patogene ale stresului".
O pisica in casa inseamna, deci, scaderea tensiunii arteriale si - ca urmare - si a riscurilor unei boli cardiace...
3. Descoperiti algele tineretii vesnice
Spirulina constituie, realmente, o sursa unica de oligoelemente si de acizi grasi esentiali, ale caror proprietati
in prevenirea imbatranirii nu mai trebuie demonstrate. ..
Rezultatul: o cura cu spirulina (capsule) aduce un surplus de tonus si de vitalitate.
4. Luati aspirina !
Aspirina nu mai este doar o arma impotriva febrei si a durerilor de cap. C
onform studiilor efectuate de dr. Mary Beth Terry de la Universitatea Columbia din New York,
folosirea regulata a acestui medicament in doze minime (exista in farmacii aspirina ASPENTER
de 75 mg) scade simtitor pericolul imbolnavirii de cancer mamar.
5. Imitati albinele
Si convertiti-va la... miere si polen. Un studiu recent efectuat intr-un spital din New York a
demonstrat ca ele actioneaza pozitiv asupra colesterolului si a trigliceridelor.
Este de retinut faptul ca speranta de viata la apicultori este superioara celei a populatiei in general.
6. Crutati-va partenerul (partenera) de viata
5% din cazurile de cancer pulmonar nu se datoreaza fumatului activ, ci celui pasiv, cand fumator
este tovarasul de viata sau colegii de birou. Un studiu american a constatat o crestere cu 23% a mortalitatii
coronariene la barbatii nefumatori, casatoriti cu femei fumatoare.
7. Tineti sub control tensiunea arteriala
Odata cu trecerea anilor, tensiunea arteriala afecteaza tot mai grav speranta de viata.
Prevenirea ei se bazeaza pe punerea in practica a unor reguli de viata bine cunoscute:
exercitiile fizice, regimul alimentar echilibrat, sare cu masura si - daca e necesar - reducerea excesului de greutate.

8. Beti apa cu paharul mare
Cercetatorii americani au demonstrat ca peste
5 pahare cu apa baute zi de zi reduc cu 60% riscul afectiunilor cardiace.
9. Atentie la insulina !
Hormon-cheie al metabolismului - adica al utilizarii energiei alimentare - insulina accelereaza p
rocesul de imbatranire, atunci cand este produsa in cantitate prea mare.
Morala: zaharul putin va mentine tineri. Mancati miere!
10. Supravegheati- va ereditatea
Fiecare dintre noi este dotat cu o mostenire genetica pe care ar trebui sa o studiem indeaproape,
pentru ca - adeseori - prezentam aceleasi predispozitii la o boala sau alta ca si parintii sau bunicii nostri.
11. Spalati-va pe maini
O igiena ireprosabila a mainilor (4 spalari pe zi) va permite sa contractati cu 25% mai putine
guturaiuri si cu 50% mai putine gastroenterite, comparativ cu persoanele care se spala pe maini
o singura data pe zi.
12. Faceti siesta
O echipa de cercetatori de la Universitatea din Boston a demonstrat ca o siesta facuta la mijlocul
zilei poate face sa dispara semnele de oboseala a creierului si sa sporeasca performantele de
memorie. Ei au constatat, de asemenea, o ameliorare cu 20% a capacitatii de invatare la persoanele
care pot sa doarma in orele de pranz...
13. Evitati medicamentele combinate
Cardiacii care iau medicamente pentru inima, dar si aspirina, prezinta un risc de criza cardiaca
cu 75% mai mare decat cei care evita aceasta combinatie - arata un studiu efectuat recent in Scotia
pe 7000 de subiecti.
14. Inveliti-va
Conform unui studiu realizat la Universitatea din Lille , scaderea brusca de temperatura sporeste cu
aproape 13% riscul unei crize cardiace.
15. Curatati tastatura calculatorului
Bacteriologii de la Universitatea Arizona au constatat ca aceasta contine - in medie - 25.000
de germeni microbieni, adica de 300 de ori mai mult decat colacul toaletei de la o institutie publica.
16. Testati unul dintre secretele sanatatii detinute de Kneipp: mergeti cu picioarele goale
prin iarba udata de roua (atentie la viespi!). Acest pastor din secolul 19, precursor al terapiilor alternative,
o facea in fiecare dimineata, pentru antrenarea rezistentei fizice...
17. Incercati Homeopatia
Studiile tind sa demonstreze tot mai mult ca homeopatia face sa dispara numeroase simptome,
mai ales cele ale fibromyalgiei, adica oboseala cronica, de care sufera 1-2% din totalul populatiei
de pe glob.
ALIMENTATIE

18. Ciocniti paharele
Pentru dr. Leonard Guarant de la Institutul de tehnologie din Massachusetts , consumul zilnic de
vin (maximum 3 pahare) prelungeste speranta de viata cu aproape 30%.
19. Limitati consumul de carne
De aproape 50 de ani, studiile epidemiologice atrag atentia oamenilor de stiinta asupra anumitor patologii cronice asociate consumului de carne. La modul ideal, un adult n-ar trebui sa ingereze mai mult
de 120 g de carne de vita pe saptamana.
20. Votati cu otetul de mere
Utilizarea ca remediu a otetului de mere a fost popularizata de un medic american din Vermont ,
dr. Jarvis. Acesta a constatat longevitatea exceptionala a persoanelor care-l consumau si a inceput
sa il prescrie pacientilor sai (in doze moderate) datorita virtutilor sale drenante.
21. Mancati ciocolata
Prestigiosul "British Medical Journal" a publicat recent un studiu efectuat pe 8000 de subiecti,
demonstrand ca la cei care consumau o cantitate modesta de ciocolata (intre 1-3 tablete pe luna),
riscul mortalitatii era mai scazut cu 36% decat la cei care nu consumau ciocolata deloc.
22. Nu neglijati usturoiul !
Dupa ce-au descoperit un numar foarte mare de centenari in comitatul Jinshan, specializat in c
ultura usturoiului, cercetatorii chinezi au ajuns la concluzia ca acesta prelungeste viata. Usturoiul are capacitatea de a reduce tensiunea arteriala.
23. Nuci, tofu si fasole
Cercetatorii din Toronto au descoperit faptul ca la persoanele care au introdus - timp de o luna -, in alimentatia lor obisnuita, nuci, tofu si fasole, nivelul colesterolului a scazut cu 30%.
24. Nu sariti peste micul dejun !
La persoanele care obisnuiesc sa manance dimineata, cazurile de obezitate sunt cu 44% mai putine
decat la cele care se abtin.
25. Banane in fiecare zi
O banana pe zi aduce 400 mg de potasiu, care permite reducerea cu aproape 40% a riscului unui atac cardiac!
26. Nu uitati merele
La persoanele care cedeaza in mod regulat tentatiei de a musca dintr-un mar, riscurile unor boli cardiace sunt cu 30% mai mici decat la persoanele care rezista acestei tentatii.
27. Salata la ordinea zilei
Foile de salata verde contin luteina, o substanta din familia carotenoidelor, niste antioxidanti puternici. Luteina pare - astfel - sa joace un rol benefic pentru sanatatea inimii si pentru sistemul imunitar.
28. Savurati desertul "anti-varsta"
Luati doi pumni de fructe rosii (cirese, capsuni, zmeura, coacaze etc.) si stropiti-le cu lapte acru. Indulciti desertul - dupa gust - cu miere si veti obtine un adevarat regal de flavonoide, substante care combat oxidarea, cea care ne imbatraneste celulele.

PSIHOLOGIE

29. Plangeti !
Lacrimile permit evacuarea unui exces de tensiuni daunatoare sanatatii. Unii afirma chiar ca longevitatea femeilor s-ar datora capacitatii lor de a elimina toxinele plangand...
30. Vorbiti cu copacii
Conform invataturii taoiste, copacii au efecte benefice asupra longevitatii: transforma energiile negative
in energii pozitive. Strangand in brate un copac, va reincarcati de energie vitala.
31. Iesiti din cochilie
Activitatile sociale si relationale imbunatatesc speranta de viata: persoanele mai active social fumeaza mai putin, mananca mai sanatos, fac regulat exercitii fizice si stiu sa vorbeasca despre problemele lor.
32. Priviti partea buna a lucrurilor
Optimistii traiesc mai mult decat pesimistii si prezinta mai putine riscuri de deces prematur. Fericirea si optimismul par, de asemenea, sa sporeasca numarul celulelor noastre imunitare, armele cele mai eficiente ale organismului impotriva bolilor.
33. Traiti momente de adrenalina
Cercetatorii israelieni afirma ca tot ceea ce este susceptibil sa ne faca inima sa bata mai tare, deci sa-i relanseze din cand in cand activitatea, este in favoarea longevitatii. Amatori de filme de actiune, la treaba!
34. Recitati poezii
Cercetatorii elvetieni au demonstrat ca persoanele care recita poezii, cate o jumatate de ora in fiecare zi, isi reduc considerabil nivelul de stres si deci si riscurile unor maladii cardiace.
35. Studiati
Cercetatorii californieni au descoperit faptul ca femeile care au luat un bacalaureat sau o diploma de studii superioare sunt mai putin predispuse la bolile de inima decat tovarasele lor mai putin instruite.
36. Bizuiti-va pe inteligenta
De curand, oamenii de stiinta englezi au publicat un studiu legat de relatia dintre coeficientul de inteligenta (IQ) si longevitate. Conform rezultatelor prezentate pentru o perioada de 60 de ani, indivizii cei mai inteligenti au cele mai mari sanse sa moara ultimii...
37. Oferiti-va o planta verde
Persoanele care locuiesc in zona rurala au o speranta de viata superioara celei a orasenilor. Un studiu al Centrului medical din Tokio a demonstrat ca populatia urbana care traieste in apropierea spatiilor verzi imbatraneste mai greu.
38. Raporturile cu mama
Un studiu al Scolii medicale de la Harvard a demonstrat ca persoanele aflate in relatii "reci" cu mamele lor sunt expuse unor riscuri mult mai mari (cu 91%) de a contracta o boala grava, in perioada vietii adulte.
39. Fiti credinciosi
Mersul regulat la biserica sporeste speranta de viata, conchide "Jurnalul international de psihiatrie si medicina". Deosebit de eficienta pentru destresarea organismului si deculpabilizarea sufletului, frecventarea lacasurilor de cult protejeaza, de asemenea, digestia si respiratia.
40. Asterneti-va sentimentele pe hartie
Dr. Pamela Peeke de la Universitatea din Baltimore va informeaza: "Trei minute pentru a exprima cateva ganduri intr-un jurnal sau cateva cuvinte adresate in scris unui prieten sunt suficiente pentru a calma starile de stres". Dovada? Dupa 4 luni de incitare la scris, 47% din pacientii astmatici aflati in tratamentul ei au manifestat o ameliorare a simptomelor.
41. Mergeti la cinema
Vizionarea unui film sau a unui spectacol de teatru sau prezenta in sala de concerte ne ajuta sa traim mai mult - acestea sunt concluziile unui studiu suedez realizat pe 12.000 de persoane. 36% dintre pasionatii de manifestari culturale au atins, efectiv, suta de ani, fiind inca in putere, pentru ca aceste distractii stimuleaza functionarea sistemului imunitar!
42. Visati
Conform neurologilor, visele servesc la stabilirea unor legaturi intre amintirile inmagazinate de creier pe parcursul zilei si amintirile mai vechi. Pentru psihanalisti, visele permit exprimarea unor aspecte neglijate ale personalitatii noastre. In ambele cazuri, visarea este o cale de a fi in armonie cu noi insine, deci de a evita irascibilitatea si tulburarile de comportament care pandesc persoanele private de somn.

Leacuri pentru iarna



Costa mai nimic si va fac rezistenti, frumosi, veseli si sanatosi. Sunt retetele cele mai eficiente pentru zilele reci.
Va prezentam proceduri naturale, remedii cu plante si alimente, sugestii si mici secrete, precum si un grafic pentru raceala, care sa va faca bine in sase zile.
I.         Intaritoare pentru imunitate
Transpiratii la baia de aburi
Pe vremuri, mai fiecare oras romanesc avea o baie comuna de aburi, loc de intalnire saptamanala, mai cu seama pentru barbati. Fara explicatii stiintifice, ei simteau ca, mai ales iarna, caldura umeda le face bine la sanatate. Un adevar confirmat astazi de stiinta: temperaturile ridicate nu activeaza doar circulatia, ci in acelasi timp stimuleaza si formarea de celule imunitare. Excitatia produsa de
aerul fierbinte pe mucoase ajuta mai ales la respingerea virusilor racelii. Cand mucoasele sunt puternic irigate cu sange, virusii nu se pot fixa pe ele atat de usor.

Domnia papucilor
Cat stati acasa, incaltati-va neaparat cu papuci caldurosi. Picioarele reci declanseaza guturaiul, afirma cativa cercetatori britanici de la „Common Cold Center“, de pe langa Universitatea Cardiff. In cadrul studiului lor, participantii care faceau bai reci la picioare contractau de
doua-trei ori mai frecvent o viroza decat restul subiectilor. Explicatia este urmatoarea: scaderea temperaturii blocheaza activitatea leucocitelor, care combat virusii.
Traiasca iaurtul!
Produsele lactate naturale, nepasteurizate, cu bacterii probiotice,
intaresc „politia intestinala“, cu care corpul se apara singur impotriva germenilor patogeni. Iaurtul creste proprietatea anumitor celule de a digera microbi si ajuta la formarea de celule imunitare. Cu o conditie: sa fie consumat zilnic. Este important sa folositi mereu acelasi tip de
iaurt (kefir, lapte acru), intrucat producatorii intrebuinteaza culturi bacteriene diferite.
Kiwi si mango
Pentru combaterea infectiilor, corpul nostru consuma cantitati mari de zinc si vitamina C. De aceea, in cursul iernii, este necesar sa-i aprovizionam regulat depozitele.
Kiwi contine foarte multa vitamina C. Mango ne pune la
dispozitie zincul. Va propunem o masura profilactica absolut
delicioasa: taiati in bucati mici un mango si doua kiwi si zdrobiti-le pana obtineti o crema pufoasa. La sfarsit o puteti indulci cu putina miere.
Paine cu usturoi
O capatana de usturoi ne apara, cu adevarat, de infectiile gripale? Pana ce oamenii de stiinta vor ajunge la un consens, cercetatorii britanici au descoperit ca fanii usturoiului sufera mai rar de tuse si guturai. Iar daca se imbolnavesc totusi, raceala lor trece cu trei zile si
jumatate mai repede decat a celorlalti. Pentru a preveni imbolnavirea, e nevoie sa mancati usturoi zi de zi, minimum trei saptamani, cel mai bine taiat marunt si presarat pe o felie de paine unsa cu unt. Un amanunt important: numai usturoiul crud are acest efect.
II. Stimulente pentru suflet
Pete de culoare
Iarna poate fi deosebit de cenusie. Nu doar norii si ploile care tin locul zapezii incetoseaza culorile peisajului, ci si creatorii de moda, care imbraca femeile in negru si tonuri de gri. Pentru a lupta cu depresia, psihologii ne sfatuiesc sa ne inveselim macar casa, cu pete de culoare, alegand covoare sau pleduri in nuante vii si impodobind incaperile
cu flori. Culorile exercita o influenta puternica asupra starii noastre de spirit: cele mai multe perceptii senzoriale ajung la creier prin intermediul ochilor.
Tonurile cromatice aducatoare de fericire sunt: rosul (ne face activi), portocaliul (ne insenineaza) si galbenul (sporeste optimismul).
Mancati iute si piperat
Nu acrul ne stimuleaza, ci iutele. Condimentele cum sunt ardeiul iute, piperul de Cayenne si hreanul lasa in urma lor, in gura, mici impulsuri dureroase. Creierul reactioneaza la ele, comandand organismului sa-si fabrice propriile analgezice, care induc totodata sentimentul de bine interior. Specialistii numesc acest fenomen „Pepper-High- Effect“ (efectul euforizant al piperului). Sugestie: taiati cativa ardei iuti in sosul pentru spaghete sau preparati-va un sos mexican Tabasco ,
amestecand suc de rosii cu ardei iuti, sare, otet si alte condimente, dupa gust. Daca la prima incercare l-ati nimerit prea iute, potoliti-va arsura de pe limba cu iaurt, lapte, banane sau inghetata.
Placerea de a mirosi
Aromele proaspete actioneaza asupra noastra la fel ca o baie fierbinte, dupa o zi obositoare, insa mult mai rapid. Moleculele infinitezimale patrund in nari, fiind conduse prin 20-30 milioane de celule olfactive direct in centrul senzorial. Cele mai bune stimulente olfactive se gasesc in toate magazinele: scortisoara, lamaile si menta.



marți, 27 decembrie 2011

PROBLEME DIGESTIVE


Excesele din perioada sărbătorilor de iarnă pot duce la apariţia balonărilor, arsurilor stomacale sau a altor probleme digestive.


Înainte de a da buzna în cutia cu medicamente, încearcă câteva remedii naturale care chiar au efecte vizibile.


Oţetul de mere îmbunătăţeşte digestia
Dacă ai arsuri la stomac, nu ezita să bei puţin oţet de mere. Digestia proastă este cea care cauzează reţinerea alimentelor în bolul alimentar pentru mai mult timp, fapt pentru care pot apărea arsurile stomacale. Oţetul de mere conţine două tipuri de acid: malic şi tartric, care au rolul de a grăbi procesul de digestie pentru ca stomacul să se elibere mai repede. Aşadar, pentru a preveni arsurile la stomac, bea o linguriţă de oţet de mere diluată într-o jumătate de pahar cu apă înainte de fiecare masă.
Guma de mestecat neutralizează acizii din stoma
Potrivit cercetărilor efectuate la Spitalul St. Thomas din Marea Britanie, persoanele care mestecă gumă după fiecare masă previn arsurile stomacale prin dublarea cantităţii de salivă din esofag, care are rolul de a neutraliza acizii din stomac. " Nu trebuie să mesteci gumă tot timpul, ci doar în momentul în care ai arsuri", afirmă directorul Centrului Medical Chapman din California, John Lipham.

Ceaiul de mentă combate crampele abdominale
Ceaiul de mentă conţine 40 de ingrediente active care combat afecţiunile digestive. 3 ceşti pe zi diminuează crampele abdominale, greaţa, balonările şi arsurile la stomac în proporţie de 75%, potrivit unui studiu realizat la Universitatea McMaster din Canada.

Bomboanele cu ghimbir reduc senzaţia de greaţă


Mănâncă în fiecare zi una, două bomboane cu ghimbir şi scapi de greaţă în mai puţin de 30 de minute, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cleveland. Acestea sunt la fel de eficiente ca medicamentele pentru greaţă, fără a avea efecte adverse, precum somnolenţă. De asemenea, consumul zilnic a două bomboane cu ghimbir poate ajuta la combaterea arsurilor stomacale cu cel puţin 40%. Studiile arată că ingrediente active din compoziţia bomboanelor, ghimbir şi curcumină, nu doar îmbunătăţesc digestia şi elimnă greaţa, ci stimulează şi fierea pentru a produce mai multă bilă.
Pâinea de secară combate constipaţia

Multe persoane se confruntă cu constipaţia. Însă, consumul regulat de pâine de secară este un bun remediu împotriva acestei afecţiuni, având efecte mai bune decât laxativele. Pâinea de secară reglează tranzitul intestinal, datorită unei fibre dietetice, denumită arabinoxylan ce se găseşte în cantitate mare în compoziţia acesteia.

Legumele şi fructele coapte, recomandate în SCI

Sindromul de colonului iritabil (SCI) este cea mai frecventă dintre tulburările intestinale, apărând la una din 3 persoane. Cele mai comune simptome ale acestei afecţiuni sunt: durerea în partea inferioară a abdomenului, balonare după masă, eliminare excesivă de gaze, constipaţie alternând cu diaree, stomac zgomotos, senzaţia că intestinele nu se golosesc niciodată. În astfel de simptome este indicat să se opteze pentru un regim bazat pe consumul a cât mai multor fructe şi legume, însă nu în stare crudă, ci coapte, deoarece acestea nu irită intestinele.

De asemenea, exerciţiile fizice regulate favorizează o bună activitate a muşchilor intestinali, prevenind astfel apariţia SCI.


Tratează natural arsurile stomacale şi alte probleme digestive


Excesele din perioada sărbătorilor de iarnă pot duce la apariţia balonărilor, arsurilor stomacale sau a altor probleme digestive.


Înainte de a da buzna în cutia cu medicamente, încearcă câteva remedii naturale care chiar au efecte vizibile.


Oţetul de mere îmbunătăţeşte digestia


Dacă ai arsuri la stomac, nu ezita să bei puţin oţet de mere. Digestia proastă este cea care cauzează reţinerea alimentelor în bolul alimentar pentru mai mult timp, fapt pentru care pot apărea arsurile stomacale. Oţetul de mere conţine două tipuri de acid: malic şi tartric, care au rolul de a grăbi procesul de digestie pentru ca stomacul să se elibere mai repede. Aşadar, pentru a preveni arsurile la stomac, bea o linguriţă de oţet de mere diluată într-o jumătate de pahar cu apă înainte de fiecare masă.


Guma de mestecat neutralizează acizii din stomac


Potrivit cercetărilor efectuate la Spitalul St. Thomas din Marea Britanie, persoanele care mestecă gumă după fiecare masă previn arsurile stomacale prin dublarea cantităţii de salivă din esofag, care are rolul de a neutraliza acizii din stomac. " Nu trebuie să mesteci gumă tot timpul, ci doar în momentul în care ai arsuri", afirmă directorul Centrului Medical Chapman din California, John Lipham.

Ceaiul de mentă combate crampele abdominale

Ceaiul de mentă conţine 40 de ingrediente active care combat afecţiunile digestive. 3 ceşti pe zi diminuează crampele abdominale, greaţa, balonările şi arsurile la stomac în proporţie de 75%, potrivit unui studiu realizat la Universitatea McMaster din Canada.

Bomboanele cu ghimbir reduc senzaţia de greaţă

Mănâncă în fiecare zi una, două bomboane cu ghimbir şi scapi de greaţă în mai puţin de 30 de minute, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cleveland. Acestea sunt la fel de eficiente ca medicamentele pentru greaţă, fără a avea efecte adverse, precum somnolenţă. De asemenea, consumul zilnic a două bomboane cu ghimbir poate ajuta la combaterea arsurilor stomacale cu cel puţin 40%. Studiile arată că ingrediente active din compoziţia bomboanelor, ghimbir şi curcumină, nu doar îmbunătăţesc digestia şi elimnă greaţa, ci stimulează şi fierea pentru a produce mai multă bilă.

Pâinea de secară combate constipaţia


Multe persoane se confruntă cu constipaţia. Însă, consumul regulat de pâine de secară este un bun remediu împotriva acestei afecţiuni, având efecte mai bune decât laxativele. Pâinea de secară reglează tranzitul intestinal, datorită unei fibre dietetice, denumită arabinoxylan ce se găseşte în cantitate mare în compoziţia acesteia.

Legumele şi fructele coapte, recomandate în SCI


Sindromul de colonului iritabil (SCI) este cea mai frecventă dintre tulburările intestinale, apărând la una din 3 persoane. Cele mai comune simptome ale acestei afecţiuni sunt: durerea în partea inferioară a abdomenului, balonare după masă, eliminare excesivă de gaze, constipaţie alternând cu diaree, stomac zgomotos, senzaţia că intestinele nu se golosesc niciodată. În astfel de simptome este indicat să se opteze pentru un regim bazat pe consumul a cât mai multor fructe şi legume, însă nu în stare crudă, ci coapte, deoarece acestea nu irită intestinele.


De asemenea, exerciţiile fizice regulate favorizează o bună activitate a muşchilor intestinali, prevenind astfel apariţia SCI.

FICATUL GRAS


Ecografia abdominala pentru diagnosticul incarcarii grase a ficatului (steatoza hepatica, ficatul gras)
Ficatul gras (steatoza hepatica), o afectiune din ce in ce mai frecvent intilnita la persoane sedentare care se alimenteaza necorespunzator, poate evolua catre ciroza hepatica, afectiune foarte grava si ireversibila a ficatului. Metoda de diagnostic cea mai simpla a acestei afectiuni este ecografia abdominala. Depistata la timp si tratata corespunzator, aceasta afectiune este vindecabila sau cel putin evolutia ei poate fi oprita intr-un stadiu incipient.

Ficatul fabrica grasimi proprii organismului uman din resturile de grasime absorbite din intestin, din dulciuri si fainoase si din alcoolul consumat sub forma de bauturi alcoolice. Grasimile fabricate in ficat stau un timp in celulele hepatice (ale ficatului) si, apoi, sunt eliberate in singe pentru a fi depozitate in tesutul grasos de sub piele. De acolo, grasimile se pot mobiliza, cind persoana nu a mincat de mai mult timp sau in timpul efortului fizic, pentru a fi folosite in producerea de energie. Transformarea lor in substante rapid producatoare de energie are loc tot in ficat. Dupa cum se vede, ficatul are un rol important in metabolizarea (transformarea) grasimilor. In acest proces, daca substantele producatoare de grasimi sunt in exces, ficatul va fi incarcat cu o cantitate crescuta de grasimi, lucru care duce la umflarea celulelor hepatice si chiar la ruperea si moartea lor. In aceste conditii se poate vorbi de o afectiune a ficatului, numita steatoza.

In cele mai multe cazuri, steatoza se datoreaza consumului mare de bauturi alcoolice, adica mai mult de 2 doze de bautura zilnic (o doza este o bere sau un pahar cu vin sau 50 g bautura distilata). Alcoolul se transforma in grasime in ficat si impiedica ficatul sa elibereze grasimea, mai ales daca consumul de bauturi alcoolice este zilnic.

Daca steatoza hepatica apare la persoane care nu consuma aceasta cantitate de alcool, se vorbeste de steatoza hepatica nonalcoolica, intilnita la persoanele obeze, la diabetici sau la unele persoane care au un deficit in metabolizarea normala a grasimilor, probabil genetic. De obicei se asociaza cu cresterea grasimilor in singe (colesterol si trigliceride).

Indiferent de cauza, steatoza hepatica, daca este severa, poate duce la ciroza hepatica, prin inlocuirea celulelor care sunt distruse cu tesut fibros, cicatricial. Evolutia la ciroza este mai frecventa in steatoza alcoolica, fata de cea nonalcoolica unde 15% din persoane pot ajunge la ciroza daca nu se iau masuri.

De obicei, steatoza hepatica nu provoaca simptome. Cel mult o senzatie de greutate in dreptul ficatului (in partea dreapta superioara a abdomenului). Persoanele cu steatoza “isi simt ficatul”.

Daca steatoza este usoara, analizele pentru ficat sunt normale. Diagnosticul se face prin palparea ficatului, care este marit si examenul ecografic, care arata marirea si incarcarea grasa a ficatului. Ficatul gras apare mai stralucitor (hiperecogen) la ecografie si absoarbe o proportie mai mare din fascicolul de ultrasunete (atenuare posterioara). Ecografia este si procedura prin care se si urmareste evolutia bolii. Repetarea ecografiei dupa citeva luni de dieta va arata reducerea sau disparitia surplusului de grasime din ficat.

Daca procesul de steatoza este mai sever, apare crestere a transaminazelor AST si ALT (TGO si TGP), semnificind citoliza hepatica, adica distructie a unor celule hepatice. Cu cit aceste valori sunt mai mari, cu atit distructia celulara este mai mare. Vorbim atunci de steatohepatita, adica o boala caracterizata prin distructie celulara si inflamatie a ficatului. In aceste cazuri, pot aparea simptome (ca oboseala, greata, dureri mai mari in dreptul ficatului) si semne ca icterul (coloratia galbena a ochilor si urina intens colorata). Steatohepatita este o boala care anunta ciroza si trebuie luate masuri pentru a evita evolutia spre ciroza.


Dr. Ioan Mihai Greceanu - medic primar in gastroenterologie, medic primar in medicina interna - Medicover Victoriei

COLESTEROLUL




Cine „are colesterolul mare", cum se spune în popor, nu ar trebui să neglijeze acest aspect dacă-şi doreşte o inimă puternică şi o viaţă lungă. Iar românii cu atât mai mult ar trebui să ia în serios această recomandare, pentru că peste 30 la sută din populaţia adultă de la noi are un nivel crescut al colesterolului „rău".

În circulaţia sangvină există două tipuri de colesterol, denumite în termeni de specialitate HDL („high density lipoprotein", adică lipoproteine cu densitate înaltă) şi LDL („low density lipoprotein", adică lipoproteine cu densitate joasă). Primul şi-a primit titlul de colesterol „bun", deoarece împiedică depunerea grăsimilor pe artere, iar cel de-al doilea, de colesterol „rău", pentru că, în concentraţii mari, are efectul contrar şi favorizează bolile cardiovasculare.


Ideal ar fi să începeţi ziua cu o porţie de fulgi de ovăz
Ovăzul, leac contra colesterolului «rău»

Ce putem face pentru a regla nivelul colesterolului

Însă nici acesta din urmă nu este atât de nociv precum anunţă numele, atâta vreme cât nu depăşeşte limitele normale. LDL colesterolul joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii noastre. El este un precursor al unor hormoni precum testosteronul şi estrogenul, contribuie la sinteza vitaminei D în piele şi la formarea acizilor biliari care fac posibilă digestia grăsimilor şi, totodată, favorizează absorbţia substanţelor nutritive provenite din alimentaţie la nivel celular.

Ficatul îl produce în mare parte

Când ne gândim la sursele de colesterol „rău", ne vin în minte alimente precum carnea grasă, maioneza şi smântâna. Însă ceea ce mâncăm influenţează într-o măsură mai mică nivelul acestor grăsimi în sânge. Doar 20 la sută din colesterol provine din hrană (şi se numeşte colesterol exogen). Restul, de 80 la sută, este sintetizat de ficat şi poartă numele de colesterol endogen. Aşadar, de sănătatea ficatului depinde în mare măsură buna funcţionare a sistemului nostru cardiovascular dar şi a creierului, pentru că depunerile de colesterol pot favoriza accidentul vascular cerebral şi demenţele de tip Alzheimer. Celulele hepatice pot furniza tot colesterolul de care organismul nostru are nevoie, aşa încât am putea să trăim la fel de bine fără alimentele care-l conţin.

Unele boli îi influenţează nivelul

Dacă în ficat se sintetizează o cantitate mai mare de colesterol LDL decât ar trebui, de vină poate fi bagajul genetic. Aşa se explică de ce unele persoane au hipercolesterolemie (nivel crescut al colesterolului LDL) în ciuda faptului că nu mănâncă frecvent alimente care conţin grăsimi animale şi că nu sunt sedentare. Există însă şi o serie de tulburări metabolice care perturbă nivelul colesterolului „rău". Acestea sunt induse de afecţiuni precum diabetul zaharat, hipotiroidismul, insuficienţa renală şi afecţiunile hepatice. Inclusiv unele medicamente, cum sunt cele administrate bolnavilor cu HIV, cresc sinteza colesterolului „rău" în ficat.

Hormonii feminini asigură protecţie

Pe lângă factorii genetici, există şi alte motive pentru care nivelul colesterolului „rău" creşte independent de stilul de viaţă pe care-l avem. De exemplu, începând cu vârsta de 45 de ani în cazul bărbaţilor şi, respectiv, cu 55 de ani în cazul femeilor, nivelul sangvin al LDL colesterolului devine tot mai mare. Diferenţa dintre cele două sexe este dată de faptul că hormonii feminini estrogeni reduc nivelul LDL şi îl cresc pe cel al colesterolului „bun", HDL. Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile sunt mai protejate de bolile cardiovasculare, comparativ cu bărbaţii. Însă această protecţie se manifestă numai până la menopauză, etapă în care secreţia estrogenilor începe să se diminueze.

În ce valori trebuie să ne încadrăm*
CT (colesterol total) < 200 mg/dl
HDL > 60 mg/dl
LDL < 100 mg/dl
*Deşi valoarea colesterolului total este importantă, raportul dintre cele două tipuri de colesterol este relevant pentru starea de sănătate.

Poate proveni şi din dulciuri

Sursele de colesterol „rău" nu sunt neapărat alimentele bogate în grăsimi animale, aşa cum am fi tentaţi să credem. Zahărul în sine este o cauză a creşterii colesterolului „rău" şi, totodată, a trigliceridelor, alte grăsimi periculoase pentru sănătatea cardiovasculară. Zaharoza şi siropul de glucoză ori de fructoză au acelaşi efect. Este adevărat însă că şi dulciurile care au în compoziţie grăsimi saturate, cum sunt cele din lapte, frişcă şi din unt sau grăsimi trans, de tipul margarinei influenţează nivelul colesterolului „rău".

Se poate mai rău decât „rău"

Cercetările recente au scos la iveală un alt tip de colesterol „rău", mai nociv decât cel pe care-l ştiam până acum. Noua variantă descoperită a fost numită MGmin LDL şi este un colesterol foarte dens, care se „lipeşte" mai uşor pe arterele de sânge. El a fost identificat în cantitate mai mare la persoanele în vârstă şi la bolnavi cu diabet de tip 2.

Ştiai că...
... substanţele din fumul de ţigară scad nivelul colesterolului „bun" şi îl cresc pe cel „rău"? Dacă se renunţă la fumat, nivelul celor două tipuri de colesterol se reechilibrează după doar câteva săptămâni.

... sedentarismul poate favoriza creşterea LDL colesterolului? Aceasta deoarece grăsimile saturate din care se „fabrică" colesterolul se acumulează în corp dacă nu facem exerciţii fizice în mod regulat.

... abuzul de cafea influenţează şi el nivelul colesterolului „rău"? De vină este nu cofeina, ci un compus al uleiului de cafea, numit cafestol.

.... 30 la sută din persoanele cu un nivel crescut al colesterolului „rău" au şi „ficat gras" (steatoză hepatică), afecţiune care poate duce la hepatită şi la ciroză.

MIT
Nu doar persoanele plinuţe, ci şi cele slabe pot avea un nivel crescut al colesterolului „rău".

Ce putem face pentru a regla nivelul colesterolului

Câte grăsimi ar trebui să mănânci

Din totalul de calorii consumate zilnic de un adult fără probleme de sănătate, doar 30 la sută ar trebui să reprezinte grăsimile. Iar din acestea, numai 7-10 la sută ar trebui să fie saturate (precum cele din carnea roşie, din unt, smântână, fast-food). Alte 10-15 la sută ar fi indicat să trebui să provină din grăsimi mononesaturate, care se găsesc în uleiul de măsline, în nuci, migdale, fistic şi în avocado, iar restul de 5-10 procente, din grăsimi polinesaturate provenite din din fructe de mare, din ulei de peşte, din soia şi din uleiurile vegetale.

Când sunt necesare statinele

De regulă, aceste medicamente anticolesterol sunt prescrise de medici doar dacă s-a dovedit că modificarea stilului de viaţă (mişcare, aport scăzut de grăsimi, renunţare la fumat) nu a avut un efect pozitiv. Aceasta deoarece statinele pot avea efecte secundare grave, precum insuficienţa renală, depresia, afectarea pulmonară, hepatică şi musculară. Medicamentele anticolesterol sunt recomandate cu precădere persoanelor care au suferit deja un infarct sau un atac cerebral şi celor încardate în categoria de risc pentru boli cardiovasculare, precum diabeticii şi hipertensivii.

Alcoolul, bun cu moderaţie

Atâta vreme cât sunt consumate în cantităţi rezonabile, băuturile alcoolice (şi în special vinul roşu, bogat în antioxidanţi) sunt chiar indicate persoanelor care au un nivel al colesterolului peste limita recomandată. Studiile care au urmărit efectul benefic al alcoolului susţin că el poate creşte cu până la 12 la sută nivelul colesterolului „bun" şi îl poate scădea cu 4-8 la sută pe cel al colesterolului „rău". În exces, alcoolul creşte nivelul trigliceridelor şi favorizează instalarea bolilor cardiovasculare.

ATENŢIE!
Când suntem stresaţi, organismul secretă hormoni care cresc nivelul colesterolului în sânge.

Datorită efectului anticolesterol puternic, licopenul din roşii a intrat în compoziţia unor suplimente alimentare pentru persoanele cu hipercolesterolemie.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Nicoleta Mihaela Mîndrescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare