Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 februarie 2012

OUALE SI COLESTEROLUL


Ouale sunt alimente controversate, despre care s-a scris ca ar fi atat bune, cat si daunatoare pentru sanatate. Problema principala a oualor ramane cantitatea de colesterol pe care o contin. Dar sa fie acesta intr-adevar un motiv de ingrijorare? Iata cateva date importante despre oua si colesterolul pe care il includ!

Ouale sunt alimente hranitoare

Chiar daca nu sunt in totalitate sanatoase, nu trebuie omis faptul ca ouale raman, totusi, alimente hranitoare. Ouale contin si grasimi nesaturate, bune pentru orgaism, cat si proteine, vitaminele B4 (colina) si B12 (cobalamina) si calciu, printre altele.

In plus, proteinele obtinute din consumul de oua sunt foarte valoroase, intrucat au o valoare biologica (BV) foarte mare. Cu alte cuvinte, procentul de proteine absorbite de organsim este foarte ridicat.

Albus versus galbenus de oua

Atunci cand vine vorba despre colesterolul din oua, este important sa stabilita facuta o diferenta esentiala:

albusul de oua contine o cantitate mica de proteine si alte substante nutritive si niciun strop de colesterol;
galbenusul este mai hranitor, insa este bogat in colesterol si in grasimi saturate .


In consecinta, daca iti doresti sa consumi in continuare oua, fara a-ti face griji in privinta colesterolului, nu trebuie decat sa renunti la galbenus.

Colesterolul din oua

Un ou mare contine circa 211 mg de colesterol, adica 70% din necesarul zilnic. Fiind vorba despre un procent atat de ridicat, consumul de oua ar trebui sa fie moderat, in special in cazul persoanelor care prezinta un nivel ridicat de colesterol "rau" (LDL) in sange.

In ceea ce-i priveste pe aceia cu un nivel optim de colesterol in sange, ouale nu au o influenta negativa asupra colesterolului LDL, cu conditia ca alimentatia zilnica sa presupuna, in rest, un consum scazut de grasimi saturate. Asadar, solutia ramane un stil de viata sanatos, cu un consum cat mai scazut de alimente periculoase.

Consumul recomandat de oua

Un consum de maxim 6 oua pe saptamana ar trebui sa fie lipsit de pericole , insa tine cont de faptul ca, pe zi, cantitatea de oua nu ar trebui sa fie niciodata mai mare de doua. Daca iti doresti sa consumi mai multe oua, pentru continutul lor proteic ridicat, prefera albusurile. Sau si mai bine: amesteca un galbenus de oua cu cateva albusuri pentru a spori cantitatea de substante nutritive, fara a-ti face probleme din cauza colesterolului.

In cele din urma, foarte important este si felul in care sunt consumate ouale: nerecomandate sunt ouale prajite in ulei, in timp ce omletele, ouale ochiuri (preparate fara uleiuri sau unt) si ouale fierte pot fi consumate fara probleme.

Nivelul de colesterol din diferite tipuri de oua


Un ou de gaina de 55 gr contine 201 mg de colesterol si 1,6 gr de grasimi saturate;
Un ou de rata de 70 gr contine 621 mg de colesterol si 2,6 gr de grasimi saturate;
Un ou de prepelita de 9 gr are 76 mg de colesterol si 0,3 gr de grasimi saturate;
Un ou de curca de 80 gr are 747 mg de colesterol si 2,9 gr de grasimi saturate;
Un ou de gasca de 145 gr are 1226 mg de colesterol si 5,3 gr de grasimi saturate.

Sursa foto: liveindia.tv


Citeste mai mult pe: http://sanatate.acasa.ro/dieta-nutritie-4/ouale-si-colesterolul-163488.html#ixzz1nC9IAdfW

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare