sâmbătă, 3 martie 2012

Bacteriile din gura pot ajunge la inima, cu consecinte fatalOricat de neplacut ne-ar fi sa ne gadim la asa ceva, stim cu totii ca gura noastra adaposteste colonii de bacterii. Ca sa ne aparam de ele, ne spalam pe dinti, folosim apa de gura, faimoasa "ata" recomandata de stomatolog, dar ele nu dispar. Chiar daca dispar, apar altele.

Din cauza lor, suntem nevoiti sa facem, din cand in cand, o excursie la dentist. Stim, de asemenea, ca ele afecteaza tractul nostru digestiv. Dar putina lume stie ca aceste microorganisme instalate in gura noastra pot ajunge pana la inima, unde fac ravagii, conform infoniac.ru.

De obicei, drumul spre inima il deschide dentistul, cand face, de exemplu, o extractie. Bacterile patrund in sange si, prin aceasta poarta, drumul spre inima le este deschis. Boala pe care ne-o pot provoca ele acolo se numeste endocardita, cu consecinte uneori fatale.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Rochester, SUA, care s-a dedicat anume sttudiilor pe aceasta tema, a identificat mai multe moduri prin care unele tulpini de bacterii, Streptococcus mutans, supravietuiesc in afara cavitatii bucale si patrund, prin sange, la inima.

Concluziile lor sugereaza ca vehiculul purtator al bacteriilor spre inima este legat de activitatea unei proteine. Impiedicand cuplarea bacteriei cu activitatea proteinei, ar putea fi blocata calea de acces spre inima, in care sens sunt in curs de elaborare studii.

Se cunoaste ca in cavitatea bucala exista patru tipuri de Streptococcus mutans, unele tulpini fiind responsabile de instalarea endocarditei. Daca tulpina este "acceptata" de proteina, ea ajunge cu usurinta in zona inimii.

Riscul de endocardita apare diferentiat. Persoanele care au suferit afectiuni cardiace, cele care au instalate valve artificiale, cele cu sistemul imunitar deficitar sunt mult mai expuse riscului de a face endocardita, adesea fara scapare.

Este posibil ca, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, cercetatorii sa puna la dispozitia stmatologilor mijloacele prin care migrarea bacteriilor din cavitatea bucala spre inima sa fie oprita.

Pana atunci, insa, singurele masuri profilactice de care dispunem raman periuta si pasta de dinti, pe care le foloseste zilnic toata lumea. Sau, ca sa fiu cat se poate de corect, as zice aproape toata lumea.

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/inima/bac...

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

...de la dr. Bradu Fotiade (cardiolog - Spital Fundeni)


Lista mea de bloguri

CODEX ALIMENTARIUS

De Jianu liviu-Florian

Europa, mama noastra,
Piei cum ajuns, si oase,
Sub iubirea ei, albastra,
Ne aduce azi, in case,
Alimente cu celule
Canceroase…

Codurile militare
Cum nu-incap, in poligoane,
Decorate sunt, in case,
Si facute, inimoase,
Coduri noi, alimentare
Canceroase…

UE, mama care plange,
Prea multi prunci, avand la sanii
Cei mancati de ei, stapanii
Peste-un Univers de Sange,
Ne da azi, in loc de oase,
In iubirea ei cea mare,
Coduri noi, alimentare
Canceroase…

Macar opiu de religii
De ne-ati da, pe toti covrigii –
Macar cruce dupa cruce
De-ati da Lumii, sa imbuce –
Insa voi, Iluminatii,
La flamande generatii,
Astei plebe pacatoase,
dati, dar fara lumanare,
Din iubirea voastra, mare,
Coduri noi, alimentare,
canceroase...

DACA DORITI SA RASFOITI...ZIARE SI REVISTE

Photobucket