Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 10 martie 2012

E foarte bine sa inlocuim carnea in perioada postului

Te-ai decis să renunţi la carne timp de 40 de zile, atât cât ţine Postul Paştelui? Pentru a nu te priva de proteine şi de alte elemente importante necesare organismului, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îţi spune ce alternative ai la îndemână în această perioadă.

Nevoia de proteine a organismului poate fi asigurată de multe alte produse la fel de gustoase şi sănătoase şi mult mai sărace în colesterol decât carnea. Iată recomandările specialistului nostru:

Leguminoasele: fasolea boabe, lintea, mazărea, năutul pot înlocui oricând produsele de natură animală, chiar dacă nu conţin toţi aminoacizii esenţiali în cantitate suficientă.

- Pseudocerealele: hrişca, quinoa, amarant, mei. Se găsesc la Plafar şi toate se prepară ca şi orezul, dar pot fi puse şi în salate, ardei umpluţi, sarmale de post, budinci, sucuri de fructe, iaurt sau lapte de soia. Pe lângă proprietăţile hrănitoare, hrişca este bună şi împotriva celulitei, a hemoroizilor şi a varicelor.

- Cerealele: grâul spelta (sau ancestral) e mai bogat în proteine decât grâul obişnuit şi produce mai puţine alergii. Combinaţia particulară de nutrienţi oferită poate reprezenta o hrană specială pentru persoanele ce suferă de migrene, ateroscleroză sau diabet şi poate lupta împotriva unor boli de inimă şi a cancerului.

- Nuciferele: nucile, alunele, nucile de pin, arahidele (atât untul, cât şi pasta de arahide). Toate nuciferele trebuie mâncate între mese şi în cantităţi moderate pentru că altfel îngraşă datorită conţinutului bogat în ulei şi zahăr. Dacă e prima dată când consumi arahide, trebuie să fii atent deoarece pot da alergii. Iar dacă vrei să iei pastă de arahide, trebuie să te uiţi să nu conţină grăsimi hidrogenate. 4 Halvaua de susan, dar şi din floarea-soarelui se consumă ca desert şi nu mai mult de 20 de grame pe zi.

- Ciupercile: numite şi carne vegetală, ciupercile sunt mult mai uşor de digerat şi conţin toate vitaminele şi mineralele de care organismul are nevoie. Sunt bogate în proteine, fier (previne anemia), potasiu (scade presiunea sângelui şi previne atacul cerebral), acid folic, zinc (reglează metabolismul), cupru (previne problemele cardiace) şi calciu (întăreşte oasele). Pentru a-şi păstra proprietăţile nu trebuie curăţate de pieliţe, doar spălate bine cu apă şi după preparare trebuie consumate imediat, deoarece sunt mai hrănitoare. La noi, cele mai cunoscute sunt champignoanele (Agaricus albe şi gri) şi bureţii de fag (Pleurotus), care pot fi preparate atât fierte, dar şi prăjite în ulei sau puse pe grătar. Din ele se pot face sărmăluţe şi ardei umpluţi, ciorbe, tocăniţe şi garnituri gustoase.

- Soia: trebuie preparată doar după reţeta tradiţională asiatică. Altfel nu este bună şi poate fi chiar toxică, blocând digestia sau afectând rinichii şi ficatul. La noi în ţară, doar tofu este recomandat şi mai ales cel care utilizează drept coagulant nigari (un extras din apă de mare). În rest, toate pateurile vegetale sunt făcute cu E-uri.

Pont: O friptură la grătar poate fi înlocuită pe perioada postului cu 200 de grame de hrişcă servită cu mujdei de usturoi sau cu ulei de măsline.
Sursa : Libertatea.ro

2 comentarii:

  1. Buna seara doamna Lenuta ,din intimplare am dat de blogul d-sta si ma bucur f. mult ,este frumos alcatuit cu informatii diverse ,hrana pentru trup si suflet Felicitari si D-zeu sa va binecuvinteze
    Dumineca placuta ,Maria-S

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MULTUMESC MULT...SI PE DUMNEAVOASTRA...EU MAI AM SI ALTE BLOGURI SI MAI INTERESANTE...VA ROG SA LE CITITI...SANT PENTRU SUFLET ..DOAMNE AJUTA!

      Ștergere

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare