Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 31 martie 2012

MAGNEZIU


Fiecare organ din corp, in special inima, muschii si rinichii, au nevoie de mineralul magneziu. De asemenea magneziul contribuie la formarea dintilor si oaselor. Foarte important insa, activeaza enzimele, contribuie la producerea de energie si ajuta la reglarea nivelurilor de calciu, cupru, zinc, potasiu, vitamina D si alti importanti nutrienti din organism.
Poti obtine magneziu din multe alimente. Totusi, foarte multe persoane nu au o dieta suficient de echilibrata motiv pentru care nici nu reusesc suficient de magneziu.
In orice caz, alimentele bogate in magneziu sunt cerealele integrale, nucile si legumele verzi. De altfel, legumele verzi sunt surse deosebit de bogate de magneziu.
Desi deseori sursele alimentare de magneziu sunt deficitare, un individ poate avea rareori deficit de magneziu. Pe de alta parte, anumite afectiuni pot afecta destul de grav echilibrul de magneziu din organism si aici vorbim de voma sau diaree ce afecteaza cel putin pentru moment nivelul de magneziu.
Este foarte important de mentinut un nivel corespunzator de magneziu in organism deoarece deficientele pot cauza probleme grave de sanatate. Pentru adulti este nevoie de aproximativ 350 mg de mangeziu pe zi, iar pentru femei de 280 mg zilnic, cu o crestere de pana la 420 mg pe zi pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza.
Copii, au si ei nevoie, avand in vedere marimea si greutatea lor necesita intre 130 si 240 mg de magneziu pe zi.

Beneficii ale mentinerii unui nivel echilibrat de Magneziu

- Magneziu are un rol capital in procesele metabolice si este indispensabil pentru crestere.
- Magneziu este important in formarea oaselor, a proteinelor si a acizilor grasi, avand rol si in transformarea alimentelor in energie si transmiterea impulsurilor electrice catre nervi si muschi.
- Magneziul contribuie si la formarea noilor celule si stimuleaza producerea vitaminelor de tip B. De asemenea, joaca un rol special in ceea ce priveste relaxarea musculara.
- Magneziul este important si in organizarea alimentarii celulelor cu oxigen, ceea ce contribuie la eliminarea grasimilor. O mare parte din magneziu se gaseste in interiorul celulelor pentru activarea enzimelor necesare metabolismului hidratilor de carbon Ajuta la mentinerea balantei aciditate-alcalinitate din organism. Favorizeaza absorbtia si metabolismul altor minerale precum calciu, fosfor, sodiu si potasiu.
- Magneziul are un rol vital in prevenirea crizelor cardiace.
- Magneziu joaca un rol important si in modul in care influxurile electrice sunt utilizate de organism pentru a facilita transportul nutrientilor la celule.
- Magneziul detine proprietati euforizante asupra sistemului nervos central, intervenind in rezolvarea starilor depresive, fiind considerat un calmant natural.
- Magneziul este implicat si in metabolismul glucidelor si al calciului.
- Impreuna cu calciul, magneziul actioneaza pentru mentinerea densitatii oaselor.

Deficienta de Magneziu

Simptomele specifice deficientei de Magneziu pot include agitatie, anxietate, tremuratul picioarelor, probleme cu somnul, iritabilitate, greata, voma, aritmii cardiace, tensiune scazuta, confuzie, spasme musculare si stari de slabiciune, hiperventilatie, insomnie, cresteri anormale ale unghiilor si chiar crize.

Suplimente alimentare cu continut de magneziu

Datorita importantei sale Magneziu se regaseste in diferite preparate naturale sau suplimente alimentare, Magne B6 premium fiind un produs promovat intens la Tv in ultima perioada,  Magne Zi B6 este un supliment Calivita, ce are aceeasi concentratie si vitamina B6 la fel ca si Magne B6 premium dar in plus are si 5 mg de zinc. Strong Bones si StrongBones Plus sunt alte suplimente alimentare naturale ce se adreseaza sistemului osos. Menopausal Formula un supliment special conceput pentru combaterea efectelor negative ale menopauzei. De semenea si complexele de multivitamine Full Spectrum, Power mins sau Energy & Memory au in compozitie acest mineral important.

Utilizarea Magneziu in tratarea unor afectiuni

Astmul

Anumite studii au reliefat faptul ca administrarea intravenoasa sau prin intermediul unui aerosol a magneziului ajuta la tratarea atacurilor de ast la copii intre 6 si 18 ani dar si la adulti. Totusi, nu exista inca dovezi cu privire la eficienta administrarii orale de magneziu in ceea ce priveste prevenirea crizelor de ast.
Pe de alta parte, insa, nivelurile scazute de magneziu pot sta la baza aparitiei acestei afectiuni

Diabetul

Persoanele care au diabet de tip 2 au de multe ori niveluri foarte scazute de magneziu in sange. Astfel, un studiu clinic de proportii efectuat pe mai mult de 200 de indivizi a descoperit faptul ca o cantitate mai mare de magneziu in organism poate proteja de aparitia diabetului de tip 2

Fibromialgia

O medicatie speciala compusa din magneziu si acid malic administrata pacientilor cu fibromialgie a dus la imbunatatirea simptomelor acestei afectiuni.

Artimia si insuficienta cardiaca

Magneziul este esential pentru sanatatea inimii, el ajuta la mentinerea unui ritm cardiac normal si uneori este administrat in spital
sub forma de injectie pentru prevenirea fibrilatiilor atriale si aritmiilor cardiace.
Persoanele cu insuficienta cardiaca sunt adesea expuse riscului de aparitie a unei aritmii cardiace. De aceea, medicul va decide intotdeauna daca magneziul trebuie si va fi parte a tratamentului unui anume pacient.

Tensiunea arteriala

Consumul de lactate sarace in grasimi impreuna cu multe fructe si legume a fost mereu asociat cu o scadere a tensiunii arteriale, acest lucru este valabil si deoarece alimentele mai sus mentionate sunt bogate in magneziu, calciu si potasiu.

Tulburari psihiatrice

Continutul scazut de magneziu a fost asociat si cu problemele psihiatrice.
Intr-un studiu pe 165 de persoane, s-a evidentiat ca acei pacienti cu simptome de depresie, schizofrenie si tulburari de somn au avut niveluri mai scazute de magneziu in sange decat cei care nu prezinta aceste dereglari. Intr-un alt studiu, s-a constatat ca nivelurile medii ale magneziului in cazul copiilor autisti se situau de asemenea sub valoarea medie. Exista dovezi ca starea lor s-a imbunatatit cand li s-au administrat doze mari de magneziu impreuna cu vitamina B6. Suplimentele alimentare Magne B6 premium si Magne Zi B6 contin ambele elemente magneziu si vitamina B6.
La adulti, aportul insuficient de magneziu poate fi insotit de pierderea senzatiilor la nivelul extremitatilor si la severe tremuraturi, convulsii, contractii musculare, confuzie, delir si tulburari comportamentale. S-a constatat intr-un studiu ca pacientii psihiatrici care au avut tentative de suicid au avut nivelurile magneziului mai scazute decat pacientii fara tentative de suicid si indivizii sanatosi.

Migrenele

Cateva studii au reliefat faptul ca administrarea de suplimente alimentare cu magneziu poate ajuta la prevenirea migrenelor. In plus, cateva studii clinice au sugerat faptul ca persoanele care au migrene tind sa aiba niveluri mai scazute de magneziu.
Unii experti chiar recomanda combinarea magneziului cu riboflavina (vitamina B2) in cazul in care aveti o durere de cap.

Osteoporoza

Desi lucrurile nu sunt inca perfect clare, se pare ca lipsa de Calciu, vitamina D, magneziu si alti micronutrienti poate juca un rol in dezvoltarea osteoporozei. Astfel pentru a preveni osteoporoza este foarte important sa aveti cantitati optime de calciu, magneziu si vitamina D, sa urmati o dieta echilibrata si sa faceti exercitii fizice regulate.

Preeclampsia sau eclampsia

Preeclampsia este caracterizata printr-o crestere brusca a tensiunii in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Femeile cu preeclampsie pot dezvolta crize denumite eclapsie. Magneziul administrat intravenos in spital este singurul tratament cunoscut pentru prevenirea si tratarea crizelor asociate cu eclampsia.

Sindromul premenstrual

Studiile stiintifice sugereaza ca suplimentele alimentare cu magneziu pot ajuta la usurarea simptomelor asociate cu Sindromul premenstrual.
Magneziul este indicat de asemenea in caz de imbatranire a tesuturilor, in astenii, tuberculoza, casexie, nevrite si polinevrite, tulburari digestive, in afectiuni respiratorii, alergii, constipatii, guta, artroza, stres, boli mintale, epilepsie, hipercolesterolemie, litiaza renala, colici abdominale si colici renale, carii dentare, afectiuni ulceroase, insomnii rebele, aritmii cardiace si infarct miocardic etc.

Alimente ce contin Magneziu

Magneziul se gaseste intr-o mare varietate de alimente. Cele cu continutul cel mai ridicat de magneziu sunt laptele si produsele lactate, carnea, fructele de mare, nucile, melasa, fasolea, soia, semintele si germenii de grau, cerealele integrale precum ovazul, porumbul si orezul sunt si ele niste surse consistente.
Insa, procentul de magneziu din alimente variaza considerabil, in functie de procentul de magneziu din solul in care au fost cultivate aceste plante. Pe langa aceasta, o mare parte a magneziului se pierde prin procesare.

Forme disponibile de Magneziu

Magneziul este disponibil sub mai multe forme. Spre exemplu se recomanda citratul de magneziu, gluconatul de magneziu si lactatul de magneziu, care sunt mai usor absorbite in organism.
Alte forme sunt hidroxidul de magneziu, folosit ca laxativ sau antacid si sulfatul de magneziu folosit in general ca laxativ.
Exista si produse cu magneziu ce pot fi absorbite prin piele.

Suplimente alimentare cu continut de magneziu

Datorita importantei sale Magneziu se regaseste in diferite preparate naturale sau suplimente alimentare, Magne B6 premium fiind un produs promovat intens la Tv in ultima perioada,  Magne Zi B6 este un supliment Calivita, ce are aceeasi concentratie si vitamina B6 la fel ca si Magne B6 premium dar in plus are si 5 mg de zinc. Strong Bones si StrongBones Plus sunt alte suplimente alimentare naturale ce se adreseaza sistemului osos. Menopausal Formula un supliment special conceput pentru combaterea efectelor negative ale menopauzei. De semenea si complexele de multivitamine Full Spectrum, Power mins sau Energy & Memory au in compozitie acest mineral important. Gama de suplimente Vital concepute pentru fiecare grupa sanguina contin si ele magneziu.

Administrare Magneziu

Inainte de orice administrare de magneziu trebuie consultat medicul pentru stabilirea dozei zilnice dar si a necesarului de magneziu.
La copii, in functie de greutate si varsta dozele variaza intre 40 si 170 mg pe zi iar la adulti intre 270 s0 335 mg pe zi.
De asemenea este bine de tinut cont de faptul ca necesarul de magneziu creste pe perioada sarcinii, a unei boli sau in perioada de revenire in urma unei boli.

Posibile interactiuni

Daca in momentul de fata urmati un tratament cu una din urmatoarele grupe de medicamente, nu incepeti un tratament cu magneziu fara a consulta medicul

Antibioticele si Magneziu

In cazul antibioticelor, magneziul poate scadea absorbtia acestora in organism si nu trebuie administrat cu mai putin de o ora inainte si doua dupa ce ati luat antibioticul.

Medicatie specifica hipertensiuni

In cazul acestui tip de medicatie, magneziul poate accentua efectele secundare specifice medicamentului respect

Medicatia pentru diabetici

Hidroxidul de magneziu, gasit cel mai adesea in antacizi cum ar fi Alternagel, poate creste absorbtia anumitor medicamente folosite la controlul nivelului de zahar.

Diuretice

Acestea pot scadea nivelul de magneziu din organism, motiv pentru care medicul care a prescris diureticele va prescrie aproape sigur si un tratament cu magneziu.

Sursa: http://www.mamicamea.ro/din-natura/magneziul.html#ixzz1qj9DhD00

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare