Faceți căutări pe acest blog

joi, 22 martie 2012

NOUTATI MEDICALE


Bolnavi din toată lumea ar putea fi salvaţi datorită unor inovaţii medicale uimitoare. Simple teste, aparatură de ultimă generaţie şi medicamente-minune vor apărea anul acesta şi vor ajuta fie la depistarea pe loc a unor boli grave, fie la tratarea lor prin metode simple, minim-invazive. Presa americană a întocmit lista unor astfel de inovaţii din medicină, iar Libertatea vi le prezintă azi pe cele mai importante dintre ele.

Chimioterapie prin inhalare
Cruntele şedinţe de chimioterapie prin tradiţionalele metode par că se apropie de dispariţie. Anul acesta iese pe piaţă un inhalator destinat deocamdată bolnavilor de cancer pulmonar, care dispersează substanţele destinate chimioterapiei direct în plămâni, fără a afecta celulele sănătoase, ci doar pe cele bolnave. Conform testelor, aparatul, inventat de medicii scoţieni, prelungeşte cu ani buni viaţa unui bolnav de cancer de plămâni. Acesta va fi disponibil în spitalele din Europa începând din vară.
Pastila-minune antipsoriazis
Experţii din SUA au creat un nou medicament, BRIAKINUMAB, care reduce cu 75% efectele extrem de neplăcute ale unei boli de piele: psoriazis. Pastilele vor apărea pe piaţă până la sfârşitul acestui an, deocamdată doar în SUA.
Afli pe loc dacă ai aluniţe canceroase
Un dispozitiv medical a apărut în acest an în Canada. Se numeşte Verisante Auram şi detectează pe loc, după ce scanează aluniţele de pe piele, dacă vreuna dintre ele are potenţial canceros. Astfel, pacienţii nu trebuie să se mai supună biopsiilor, ci trebuie să se lase scanaţi, timp de câteva secunde.
Noul laser pentru cataractă
Un laser special, numit FEMTOSECOND, creat de un medic de la Universitatea de Ştiinţe din Oregon, SUA, e cea mai nouă şi mai sigură metodă de tratare a cataractei. Noul laser înmoaie şi dizolvă cataracta, făcând-o mai uşor de aspirat de pe cristalin. Conform testelor, intervenţia nu e complicată şi e mult mai sigură. Tehnologia va apărea pe piaţa din SUA în acest an.
Respiraţia, indicator de scleroză multiplă
Un aparat care analizează compoziţia chimică a respiraţiei unui pacient va putea depista pe loc dacă persoana respectivă suferă deja de scleroză multiplă sau se va îmbolnăvi pe viitor. În loc de dureroasa biopsie a măduvei osoase sau a RMN-urilor care se folosesc în prezent pentru a detecta această afecţiune, testul de respiraţie se face în câteva secunde şi are o acurateţe mai mare decât procedurile obişnuite. Dispozitivul e programat să apară în cursul acestui an.
Grefe cu celule stem pentru orbi
Medicii din SUA le dau speranoee persoanelor care şi-au pierdut vederea. Ei susoein că au oboeinut în laborator grefe din celule stem care odată lipite pe cornee fac ca procesul orbirii să fie reversibil. Primele intervenoeii chirurgicale cu aceste grefe vor fi făcute anul acesta.
Un test de sânge îţi spune dacă ai maladia Parkinson
Oamenii de ştiinţă americani au pus la punct un test de sânge care evidenţiază o componentă chimică specifică celor care sunt expuşi riscului de a face Parkinson sau care sunt bolnavi într-un stadiu incipient. Dacă maladia e depistată la debut, evoluţia ei poate fi încetinită semnificativ, de aceea noul test este considerat o mare reuşită în lumea medicală.
Adio, dureri cronice!
Savanţii din Anglia au identificat o genă responsabilă pentru durerile cronice de spate. Ei speră ca până la finalul anului să poată face un medicament inhibitor al acestei gene.
Enzima care curăţă arterele
Necesitatea de operaţii de by-pass coronarian ar putea fi eliminată până la finalul acestui an, datorită descoperirii unei enzime care “sapă” prin arterele complet blocate ale inimii. Enzima se numeşte colagenază şi, odată injectată, deblochează şi curăţă arterele.

Mai mult: Americanii au întocmit lista inovaţiilor care de anul acesta ar putea salva milioane de vieţi - Stiri externe | Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare