Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 17 martie 2012

Vitaminele, un pericol pentru organism?


vitamine


vitamine sub forma de pastile, periculoase?

Vitaminele consumate chiar si cu moderatie, pe baza unei scheme preventive proprii, pot fi periculoase pentru cei care le iau in doze zilnice, oameni care spera ca luand aceste comprimate isi vor mentine sanatatea si chiar vor tine la respect cancerul. In Statele Unite, tara mare consumatoare de vitamine si multivitamine, exista cel putin 50 de studii diferite ale caror autori sustin ca un consum zilnic de pastile nu va aduce nimic bun acelor persoane.

Unii experti compara pasiunea pentru vitamine a americanilor cu aruncatul banilor pe geam, dar asta nu opreste America sa cheltuiasca aproximativ 28 de miliarde de dolari anual pentru a-si mentine consumul de vitamine si suplimente naturiste. In unele cazuri, acest consum se traduce prin cheltuirea banilor numai pentru a-ti periclita sanatatea.

„Ca americani, suntem convinsi ca mai mult inseamna mai bine, dar nu si in acest caz",

afirma Dee Sandquist, dietetician si expert al Academiei de Nutritie si Dietetica din New York.

Vitamine foarte populare, consumate in doze zilnice pe intregul mapamond, s-ar putea dovedi a fi generatoare de probleme si nu solutia lor. Iata trei dintre ele, vedetele dietei oamenilor care tin cont de faptul ca este mai bine sa previi decat sa tratezi:

Vitamina E
Scepticii suplimentelor de vitamine recurg, foarte des, la argumentul oferit de actiunea vitaminei E, considerata, pana nu demult, drept un preparat promitator in lupta impotriva cancerului. National Cancer Institute din SUA era atat de increzator in proprietatile curative ale vitaminei E in combaterea cancerului la prostata, incat a finantat un studiu menit sa testeze aceasta teorie. In loc sa confirme sperantele, studiul a scos la iveala ca barbatii care iau aceasta vitamina sunt cu 17% mai susceptibili sa se imbolnaveasca de cancer la prostata decat cei care nu o consuma.

Este recomandat ca vitamina E, esentiala in sistemul imunitar si in comunicatia intracelulara, sa fie obtinuta din consumul de alimente care o contin in cantitati mari, pentru a fi asimilata natural de organism. Astfel, germenii de grau, semintele de floarea soarelui si brocoli asigura doza necesara – si benefica – de vitamina E. In cazul cand este introdusa in organism prin doze mari de pastile, efectele nu vor fi deloc pozitive.

Vitamina A
Vitamina A confera morcovilor reputatia de leguma care ajuta la imbunatatirea vederii. Continuta atat in produsele din plante, cat si in cele de origine animala, este importanta pentru reproducere, sanatatea oaselor si functiile sistemului imunitar. Suplimentele vitaminizate pe baza de vitamina A sunt esentiale pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni, cum ar fi cele vinovate de blocarea absorbtiei grasimilor, boala Crohn si probleme de pancreas.

Dar acumularea de vitamina A in organism poate duce, cu timpul, la probleme serioase la ficat, la nastere si ale sistemului nervos central. O varianta de vitamina A, numita beta-caroten, este un probabil aliat in prevenirea cancerului, dar numai obtinuta prin consumul alimentar, pentru ca sub forma de pastile, pare sa induca efectul contrar. In special fumatorii sunt expusi suplimentar riscului de cancer la plamani. Un expert in nutritie, Gerard Mullin, de la Spitalul John Hopkins, s-a ocupat de pacienti cu fibroza ficatului, dobandita din cauza supradozelor de vitamina A.

„Oamenii credeau ca lupta impotriva infectiilor luand doze mari, zilnice. Nu stiau cat poate fi de periculoasa asimilata in cest fel."

Vitamina C
I se atribuie mari merite in combaterea infectiilor, fiind consumata in mega-doze, mai ales daca este cu aroma de portocale. Vitamina C pare sa fie regina farmaciilor de acasa. In vreme ce in doze asimilate pe cale naturala sustine functiile imunitare, consumul de „buline" C ca o cale de combatere a racelilor nu este sustinut si de studiile stiintifice. Totusi, fiind solubila in apa, vitamina C poate fi eliminata pe cale naturala chiar daca este luata in exces, fara a cauza mari probleme. In doze foarte mari, poate provoca aparitia pietrelor la rinichi. Gerard Mullin atrage atentia ca

„orice cantitate mai mare de 500mg pe zi poate fi suficient pentru crearea de probleme."

Majoritatea expertilor recomanda persoanelor sanatoase sa nu depaseasca o doza rezonabila de vitamine consumate zilnic. In cazul pastilelor, mai mult nu inseamna obligatoriu „mai bine".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare