Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 iulie 2012

6 lucruri pe care nu trebuie să le spui unei persoane bolnave


Persoanele care suferă de afecţiuni grave sunt foarte sensibile şi trebuie tratate cu delicateţe. Uneori lucrurile pe care le spui pentru a-i încuraja sau a le uşura starea, chiar dacă sunt bine intenţionate, le fac mai mult rău decât bine. Iată şase sfaturi de la specialiştii de la The New York Times despre cum ar trebui să te comporţi în astfel de situaţii:

1.Ce pot face ca să te ajut? De ce nu ar trebui să foloseşti o astfel de întrebare? Pentru că persoana bolnavă nu vrea să dea detalii despre afecţiunea de care suferă. Povestind despre acest lucru se va simţi vulnerabil/ă. Dacă vrei să ajuţi, înlocuieşte-i un bec ars, spălă-i figiderul sau udă-i plantele. În acest mod sigur îl vei ajuta.
2. Mă gândesc adesea la tine şi mă rog pentru sănătatea ta. N-ar trebui să spui acest lucru pentru că este un clişeu. Poţi să faci aceste lucruri fară a-l anunţa.
3. Ai încercat produsul acela naturist de care ţi-am vorbit? Nu ar trebui să recomanzi toate produsele naturiste despre care auzi că ar fi bune, pentru că nu eşti doctor şi nu ai nici cea mai mică idee despre cum se tratează.
4. Totul va fi bine. Nu ar trebui să foloseşti această expresie pentru că nu poţi şti ce prevede viitorul.
5. Cum te simţi astăzi? Nu ar trebui să foloseşti acest clişeu pentru că este copilăresc.
6. Arăţi grozav! Nu folosi această expresie mai ales în situaţia în care persoana bolnavă nu arată prea bine. Majoritatea bolnavilor sunt conştienţi de felul cum arată.
Iată şi câteva lucruri pe care le poţi spune:
1.Nu trebuie să mă ţii la curent despre cum evoluează boala. Adesea familia, cunoscuţii sau prietenii solicită ca persoanele bolnave să-i informeze cîn privinţa oricărei schimbari apare în evoluţia bolii. Dacă vrei să afli ceva despre starea lor de sănătate, ar fi bine să-i vizitezi.
2. Am să plec acum. Este foarte obositor să fii bolnav, încearcă să nu-ţi prelungeşti prea mult vizitele la persoanele bolnave. Doctorii recomandă vizite cuprinse între 5 şi 20 de minute în cazul pacienţilor care sunt obosiţi sau au dureri mari.
3. Ţi-ar plăcea să bârfim un pic? Un pic de bârfă îl va destinde pe bolnav şi îl va ajuta să uite un pic de problemele lui şi să se relaxeze puţin.
4. Te iubesc! Transmiterea emoţiilor simple şi adevărate este cel mai de preţ dar pe care îl puteţi face unei persoane bolnave.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare