Faceți căutări pe acest blog

marți, 31 iulie 2012

Iată cu ce substanţe poţi scoate petele


Ne place sau nu, petele fac parte din viaţa noastră. E imposibil să nu ai astfel de mici accidente, aproape zilnic. Există nenumărate soluţii-minune pentru scos petele de pe haine, pereţi, mobilă etc. Totuşi, cele mai recomandate sunt cele clasice, folosite încă de pe vremea bunicii.




Săpunul- este sănătos şi nu e nociv nici pentru om nici pentru natură. Se foloseşte diluat în apă şi scoate majoritatea petelor de pe suprafeţele care suportă contactul cu apa, dacă intervii imediat. Cele mai utilizate săpunuri antipete sunt: săpunul de Marsillia (ulei de măsline 75%), cel negru (ulei de in şi clorură de potasiu) şi de Alep (ulei de măsline şi de dafin).
Oţetul alb- este un produs ecologic, ieftin şi poate fi folosit aproape pe orice suprafaţă. Se foloseşte rece sau cald împotriva petelor de pe haine, mobile, pereţi, podele, veselă etc.
Bicarbonatul de sodiu- este o pudră albă folosită pentru a curăţa şi dezodoriza obiectele din bucătărie. Nu este nociv şi se poate utiliza ca atare, dizolvat în apă sau sub formă de pastă. Se utilizează pentru curăţarea şi dezodorizarea frigiderului, a covoarelor, a saltelelor (distruge acarienii) etc.
Pudra de argilă- este sută la sută naturală şi absoarbe pete de grăsime sau urină de pe haine, piele, pereţi, podele, mobilier din lemn.
Amoniacul este un compus chimic care conţine gaz şi scoate o mulţime de pete (sânge, vin, fructe, ceară, de pe ţesături, covoare, veselă, aparatură electromenajeră, pereţi, podele, plastic, lemn. Se utilizează cu precauţie.
Hipocloritul de sodiu se găseşte sub formă de pastile sau pudră care se dizolvă în apă. Se foloseşte pentru scoaterea petelor de pe rufele albe din bumbac (sau albirea lor) cât şi pentru dezinfectarea suprafeţelor (băi, bucătării etc.) Se utilizează cu precauţie.
Uleiul de terebentină este o esenţă vegetală de pin, care nu se dizolvă în apă, dar este un excelent solvent al materiilor grase. Se foloseşte pentru dizilvarea grăsimilor, a vopselelor, a produselor menajere sau a parfumurilor. Fiind inflamabilă, se foloseşte cu precauţie.
Spritul alb este obţinut din petrol. Este un solvent al vopselei şi al petelor de pe haine fragile care nu suportă apa. Atenţie, este inflamabil şi toxic!
Alcoolul de 90 de grade. Se pune pe o dischetă de bumbac şi se freacă pata de grăsime, cerneală sau ojă de pe mobilă, pereţi etc. Este uşor inflamabil, dar nu e nociv.


Mai mult: Iată cu ce substanţe poţi scoate petele - Utile | Libertatea.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare