Faceți căutări pe acest blog

joi, 20 septembrie 2012

Igiena orală precară are legătură cu cancerul pancreatic


Persoanele care au un nivel crescut de anticorpi, determinat de bacterii infecţioase aflate în gură, au un risc de două ori mai ridicat să se îmbolnăvească de cancer pancreatic, potrivit unui studiu paneuropean efectuat pe adulţi.

Nivelul ridicat de anticorpi ar fi cauzat de bacteria Porphyromonas gingivalis, care se dezvoltă din cauza igienei precare. Ea este vinovată şi de boli ale tractului gastro-intestinal, ale căilor respiratorii, dar şi ale colonului.

În prezent, cancerul pancreatic este cel mai dificil de detectat şi cel mai agresiv dintre cancere. Pacienţii care au acest tip de cancer mor la şase luni după descoperirea bolii. Din păcate, simptomele sunt dificil de identificat, astfel încât pacienţii trebuie să fie avertizaţi din timp asupra factorilor de risc.

Printre aceştia se numără factorii genetici (un pacient din zece a avut în familie un bolnav de cancer pancreatic), fumatul, obezitatea şi diabetul.

Cercetările anterioare au evidenţiat legătura dintre boala paradontală (afecţiune cronică care are drept cauză flora microbiană din cavitatea orală) şi cancerul de pancreas. Însă studiul prezent este prima lucrare care identifică nivelul de anticorpi ca semnal pentru existenţa bolii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare