Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 ianuarie 2013

Utilizarea excesiva a aspirinei dubleaza riscul de pierdere a vederii



Pentru persoanele care consumǎ aspirinǎ ȋn mod regulat, timp de mai mulți ani, riscul de orbire este de douǎ ori mai mare, susțin cercetǎtorii de la Universitatea din Wisconsin.

Conform acestora, persoanele care au utilizat aspirinǎ zilnic, timp de 10 ani, și-au dublat riscul de a dezvolta o afecțiune cunoscutǎ sub numele de degenerescențǎ macularǎ, care poate duce la pierderea vederii. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetǎtorii au efectuat examene oculare pentru cei 5.000 de partcipanți la studiu, cu vȃrste ȋntre 43 și 86 de ani, la fiecare 5 ani, timp de 20 de ani. De asemenea, aceștia au fost chestionați privind consumul de aspirinǎ. Rezultatele au arǎtat faptul cǎ voluntarii care au utilizat aspirinǎ pentru o perioadǎ mai mare de 10 ani prezentau un risc de a dezvolta boala de 1,4 %, ȋn timp ce voluntarii care nu au utilizat aspirinǎ ȋn exces prezentau un risc de doar 0.6%, scrie dailymail.co.uk

Boala produce leziuni la nivelul maculei, o zonǎ aflatǎ ȋn partea posterioarǎ a globului ocular cu rol ȋn identificarea culorilor și a detaliilor obiectelor. Cu toate acestea, aspirina este cunoscutǎ și chiar recomandatǎ pentru efectul ei de a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge, fenomen ce poate duce la ȋncetinirea degradǎrii creierului și la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimǎ. De asemenea, alte studii au arǎtat faptul cǎ aspirina reduce riscul de cancer. Pacienții trebuie sǎ consulte medicul ȋnainte de a utiliza zilnic aspirinǎ, pentru ca specialistul sǎ analizeze raportul riscuri-beneficii.

Autor: Lavinia Radu

Citește și:

Aspirina poate incetini degradarea creierului

Aspirina scade riscul aparitiei cancerului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare