Faceți căutări pe acest blog

marți, 15 octombrie 2013

11 curiozități pe care nu le știai despre gutui!



Gutuile supranumite şi “mere de aur” erau în Antichitate fructele preferate ale Afroditei iar bărbaţii îndrăgostiţi îi aduceau în dar gutui, ca semn al iubirii. Aceste fructe sunt bogate în vitaminele A, B si C, săruri minerale şi acizi organici, şi reduc colesterolul. Totodată, aceste fructe previn bolile cardiovasculare. Gutuile mai ajută organismul să elimine substanţele toxice. Aceste fructe pot fi consumate în stare proaspătă sau sub formă de peltea, nectar, dulceaţă, compot ori ca garnitură la preparatele din carne. Produsul are acţiune de protecţie a intestinelor datorită conţinutului mare de fibre. Persoanele care vor să piardă câteva kilograme, nu ar trebui să-si facă griji în privinţa caloriilor date de gutui. Grăsimile sunt arse şi ele mult mai repede. Dacă, dimineaţa, consumaţi gutui pe stomacul gol acestea pot îndepărta destul de rapid starea de greaţă. Pentru unele afecţiuni bucale este recomandat să vă spălaţi dinţii cu o felie de gutuie şi clătiţi cu suc de gutui. Spre deosebire de alte fructe, gutuile au avantajul că îşi păstreaza proprietăţile terapeutice chiar şi atunci când au fost preparate termic. Astfel, produsele preparate din aceste fructe au aceleaşi proprietăţi astringente ca şi fructele crude. Prin fierbere însă sunt distruse o serie de vitamine sensibile la căldură, printre care şi vitamina C.
Curiozități despre gutui
1 Gutuile fac parte din aceeasi familie cu merele si apartin speciei de fructe semintoase. Totusi, se spune ca gutuile ar fi mai vechi decat merele si ca de fapt cu acestea l-ar fi ispitit Eva pe Adam in Edenului.
2 Turcia este pe primul loc in productia mondiala de gutui (produce aproximativ un sfert din totalul de pe glob).
3 Daca gutuile pe care le stim noi sunt tari si crocante, cele care cresc in Asia de vest si tarile tropicale, sunt moi si suculente. Culoarea acestora este mai aurie, iar mirosul mai puternic. Unele persoane ar putea spune ca mirosul lor este coplesitor si chiar greu de suportat.
4 In unele tari, gutuia este considerata prea tare, motiv pentru care este consumata fiarta sau coapta.
5 Semintele de gutui fierte in apa formeaza un fel de jeleu care in Orientul Mijlociu este utilizat pentru a trata durerile de gat.
6 Gutuile oxideaza rapid dupa taiere, asa ca pentru a preveni acest lucru, ele trebuie sa fie pastrate in apa minerala.
7 Gutuiul este unul dintre copacii cu cele mai frumoase flori. Foarte multi gradinari planteaza copacul tocmai datorita acestui beneficiu.
8 Acesti copaci pot inflori si face fructe chiar daca sunt supusi unor conditii climatice foarte aspre.
9 Unii oameni folosesc gutuile pentru a improspata mirosul din camere. Oamenii de la tara, de exemplu, le pun pe plita/soba si se bucura de mireasma placuta pe care fructele o imprastie.
10 Calitatile medicinale ale gutuilor au fost apreciate din cele mai vechi timpuri. Spre exemplu, Shakespeare a scris despre acestea ca ar fi un panaceu pentru stomac.
11. Fructul afrodisiac Poate stiai despre scortisoara sau ghimbir ca ar fi niste condimente afrodisiace, sau de fructul-pasiunii. Insa pe meleaguri mai europene, o gutuie era oferita in dar mireselor pentru a le parfuma discret. De asemenea, o gutuie ascunsa sub asternutul tinerilor insuratei le aduce armonie si caldura caminului.
Sursa : gradina.acasa.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare