Faceți căutări pe acest blog

luni, 3 ianuarie 2011

Porumbarul, un tonic pentru sezonul rece

Ceaşca de sănătate

Ceaşca de sănătate

Fructele porumbarului, cărora li se mai spune şi porumbe, pot fi culese de pe ramurile arbustului şi în timpul iernii. „Bogate în zaharuri, în acizi organici, taninuri, vitamina C, în săruri de calciu şi de magneziu, porumbele au proprietăţi diuretice, depurative, laxative, sedative şi sunt antiseptice renale“, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Infuzia din flori de porumbar, care se găsesc la PLAFAR, este eficientă în tratamentul hipertensiunii arteriale, cardiopatiei ischemice şi insomniei. Ceaiul preparat din frunze şi din fructe combate tusea convulsivă şi obezitatea, porumbarul fiind printre cele mai eficiente plante în lupta cu kilogramele. De asemenea, extractul din mugurii plantei, care se găseşte tot în magazinele naturiste, stimulează imunitatea.


Mod de administrare
Infuzia din frunze de porumbar se prepară din două linguri cu frunze uscate  şi din 500 ml de apă fiartă. Se lasă să se răcească. Prima ceaşcă se bea dimineaţa, iar restul, după masa de prânz. Infuzia are proprietăţi laxative şi  combate constipaţia. Terapia trebuie urmată 21 de zile. Siropul de porumbe: se prepară un decoct din zece linguri de fructe şi un litru de apă, care se fierb 15 minute, apoi se strecoară. În lichid se adaugă un kilogram de zahăr şi se lasă să fiarbă până când acesta capătă consistenţa smântânii. Cât este cald, se toarnă în sticluţe închise la culoare şi se sigilează. În afecţiuni pulmonare se recomandă câte trei linguri pe zi, un interval de o lună. 

Condimentele..pentru sanatate




Scortisoara
Numai o lingurita cu scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la aparitia sindromului metabolic. Mai concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL, chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la
insulina, chiar si in cazul persoanelor care au o dieta bogata in fructoza. Totodata, acestea sustin ca scortisoara este cea mai bogata sursa de antioxidanti, si stimuleaza buna functionare a creierului.

Scortisoara are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea
bacteriilor, ciupercilor, proprietati antiinflamatorii, anticoagulant care reduce angregarea trombocitelor. Adesea, scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree dar si pentru disconfortul gastric.

Ghimbirul
Ghimbirul provine din Asia si India si se estimeaza ca acesta este utilizat de mai bine de 5000 ani. Acesta poate fi folosit cu incredere la prajituri, biscuiti si alte deserturi.
Ghimbirul este un puternic antioxidant care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuland circulatia si calmand durerile. De asemenea, ghimbirul calmeaza spasmele si reduce flatulenta sistemului digestiv, dar este un remediu naturist excelent si impotriva greturilor asociate calatoriilor, sarcina sau mahmureala.

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ghimbirul este recomandat si pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, cancerului, bolii Alzheimer sau artrita.

Oregano
Frunzele de oregano, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea organismelor care contribuie la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local pe piele, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor pielii, la nivelul cavitatii bucale uleiul de oregano este eficient in tratarea gingivitelor.

Mai mult: oregano, poate fi utilizat si la tratarea
sinuzitei - se administreaza zilnic 2-3 picaturi ulei de oregano (de preferat acestea se introduc intr-un pahar cu suc proaspat de legume sau fructe), timp de 10-15 zile. Primele efecte le veti simti dupa 3-5 zile de la inceperea tratamentului.

Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C si vitamina A, dar si de acizi grasi omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor aparute din cauza artritei sau reumatismului, acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.

Rozmarin
Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare.
Despre rozmarin se stie de stopeaza mutatiile genetice care ar putea conduce la aparitia cancerului, si ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, prevenind astfel riscul aparitiei atacului de cord.
Uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului, activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor respiratorii.

Curcuma (sofran indian)
Bogat in antioxidanti si in antiinflamatori denumiti curcuminoizi, cercetatorii au descoperit ca sofranul vine in ajutorul organismului in lupta impotriva cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a inflamatiei articulatiilor, dar si la tratarea afectiunilor hepatice si digestive.

Astfel, curcuma contribuie la prevenirea si tratareabolilor intestinale inflamatorii, boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, fibroza chistica etc. Studii recente sustin ca curcuma poate fi utilizata si pentru prevenirea afectiuni hepatice si cardiovasculare.

In combinatie cu alte crucifere, sofranul de India previne cancerul de prostata si stopeaza dezvoltarea tumorilor de prostata existente. Mai mult, se preconizeaza ca acesta impiedica metastazarea mai multor forme de cancer, insa pentru atestarea acestui lucru sunt necesare studii suplimentare.

Curry pudra
Curry este o mixtura formata din mai multe condimente: coriandru, schinduf, predominant fiind insa sofranul de India. Pudra de curry este larg utilizata in bucataria indiana la prepararea puiului si a crevetilor.

Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de piele si stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel aparitia bolii Alzheimer.

Boiaua
Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chili, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului.
De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine, imbunatatind circulatia sanguina, si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.

Cuisoare
Cuisoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuisoare, un copac vesnic verde care creste in climele tropicale. In timp de cuisoarele sunt intens folosite astazi in scopuri culinare, proprietatile curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, in China se folosesc cuisoarele de mai bine de 2000 ani pentru tratarea respiratiei urat mirositoare. Iar in alte tari, cuisoarele erau folosite pentru tratarea alcoolismului.

Cuisoarele au proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiseptice. De asemenea, acestea sunt si un anestezic natural, motiv pentru care cu secole in urma era folosit in timpul procedurilor stomatologice, iar in prezent mai sunt folosite de unele culturi ca remediu impotriva durerilor de dinti.

De asemenea, cuisoarele sunt condimente care ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulentele si accelerand metabolismul. Totodata, acestea sunt de mare ajutor in cazul mai multor tulburari digestive, printre care si varsaturile si diareea.

Chimenul
Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Semintele de chimen au si proprietanti anti-cancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen.

Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta, indigestie, diaree, greturi etc. Pentru prevenirea afectiunilor digestive se recomanda mai ales ceaiul din seminte de chimen, care trebuie servit caldut.

Datorita proprietatilor sale antiseptice, chimenul este indicata in tratarea formelor usoare de raceala.

Busuiocul
Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Beneficiile aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, a raului de miscare, indigestia, constipatia, probleme respiratorii sau chiar diabetul.

Boabele de mustar
Mustarul stimuleaza apetitul alimentar si digestia, si ajuta la decongestionarea sinusurilor. De asemenea, mustarul stimuleaza circulatia sanguina si actioneaza ca un pansament in zonele inflamate ale corpului.
Mustarul din comert ofera o aroma extraordinara cu putine calorii, nu contine colesterol, ci doar urme de grasimi vegetale si intre 25-32% proteine. Frunzele de mustar contin calciu, fosfor, magneziu si vitamina B.

Uleiul de mustar poate fi folosit la masaj, dar si ca tratament impotriva
caderii parului. Acesta contine acizi grasi omega-3 si este o excelenta sursa de fier, zinc, magneziu, calciu, proteine etc.

Hreanul
Hreanul face parte din familia mustarului si actioneaza ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, radacina de hrean are numeroase proprietati curative: puternic antibiotic, expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza cresterea tensiunii arteriale si sistemul imunitar al organismului etc. Tinand cont de proprietatile enumerate mai sus hreanul este util in tratarea bronsitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei, stomatitei etc.

Cimbrul
Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei esential cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acute si cronice si tusei convulsive. De asemenea, cimbrul stimuleaza actiunea cililor din interiorul bronhiilor, actionand direct asupra mucoasei bronsice, fapt care previne inflamatia tractului respirator.
Toti membrii familiei mentei, inclusiv cimbrul, detin terpenoide, substante recunoscute pentru prorietatile anti-cancerigene. Pe langa utilizarea cimbrului in bucatarie, acesta poate fi consumat si sub forma de ceai. La o cana de apa se adauga 1 lingura de cimbru, se infuzeaza, iar dupa 10 minute se strecoara si poate fi consumat. Ceaiul poate fi consumat de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei.

Mararul
Atat frunzele cat si semintele de marar pot fi folosite la pregatirea a diferite retete culinare. Pe langa faptul ca ofera o aroma si un gust speciale, mararul este eficient in ameliorarea, prevenirea si tratarea mai mult afectiuni.
Mararul este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor, dizenterie, diaree, tulburari menstruale, afectiuni respiratorii, dar lupta si impotriva cancerului.

Piperul
Piperul negru detine mai multe proprietati medicinale decat isi pot imagina oamenii. Piperul negru nu este ca sarea, care daca este consumata in exces dauneaza sanatatii, ci proprietatile sale curative cresc direct proportional cu consumul. Printre proprietatile medicinale detinute de piper se regasesc: stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale, prevenind astfel flatulenta si balonarea, creste cantitatea de acid hidrocloric din stomac si inhiba dezvoltarea bacteriana mai ales la nivelul tractului intestinal.
Deci, pentru a beneficia de toate aceste proprietati nu trebuie decat sa adaugati putin piper la cat mai multe preparate culinare... de preferat la toate.

Leusteanul
Leusteanul este utilizat mai ales pentru proprietatile sale diuretice: creste fluxul urinar, ajuta la tratarea dificultatilor de urinare si a cistitei. Datorita cresterii fluxului urinar, leusteanul ajuta si la eliminarea nisipului si a pietrelor de la rinichi.

Leusteanul este considerat un agent care intareste si imbunatateste functia stomacului. Alte proprietati ale acestuia sunt: prevenirea indigestiilor, a colicilor, dar, in mod special, leusteanul este eficient in ameliorarea flatulentelor. Ca si expectorant, leusteanul elimina mucusul de la nivelul sistemului pulmonar, fiind de mare ajutor pacientilor cu pleurezie.

Sofranul
Substantele continute de sofran au actiune citotoxica asupra carcinoamelor umane si celulelor leucemiei. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, in mod special demil-crocetin, care creste difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%. Aceasta actiune ajuta la prevenirea ateroscrelozei secundare. Consumul de sofran este contraindicat femeilor insarcinate deoarece creste riscului avortului spontan.



duminică, 2 ianuarie 2011

ADEVARAT SAU FALS DESPRE PROTEINE


Carnea fiarta nu ingrasa? 
ADEVARAT. Prin fierbere, carnea devine usor de digerat, insa trebuie pusa la fiert in apa clocotita pentru ca porii sa se inchida imediat si toate substantele nutritive sa ramina in carne, nu in apa de fiert. 

Oul fiert tare este indigest? 
ADEVARAT. Albumina din albus este o proteina ce se digera doar daca este fiarta, in schimb, galbenusul devine indigest daca este tare. Ideal, oul se maninca fiert moale sau cleios. 

Carnea de pui este mai sanatoasa decat cea de porc? 
DEPINDE. Daca urmarim continutul in grasime trebuie evitata carnea de porc in cazul persoanelor cu colesterol si trigliceride crescute. In ceea ce priveste persoanele anemice este bine de stiut ca fierul exista doar in carnea rosie. In cazul puilor se pune si problema de citi hormoni a fost nevoie ca sa ajunga in timp record la greutatea unei gaini. Parerea mea: carnea rosie, categoric. 

Mai bine peste decat carne de porc, vita sau pui? 
ADEVARAT. Pestele contine proteine ca si celelalte tipuri de carne, dar este bogat in grasimi nesaturate ( cele sanatoase) si minerale si este mult mai usor digerabil fata de acestea. Pestele si fructele de mare sint mai putin calorice si de aceea este obligatoriu sa mincam peste ( de preferinta proaspat ) de minim 3 ori/saptamina. Insa nimeni nu va fi certat daca in fiecare zi va consuma peste. Va mai amintiti sloganul „nici o masa fara peste”, ei bine nu era un slogan comunist. 

In spanac gasim mai mult fier decit in carne? 
FALS. Chiar daca continutul de fier in spanac si alte legume cu frunze verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi absorbit in intestinul uman. Principala sursa de fier a omului este carnea, cit mai rosie si mai cruda, alaturi de organe precum ficatul si splina, depozite de fier atit la om, cit si la animale. Fierul din carne se absoarbe si mai bine in prezenta vitaminei C, deci o friptura in singe alaturi de o salata verde e reteta perfecta impotriva anemiei. 

Carnea nu contine fibre? 
ADEVARAT. Din metabolismul carnii nu rezulta nici un fel de reziduuri solide si, ca urmare, bolul alimentar trebuie completat cu legume proaspete si produse cereale, altfel exista riscul ca un regim bogat in carne sa fie urmat de constipatie. 

Carnea e responsabila de guta? 
ADEVARAT. Toate alimentele bogate in purina (carne rosie, vinat, carne de animal tinar – vitel, miel, dar si ciocolata, au ca rezultat depunerea acidului uric la nivelul articulatiilor mici si aparitia atacului de guta. 

Regimul proteic duce la slabire rapida? 
ADEVARAT. Se pot pierde in 2 saptamini 5-7 kg prin consumul exclusiv de proteine, pentru ca excesul de proteina se transforma foarte greu in grasime. Exista insa riscul de pierdere a masei musculare deoarece organismul este obligat sa-si arda proteinele constitutionale pentru a obtine putina glucoza, ca sursa de energie si pentru buna functionare a sistemului nervos. 
Cei care vor „muschi” trebuie sa manince carne? 
ADEVARAT. In conditiile unui efort fizic intens sau daca este urmarita cresterea masei musculare prin sport este indicat sa fie consumate in principal proteine de calitate superioara (carne, lapte, oua) ca materie prima pentru sinteza de aminoacizi. Aportul proteic trebuie sa fie cu 30% mai mare. Similar, la femeile gravide sau care alapteaza este nevoie de o crestere a ratei proteice cu 20-30% pentru a asigura dezvoltarea adecvata a embrionului si a fatului. 

Regimul vegetarian este mai sanatos? 
FALS. Legumele si cerealele nu contin toti aminoacizii esentiali, prin urmare, unele proteine ce au la baza acesti aminoacizi nu pot fi sintetizate. Regimul vegetarian duce si la o carenta de vitamine, mai ales cele din grupul B si vitaminele liposolubile A, D care se gasesc doar in produsele animale, ca sa nu mai vorbim de fier si zinc. Este recomandat, ca solutie de mijloc, regimul lacto-vegetarian pentru a putea asigura organismului toate principiile alimentare de baza. 

ADEVARAT SAU FALS DESPRE GLUCIDE 

Este adevarat ca piinea ingrasa? 
FALS. Nu piinea ingrasa, ci produsele care sint asociate cu ea. O felie de piine are 80 calorii, iar 1 felie de cascaval are 180 calorii. Bineinteles ca 1 piine intreaga ingrasa, dar 1-2 felii la masa sint obligatorii. 

Piinea prajita e mai putin calorica? 
FALS. O felie de piine prajita are exact acelasi numar de calorii ca una proaspata deoarece prin prajire se pierde numai apa, deci este mai usoara ca greutate. 

Piinea proaspata „umfla” burta? 
ADEVARAT. In procesul tehnologic de pregatire al piinii, se foloseste drojdia de bere a carei perioada completa de fermentatie este de 12 ore. De aceea este recomandat sa fie consumata piine „veche” de 1 zi. 

Grahamul sau piinea cu tarite nu ingrasa? 
FALS. Piinea neagra sau intermediara contine mai multe tarite (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric este usor inferior piinii albe (230 calorii/100g fata de 280 calorii/100 g). Piinea neagra (1 felie = 35g) este mai grea decit piinea alba (1 felie = 25 g) si in final se ajunge la echilibru, adica 1 felie piine alba 25 g = 1 felie, piine neagra 35g = 80 calorii. 

Nu trebuie sa asociem carnea cu piinea sau cartofii? 
FALS. Alimentatia corecta si sanatoasa prevede ca fiecare masa sa contina toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne sa fie asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim 2 saptamini si are ca scop slabirea rapida (dar incorecta) dictata de probleme stricte de sanatate. 

Mierea este naturala, deci nu ingrasa? 
FALS. Mierea este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar de calorii ca si zaharul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat si ocupa volum mai mare se ajunge la ecuatia paradoxala : 1 lingurita zahar = 13 calorii, 1 lingurita miere = 22 calorii. 
Mierea mai are si proprietatea de a stimula pofta de mincare, prin urmare este recomandata copiilor si persoanelor subnutrite sau care si-au pierdut apetitul. In cazul in care vreti sa folositi miere la indulcit, un virf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire este de 4 ori mai mare decit a zaharului. 

Zaharul brun este mai sanatos decit cel alb? 
ADEVARAT. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decit zaharul clasic obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii insa este identic. 

Zaharina este cancerigena? 
FALS. Nu a fost demonstrata stiintific aceasta teorie, insa principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperatura inalta. Aparitia indulcitorilor sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceasta problema, acestia fiind stabili termic. Fructoza lichida este un alt indulcitor natural ce poate substitui cu succes zaharul. 

Ciocolata pentru diabetici nu ingrasa? 
FALS. In diabet, pacientii prezinta un deficit de insulina si deci nu au voie sa consume zahar. Dulciurile pentru diabetici sint facute cu fructoza pentru ca ea este mai noninsulinogena (nu determina descarcare in singe de insulina). Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu contine zahar rapid si nu calorii mai putine. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decit cea normala. 

Laptele cald baut seara te ajuta sa adormi? 
ADEVARAT. Senzatia de foame si glicemia scazuta din singe au ca efect o stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate, slabiciune musculara. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve aceasta situatie, cu un aport caloric minim (100 calorii/cana), iar starea de bine ce urmeaza ne permite sa adormim. 

O dieta fara dulciuri duce la depresie? 
ADEVARAT. Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si da „starea de bine”. Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei, dar acelasi efect il putem avea si cu 1 portie de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispusi. Si cealalta extrema este valabila, dietele proteice pe linga faptul ca duc la depresie, pofta de dulciuri creste extrem de mult si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa inghitim 2 ciocolate intregi. 

ADEVARAT SAU FALS DESPRE LIPIDIE 

Exista colesterol „bun“ si colesterol „rau“? 
ADEVARAT. In sange exista LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare si se reflecta de obicei in valoarea colesterolemiei. Este un colesterol „rau“ a carui valoare nu trebuie sa depaseasca 200 mg/ml si care reflecta de obicei cantitatea de trigliceride (grasimi) pe care le mincam. Fractiunea „buna“ a colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protectie cardiovasculara si cu valoare ideala de peste 50 mg/ml in singe. 

Oul trebuie evitat pentru ca este bogat in colesterol? 
FALS. Oul este un aliment complet ce contine proteine de inalta calitate (proteine etalon), numeroase vitamine (A, D, E, :) si fier alaturi de principala lui calitate - este colecistokinetic, adica duce la contractia vezicii biliare cu ..eliberarea de saruri biliare esentiale in digestie. Colesterolul din ou nu duce la cresterea colesterolului din singe, deci nu exista contraindicatie absoluta de a consuma oua in dislipidemii. 

Anumite uleiuri nu au colesterol? 
ADEVARAT. Colesterolul exista doar in produsele animale, ca urmare, nici unul din uleiurile vegetale nu contine colesterol. Sloganul “fara colesterol“ afisat de anumite etichete este pur publicitar, uleiurile nu contin colesterol, dar cantitatea de calorii este la fel de mare cu a grasimilor animale (unt, slanina). 

Uleiul de masline este mai sanatos? 
ADEVARAT. Uleiul de masline contine acizi grasi nesaturati cu rol protector pentru inima, in timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat in vitamina E. O alta mare calitate a uleiului de masline este stabilitatea termica, adica posibilitatea de a fi incalzit la temperaturi foarte mari fara a-si modifica structura. Este corect prin urmare ca prajelile sa fie facute in ulei de masline, uleiul de floarea soarelui se descompune in produsi toxici – acetilcolina. 

Margarina este mai sanatoasa decit untul? 
FALS. Margarina este un produs inferior (si, evident, mai ieftin) obtinut prin solidificarea fortata a uleiurilor vegetale care sint transformate din starea lor naturala lichida in stare solida cu ajutorul hidrogenizarii. In jurul acestui proces pot aparea accidente din care rezulta acizi grasi in forma „trans“ care sint cancerigeni. Este de preferat sa consumam un unt de calitate superioara, bogat in vitamina A, D si E in cantitate mai mica decit sa apelam la margarina. Si nu uitati: caloriile sint aceleasi! 

Uleiul de peste este sanatos? 
ADEVARAT. Grasimea din peste este o grasime speciala ce contine acizi grasi nesaturati cu rol protector cardiovascular. Din pacate, la noi in tara nu se consuma suficient peste si de aceea este recomandat ca pestele si fructele de mare sa existe de cel putin 3-4 ori in meniul nostru saptaminal. De preferat pestele proaspat (nu conservele) si salbatic (nu de crescatorie), iar uleiul de peste trebuie folosit in cazuri de stricta necesitate, altfel poate duce la supraponderabilitate sau obezitate la adulti. 

Alunele si nucile hranesc creierul? 
ADEVARAT. 10 nuci sau alune consumate zilnic hranesc celula nervoasa si ne ajuta sa fim „mai destepti“ 

Exista alimente care cresc colesterolul? 
FOARTE ADEVARAT. Acestea sunt zaharul rafinat, deci toate dulciurile, grasimile animale (slanina, unt, smintina), margarina, CAFEAUA si FUMATUL. Produsele care scad colesterolul sint: fructele, legumele, cerealele, soia, grasimea din peste, laptele si produsele lactate degresate, uleiul de porumb, masline, CEAPA, USTUROIUL SI ARDEIUL IUTE. 

Branza nu ingrasa? 
FALS. Brinza este cel mai mare pericol pentru silueta, ea contine pina la 80% grasime. O felie de cascaval este echivalenta cu 3 felii de paine, asa ca nu va amagiti mancand telemea cu rosii, nu o sa slabiti prea tare


Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare