Faceți căutări pe acest blog

joi, 31 mai 2012

Iată ce analize îţi pot salva viaţa

Nu obişnuieşti să-ţi faci cu regularitate analizele uzuale pentru a vedea cum stai cu sănătatea? Nu neglija acest aspect deoarece câteva investigaţii banale îţi pot salva viaţa.

Iată care sunt acestea şi de ce sunt importante pentru sănătatea ta:

1. Măsurarea tensiunii arteriale
Hipertensiunea arterială supranumită şi ucigaşul silenţios, este o afecţiune foarte frecventă şi uneori nici nu ştii că te confrunţi cu ea. Cardiologii susţin că tensiunea arterială nu trebuie să depăşească 140/90 milimetri coloană de mercur (mmHg). Astfel, dacă suferi de acestă boală şi nu o ţii sub control poţi să faci infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau chiar îţi poţi afecta rinichii.

2. Verificarea nivelului de colesterol
Nivelul crescut al colesterolului se află pe lista duşmanilor ce determină bolile de inimă. În acest caz, pentru ca totul să fie sub control, colesterolul total trebuie să fie sub 190 de miligrame pe decilitru (mg/dl). Iar pentru a verificat acest lucru nu trebuie decât să-ţi faci o analiză simplă de sânge, care se recoltează dimineaţa pe nemâncate.

3. Măsurarea glicemiei (zahărul din sânge)
Dacă îţi faci această analiză poţi depista, din timp, dacă suferi sau nu de diabet şi astfel vei putea urma un tratament adecvat. Conform reprezentanţilor Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metaboli valorile normale ale glicemiei stabilite de Asociaţia Europeană de Studiu a Diabetului (EASD) se încadrează între 73 - 110 mg/dl pe nemâncate, iar valoarea anormală a glicemiei este peste 126 mg/dl, tot pe nemâncate.

4. Măsurarea circumferinţei abdominale
Alimentaţia neadecvată în combinaţie cu un stil de viaţă sedentar face să societatea să se transforme într-una formată din obezi. Pentru această problemă, soluţia nu o reprezintă dietele drastice ci schimbarea stilului de viaţă. De aceea toată atenţia trebuie să cadă pe ce mănânci, dar şi pe exerciţiile fizice. În plus, nu strică să-ţi măsori periodic circumferinţa taliei pentru a vedea când sari calul cu greutatea. În general, valoarea circumferinţei abdominale nu trebuie să fie mai mare decât jumătate din înălţimea unei persoane. Adică, dacă ai o înălţime de 1,62, circumferinţa taliei trebuie să fie sub 81 de centimentri. Orice depăşire a acestei valori predispune la boli de inimă, diabet şi cancer.

5. Controlul anual la medicul ginecolog
La ginecolog nu trebuie să calci doar când ai probleme, ci fă-ţi un obicei de a merge măcar de două ori pe an. O analiză a secreţiei vaginale depistează posibilele infecţii vaginale şi testul Babeş Papanicolau verifică modificările anormale care pot să apară la nivelul colului uterin. Dacă specialistul vrea să facă şi alte investigaţii, este posibil să te programeze la o ecografie vaginală (pentru o vizualizare atentă a ovarelor) sau o colposcopie (inspectarea colului uterin). Dar toate aceste teste de rutină te vor proteja de bolile ginecologice, care dacă sunt depistate devreme au rezolvare.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/anali...

Ardeiul iute ar putea fi un atu împotriva colesterolului


Ardeiul iute ar fi o armă eficientă împotriva colesterolului şi un atu pentru îmbunătăţirea sănătăţii inimii, arată un recent studiu realizat de cercetători chinezi. Rezultate bune au fost obţinute pe şoareci şi urmează să fie validate la om, relatează maxisciences.com.
Specialiştii recomandă în general ca hrana să nu fie prea condimentată, însă ardeiul iute ar putea fi o excepţie. Într-un studiu publicat în revista European Journal of Nutrition, cercetători chinezi arată că ardeiul iute scade nivelul colesterolului şi ajută la păstrarea unei bune sănătăţi cardiace.
Până să ajungă la această concluzie, echipa din Hong Kong a observat şase săptămâni şoareci pe care i-a împărţit în cinci grupe. Fiecare a primit sau nu o doză precisă de capsaicină, elementul care dă ‘forţă’ ardeiului iute. Rezultatele au arătat că nivelul colesterolului total – trigliceride şi ‘colesterolul rău’ – din sângele rozătoarelor a scăzut semnificativ la cele care consumaseră ardei faţă de grupul martor. Acest impact nu a putut fi totuşi asociat cu o doză precisă de ardei.
În afară de efectul asupra colesterolului, cercetătorii au mai identificat o latură pozitivă a ardeiului iute. Capsaicina a mai fost asociată cu reducerea concentraţiilor substanţelor implicate în inflamaţii, factor care favorizează apariţia unor probleme cardiace.
Rezultatele sunt valabile deocamdată doar la şoareci, scrie site-ul nutraingredients-usa.com. Rămâne de văzut dacă pot fi extrapolate la om înainte de a fi luată în considerare vreo utilizare a acestor efecte pozitive.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare