Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 octombrie 2012

88,5% dintre romani vor acces la medicamente si tratamente de ultima generatie


88,5% dintre români vor acces la medicamente și tratamente de ultimă generație iar mai bine de jumǎtate dintre aceștia ar fi de acord sǎ plǎteascǎ integral medicamentele ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe, se aratǎ ȋntr-un sondaj IMAS.
Almin Adzovic, preşedintele Local American Working Group (LAWG) și beneficiarul sondajului, a reamintit faptul cǎ romȃnii sunt pe ultimul loc ȋn Europa atunci cȃnd vine vorba de accesul la medicamente de ultimǎ generație: "Sondajul scoate în evidenţă faptul că oamenii îşi doresc să poată beneficia de medicamente de ultimă generaţie şi chiar să plătească în plus la sănătate, dacă în felul acesta ar creşte accesul la aceste medicamente. Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie şi Germania, de exemplu, pacienţilor li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generaţie. În alte state europene, perioada de aşteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste cinci ani de aşteptare, speranţa de viaţă a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste şase ani mai mică decât media din Uniunea Europeană", a explicat acesta, potrivit i-medic.ro

Studiul a mai relevǎ faptul cǎ doar 36,6% dintre respondenți ştiau că lista de medicamente compensate este actualizată de Guvern. Dintre aceștia 34,2% considerǎ cǎ lista de medicamente compensate ar trebui sǎ fie actualizată o dată la un an, 23,7% din români considerǎ cǎ lista ar trebui actualizatǎ o datǎ la șase luni iar 23,6% spun cǎ actualizarea ar trebui sǎ aibǎ loc de fiecare datǎ cȃnd apare un medicament nou, informeazǎ aceeași sursǎ.

Cercetarea mai relevǎ și faptul cǎ 82% dintre romȃnii chestionați consideră cǎ medicamentele noi sunt importante pentru a ȋmbunatǎți starea de sǎnǎtate a cetǎțenilor.Sondajul de opinie a fost realizat în luna august, la nivel naţional, pe un eşantion de 1.036 de respondenţi și are o marjǎ de eroare de 3%.

Autor: Lavinia Radu

Cum elimini mirosul de ţigară din maşină



Obişnuieşti să fumezi în maşină? Acest obicei pe cât de nesănătos, pe atât de deranjant este pentru cei din jurul tău. Iată câteva sfaturi pentru a elimina mirosul din autoturismul tău.
• Oţetul. Așază un recipient cu oțet jos, lângă scaunele din față și dă drumul la sistemul de ventilație timp de aproximativ o oră.
• Bicarbonatul. Presară puțin în scrumieră și peste covorașe. Apoi, peste câteva ore, aspiră covorașele. Poți pune chiar săculete cu bicarbonat în diferite locuri în mașină.
• Zaţul. Poți scoate mirosurile neplăcute și cu zaţ de cafea. Pune-l într-un vas și lasă-l peste noapte. Totodată, poți combina zatul cu mere, fructe ce absorb foarte bine a€œaromele".
• Cărbunii. Lasă o pungă cu cărbuni în mașină câteva zile și vei constata că aerul din mașină s-a îmbunătățit. Cărbunele are o capacitate extraordinară de a absorbi mirosurile puternice.
Numai după ce ai curățat bine mașina poți folosi odorizante auto pentru că aceastea doar acoperă mirosurile, și nu le elimină, potrivit auto.ro.


Mai mult: cum elimini mirosul de tigara din masina - Utile şi servicii | Libertatea.ro 

marți, 2 octombrie 2012

Papadia: proprietati terapeutice


Taguri: buha, floarea malaiului, laptuca, lilicea, niparticli, papa gainii, papadie, plante, sirop de papadie, Taraxacum, tulpini de papadie

Floare de papadiePe plan mondial, papadia (denumire latina = Taraxacum) este foarte raspandita in Europa (Bulgaria, Romania, tarile din fosta Iugoslavie, Ungaria, Polonia), in Asia (India, China, Iran) si America de Nord. Exista si culturi intinse in Germania si Franta, pentru consumul alimentar si in scopuri medicinale.
Papadia se numeste in limbaj popular si buha, cicoare, crestatea, floarea-malaiului, flori-galbene, laptuca, lilicea, niparticli, papa-gainii, pui-de-gisca. Aceasta planta, vazuta pe pajisti si toate intinderile de iarba si considerata de multi o buruiana suparatoare, reprezinta pentru persoanele suferinde o planta de leac deosebit de valoroasa.
Proprietatile terapeutice ale papadiei
Tulpinile proaspete de papadie, din care se consuma 5-6 pe zi in stare cruda, ajuta rapid in hepatita cronica (durere foarte acuta pana sub omoplatul drept).
Ele sunt de folos si in diabet. Diabeticii ar trebui sa manance aceste tulpini, pana la 10 pe zi, atit timp cat papadia este inflorita. Se spala tulpinile cu flori cu tot, abia dupa aceea se indeparteaza floarea si se mesteca incet tulpina. Aceasta are la inceput un gust amarui, este acrisoara si zemoasa si se aseamana la gust cu andivele.

Oamenii permanent bolnaviciosi, care se simt abatuti si obositi, ar trebui sa faca cate o cura de 14 zile cu tulpini proaspete de papadie. Se vor minuna de efectul lor extraordinr.
Papadia ajuta insa si in alte afectiuni, combatand cu succes mancarimile, eczemele si eruptiile pielii, imbunatatind sucul gastric, curatand stomacul de tot felul de substante care se elimina greu.
Tulpinile de papadie proaspete pot dizolva fara dureri calculul biliar; ele stimuleaza activitatea hepatica si biliara. Pe langa saruri minerale, papadia contine substante curative si de sinteza foarte importante pentru inlaturarea tulburarilor de metabolism.
Datorita efectului sau depurativ, ajuta si in artrita si reumatism; inflamatiile ganglionilor se retrag, daca se tine pana la sfarsit cura de 3-4 saptamini, cu tulpini proaspete.
In icter si in afectiunile splenice, papadia se foloseste, de asemenea, cu succes. Radacinile de papadie, mancate crud, la fel ca si cele uscate servite la ceai au efect depurativ, de stimulare a digestiei, sudorific si diuretic, precum si stimulant. Ele fac sangele foarte fluid, fiind considerate un mijloc excelent contra sangelui ingrosat.
Vechile carti despre diverse plante medicinale istorisesc ca femeile foloseau ca produs cosmetic infuzia de papadie, preparata prin oparirea plantei si a radacinii. Femeile obisnuiau sa-si spele cu infuzia respectiva ochii si fata, sperand sa capete astfel un “chip mai luminos”.
Siropul de papadie – Preparare
Siropul de papadie este o bautura delicioasa, racoritoare, cu diverse beneficii pentru sanatate. Modul de preparare este simplu, si se prefera folosirea florilor de papadie in stare cat mai proaspata.
Se pun de 2 ori cate 2 maini pline de flori de papadie intr-un litru de apa rece. Se pune la foc mic pana incepe sa fiarba, sa lasa sa dea cateva clocote bune, se ia oala de pe foc si se lasa totul sa stea peste noapte.
A doua zi, se goleste continutul intr-o sita, se scurge, iar florile se storc bine cu ambele maini. Sucul se amesteca cu 1 kg de zahar nerafinat, la care se adauga o jumatate de lamie taiata felii (coaja se arunca daca a fost tratata cu substante chimice). Atentie insa, prea multa lamaie acreste prea tare siropul. Oala se pune fara capac pe aragaz. Pentru a se pastra toate vitaminele, se da la focul cel mai mic. Astfel, lichidul se evapora fara a fierbe.
Siropul se pune la racit o data, maximum de doua ori, ca sa i se poate stabili adevarata consistenta. Pastrarea pe un timp indelungat il face sa fie prea gros (datorita zaharului concentrat si a procesului de fermentare). Trebuie sa devina un sirop adevarat, viscos, care, uns pe chifla sau painea cu unt de la micul dejun, este absolut delicios.


Citeste si partea a II-a a articolului, o lista de preparate din papadie, pentru uz intern si extern.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare