Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 ianuarie 2013

EXPERTUL ZILEI: „Este adevărat că grapefruitul îţi poate pune viaţa în pericol?”




Vă răspunde prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentație:

Titus Doboş: Am citit recent un articol despre efectele dăunătoare ale grapefruit-ului şi despre faptul că ne poate pune viaţa în pericol dacă îl consumăm atunci când urmăm un tratament pentru colesterol sau boli cardiace şi vroiam să ştiu în ce măsură este adevărat.

Grapefruitul şi sucul său sunt interzise în spitalele din Vest tocmai pentru că faptul că modifică activitatea unor medicamente. El este un fruct indicat persoanelor care nuurmează tratamente medicamentoase. Dacă urmaţi un tratament cu medicamente hipotensoare, împotriva colesterolului, sau cu inhibitori de monoamino oxidanţi (pastile folosite în boli de tip Parkinson) şi, în general, orice fel de medicament este contraindicat atunci când consumăm acest fruct pentru că îi modifică activitatea, fie o sporeşte foarte mult, fie o anihilează şi în unele cazuri această asociere poate fi foarte periculoasă. Dacă luaţi un medicament pentru tensiune, de exemplu, şi consumaţi grapefruit, acesta poate potenţa activitatea tratamentului, iar tensiunea poate scădea până la colaps.

Grapefruitul interferează cu căile de detoxifiere şi modifică activitatea medicamentelor.

Este un citric foarte bun şi este foarte folosit în dietele de slăbit, însă este indicat doar persoanelor care nu urmează niciun fel de tratament.

Desigur, nu este bine nici să fumăm să consumăm alcool sau să stăm în medii poluate pentru că interferează şi cu acestea, deoarece el acţionează la nivelul citocromului P450 care este o familie de enzime de detoxifiere din ficat, cărora le modifică activitatea. Acţionează la nivel molecular, la nivelul căilor de detoxifiere din celulele hepatice.

joi, 3 ianuarie 2013

Usturoiul si ceapa, un duo exploziv in prevenirea cancerului



Usturoiul si ceapa constituie, pentru organism, un rezervor de compusi sulfurosi. Usturoiul contine alicina ( un compus sulfurat-tiosulfinat) foarte activ si foarte volatil. Incepand cu anul 1950, usturoiul a facut obiectul a mai mult de 200 de publicatii stiintifice recunoscute, si din 1997 mai mult de 300 de studii au fost intreprinse in acest sens. Usturoiul constituie punctul de plecare intr-un lant de bioconversii, procese in care aliina este transformata in alicina, gratie actiunii unei enzime, alinaza.In afara de alicina, in usturoi se mai gasesc si alti compusi sulfurati ( sulfide, ditiine, etc). Ceapa contine, de asemenea, compusi sulfurati. Mai multi oameni de stiinta au recunoscut valoarea sa, in asociere cu usturoiul, in alimentatie si sub forma de suplimente nutritive. Gratie compusilor sulfurati, ceapa constituie un obstacol in calea dezvoltarii celulelor canceroase. De altfel, cercetatorii de la M.D. Anderson Hospital au reusit sa izoleze, plecand de la ceapa, un propilsulfid( compus sulfurst ) ce a reusit sa inhibe, in laborator, enzimele care activeaza o substanta puternic cancerigena. De asemenea, cercetatorii de la Scoala de medicina dentara de la Harvard au descoperit ca adaugand extract de ceapa in culturile de celule canceroase prelevate din gura animalelor, franeaza in mod semnificativ proliferarea celulelor canceroase.
Institutul National American orienteaza cercetarile catre sulfidele continute in ceapa si usturoi, considerand ca acesti bulbi ar putea juca un rol primordial in prevenirea proceselor canceroase.
Dr. Victor Gurewich, cardiolog si profesor de medicina la Universitatea Tutfs-Boston, dupa ce a fost descurajat de analizele de sange ale pacientilor sai dupa o criza cardiaca, a descoperit proprietatile miraculoase ale compusilor sulfurati din ceapa. Acestia ar putea diminua nivelul colesterolului ”rau” si a creste nivelul colesterolului ”bun”, care protejeaza arterele.
Celebrul Institut Framingham din Massachusetts este, de asemenea, interesat de asociatia ceapa-usturoi in alimentatie.
In 1966, un cercetator indian de la KG Medical College din Lucknow, Dr. Gupta, a semnalat pentru prima data, la Comunitatea Stiintifica Internationala, ca ceapa ar fi capabila sa compenseze alterarile sangvine produse de o alimentatie bogata in grasimi.
In 1975, o echipa de cardiologi si biochimisti de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, au putut izola mai multi compusi sulfurati din ceapa si usturoi. Mai mult, o echipa de cercetatori de la Universitatea George Washington a facut studii foarte laborioase asupra agentilor biologici care au fost descoperiti in ceapa si usturoi, si anume prostaglandinele, mesagerii intra si intercelulari. Puse in evidenta in 1964, prostaglandinele sunt acum pe primul loc in biochimia medicala.
Aceeasi cercetatori de la Universitatea George Washington au descoperit ca usturoiul si ceapa, si mai mult asocierea acestora, ajuta la prevenirea aglutinarii plachetelor sangvine, deci a cheagurilor, franand activitatea prostaglandinei A, sau a tromboxanului, tot atat de bine ca aspirina.
Concluziile cercetatorilor ne ajuta sa intelegem din ce cauza, intr-o anumita perioada, francezii aveau obiceiul de a da cailor usturoi si ceapa, pentru a distruge cheagurile de sange care se formau la copite.
Este deci evident, ca a consuma usturoi si ceapa cruda, este un obicei sanatos, de o valoare inestimabila.
Exista suplimente nutritive, pe baza de ceapa si usturoi, sub forma de drajeuri enterosolubile. Preparatele sub forma de drajeuri, minimalizeaza degajarea de mirosuri caracteristice ale usturoiului si cepei, provocate de sulfide ( alylmethyl sulfid si diabil disulfid ).
Este recomandat a se consuma 1-2 drajeuri pe zi, inainte de masa.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare