Faceți căutări pe acest blog

luni, 6 august 2012

Adevarat sau Fals? 6 Mituri despre legume si fructe


Legume si fructe1) Este foarte indicat sa consumam legume si fructe crude in fiecare zi.
Verdict: Adevarat. Vitaminele hidrosolubile (C si majoritatea celor din complexul B) nu pot fi depozitate de catre organism, de aceea este necesar sa le procuram zilnic.
Legumele si fructele sunt o sursa importanta in primul rand pentru vitamina C, care - in lipsa lor – ar ajunge in corp in cantitati mult prea mici.
2) Pentru a ne mentine sanatatea pe termen lung, este necesar sa consumam zilnic minimum 400 g de legume si fructe crude.
Verdict: Cantitatea minima necesara variaza in functie de mai multe aspecte (cele mai importante fiind efortul intelectual si efortul fizic pe care le depunem). In general, pentru o sanatate durabila cantitatea zilnica necesara este mai mare de 400 g.
3) Ca si proportie intre legume si fructe, fructele ar trebui sa aiba prioritate.
Verdict: Fals. Exceptie fac zilele de consum nervos ori fizic exceptional (examene, concursuri, competitii sportive etc.). In general, legumele sunt cele carora ar trebui sa le dati prioritate, deoarece au (in mare) un indice glicemic mai mic.
Fructele de padure reprezinta o subcategorie speciala de fructe, in sensul ca nu este cazul sa va abtineti catusi de putin de la consumarea lor: au un indice glicemic scazut, sunt foarte concentrate in antioxidanti si (cel putin cele salbatice, adica nu de cultura) nu contin deloc substante daunatoare.
4) Legumele si fructele ar trebui consumate la inceputul mesei.
Verdict: Fals. De fapt, este vorba doar despre fructe, iar ele ar trebui consumate inainte de masa cu (cel putin) 25-60 de minute (daca masa va fi lipo-proteica, pauza dintre fructe si masa va fi de circa o ora). Legumele crude sunt bine primite de catre organism si in timpul mesei (fiindca nu sunt, in general, asa de acide precum fructele, si nici atat de dulci).
5) Ponderea legumelor si fructelor in alimentatie este bine sa creasca atunci cand tinem dieta de slabire.
Verdict: Adevarat. Chiar daca fructele si legumele ne ofera un raport scazut intre proteine si calorii (nu sunt prea calorice, dar proteine nu au aproape deloc), in general ponderea lor este, intr-adevar, mai bine sa creasca atunci cand suntem la regim.
Explicatiile tin de continutul de fibre, de apa si de potasiu al lor (accelereaza tranzitul intestinal si ajuta la eliminarea excesului de apa din tesuturi), cat si de prezenta microelementelor care stimuleaza metabolismul (in special vitamina C).
6) Legumele si fructele preparate termic (folosite la mancaruri gatite sau in compoturi) isi pierd valoarea nutritionala.
Verdict: Adevarat. Evident, nu isi pierd intreaga valoare nutritionala, dar mare parte din ea. Vitamina C fie se distruge in totalitate, fie ramane in cantitati mici, enzimele toate se distrug, majoritatea pigmentilor se pastreaza (unii dintre ei sunt chiar ceva mai usor de asimilat dupa gatire).
Liviu Deculescu

duminică, 5 august 2012

Bolile provocate de ACARIENI


Bolile provocate de ACARIENI, DUȘMANII ASCUNȘI din aşternuturi. AFLĂ cum te protejezi

Aceşti paraziţi, cuibăriţi mai ales în lenjeria de pat şi mochete, sunt responsabili de o serie de boli, precum alergia la praf, astm, conjunctivite şi dermatite.

Acarienii sunt insecte mici, uneori microscopice, înrudite cu păianjenii, care trăiesc în praful din casă şi se hrănesc, la fel ca ţânţarii, cu sângele oamenilor şi al animalelor, dar şi cu celulele moarte de piele şi fire de păr căzute.
Mediile propice de dezvoltare a creaturilor sunt în general locurile calde (peste 20 de grade Celsius) şi umede (peste 50% umiditate), precum aşternuturile, mochetele, perdelele şi draperiile, dar şi valizele sau coşul de gunoi cu hârtii.

Astfel, o casă plină de mobilier, în care trăiesc mai multe persoane şi animale de companie este locul ideal pentru dezvoltarea acestor paraziţi.
Praful din casă, principalul pericol
Noaptea, oamenii devin "ţinta" acarienilor, fără să-şi dea seama. Iniţial, înţepătura acestor microorganisme nu se simte, întrucât injectează în corp o substanţă cu efect anestezic şi anticoagulant care le permite "să soarbă" în voie sânge.
Abia dimineaţă se pot observa înţepăturile şi petele roşii în linie, pe braţe sau în zona umerilor, adesea însoţite de mâncărimi.
De obicei, aceste reacţii locale nu necesită tratament, exceptând situaţiile când apar infecţii (mai ales din cauza scărpinatului excesiv), potrivit specialiştilor citaţi de medicinenet.com.


O problemă mai serioasă este însă alergia la praful din casă, cunoscută şi ca alergia la acarieni.
"Aproximativ 20% din populaţie prezintă o astfel de sensibilitate, care creşte riscul de a dezvolta diverse boli alergice, precum astm, rinită alergică persistentă şi dermatite atopice", explică medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Dacă nu prezentaţi o alergie la fecalele acarienilor, acesţia nu sunt atât de periculoşi. În caz contrar, inhalarea lor provoacă simptome precum respiraţie zgomotoasă, strănut, iritaţia ochilor, nas care curge.
Acarienii din praful de casă pot fi responsabili pentru simptomele persistente de pe tot parcursul anului ale rinitei, conjunctivitei şi astmului alergic.
Dacă vă confruntaţi tot timpul anului cu rinite sau conjunctivite, pot fi de vină acarienii


Fără flori uscate, pluş şi tapiserii

Puteţi reduce numărul acarienilor, dar şi eventualele complicaţii respectând următoarele măsuri:
Nu aplicaţi unguente sau alte soluţii pentru a trata semnele înţepăturilor şi nu vă scărpinaţi;
Eliminaţi pe cât posibil sursele de umezeală din casă: vase cu apă, ghivece cu flori;
Renunţaţi la decoraţiuni care nu se pot curăţa (animale de pluş, coşuri cu flori uscate etc.);
Renunţaţi la perdele, covoare, tapiserii;
Schimbaţi săptămânal aşternuturile de pat, spălaţi-le şi călcaţi-le la temperaturi ridicate (60 de grade Celsius);
Alegeţi materialele impermeabile pentru praf. Alegeţi bumbacul în locul fibrelor sintetice;
Depozitaţi hainele în dulapuri închise;
Ştergeţi praful din locuinţă, o dată la două zile;
Aerisiţi în fiecare zi casa şi încercaţi să menţineţi o temperatură nu foarte ridicată.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-va-feriti-

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare