Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 16 martie 2011

5 modalitati prin care poate fi salvata vederea


Generalitati

Majoritatea oamenilor nu realizeaza pe deplin cat de important este rolul ochilor. Ochii sunt cei care permit unei persoane sa lucreze, sa citeasca, sa conduca, sa observe si sa examineze indeaproape ceva ce o fascineaza si sa vada chipul celor dragi.
Cu toate acestea, in jurul varstei de 65 de ani, una din trei persoane manifesta o deficienta de vedere, conform specialistilor. Diabetul zaharat, glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta, isi pot pune amprenta asupra vederii. Iata ce se poate face pentru a se pastra sanatatea si buna functionare a ochilor pentru o perioada cat mai indelungata de timp:

Examen oftalmologic

Specialistii recomanda ca fiecare persoana sa beneficieze de consult oftalmologic. Cat de des este necesar acest lucru, depinde de varsta, istoric familial, predispozitii si alte probleme de sanatate pe care le poate manifesta un individ. 
Este indicat ca dupa varsta de 40 de ani (varsta la care debuteaza primele semne ale bolilor oculare) sa se mearga periodic la medicul oftalmolog (specialistul in diagnosticarea si tratarea bolilor oculare si a tulburarilor de vedere).

Consumul de alimente de culoare portocalie

Legumele bogate in vitamina A si beta-caroten ajuta la pastrarea vederii, iar morcovii ar putea fi cea mai buna alegere. Optiuni la fel de potrivite sunt fructele si legumele de culoare galbena si portocalie: cartofi dulci, caise, mango, pepene galben, piersici. 
Alte alternative sanatoase ar putea fi produsele alimentare bogate in vitaminele C si E, zeaxantina, luteina, zinc si acizi grasi omega-3, DHA si EPA: legume care au frunze verzi, nuci, citrice, cereale integrale si peste.

Protectia solara

Petrecerea unui timp indelungat la soare, fara protectie pentru ochi, se poate solda cu afectarea acestora: cataracta, arsurile solare ale corneei, dezvoltarea unor excrescente canceroase la nivelul pleoapelor. De aceea, in mod special in timpul verii, cand radiatiile ultraviolete ating un nivel de trei ori mai mare decat cel din timpul iernii, expertii recomanda purtarea de:
- ochelari de soare cu protectie laterala care pot absorbi cu pana la 99% radiatiile solare. De asemenea, specialistii considera ca cei mai buni ochelari de soare sunt cei care sunt rezistenti la impact si ofera protectie de 100% impotriva razelor ultraviolete;
- ochelari de soare, in defavoarea lentilelor de contact, chiar daca acestea ofera protectie impotriva razelor solare, vantul cald poate cauza uscarea ochilor, iar ochelarii de soare pot preveni acest inconvenient;
- palarie cu boruri largi.

Controlul diabetului

Cei care sufera de diabet au sanse cu 25% mai mari de a isi pierde vederea decat cei care nu sufera de aceasta boala. Diabetul zaharat deterioreaza vasele sanguine si afecteaza functionarea normala a retinei. Vasele de sange se inflameaza, se pot sparge, sangera, pot pierde lichid si in cele din urma, se pot inchide complet. O data cu progresia bolii, pe suprafata retinei vor creste vase noi, anormale de sange. Tesutul cicatricial poate provoca dezlipirea de retina. Noile vase de sange care se formeaza nu vor fi capabile sa furnizeze ochiului fluxul de sange de care acesta are nevoie. 
Pentru a preveni aparitia diabetului de tip 2, se va urma o dieta cu un nivel scazut de grasimi, carne rosie, zahar procesat si bogata in cereale integrale, fructe, nuci, legume si peste. Exercitiile fizice regulate sunt necesare pentru mentinerea greutatii ideale.

Consumul de ceai alb

Mai ales persoanele cu diabet prezinta un risc crescut de a dezvolta glaucom, o afectiune in care tensiunea din interiorul ochiului creste si lezeaza nervul optic, cauzand pierderea vederii. Desi unele cauze ale glaucomului nu au fost complet elucidate, specialistii considera ca acesta poate fi o reactie inflamatorie la exitotoxinele existente in aditivii alimentari (cum ar fi glutamatul monosocid), produse din soia si anumite proteine vegetale.
Astfel, ar trebui sa se evite toate tipurile de exitotoxine alimentare, precum aspartamul sau uleiurile omega-6 intalnite in arahide, porumb sau sofran. Consumul de legume proaspete, insotit de doua-trei cani de ceai alb, contribuie la protectia ochilor.

duminică, 13 martie 2011

Ce trebuie să ştii despre măsline


Consumul regulat de măsline asigură sănătatea cardiovasculară

Dintotdeauna, măslinul a fost un simbol al sănătăţii, un aliment-vedetă în toate anotimpurile, ideal pentru vegetarieni şi pentru persoanele care postesc.  

Pentru că este una dintre cele mai bune surse de vitamina E, de acizi graşi Omega 3, Omega 6 şi de calciu, măslina rămâne în topul alimentelor  foarte sănătoase, fiindu-i de folos omului de aproape 8.000 de ani. Uleiul extras prin presarea fructelor, fără să fie supus unui proces de rafinare, este o sursă de acizi graşi mononesaturaţi, aliaţi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.

Surse de calciu

Potrivit nutriţioniştilor, măslina este un fruct cu un conţinut mare de calciu, un mineral cu rol fundamental pentru sănătatea oaselor, iar o dietă bogată în măsline previne carenţa acestui mineral. Pentru un adult sănătos, doza zilnică de calciu este de 800 de miligrame, în timp ce pentru femeile aflate la menopauză, doza creşte la 1.200 de miligrame şi poate fi completată prin consumul de măsline. În acelaşi timp, nutriţioniştii recomandă persoanelor care consumă multă carne să includă măslinele în meniul zilnic, pentru a atenua efectele excesului de carne, „hoţul" calciului din oase. 

Ajută la detoxifiere       

Salatele de crudităţi care conţin măsline şi sunt asezonate cu ulei de măsline extravirgin contribuie la detoxifierea organismului. Tocmai compuşii antioxidanţi din măsline şi din uleiul extras prin presare la rece dau alimentelor proprietăţile care protejează organismul de efectele stresului şi poluării zilnice.

Cum le alegi şi cum le foloseşti

Când cumpărăm măsline trebuie să ştim ce sortimente să alegem, în funcţie de modul în care le folosim. Dacă alegem măsline la cutie, trebuie să citim cu atenţie eticheta. Dacă am cumpărat măsline vrac, trebuie să le spălăm şi să le fierbem cinci minute, pentru a elimina excesul de sare. Apoi, punem măslinele în borcane, presărând bucăţele de lămâie printre ele, iar deasupra turnăm ulei de măsline. Recipientele cu măsline le păstrăm în frigider. Fie că le vom întrebuinţa la prepararea unei salate, fie pentru aperitive sau pentru mâncare, măslinele nu trebuie să fie prea sărate. Măslinele pot fi preparate sub formă de pastă, consumată la micul dejun sau la cină.

Reţetă de «pateu» vegetal

Pasta de măsline se prepară astfel: 200 de grame de măsline fără sâmburi se pasează cu ajutorul mixerului, apoi se amestecă foarte bine cu câte două linguriţe de suc de lămâie şi de ulei de măsline, două boabe de usturoi şi cu un amestec de mirodenii - cimbru, mentă şi busuioc (după gust).  Pasta are consistenţa pateului şi se păstrează la frigider.

Specialistul nostru

Livia Nena
biolog, nutriţionist

Prezenţa azotului şi fosforului oferă măslinelor proprietăţi anticanceroase. În plus, s-a constatat că măslinele cresc cu 12% capacitatea de refacere a sistemului nervos. Măslinele şi uleiul de măsline sunt bogate în acizi graşi mononesaturaţi tip Omega 9 şi în vitaminele A şi E. Consumul regulat de măsline (câte 5-10 pe zi, negre sau verzi) aduce mari beneficii sănătaţii: previne afecţiunile cardiovasculare, împiedică formarea ateroamelor şi creşterea nivelului colesterolului, protejează celula nervoasă şi previne inflamaţiile.

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare