Faceți căutări pe acest blog

vineri, 5 iulie 2013

DESPRE LAMAII



Apreciata pentru gustul si aroma sa, lamaia poate fi folosita cu succes in ceaiuri, salate, prajituri, sucuri sau sosuri. Iata, insa, ca lamaile pot avea multe alte intrebuintari, care le fac sa devina un ajutor nepretuit in orice locuinta.

1. Curata unghiile: proprietatile sale acide o fac sa fie foarte eficienta atunci cand vine vorba de petele galbene de pe unghii, ce provin de la tutun si cafea. Frecati unghia cu sucul unei lamai proaspat stoarse, iar pata va disparea. Puteti utiliza chiar coaja fructului ca un burete abraziv.

2. Amelioreaza si chiar vindeca acneea: poate nu stiati asta, dar lamaia este folosita in tratamentul cosurilor. Udati un prosop sau o discreta demachianta in suc neindulcit de lamaie si stergeti usor pielea. In cazul in care aveti tenul foarte sensibil sau suferiti de alergii, consultati si medicul inainte de a aplica aceasta metoda.

3. Curata instrumentele muzicale: lamaia curata foarte bine instrumentele cu coarde, in special chitarile. Nu o folositi daca instrumentul e confectionat din lemn de artar.

4. Trateaza durerile de gat: taiati o lamaie, stoarceti sucul si razuiti coaja. Amestecati coaja cu zeama si putina miere, incalziti lichidul si beti cat inca e caldut. Bineinteles, puteti opta si pentru un ceai cu lamaie.

5. Pastreaza prospetimea mancarurilor: lamaia poate actiona ca un conservant, tinand la o parte bacteriile, chiar si pe cele din carne. Aciditatea lamaii este o arma eficienta impotriva bacteriilor.

6. Are proprietatile unui sapun antibacterial: daca vreti sa faceti sapun in casa, va recomandam sa adaugati si lamaie in compozitie. Sapunul va fi mult mai eficient si va curata mai bine mainile de microbi.

7. Este un insecticid natural : lamaia contine un ingredient care nu e tolerat de insecte. Asa ca, daca sunteti intr-o excursie cu cortul si vreti sa scapati de tantari si de acarieni, fierbeti zeama de lamaie si puneti-o intr-un vas in interiorul cortului.

8. Indeparteaza petele: puteti elimina petele persistente, care va dau batai de cap, punand putina lamaie in apa in care spalati rufele. Lamaia este eficienta in cazul petelor de ceai, sange, suc de rosii sau cafea. Poate fi utlizata si atunci cand vreti sa curatati obiecte din lemn sau plastic.

9. Reda stralucirea obiectelor din metal : sucul de lamaie poate fi utilizat atunci cand vreti sa lustruiti obiecte de metal sau portelan. Amestecati zeama cu putin sapun si veti vedea ca efectul il intrece chiar si pe cel al produselor chimice, cumparate din magazine.

10. Imbunatateste metabolismul : beti limonada zilnic daca doriti ca organismul sa isi desfasoare procesele de digestie intr-un ritm sanatos. Continutul acid al bauturii stimuleaza metabolismul si actioneaza impreuna cu sucul gastric pentru arderea rapida a particulelor de mancare.

11. Are efect de deodorant: pentru cazurile de urgenta – si doar pe termen scurt – lamaia poate actiona impotriva mirosurilor neplacute si a transpiratiei. Aplicati zeama de lamaie la subrat, dar nu va bazati pe efectul acesteia decat pentru cateva ore.

12. Poate fi folosita in aromoterapie: cercetatorii spun ca aroma de lamaie este relaxanta si poate imbunatati starea de spirit.

13. Dezinfecteaza ustensilele de bucatarie si portelanul: extractul de lamaie este un bun deinfectant, eliminand murdaria si microbii. Folositi alaturi de sapun sau detergent de vase pentru efecte optime.

14. Poate fi folosita ca element decorativ pentru masa: cateva lamai asezate pe un vas de sticla, in mijlocul mesei, pot lasa impresia de prospetime si pot inveseli atmosfera.

http://www.culinar.ro/articole/sfaturi-practic...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare