Faceți căutări pe acest blog

luni, 6 august 2012

5 Plante care se recolteaza in luna august si beneficiile lor



BusuiocDaca mai ai zile de concediu iar pentru luna august ti-ai planificat o iesire in natura, sau obisnuiesti - in aceasta perioada - sa iti petreci weekend-urile departe de oras, poti lua in considerare ideea de a recolta singur(a) cateva 'plante de leac' foarte benefice. Vei gasi relaxanta o astfel de activitate si, cel mai important, vei avea parte de plante proaspete, culese de tine din locuri sigure. In cazul plantelor care contin uleiuri volatile, puterea lor maxima este imediat dupa recoltare, si nu cand planta s-a uscat.
1) Busuioc: se foloseste partea aeriana. Perioada de recoltare: iulie - septembrie (la inceputul lui august este momentul optim, dar asta depinde si de vreme, de cat de calda a fost vara).
Busuiocul ajuta aparatul respirator, stomacul si este antidepresiv. Are, de asemenea, un efect antioxidant destul de puternic.
2) Menta: frunzele sale se recolteaza tot in intervalul iulie - septembrie. Este dezinfectanta, avand efecte benefice asupra cailor respiratorii si stomacului. Actioneaza, de asemenea, ca tonic nervos si calmeaza durerile articulare.
3) Sunatoare: trebuie recoltata in iulie si august. Ajuta stomacul, are actiune antidepresiva si creste performantele intelectuale.
4) Cimbrisor: intervalul sau de recoltare este iunie - septembrie. Are efect dezinfectant puternic (tratand afectiuni ale cailor respiratorii, rinichilor) si actioneaza si ca tonic gastric. De asemenea, cimbrisorul stimuleaza buna dispozitie.
5) Maces: macesele se recolteaza din august pana in octombrie (la campie, mai ales daca vara a fost calduroasa, august este principala luna de recoltare). Macesele au efect de tonic general, protejeaza vasele de sange si inima, stimuleaza imunitatea si incetinesc imbatranirea.
Atentie: in unele cazuri, preparatele (infuzii, tincturi etc.) din plante medicinale pot sa inhibe efectul unor medicamente. Daca esti sub tratament, consulta-ti medicul personal inainte de a utiliza o planta de leac. Dintre plantele prezentate in acest articol, cele mai multe interferente cu diverse medicamente le are sunatoarea.
Liviu Deculescu

Adevarat sau Fals? 6 Mituri despre legume si fructe


Legume si fructe1) Este foarte indicat sa consumam legume si fructe crude in fiecare zi.
Verdict: Adevarat. Vitaminele hidrosolubile (C si majoritatea celor din complexul B) nu pot fi depozitate de catre organism, de aceea este necesar sa le procuram zilnic.
Legumele si fructele sunt o sursa importanta in primul rand pentru vitamina C, care - in lipsa lor – ar ajunge in corp in cantitati mult prea mici.
2) Pentru a ne mentine sanatatea pe termen lung, este necesar sa consumam zilnic minimum 400 g de legume si fructe crude.
Verdict: Cantitatea minima necesara variaza in functie de mai multe aspecte (cele mai importante fiind efortul intelectual si efortul fizic pe care le depunem). In general, pentru o sanatate durabila cantitatea zilnica necesara este mai mare de 400 g.
3) Ca si proportie intre legume si fructe, fructele ar trebui sa aiba prioritate.
Verdict: Fals. Exceptie fac zilele de consum nervos ori fizic exceptional (examene, concursuri, competitii sportive etc.). In general, legumele sunt cele carora ar trebui sa le dati prioritate, deoarece au (in mare) un indice glicemic mai mic.
Fructele de padure reprezinta o subcategorie speciala de fructe, in sensul ca nu este cazul sa va abtineti catusi de putin de la consumarea lor: au un indice glicemic scazut, sunt foarte concentrate in antioxidanti si (cel putin cele salbatice, adica nu de cultura) nu contin deloc substante daunatoare.
4) Legumele si fructele ar trebui consumate la inceputul mesei.
Verdict: Fals. De fapt, este vorba doar despre fructe, iar ele ar trebui consumate inainte de masa cu (cel putin) 25-60 de minute (daca masa va fi lipo-proteica, pauza dintre fructe si masa va fi de circa o ora). Legumele crude sunt bine primite de catre organism si in timpul mesei (fiindca nu sunt, in general, asa de acide precum fructele, si nici atat de dulci).
5) Ponderea legumelor si fructelor in alimentatie este bine sa creasca atunci cand tinem dieta de slabire.
Verdict: Adevarat. Chiar daca fructele si legumele ne ofera un raport scazut intre proteine si calorii (nu sunt prea calorice, dar proteine nu au aproape deloc), in general ponderea lor este, intr-adevar, mai bine sa creasca atunci cand suntem la regim.
Explicatiile tin de continutul de fibre, de apa si de potasiu al lor (accelereaza tranzitul intestinal si ajuta la eliminarea excesului de apa din tesuturi), cat si de prezenta microelementelor care stimuleaza metabolismul (in special vitamina C).
6) Legumele si fructele preparate termic (folosite la mancaruri gatite sau in compoturi) isi pierd valoarea nutritionala.
Verdict: Adevarat. Evident, nu isi pierd intreaga valoare nutritionala, dar mare parte din ea. Vitamina C fie se distruge in totalitate, fie ramane in cantitati mici, enzimele toate se distrug, majoritatea pigmentilor se pastreaza (unii dintre ei sunt chiar ceva mai usor de asimilat dupa gatire).
Liviu Deculescu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare