Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 15 decembrie 2012

MIRODENIILE - SANATATE SI TINERETE MAGICA***




Fiecare gospodina foloseste mirodenii in bucatarie, acestea dand savoare alimentelor preparate. Rolul mirodeniilor este insa cu mult mai important, acestea avand si proprietati terapeutice deosebite. Am invatat in timp despre aceste proprietati si de multe ori am folosit condimentele in acest scop. Astazi, primind de la un prieten un e-mail pe aceasta tema, m-am gandit ca poate fi de folos si altora sa cunoasca mai bine rolul condimentelor si al mirodeniilor in viata noastra. Am spicuit doar o parte dintre ele, cele pe care le-am considerat mai la indemana. Iata-le:
Piperul
Este regele neincoronat al condimentelor. In toata lumea sunt consumate anual tone de piper, de diferite feluri: negru, alb, cu bobul lung, rosu etc. In mod traditional, la noi se foloseste piperul negru, motiv pentru care deocamdata ne vom ocupa numai de el. Adaugat in mancare, mai ales pe timp de iarna, piperul negru este un adevarat elixir. El pune in miscare si digestia cea mai lenesa, face sangele sa circule mai bine si ne incalzeste corpul. Toti cei care au probleme cum ar fi indigestia frecventa, balonarea (produsa mai ales de contactul cu frigul), infectiile frecvente in gat, ar trebui sa foloseasca acest condiment. Ca planta medicinala, piperul negru este extrem de puternic in tratarea catorva afectiuni.
- Infectiile in gat, guturaiul - In aceste afectiuni, putine leacuri sunt atat de puternice ca piperul negru. Intr-o cana de ceai fierbinte (nu conteaza de care, poate fi busuioc, menta, cimbrisor etc.) se pun 2-3 varfuri de cutit de piper negru. Se lasa cateva minute, dupa care se bea cu inghitituri mici. Efectele sunt aproape imediate: gatul se descongestioneaza, narile se desfunda, o fierbinteala placuta se raspandeste in intreg corpul. Raceala trece numaidecat.
- Tusea - Se pun intr-o jumatate de litru de rachiu tare sau, mai bine, de spirt alimentar diluat cu apa, 4 linguri de piper negru macinat, dupa care se lasa la macerat minimum 5 zile. Preparatul obtinut in acest mod se filtreaza, dupa care se administreaza astfel: se pune o lingurita de macerat intr-un pahar cu apa si se amesteca. De cate ori simtim nevoia sa tusim, luam cate o inghititura mica. Terminatiile nervoase a caror iritare genereaza tusea vor fi in acest fel pur si simplu anesteziate, iar gatul va fi dezinfectat.
- Sensibilitate la frig - Vreme de o saptamana nu consumati deloc hrana rece (mai ales de la frigider) si la fiecare masa consumati 2-3 varfuri de cutit de piper negru macinat.
- Reumatismul - Cu o plamadeala de piper negru in rachiu, obtinuta la fel ca cea de la tuse, masati zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru incalzeste articulatiile si le face sa fie mai elastice, calmand durerile reumatice. Tratamentul este eficient mai ales atunci cand este frig si umezeala afara.
- Astenia - Venirea sezonului rece si lipsa de lumina ne fac pe multi dintre noi sa devenim inactivi, sa evitam excesiv de mult iesirile afara, "paralizandu-ne" parca initiativa. Poate parea greu de crezut, dar cateva doze de piper ne vor incalzi si la propriu si la figurat, lecuindu-ne pe data. Introduceti la fiecare masa o doza de piper negru cat de mare puteti suporta (nu trebuie sa apara jena digestiva sau alte stari de disconfort). Acest tratament se face maximum 5 zile la rand, iar efectele sale sunt miraculoase.
Precautii: Piperul negru poate agrava afectiuni cum ar fi: gastrita hiperacida, hipertensiune, starile de nervozitate. In aceste afectiuni va fi deci administrat cu prudenta. Este contraindicat in starile inflamatorii acute si in hipertensiune grava.

Cuisoarele
Au fost aduse din India in urma cu multe milenii, iar apogeul carierei lor medicale l-au atins in Egiptul Antic. Cuisoarele sunt una din plantele dezinfectante cele mai puternice de pe pamant. O singura cuisoara pusa, de exemplu, intr-o fiertura de carne ii va prelungi termenul de valabilitate cu 24 de ore. De aceea, sunt necesare la conservarea aproape oricarui aliment, dar si pentru combaterea unei multitudini de boli infectioase. Iata un mic ghid terapeutic al cuisoarelor.
- Colita de putrefactie, disfunctii biliare - Se pun in salatele de fructe (de mere, grapefruit, lamaie) 1-2 varfuri de cutit de cuisoare pisate. Se fac cure cu astfel de salate, mancate inainte de fiecare masa, vreme de o saptamana.
- Balonare - Inainte si dupa masa se ia un varf de cutit de pulbere de cuisoare. Gustul vom vedea ca este destul de greu de suportat, dar efectul este mai puternic decat al oricarui medicament.
- Prevenirea racelilor - Se mesteca 1-2 cuisoare pe zi, mai ales atunci cand intram in contact cu mari aglomeratii umane.
- Durerea de masea - Se piseaza o cuisoara si se pune la masea. Efectul anesteziant este aproape instantaneu.
- Mancarimi ale pielii si piscaturile de insecte - Se amesteca praf de cuisoare cu apa pana se face o pasta, care se aplica pe piele. Va va surprinde puterea efectului lor.

Scortisoara
Este un arbore originar din insula Ceylon (Sri Lanka), a carui scoarta are un parfum cu totul si cu totul special, fiind recoltata de secole pentru a fi adusa in Europa. Este folosita inca din Evul Mediu pentru intarirea inimii, combaterea gripei, ca afrodisiac si pentru tratarea durerilor interne. La noi in tara era introdusa de poticarasi (nume dat in Transilvania farmacistilor) in toate remediile administrate contra colicilor gastrice si abdominale. Iata afectiunile in care se foloseste cu succes scortisoara.
- Probleme circulatorii si cardiace - Se iau in fiecare zi, dimineata si seara, doua varfuri de cutit de scortisoara cu miere lichida. Acest tratament are si efecte reglatoare asupra activitatii sistemului nervos.
- Sughit, spasme digestive - Peste trei varfuri de cutit de pulbere de scortisoara se toarna un pahar de apa fierbinte. Se lasa putin la infuzat, dupa care se consuma cu inghitituri mici. Actiunea sa binefacatoare este prompta.
- Sangerari ale gingiilor - Se face o infuzie concentrata din o lingurita scortisoara si o cana de apa fierbinte. Se fac cu acest preparat clatiri ale gurii de doua ori pe zi.
- Dereglari ale apetitului - Se fac cure cu salata de fructe si cu dulciuri usoare in care se adauga scortisoara. Aceste dulciuri sunt foarte agreate de cei cu apetit slab, iar pe mancaciosi ii tempereaza.

Nucsoara
Este o sora a scortisoarei, aceste doua condimente fiind adesea folosite impreuna. In cantitati mici, nucsoara stimuleaza digestia si este un excitant usor; in doze mai mari, nucsoara este calmanta si somnifera. Iata cateva retete cu nucsoara.
- Insomnie - Se pun la macerat de dimineata pana seara 1-2 lingurite de nucsoara cu o cana de apa. Beti atat cat puteti din acest macerat (cu sau fara miere) inainte de culcare.
- Nevralgii - Se bea un ceai fierbinte in care s-au pus 2-3 varfuri de cutit de nucsoara. Durerea va fi alinata considerabil si veti simti o stare agreabila de confort.
- Halena (miros urat al gurii) - Inainte si dupa masa se ia un varf de cutit de nucsoara, impreuna cu un varf de cutit de cuisoare.

Dafinul
Era una din plantele cele mai iubite in Grecia Antica pentru mireasma intensa si delicata a frunzelor sale. A fost introdus in alimentatie, mai intai ca un fel de medicament adaugat la hrana zilnica, pentru a creste puterea de digestie si a evita intoxicatiile. Si-a intrat in drepturi o data cu aparitia zacustilor si a celorlalte conserve de toamna, in a caror pastrare si aromatizare este neinlocuit. Ca leac este foarte puternic (putand fi folosit si ca planta de prim-ajutor) in urmatoarele afectiuni:
- Betie, intoxicatii, otravire - 20-30 de frunze de dafin oparite cu o cana de apa si lasate la infuzat 20 de minute sunt un vomitiv si antitoxic redutabil. Se bea dintr-o data intreaga cantitate preparata, efectul de eliminare fiind foarte prompt.
- Digestie grea (atonie digestiva) - Se pun in mancaruri 1-2 frunze de dafin. Se face tratament vreme de o luna cu cate trei frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, cate una dimineata, la pranz si seara. Efectul de intarire a digestiei este remarcabil.
- Raguseala, pierderea vocii, infectii ale gingiei - Se pun 10 frunze de dafin intr-o cana de apa clocotita. Se lasa la racit, dupa care se fac gargara si clatiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul este mai eficient daca este repetat de trei ori pe zi.
- Gripa, bronsita - Se pun coaja de la o portocala si 4 frunze de dafin intr-un litru de apa. Se lasa la macerat 4 ore, dupa care se filtreaza totul si se bea pe stomacul gol in mai multe reprize (in loc de apa). Acest preparat scade febra, elimina durerile de cap si ne ajuta sa ne refacem rapid.
Precautii: Deoarece in doze mari este vomitiv, dafinul trebuie pus in cantitati mici in mancare, fiindca s-ar putea sa consumati hrana cu placere, dar sa o dati afara imediat. Exista persoane care nu suporta (tot din cauza efectului sau vomitiv) nici cantitati mici de dafin; in cazul lor, mancarea va fi pregatita fara dafin

Ghimbirul
Ingredientul activ ce face ghimbirul atat de sanatos este gingerolul, un component despre care se stie ca relaxeaza vasele de sange, stimuleaza circulatia sanguina si ne scapa de dureri. Gingerolul este folosit si in ajutorul digestiei si inhiba senzatia de voma. Astfel, ghimbirul este un condiment excelent pentru raul de dimineata sau pentru a trata efectele secundare ale chimioterapiei.
Ghimbirul este si anti-inflamator, ceea ce inseamna ca poate fi folosit impotriva bolilor de inima, a cancerului, a Alzheimer-ului si a artritei. Mai mult, ghimbirul este bogat in antioxidanti care sunt foarte benefici organismului uman.
Stire picanta: Proprietatile sanatoase ce le contine ghimbirul au fost documentate inca de acum 2000 de ani!

Oregano
[b]Doua dintre cele mai importante componente din oregano sunt timolul si carvacolul ce au puternice proprietati antibacteriene. Mai mult, un studiu a aratat ca in Mexic, oregano a fost mai eficient impotriva amibei decat medicamentele prescrise de doctori precum tinidazolul.
Oregano este si un antioxidant puternic, bogat in fitonutriente. Un gram de oregano contine de 42 de ori mai multi antioxidanti decat marul, de 30 de ori mai multi antioxidanti decat cartoful, de 12 ori mai multi antioxidanti decat portocala si de 4 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
Stire picanta: Oregano inseamna “bucuria muntelui”.[/b]

Scortisoara
Scortisoara este un condiment anti-microbian. Un studiu din august 2003 al Revistei Internationale de Microbiologie a descoperit faptul ca un numar scazut de picaturi de ulei de scortisoara amestecat cu suc de morcov poate conserva mancarea si poate distruge organismele patogene din aceasta, toate in timp ce ii da si o aroma mai placuta.
Scortisoara previne si formarea cheagurilor de sange si blocarea capilarelor. Mai mult, poate imbunatati si functiile creierului.
Persoanele care sufera de diabet ar trebui sa stie ca scortisoara este foarte folositoare in stabilizarea nivelului de zahar din sange. Un studiu din decembrie 2003 al Centrului pentru Diabetici a aratat ca daca un bolnav consuma zilnic intre 1 gram si 6 grame de scortisoara, nivelul zaharului din sange scade simtitor (la suferinzii de diabet de tip II), la fel ca si cel al trigliceridelor si al colesterolului.
Si asta nu e tot! Scortisoara este si cel mai puternic antioxidant dintre toate condimentele!
Stire picanta: In medicina traditionala chineza, scortisoara este folosita in ceai impreuna cu ghimbirul pentru a trata raceala si gripa.

Sofranul de India (Curcuma)
Curcuma, cea care ii da sofranului culoarea galbuie, este ingredientul activ din acest condiment. Curcuma este o substanta anti-inflamatoare si poate lupta impotriva unor boli precum fibroza cistica, Alzheimer, colita, ulcerul, artrita sau boala lui Crohn. De asemenea, curcuma ofera protectie cardiovasculara si imbunatateste functiile ficatului.
Stire picanta: Sofranul sau curcuma este condimentul utilizat in sosurile curry. Tot acest condiment coloreaza in galben traditionalul mustar.

Salvia
Salvia este anti-inflamatoare si antioxidanta. Salvia contine flavonoide, acizi fenolici si enzime hidrolitice. Astfel, salvia poate combate artrita reumatoida, bolile inflamatorii, astmul bronsic si ateroscleroza.
Se pare ca salvia ajuta si la o mai buna functionare a activitatii cerebrale. Un studiu al Societatii Farmaceutice Biochimice a revelat ca persoanele care au consumat ulei din extract de salvie aveau o memorie mai buna fata de cei care au urmat un tratamen cu placebo.
Stire picanta: La origini, salvia inseamna “a fi salvat”. Mai multe companii farmaceutice incearca sa adauge uleiul de salvie in cel folosit la gatit pentru a preveni uleiurile sa rancezeasca si pentru a creste rata de viata a omului.

Ardeii iuti
S-a descoperit ca ardeii iuti ce contin capsicina ajuta la urmatoarele:
- curata substantele mucoase din plamani si nas;
- imbunatatesc imunitatea organismului;
- previn ulcerele stomacale;
- ajuta la pierderea in greutate;
- reduc colesterolul si nivelul trigliceridelor;
- previn cancerul de stomac;
- calmeaza durerile.
Stire picanta: Cu cat este mai iute ardeiul, cu atat mai multa capsicina contine

Patrunjelul
Poate ca cel mai interesant lucru pe care il poate face patrunjelul este sa lupte impotriva cancerului. Studiile pe animale au aratat ca patrunjelul inhiba formarea de tumori, in special pulmonare. Mai mult, patrunjelul neutralizeaza efectele fumului (de tigara sau gratar).
Patrunjelul este si o sursa bogata de antioxidanti si nutrienti ce protejeaza inima precum vitamina C, betacarotenul si acidul folic.
Stire picanta: Patrunjelul este excelent pentru o respiratie proaspata dupa ce ati mancat.

Trei plante contra vlaguielii de primavara ori toamna : BUSUIOCUL, MAGHIRANU si, ROZMARINUL.
Ele combat excelent caderile de energie vitala, intelectuala si sufleteasca.
Vlaguiala de primavara ori toamna este o boala pentru care nu exista medicamente .
Ce sa prescrii pentru moleseala, pentru somnolenta si pentru cascat ? Pentru indispozitia sufleteasca,
indiferenta la soarele de pe cer ? Si totusi, batranii nostri aveau leac si pentru lingoarea de primavara, pe care izbuteau s-o puna pe fuga cu o ramurica de busuioc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog

Lista mea de bloguri

Postări populare